A- A+

29 ЮНИ – ДЕН ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТАНА ПЪТЯ ЖИВОТЪТ Е С ПРЕДИМСТВО!

         Безопасността на движението по пътищата е ключов индикатор за развитието на обществото. В силна зависимост от това социално-икономическо явление са не само средната продължителност и качество на живот, но и мобилността, транспортните системи, околната среда, социалното дело, здравеопазването и благосъстоянието като цяло.
         В годишния доклад на Световната здравна организация последствията от пътнотранспортните произшествия са наречени „епидемия”. За решаването на това предизвикателство се полагат значителни усилия на глобално, европейско, национално, регионално и местно ниво.
         По изчисления на Европейската комисия, ако всеки водач на МПС проявява адекватно поведение – използва предпазен колан, спазва ограниченията на скоростта и правилата за движение, не шофира под въздействието на умора, стрес, разсейващи фактори, алкохол и/или наркотици, броят на загиналите по европейските пътища би намалял с над 12 000 души на година.
         Човешкият фактор е сред основните причини за настъпване на произшествия на пътя. По данни на Министерство на вътрешните работи, за периода януари – март 2020 г. голяма част от регистрираните тежки пътнотранспортни произшествия /ТПТП/ в България са докладвани като настъпили вследствие на човешка грешка – превишена скорост, отнемане на предимство и неправилни маневри. В сравнение със същия период на 2019 г. се отчита намаление в броя на настъпилите ТПТП, на загиналите и на ранените участници в движението по пътищата.
         По материали на Държавна агенция „Безопасност на движение по пътищата“ /ДАБДП/:
         Над 60% от всички пътнотранспортни произшествия със загинали и ранени настъпват на територията на населените места. Децата и възрастните хора са най-уязвимата група пешеходци;
         Увеличаването на средната скорост е пряко свързано, както с вероятността от възникване на катастрофа, така и с тежестта на последствията от нея;
         Удар с 40 км/ч се равнява на падане от 5-я етаж;
         Изпращането или четенето на съобщения откъсва погледа на водача от пътя за около 5 секунди. Това означава, че при шофиране със средна скорост от 80 км/час, изминавате приблизително дължината на футболно игрище със затворени очи. Достатъчни са 3 секунди отклонено внимание, за да предизвикате катастрофа;
         Коланът спасява живот! Над 100 живота можеха да бъдат спасени за година в България, ако шофьорите и пътниците в превозните средства бяха поставили предпазните си колани.
         В дните на световна пандемия от COVID-19 и предстоящата ваканция на учениците, Регионална здравна инспекция – Велико Търново анонсира разработените от ДАБДП, интерактивни уроци по безопасност на движението по пътищата, които вече са достигнали над 75 хил. гледания в YouTube. В тях на разбираем и интересен език са разгледани темите: как да се движим безопасно в града и извън населени места, как да намалим риска от попадане в пътнотранспортно произшествие и основни съвети за повече безопасност.
         Повечето инциденти по пътищата са предсказуеми и независимо дали сме пешеходци, велосипедисти, водачи или пътници трябва да спазваме основните правила за безопасност на пътя.

         В тези дни на извънредно положение да бъдем още по-внимателни, толерантни, предвидливи и отговорни – не само към себе си, но и към всички други участници в движението!

(публикувано на 25.06.2020 г.)
26 ЮНИ –
МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА БОРБА С НАРКОМАНИИТЕ И НЕЗАКОННИЯ ТРАФИК НА НАРКОТИЦИ

         Международният ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици се отбелязва от 1987 година, като целта му е да предизвика широка обществена подкрепа и съдействие в борбата срещу употребата и злоупотребата с наркотици.
         Според Европейския доклад за наркотиците от 2019 г., в Европа всяка година се съобщава за над 1 млн. конфискации на незаконни наркотици. Около 96 млн. възрастни хора в Европейския съюз (на възраст между 15 и 64 г.) са опитвали незаконни наркотици в живота си. Всяка година на 1,2 млн. души се оказва лечение след употреба на забранени наркотични вещества. През 2018 г. в Европейския съюз за първи път са открити 55 нови психоактивни вещества, с което общият им брой става 730. Под нови психоактивни вещества се има предвид т. нар. „дизайнерски дроги“, чиито състав и действие са неясни, което ги прави изключително опасни.
         Друг нарастващ проблем са иновативните методи на разпространение на наркотици. Все по-масово социалните мрежи и интернет пространството се използват за търговия с незаконни психоактивни вещества.
         Канабисът продължава да е най-широко употребявания незаконен наркотик в Европа. Според оценките приблизително 1% от възрастното население ежедневно или почти всеки ден употребява канабис. В същото време групата на хероинозависимите намалява и застарява.
         Във Великотърновска област, според проучване, проведено от Глобал Метриск в края на 2018 г., 2% от учениците ежедневно употребяват канабис, а 0,2% - амфетамини. Почти 20% (19,3%) от учениците посочват, че са употребявали някога в живота си наркотично вещество. Най-голям дял от тях са употребявали марихуана (17,6%). Възрастовата граница за първа употреба на психоактивни вещества е спаднала до 13 - 15 години, като най-често се започва с марихуана.
         Младите хора са по-податливи на употребата на наркотици. Необходими са им много усилия, за да придобият необходимите знания и умения за водене на здравословен и пълноценен живот.
         По повод на Международния ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици Регионална здравна инспекция – Велико Търново, в партньорство с Превантивно информационен център по наркомании към Община Велико Търново, финализира областния ученически конкурс за написване на приказка, разказ, стихотворение, есе или хайку на тема „За да съм здрав, аз избирам…“. Конкурсът е посветен на Световния ден без тютюнопушене – 31 май и Международния ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици – 26 юни, които имат за цел да привлекат вниманието на обществото към широко разпространените вредни навици – тютюнопушене и употреба на наркотици.
В категорията есе са отличени четири участници, които са възпитаници на ЧПГ „Аркус“ ЕООД гр. Велико Търново. Това са Виктория Иванова, Райа Петкова, Кристиян Йорданов и Селин Юмерова. Светлозар Трифонов от СУ „Вела Благоева“ гр. Велико Търново се е представил най-добре в категорията хайку. Всички те ще получат грамоти и предметни награди, осигурени от организаторите. С творбите им може да се запознаете тук:

         Виктория Иванова
         Кристиян Йорданов
         Райа Петкова
         Светлозар Трифонов
         Селин Юмерова

(публикувано на 25.06.2020 г.)
Световният ден без тютюн 2020
Мото „Да говорим открито за последствията от тютюна“

         За първи път Световната здравна организация (СЗО) обявява 31 май като Световен ден без тютюнопушене (World No Tobacco Day) през 1987 година. Оттогава до днес, всяка година СЗО определя теми (мото) на Световния ден, насочени към превенцията и ограничаването на тютюнопушенето сред насeлението в целия свят.
         През 2020 година мотото на Световния ден е „Да говорим открито за последствията от тютюна“, като фокусът на посланията са насочени към ограничаване на отрицателното въздействие на тютюна върху здравето на младите хора.
Организмът на юношите е по-чувствителен към никотина, и е доказано, че те по-лесно развиват зависимост от възрастните. Пушачите, които започват да пушат като тийнейджъри са обикновено по-зависими от онези, които започват в по-зряла възраст. Много юноши и млади хора също така надценяват способността си да се откажат от тютюнопушенето в бъдеще и са склонни да се фокусират върху краткосрочните причини за започване на тютюнопушенето, като придобиването на социално желаната идентичност.
         През 2019 г. в рамките на общинската програма „Здрави деца в здрави семейства” се проведе изследване сред 511 ученици на възраст от 14 до 18 години във Велико Търново за разпространението на основните фактори на риска за здравето. Сравнителният анализ на резултатите от четирите изследвания (2004 г., 2009 г., 2014 г. и 2019 г.), относно тютюнопушенето показва, че намалява делът на редовните пушачи (над два пъти) – от 30,0% през 2004 г. на 13,11% през 2019 г., както и делът на учениците, които пушат понастоящем – от 40,0% през 2004 г. на 20,74% през 2019 г.) и на тези, пушили някога през живота си (от 67,0% през 2004 г. на 50,10% през 2019 г.). Тенденцията на намаляване на разпространението на тютюнопушенето се наблюдава най-отчетливо при 14-годишните – от 25,2% през 2009 г. на 11,76% през 2019 г., а при 16-годишните ученици – от 33,4% през 2004 г. на 15,17% през 2019 г. Запазва се делът на учениците, които не пушат – 60,0% през 2004 г. и 78,86% през 2019 г. Намалява делът на учениците, изложени на тютюнев дим вкъщи или на обществени места – от 88,0% (2009 г.), 71,10% (2014 г.) на 68,10% през 2019 г.
Предвид пандемията от COVID-19 и темата на Световния ден без тютюн за 2020 г., РЗИ – Велико Търново реализира дейности чрез интернет пространството с акцент „Младите хора и бьдещето на зависимостта“.
         В тази връзка:
         младите хора могат да развият уменията си за творческа изява, като се включат в Областния литературен конкурс на тема „За да съм здрав аз избирам…..“ или в Националния конкурс за плакат на тема „Да говорим открито за последствията от тютюна“ за ученици (IX–XII клас) от художествените специалности от училищата по изкуствата.
         Може да:
         прочетете за основни тактики за привличане на младите хора

         прочетете за тютюнопушене и COVID-19

         проверeте своите знания за тютюнопушенето

         проверeте степента на никотиновата си зависимост, ако сте пушач

         гледайте видеоклип „Тютюнопушенето - риск за здравето сега“

         Ако все още се колебаете или не сте опитвали да направите първата стъпка, СЕГА Е най-подходящият момент да се откаже употребата на тютюневи и всякакъв вид, свързани с тях изделия!

(публикувано на 29.05.2020 г.)
РЕГЛАМЕНТ НА КОНКУРС ЗА ПЛАКАТ
„ДА ГОВОРИМ ОТКРИТО ЗА ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ТЮТЮНА!“

         Конкурсът е индивидуален.
         • Всеки участник може да участва с една творба.
         • Творбите ще бъдат оценявани според следните две категории участници:
                  o Студенти и докторанти - всички курсове на специалност графичен дизайн от Нов Български университет и Национална художествена академия (НХА);
                  o Ученици (IX–XII клас) от художествените специалности от училищата по изкуствата.
         Жури ще оценява дигиталните плакати. Съставът на журито ще представлява: преподаватели на партньорите, представител по плакат от НХА, представител на художествена галерия, независим художник и двама представители на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г.        

         Изисквания към творбите:

         Проектите за плакати да бъдат изпратени в електронен формат (100/70 см, JPG, 120 dpi, Quality 10 Maximum) на СD на адрес: гр. София 1000, пл. „Св. Неделя“ № 5.
         Спечелилият голямата награда плакат ще бъде изискан във формат: 100/70 см, CMYK, 300 dpi!
         Участниците да посочат следните данни в писмото:
         • Три имена
         • Възраст
         • Учебно заведение, град
         • Точен адрес
         • Телефон и e-mail за контакт на участника

         Краен срок за изпращане на творбите: 30 август 2020 г.

         Резултатите от конкурса ще бъдат обявени през месец септември на интернет страницата на Министерство на здравеопазването и партньорите.
         Датата на награждаването ще бъде през месец ноември, 2020 г. около Международния ден без тютюнопушене (третия четвъртък на м. ноември).

         Награди

         Голяма награда – материална награда на стойност 500 лева (независимо от категорията на участника)
         За категория участници от първата целева група (студенти и докторанти) ще се раздадат следните награди:
         • Първо място - материална награда на стойност 400 лева
         • Второ място - материална награда на стойност 200 лева
         • Трето място - материална награда на стойност 100 лева
         За категория участници от втората целева група (ученици) ще се раздадат следните награди:
         • Първо място - материална награда на стойност 400 лева
         • Второ място - материална награда на стойност 200 лева
         • Трето място - материална награда на стойност 100 лева

         Изложби: предстои да бъде допълнително обявено

         Отпечатване и разпространение: предстои да бъде допълнително обявено

         Източници на информация:

         https://www.who.int/news-room/events/detail/2020/05/31/default-calendar/world-no-tobacco-day-2020-protecting-youth-from-industry-manipulation-and-preventing-them-from-tobacco-and-nicotine-use


         https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/tobacco

(публикувано на 29.05.2020 г.)
РЕГИОНАЛНА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО
ПРЕВАНТИВНО ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР
ПО НАРКОМАНИИ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО

организират

ОБЛАСТЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС

на тема

Конкурсът е посветен на Световния ден без тютюн – 31 май и
Международния ден за борба с наркоманиите и
незаконния трафик на наркотици – 26 юни

Категория

приказка, разказ, стихотворение, есе или хайку – по избор

Критерии

оригиналност на идеята; придържане към темата; позитивно послание на творбата; самостоятелност на изпълнението и потенциал да достигне до максимален брой хора

Право на участие и изисквания

ученици от 1 до 12 клас от област Велико Търново
творбите да са авторски и да не са копирани от Интернет
творбите не подлежат на връщане и организаторите си запазват правото да ги публикуват с цел презентиране и популяризиране на конкурса

Задължителна информация

име и фамилия на участника, клас, училище и населено място
имена на учител или ръководител
телефон на участник, учител или родител за кореспонденция

Срок за изпращане

не по-късно от 19 юни (петък) 2020 година


Адрес за получаване

Регионална здравна инспекция – Велико Търново
ул. “Никола Габровски” №23, етаж 8, стая 802
или ел. адрес: pbpz@rzi-vt.bg

Награди

предметни награди за отличените творби и грамоти за всички участници

Допълнителна информация

телефони: 062/ 614 351 (Й. Илиева)
                   062/ 614 365 (А. Козлева)
                   062/ 614 347 (Ек. Субботина)
електронен адрес: pbpz@rzi-vt.bg

(публикувано на 22.05.2020 г.)
12 МАЙ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА СЕСТРИНСТВОТО

         Международният ден на сестринството – 12 май се отбелязва от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри (ICN). Това е рождената дата на Флорънс Найтингейл (12.05.1820 г.) – английска медицинска сестра, основоположник на модерното сестринство и на съвременните принципи на общественото здравеопазване, определена като една от 100-те най-влиятелни жени на всички времена.
         Флорънс Найтингейл поставя основите на професионалната сестринска грижа със създаването през 1860 г. на първото светско училище за сестри в света и дом за практикуващи сестри към болницата „Сейнт Томас” в Лондон, сега част от Кингс Колидж (Лондон).
         Флорънс Найтингейл прави истинска революция в обслужването на ранените и болни войници по време на Кримската война, като благодарение на установените от нея стандарти за обслужване на ранените и болни от холера и дизентерия войници, смъртността спада от 42% на 4%. Кримската война превръща Флорънс в национална героиня. Връщащите се от фронта войници разказват легенди за нея, наричайки я „дамата със светилника”, тъй като през нощите с лампа в ръка, тя като добър светъл ангел, сама обхожда палатките с болните.
         В следващите 16 години, след войната, тя се заема с реформа на медицинското обслужване и общественото здравеопазване. Написва книгата „Бележки за болниците”, в която определя принципите и стандартите на болниците и грижите за болните (1859 г.). Флорънс Найтингейл успява да постигне това, което иска – болниците са снабдени със системи за вентилация и канализация, болничният персонал задължително минава през необходимата подготовка, в болниците се въвежда строга статистическа обработка на цялата информация. Организирана е и военно-медицинска школа, а в армията започва разяснителна работа за важността на профилактиката на болестите.
         През 1859 г. Флорънс Найтингейл е избрана за член на Кралското статистическо общество и впоследствие става почетен член на Американската статистическа асоциация. През 1883 г. е наградена с Кралския Червен кръст от кралица Виктория, а през 1907 г. става първата жена, наградена с орден „За заслуги“.
         С делата си Флорънс Найтингейл придава благородство на сестринската професия, чак до наши дни. Умира на 90-годишна възраст, в съня си, в Лондон на 13 август 1910 г.
         През 1912 г. Лигата на Международния Червен кръст и Червения полумесец учредява медал на името на Флорънс Найтингейл, който и до днес е най-почетната и висша награда за милосърдните сестри по целия свят.


ПО ПОВОД НА
МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА СЕСТРИНСТВОТО
РЕГИОНАЛНА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПОЗДРАВЯВА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ, РАБОТЕЩИ В СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В ОБЛАСТТА И ИМ ПОЖЕЛАВА МНОГО ЗДРАВЕ И ПРОФЕСИОНАЛНИ УСПЕХИ, ВЯРА И ОПТИМИЗЪМ В БЛАГОРОДНАТА ИМ МИСИЯ ЗА ПОСТИГАНЕ НА ПО-ДОБРО ОБЩЕСТВЕНО ЗДРАВЕ!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!


(публикувано на 12.05.2020 г.)
НАЦИОНАЛНА АНТИСПИН КАМПАНИЯ
ФЕВРУАРИ 2020


         През 2019 година в България са диагностицирани повече от 220 нови случая на носителство на ХИВ, с които общият брой на тази група от населението надхвърля 3200 души. За сравнение през 2018 година новооткритите случаи са били 300, а през 2017 година 241.
         Във Великотърновска област през 2019 година са открити 7 нови серопозитивни лица.
         По повод на 14 февруари – Деня на влюбените и Празника на виното, традиционно в нашата страна се провежда вторият етап от Националната АНТИСПИН кампания на Министерството на здравеопазването. Тази година РЗИ – Велико Търново в партньорство с Община Велико Търново, Община Горна Оряховица, Младежки дом – Велико Търново, Младежки дом – Горна Оряховица, Градски ученически парламент – Велико Търново, БМЧК – Велико Търново и ЦМТД „Амалипе“, организира Февруарска АНТИСПИН кампания под надслов „Пияни от любов“.
         Кампанията има за цел предоставяне на коректна информация, относно начините за предпазване от заразяване с ХИВ и включва следните мероприятия:

         12.02.2020 г. от 11:30 часа - Информационна акция в центъра на гр. Горна Оряховица, в която доброволци ще раздават на гражданите валентинки, балони и информационни материали;

         12.02.2020 г. от 11:30 часа - Безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (мобилен кабинет) в центъра на гр. Горна Оряховица;

         13.02.2020 г. от 14:00 часа – Междуучилищна дискусия под надслов „Пияни от Любов” в зала 803 на РЗИ – Велико Търново сред ученици от 10 и 11 клас на няколко Великотърновски училища, включваща:
         представяне на предварително разработени проекти по теми, свързани с любовта, сексуалното здраве и вредата от употребата на алкохол;
         интерактивни игри и демонстрация на алкоочила;
         разпространение на валентинки, презервативи и здравно-образователни материали.

         14.02.2020 г. от 13:30 часа - Информационна акция пред сградата на Община Велико Търново, в която доброволци ще раздават на гражданите валентинки, балони и информационни материали;

         14.02.2020 г. от 13:30 часа - Безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (мобилен кабинет) пред сградата на Община Велико Търново;

         14.02.2020 г. от 16:00 часа – Благотворителен базар пред сградата на МДТ „Константин Кисимов” – Велико Търново;

         14.02.2020 г. от 19:00 часа - „Игри за влюбени” в заведение „Клуб 7” – Велико Търново;

         14.02.2020 г. от 19:00 часа – „Бързи срещи” в заведение „Сай -бар” – Велико Търново;

         17.02.2020 г. 10:00 часа – Интерактивна информационна акция „Митове и факти за алкохола и любовта“ в Дневен център за възрастни хора – Велико Търново.

(публикувано на 11.02.2020 г.)


ИНФОРМАЦИОННА АКЦИЯ „ПИЯНИ ОТ ЛЮБОВ“ В ГРАД ГОРНА ОРЯХОВИЦА

         На 12 февруари 2020 година от 11:30 часа в центъра на гр. Горна Оряховица се проведе информационна акция под надслов „Пияни от любов“. Инициативата е част от Националната антиспин кампания, посветена на 14 февруари – Денят на влюбените и се организира от РЗИ – Велико Търново със съдействието на Младежки дом – Горна Оряховица.
         По време на мероприятието ученици доброволци раздаваха здравно-образователни материали, презервативи и валентинки на гражданите и ги приканваха да изследват своя ХИВ-статус в разположения наблизо мобилен Кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН.
         Целта на кампанията е да се привлече вниманието на обществото към реално съществуващия проблем СПИН и да се повишат здравните знания на населението за същността на заболяването, начините на заразяване и предпазване от него.

(публикувано на 14.02.2020 г.)


МЕЖДУУЧИЛИЩНА ДИСКУСИЯ „ПИЯНИ ОТ ЛЮБОВ“

         На 13.02.2020 г. от 14:00 часа в зала 803 на РЗИ – Велико Търново се проведе междуучилищна дискусия под надслов „Пияни от любов“. Инициативата е част от Национална антиспин кампания на Министерството на здравеопазването, посветена на Деня на влюбените и се организира от РЗИ - Велико Търново, Община Велико Търново и Младежки дом Велико Търново.
         В мероприятието участваха ученици и преподаватели от четири великотърновски училища – СУ „Емилиян Станев“, ПМГ „Васил Друмев“, ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“ и ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“, които в присъствието на представители на организаторите презентираха предварително подготвени проекти по темите: „ХИВ и СПИН – същност на заболяването“, „ХИВ И СПИН – профилактика“, „СПИН и популярни личности“ и „Пияни от любов“. Публиката стана свидетел на задълбочени знания и атрактивни изпълнения от участниците в дискусията, които бяха проявили изключително старание и креативност при подготовката си.
         След представянето на проектите участниците се включиха в забавни интерактивни игри и демонстрации.
         Всички ученици и преподаватели получиха грамоти, подаръци, презервативи, валентинки и здравно-образователни материали.

(публикувано на 14.02.2020 г.)


ИНФОРМАЦИОННА АКЦИЯ „ПИЯНИ ОТ ЛЮБОВ“ В ЦЕНТЪРА НА ГРАД ВЕЛИКО ТЪРНОВО

(публикувано на 19.02.2020 г.)
         Споразумение между Министерство на образованието и науката, Министерство на здравеопазването и Министерство на земеделието, храните и водите за изпълнението на междуинституционален механизъм за контрол на храненето на децата и учениците в институциите в системата на предучилищното и училищното образование (публикувано на 22.01.2020 г.)

         Междуинституционален механизъм за контрол на храненето на децата и учениците в институциите в системата на предучилищното и училищното образование (публикувано на 22.01.2020 г.)

 
ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО

         Националният ученически конкурс „Посланици на здравето” се провежда в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора и превенцията на поведенческите рискови фактори за здравето, свързани със здравословното хранене, физическата активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето.
         В XII-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето”, за учебната 2019/2020 г. 60 проекта на ученици от 1-ви до 12-ти клас от цялата страна са допуснати до участие, като от област Велико Търново са номинирани 4 проекта, както следва:
         • „Супер Здраве и госпожица Хигиена“, ОУ „Петко Рачев Славейков“, гр. Велико Търново с ръководител Грета Косева;
         • „Здравословен модел на хранене при активно спортуващи ученици 5-12 клас – ключ към високи спортни постижения“ Спортно училище „Георги Живков“, гр. Велико Търново с ръководители Стефан Стефанов и Мирослава Петърчева;
         • „Здраве от чиста Земя“, ОУ „Иван Вазов“, гр. Горна Оряховица с ръководител Калина Йорданова;
         • „Споделената храна е по-сладка и здравословна", ПДТГ „Димитър Хадживасилев", гр. Свищов, с ръководител Марияна Любенова.
         Тазгодишното издание на конкурса ще продължи до 10 май 2020 г., а официалното награждаване на победителите ще се проведе през месец юни. Финалисти ще бъдат 9 проекта, класирани за първо, второ и трето място, по 3 във всяка възрастова категория (1-4 клас, 5-8 клас и 9-12 клас) и 3 проекта, класирани за поощрителни награди, по една за всяка възрастова категория.
         Министерството на здравеопазването, Офисът на Световната здравна организация (СЗО) за България, Българският младежки Червен кръст и Представителството на Европейската комисия в България осигуряват по една предметна награда в категорията „Специални постижения в областта на опазване на здравето“.

(публикувано на 13.01.2020 г.)
БАНГО ВАСИЛ

         На 13 януари 2020 г. служителите на РЗИ – Велико Търново бяха поздравени по случай Ромската Нова Година.
Според една от легендите Банго Васил е Свети Васил - застъпник и защитник на ромите. Той възстановява моста, по който преминават ромите, след като е бил разрушен от Дявола и спасява давещите се роми.
         Празникът се празнува с птиче месо - гъска или петел. Това е семеен празник, при който е задължително от момента, в който започва вечерята, до полунощ вратите на къщата да бъдат здраво затворени - никой от семейството да не излиза навън и никой външен човек да не влиза в къщата.
         Учениците от СУ „Владимир Комаров“ и ЦМЕДТ „Амалипе“ представиха музикално-артистична програма с пожелания за берекет и сурвакаха служителите за здраве.

(публикувано на 13.01.2020 г.)