A- A+

 

КАМПАНИЯ ПО ПОВОД НА СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА СРЕЩУ СПИН – 1 ДЕКЕМВРИ

         На 02.12.2019 г. от 13:00 до 14:00 часа в центъра на град Велико Търново се проведе кампания под надслов „На хорото се хвани, СПИН така не се лови“, организирана от РЗИ – Велико Търново, в партньорство с Община Велико Търново, Младежки дом, БМЧК, ЦМЕДТ „Амалипе” и Градски ученически парламент.
         Проявата беше посветена на Световния ден за борба срещу СПИН, който ежегодно се отбелязва на 1 декември. Под звуците на българска народна музика, преминаващите граждани имаха възможността да се хванат на хорото в знак на съпричастност със засегнатите от коварната болест, а доброволците в кампанията раздаваха балони, презервативи и здравно-образователни материали.
         В разположения наблизо мобилен кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН преминаха трима граждани, резултатите на които са отрицателни.

(публикувано на 03.12.2019 г.)
 

1 декември - Световен ден за борба със СПИН

         Общностите са уникална сила, която стои в основата на успеха в борбата с ХИВ. От 37,9 милиона души, живеещи с ХИВ в края на 2018 г., 79% от тях са получили тестове, 62% - лечение, а 53% са постигнали потискане на вируса на ХИВ с намален риск от заразяване на други хора. За този успех са допринесли хиляди здравни работници, както и общностите на засегнатите от ХИВ. На Световния ден за борба със СПИН през 2019 г. Световната здравна организация подчертава значението на усилията, които тези общности правят, за да сложат край на епидемията от ХИВ, като в същото време акцентира върху необходимостта от по-широко участие в укрепването на първичната здравна помощ.
         За първи път Първи декември е отбелязан като ден за съпричастност към засегнатите от болестта СПИН през 1988 г. Вече повече от 30 години Световният ден поставя символичното начало на целогодишна кампания, чиито акцент е превенцията, образованието и информираността на хората относно ХИВ-инфекцията.
         СПИН е едно от най-опасните вирусни заболявания, познати на хората досега. В света над 37 милиона души живеят с вируса на СПИН.
         По данни на Министерството на здравеопазването на Република България носителите на ХИВ в нашата страна към края на миналата година са 3050 души, като новооткритите случаи за 2018 са 311. Наблюдава се тенденция на увеличаване на броя на новозаразените. За сравнение, през 2017 г. новите случаи са били 241 души. Само във Великотърновска област през 2018 г. са регистрирани 13 ХИВ-позитивни, а през настоящата година до средата на месец ноември са диагностицирани два нови случая.
         СПИН е заболяване, причинено от вирус, наречен ХИВ (от английското: HIV – Human Immunodeficiency Virus – човешки имуннодефицитен вирус), който уврежда защитните сили на човека, вследствие на което се развиват тежки заболявания, водещи до смърт. Важно е да се знае, че човек може да носи в себе си вируса ХИВ, но да не боледува от СПИН. През това време, неподозирайки нищо, той разпространява вируса, като го предава на други хора. СПИН сам по себе си не убива, но когато защитните сили на организма са унищожени, дори най-безобидно заболяване може да бъде смъртоносно.
         Вирусът ХИВ може да се открие в различни телесни течности на болните – кръв, кръвни продукти, семенна течност, сълзи, слюнка, пот и др. Предаването на инфекцията се осъществява:
         • При полов контакт;
         • При преливане на кръв, кръвни продукти, присаждане на органи или използване на общи венозни игли;
         • От болната майка на новороденото й (чрез плацентата, по време на раждането или с кърмата).
         Съобразно механизмите, по които инфекцията се предава, профилактиката на ХИВ включва:
         • Контрол на всички кръвни продукти, органи за присаждане, дарена сперма за оплождане и майчина мляко;
         • Контрол върху използването на индивидуални спринцовки и игли, и ефикасна дезинфекция на всички инструменти, които могат да бъдат преносители на вируса;
         • Използване на ПРЕЗЕРВАТИВ при всички полови контакти!
         Най-сигурният начин да разберете дали сте заразени с вируса на СПИН е да си направите тест за ХИВ в Кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС) в Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Велико Търново. От началото на 2019 г. до средата на месец ноември в КАБКИС са се изследвали 542 желаещи граждани, от които 343 души – на място в кабинета, а 199 – в мобилния кабинет на КАБКИС по време на кампании.
         По повод на Първи декември РЗИ – Велико Търново, съвместно с Община Велико Търново, Младежки дом, БМЧК, ЦМЕДТ „Амалипе” и Градски ученически парламент, организира здравно-образователна кампания в центъра на гр. Велико Търново, под надслов „На хорото се хвани, СПИН така не се лови!“. Доброволци, представители на организаторите и преминаващи граждани, заедно ще се хванат на хорото, под звуците на българска народна музика, в знак на съпричастност с всички засегнати от коварното заболяване. Мероприятието ще се състои на 2.12.2019 г. (понеделник) пред паметника „Майка България“ от 13:00 ч. до 14:00 ч. По време на кампанията в близост ще бъде разположен мобилният кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН и всеки желаещ би могъл да узнае своя ХИВ статус.

(публикувано на 27.11.2019 г.)
 

21 НОЕМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН БЕЗ ТЮТЮНОПУШЕНЕ

Мото: „Спри сега за по-добро здраве утре”

         Тютюнопушенето е една от доказаните водещи, предотвратими причини за болестност и смъртност, а тютюнът е единствената законно продавана потребителска стока, която убива почти половината от тези, които я употребяват.
Международният ден без тютюнопушене е отбелязан за първи път през 1977 година в САЩ и е бил наречен “Денят D” (Don’t smoke day). Оттогава Американската общност за борба с рака (ACS) обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето. Този ден вече се отбелязва и в много други страни по света, тъй като се чества официално и от страна на Международния съюз за борба с рака (UICC).
         По данни на „Здравния профил за България“ 2017 г. на Европейската комисия, разпространението на тютюнопушенето сред българското население е най-високо в ЕС и е с почти седем процентни пункта над средното за ЕС. Не по-малко от 28% от възрастното население в нашата страна пушат ежедневно. Равнищата на тютюнопушене сред младежите са сходни: разпространението на тютюнопушенето сред 15-годишните момчета е второто най-високо в ЕС (21%, след Хърватия), а сред 15-годишните момичета – най-високото равнище в ЕС; 30% от 15-годишните момичета са редовни пушачи.

         По повод на Международния ден без тютюнопушене Регионална здравна инспекция – Велико Търново организира следните дейности:

         21 октомври – 21 ноември 2019 г.
         Конкурс за изработване на най-оригинално кошче на тема „Пази чисто” сред ученици от ПГСАГ „А. Попов“ – гр. Велико Търново.

         21 ноември 2019 г.
         Информационна кампания под мотото „Аз не пуша. Не пуши с мен и ти!”, включваща: разпространение на здравно-образователни материали, блиц анкета „Бихте ли спрели цигарите за един ден”, изработване на постери по темите „Защо трябва да откажа цигарите” и „Алтернативи на тютюнопушенето”.

         21 октомври – 25 ноември 2019 г.
         Обучения и дискусии по темата „Тютюнопушене – направи своя избор” сред ученици в община Велико Търново.


Да спечелим заедно един ден без цигари!
Ако сте пушач, откажете се от пушенето поне за един ден!
Живейте едно денонощие без отровния цигарен дим!

Ползите за здравето започват да се проявяват още в първите часове, след отказа от тютюнопушене:

6 часа

         Сърдечната Ви дейност се забавя, а кръвното Ви налягане се понижава, макар че може да са необходими няколко седмици, докато те се нормализират напълно.

12 часа

         В организма Ви вече няма въглероден окис от цигарения дим, белият дроб започва да работи малко по-добре, а задухът отслабва.

2 дни

         Обонянието и вкусът Ви се подобряват.

2-12
седмици

         Кръвообращението на Вашия организъм се подобрява, което води до по-голяма лекота при ходене и бягане.

3-9
месеца

         Кашлицата, хриповете и затрудненото Ви дишане намаляват, а работата на белия дроб се подобрява с около 10%.

5 години

         Вашият риск от сърдечен инфаркт става 2 пъти по-малък от този на пушачите.

След
10 години

         Вашият риск да заболеете от рак на белия дроб намалява 2 пъти в сравнение с този на пушачите, а рискът от сърдечен инфаркт става толкова нисък, колкото е при човек, който никога не е пушил.

 

         Международният ден без тютюнопушене се отбелязва за първи път през 1977 г. в САЩ. Оттогава ежегодно, по инициатива на Американската общност за борба с рака (ACS), всеки трети четвъртък на месец ноември се организира кампания срещу тютюнопушенето, която дава възможност на милиони хора по света да се откажат от пушенето, поне за един ден, а понякога и завинаги.
        

        Вие бихте ли опитали да не пушите на този ден?

        

        


„Аз не пуша. Не пуши с мен и ти!”

         На 21 ноември 2019 г. по повод на Международния ден без тютюнев дим, над 100 граждани на старопрестолния град Велико Търново се включиха в поредната инициатива на РЗИ – Велико Търново за превенция на тютюнопушенето. Доброволци от училищния ученически съвет при ПГСАГ „А. Попов“ – Велико Търново разпространиха 7 заглавия на здравно-образователни материали по темата тютюнопушене и заедно с преминаващите граждани изработиха постерите „Защо трябва да откажа цигарите” и „Алтернативи на тютюнопушенето”.
         Проявата е организирана в рамките на общинската програма „Здрави деца в здрави семейства“, в партньорство с Община Велико Търново и ПГСАГ „А. Попов“.

(публикувано на 21.11.2019 г.)
Изложба
и награждаване на победителите в конкурса за изработка на най-оригинално кошче на тема „Пази чисто”

         На 21 ноември 2019 г. в ПГСАГ „А. Попов“ – Велико Търново се състоя откриване на изложба и награждаване на участниците в конкурса за изработка на най-оригинално кошче на тема „Пази чисто“. Конкурсът имаше за цел да развие уменията на учениците за творческа изява и предаване на представата им за живот без тютюн, както и да мотивира околните към отхвърляне или ограничаване на тютюнопушенето.
         Комисия, в състав: председател: д-р Евгения Илиева – директор на ПГСАГ „А. Попов“ и членове: д-р Диляна Вачкова – гл. експерт в дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в Община Велико Търново и Йорданка Илиева – гл. експерт в отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в РЗИ – Велико Търново оцени представените творби според критериите на конкурса: оригиналност на творбата за ограничаване и предотвратяване на тютюнопушенето и потенциал за достигане до максимален брой хора.
         Дизайнерите на отличените творби са, както следва:

Класиране

Име и фамилия

         Награда

І място

Памела Караиванова

Ваучер на стойност 50 лева

ІІ място

Румен Блажев

Ваучер на стойност 30 лева

ІІІ място

Костадин Димитров

Ваучер на стойност 20 лева

Награда за най-добро послание

Християна Бикова

Клипборд

Поощрителна награда

Нора Бонева

Клипборд

Поощрителна награда

Йоана Иванова

Клипборд

Поощрителна награда

Елизабет Еминова

Клипборд

Поощрителна награда

Алекс Кройхи

Клипборд

Поощрителна награда

Александра Славева

Клипборд

Поощрителна награда

Елица Тонкова

Клипборд

Поощрителна награда

Елица Иванова

Клипборд

Поощрителна награда

Боян Иванов

Клипборд

         Наградите за победителите в конкурса са осигурени от община Велико Търново в рамките на програма „Здрави деца в здрави семейства” и РЗИ – Велико Търново.

(публикувано на 21.11.2019 г.)
 

Дегустация на здравословни храни

         На 20 ноември 2019 г. в Детска ясла „Зорница” - гр. Горна Оряховица се състоя презентация с дегустация на здравословни храни под мотото „В крак със съвремието“. Инициативата беше организирана от РЗИ - Велико Търново и Детска ясла „Зорница“ гр. Горна Оряховица в рамките на Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014 – 2020 г.
         Гости на мероприятието бяха представители на Община Горна Оряховица, директори на детски ясли от Горна Оряховица и Лясковец, директори на детските градини от община Горна Оряховица, родители и потребители на детската кухня.
         Целта на проявата беше всички специалисти, отговорни за организираното детско хранене и родителите на деца до 3-годишна възраст да се запознаят с новите храни, предлагани на децата и да ги включват в седмичните менюта. Ястията бяха приготвени, съгласно избрани рецепти от „Сборник рецепти и ръководство за здравословно хранене на деца до 3-годишна възраст”.
         Чрез попълване на блиц-анкета бяха проучени вкусовите предпочитания на участниците в проявата. От присъстващите 53 души на анкетата са отговорили 43. По-голямата част от участващите в събитието (81%) са харесали сезонните десерти с тиква - „Пудинг с ориз и тиква“ и „Мус с тиква и дюля“. Почти непознатият амарант, приготвен по рецептата „Прясно мляко с амарант“, е харесан от 67% от дегустиралите гости. „Запеканка с киноа“ са харесали 79%, а Хумусът е по вкуса на 65%.
         Повече от половината от присъстващите са дали и оценка на мероприятието, като: „Иновативно, полезно и за родителите“, „Много добро решение за дегустация на новите вкусове“, „Добре организирано, страхотна инициатива и много полезно за подобряване на менюто“, „Рационална идея, за да са информирани родителите“.

(публикувано на 21.11.2019 г.)
КАМПАНИЯ
Мото: „Бъди разумен! Запази живот на пътя!”

         Във връзка с превенцията на пътно-транспортния травматизъм сред учениците, през месец октомври в СУ „Вела Благоева” – Велико Търново беше организирана образователна кампания, в която ученици от началния и среден курс на обучение изработиха макети на тема „Светофар на бъдещето“.
         На 14 ноември 2019 г. във физкултурния на училището бяха проведени образователни игри за знания и умения по безопасност на движението и вредата от употребата на алкохол, в които се включиха обучените ученици.
         За състезателите, съобразно възрастта им, бяха подготвени викторина и забавни игри, свързани с основните участници в движението на пътя, правилата за пресичане и предпазване от пътно-транспортни произшествия.
         Участниците в инициативите получиха поощрителни награди, осигурени от Община Велико Търново в рамките на програма „Здрави деца в здрави семейства”.

(публикувано на 18.11.2019 г.)
 

НАЦИОНАЛЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС
НА ТЕМА: „ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО”

         Националният ученически конкурс „ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО” се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. по инициатива на Министерството на здравеопазването (МЗ), в партньорство с Министерството на образованието и науката (МОН), Министерството на културата (МК), Министерството на младежта и спорта (ММС), Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Офис на Световната здравна организация (СЗО) за България, Български младежки Червен кръст (БМЧК) и Представителството на Европейската комисия в България (ПЕКБ) .
         Националният конкурс започва от 8 ноември 2019 г. и продължава до 10 май 2020 г. Конкурсът ще протече в две фази. През първата фаза (8 ноември 2019 г. – 20 декември 2019 г.) участниците трябва да изготвят и да изпратят в МЗ своите проекти в области на превенция на хроничните незаразни болести - „Ограничаване на тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол“ и „Здравословно хранене и физическа активност“. През втората фаза на конкурса, 25 декември 2019 г. – 10 май 2020 г., ще стартира реализацията на проектите и тяхното отчитане.
         Конкурсът ще се проведе в три възрастови категории: 1-4 клас; 5-8 клас и 9-12 клас. Право на участие имат паралелки или випуски от ученици от 1 до 12 клас от цялата страна. Всеки кандидат задължително трябва да участва и в двете фази на конкурса!
         Експертна комисия с участието на представители на МЗ и всички партньори ще извърши класирането на участниците до 25 май 2020 г., а официалното награждаване на победителите ще се проведе през месец юни 2020 г.
         В регламента на Националния конкурс тази година са предвидени общо шестдесет и четири предметни награди.
         Всяка от институциите-партньори (МЗ, МОН, МК, ММС, МОСВ, БМЧК и СЗОБ) съгласно компетентностите и приоритетите си, номинира и осигурява предметни награди по 12 проекта, както следва: 9 проекта, класирани за първо, второ и трето място, по 3 проекта във всяка от възрастова категория (1-4 клас, 5-8 клас и 9-12 клас); 3 проекта, класирани за поощрителни награди, по една за всяка възрастова категория. МЗ, БМЧК СЗОБ и ПЕКБ осигуряват по една предметна награда в категорията „Специални постижения в областта на опазване на здравето“.
         Пълната информация за регламента на конкурса - изисквания за кандидатстване, за участие, изисквания към съдържанието на проектите, критерии за оценка, етапи на оценяване и награди за победителите, може да видите тук:
         Регламент
         Формуляр І фаза
         Формуляр ІІ фаза
         Повече информация и консултативна помощ относно кандидатстването и реализацията на вашите проекти, може да получите от експертите в отдел "Профилактика на болестите и промоция на здравето" в РЗИ – Велико Търново и на телефон: 614 351.

(публикувано на 14.11.2019 г.)
„Клиника на открито”

         В рамките на общинската програма „Здрави деца в здрави семейства”, на 14 ноември 2019 година от 10:00 до 12:00 часа в парк „Марно поле”, Регионална здравна инспекция – Велико Търново, Община Велико Търново и Филиал Велико Търново към Медицински университет Варна организират „Клиника на открито”, посветена на превенцията на хроничните незаразни болести и Световния ден за борба с диабета.
         По време на инициативата, в четири импровизирани „кабинета”, студенти и експерти от РЗИ – Велико Търново ще осъществяват:
         • измерване на кръвна захар
         • кръвно налягане;
         • изследване на дишането със спирометър;
         • измерване на ръст и телесна маса, определяне на ИТМ;
         • разпространение на здравно-образователни материали.
         Целта на инициативата е чрез направените безплатни изследвания да се обърне отново внимание на гражданите към рисковите за здравето фактори – тютюнопушене, нездравословно хранене, ниска двигателна активност и други.
В проявата участие ще вземат и доброволци от Младежките дейности към Българския червен кръст, които ще разпространяват донорски карти „Да! За живот!”. Донорските карти са част от Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията, организирана от Министерството на здравеопазването и партньори. Повече информация за кампанията може да се намери в сайта www.zajivot.bg.

(публикувано на 12.11.2019 г.)


„КЛИНИКА НА ОТКРИТО”

         На 14 ноември 2019 година за пета поредна година в рамките на програма „Здрави деца в здрави семейства” Регионална здравна инспекция - Велико Търново, Община Велико Търново и филиалът на Медицински университет, гр. Варна във Велико Търново организираха „Клиника на открито”.
         Целта на проявата е чрез профилактично направените безплатни изследвания да се обърне отново внимание на рисковите за здравето фактори – тютюнопушене, нездравословно хранене, ниска двигателна активност и рисково сексуално поведение. Инициативата е посветена на превенцията на хроничните незаразни болести (сърдечно-съдови, белодробни, диабет, затлъстяване).
         В импровизираните кабинети, разположени в парк „Марно поле” бяха осъществени следните дейности:
         • в „Кабинета за профилактика на диабета” на 72 граждани беше изследвана кръвната захар. Отклонения от референтните стойности бяха установени при 15 (20,8%) лица, от които 9 жени и 6 мъже.
         • в „Кабинета за профилактика на белодробни заболявания” бяха извършени спирометрии на 21 лица (настоящи и бивши пушачи) - 13 жени и 8 мъже. При 2 от тях бяха установени отклонения от нормалните стойности на дишането;
         • в „Кабинета за профилактика на хипертонията” беше измерено кръвното налягане на 44 души (31 жени и 13 мъже). С нормални (равни/под 139/89 мм живачен стълб) и оптимални стойности (равни/под 120/80 мм живачен стълб) на кръвното налягане са повече от половината измерени – 27 пациенти. При 17 лица беше установено кръвно налягане с повишени стойности (над 140/90 мм живачен стълб).
         • в „Атропометричния кабинет” бяха измерени 40 лица, като при 23 (57,5%) от тях беше установено наднормено тегло.
         • В „Кабинета за профилактика на пътно-транспортния травматизъм” желаещите лица с „помощта“ на алкоочила редиха пъзели по темата безопасност на движението и преминаваха около препятствия.
По време на кампанията бяха разпространени 13 заглавия на здравно-образователни материали, а доброволци от БМЧК раздадоха 237 броя донорски карти „Да! За живот!”.


(публикувано на 14.11.2019 г.)
Образователна кампания „Алкохолът е враг на здравето и ума“

         На 6 ноември 2019 г. в гр. Павликени се проведе образователна кампания на тема „Алкохолът е враг на здравето и ума“. С помощта на експерти от РЗИ – Велико Търново, четвъртокласници от СУ „Бачо Киро“ и техните учители взеха участие в интерактивно обучение, вкючващо дискусия, демонстрации, състезателни и симулационни игри.
         Инициативата е част от Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014 г. – 2020 г. и имаше за цел да повиши нивото на знанията на учениците по отношение на вредите, причинени от употреба на алкохол и от други нездравословни навици, както и да им предложи различни алтернативи за здравословен начин на живот.

(публикувано на 07.11.2019 г.)
 

ИНТЕРАКТИВНА ЗАНИМАЛНЯ
„АЗ ДИШАМ СВОБОДНО БЕЗ ТЮТЮНЕВ ДИМ”

         На 30.10.2019 г. в град Елена се проведе образователна кампания под мотото „Аз дишам свободно, без тютюнев дим”. Участваха ученици и педагози от 3 и 4 клас от НУ „Иларион Макариополски“ и СУ „Иван Момчилов“.
         Инициативата имаше за цел да повиши информираността и нивото на знания на учениците по проблема тютюнопушене и да съдейства за формиране у тях на умения и навици за здравословен начин на живот без тютюнев дим.
         След проведените презентации, дискусии, демонстрации и състезателни игри младите хора се обединиха около идеята, че „За да бъда здрав, красив и силен аз избирам да НЕ ПУША!“.

(публикувано на 01.11.2019 г.)
ПРАЗНИК НА ЗНАНИЕТО

         На 15 октомври 2019 г. от 14:30 часа пред Младежки дом, гр. Горна Оряховица за шеста поредна година се проведе Празник на знанието, посветен на здравословния начин на живот на младите хора.
         Празникът включваше здравно-образователни игри със състезателен характер под надслов „Ние знаем как да бъдем здрави”, с участието на 10 отбора по четирима ученици от 6-тите класове на 2 средни и 4 основни училища в община Горна Оряховица.
         Инициативата се проведе в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014 - 2020 г. Нейни организатори са РЗИ – Велико Търново, Община Горна Оряховица и Младежки дом – Горна Оряховица.
         Празникът на знанието имаше за цел да повиши нивото на здравните знания на учениците и да съдейства за формиране у тях на умения и навици за здравословно хранене, двигателна активност и начин на живот без употреба на алкохол и тютюневи изделия.
         Всеки от участниците в игрите премина през един от четирите пункта, които бяха част от състезателното трасе, където съдиите, представители на РЗИ – Велико Търново, оценяваха участника на база на показаните знания и умения по зададените теми.
         На първо място в състезанието се класира отборът от СУ „Георги Измирлиев“ с ръководител Галина Иванова и членове Десислава Долнооряхова, Кристиана Стоянова, Денислава Димитрова и Мила Табакова.
         Второто и третото място заеха двата отбора на ОУ „Иван Вазов“ с ръководители Антоанета Баланова и Калина Йорданова и членове Карина Ибрямова, Никол Илиева, Десислава Стоянова, Траян Василев, Кристиян Байдаров, Деница Димитрова, Ева Пъшева и Александър Доняев.
         Всички участници в празника получиха грамоти и кошници с плодове, а победителите – и предметни награди, осигурени от РЗИ – Велико Търново.

(публикувано на 17.10.2019 г.)
Европейския ден без загинали на пътя – EDWARD

Мото: “Обичам семейството си! Да го пазим на пътя”


         На 26 септември по инициатива на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция - ТИСПОЛ, в рамките на Европейската седмица на мобилността, за четвърта поредна година се провежда Европейски ден без загинали на пътя, познат в страната ни под наименованието EDWARD /European Day Withowt A Road Death/.
         Тази година в България операцията ще се проведе под мотото „Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!“. През изминалата година на този ден в нашата страна са станали 14 пътно-транспортни произшествия без загинали, но със 17 ранени.
         Регионална здравна инспекция – Велико Търново призовава всички участници в пътното движение да фокусират вниманието си върху рисковете, с които се сблъскват, върху опасностите, на които могат да изложат останалите участници в движението и в крайна сметка как самите те могат да допринесат за намаляване на пътните произшествия.
Призоваваме гражданите и гостите на област Велико Търново на 26 септември да се включат с активно поведение към инициативата за нула жертви на пътя – с отговорно поведение, като спазват правилата за безопасно движение в качеството на водачи, пътници, пешеходци, на родители и учители, които възпитават децата в уважение към закона, за да бъде постигната общата цел и да няма загинали при пътни инциденти.
         Повече информация за проекта може да намерите на адрес https://www.mvr.bg/opp/edward, а декларация за подкрепа на Деня без загинали на пътя да подпишете тук https://projectedward.eu/.

         Безопасно движение на пътя и Как да опазим децата на пътя

(публикувано на 26.09.2019 г.)
КАМПАНИЯ „ДВИЖИ СЕ И ПОБЕДИ – ЕСЕН 2019”

         Есенното издание на кампанията „Движи се и победи” ще се проведе в периода 28 септември - 12 октомври 2019 година.
         В околностите на град Велико Търново, по познатите туристически маршрути и екопътеки ще преминат участниците в станалата вече традиционна инициатива на Общинската програма „Здрави деца в здрави семейства“. Основната цел на кампанията е повишаване на физическата активност на населението в община Велико Търново.
         Проявата се организира за 19 поредна година от РЗИ - Велико Търново, Община Велико Търново, Туристическо дружество „Трапезица 1902”, Младежки дом - Велико Търново, и преминава под егидата на председателя на Великотърновския общински съвет.
         „Движи се и победи” стартира през есента на 2001 година в рамките на програма СИНДИ, а по настоящем е част от общинската програма „Здрави деца в здрави семейства“. Оттогава досега са проведени 36 кампании, с общ брой участници 18 683, в т.ч. и 416 семейства. Най-голяма активност е регистрирана при децата и учениците на възраст до 19 години.
         Пролетния етап на тазгодишната кампания се проведе в периода 11 май – 1 юни 2019 г. по три туристически маршрута – до хижа Божур, до Преображенския манастир и до парк „Ксилифор“. В пролетния етап на кампанията взеха участие 224 деца, ученици и възрастни хора, в това число и 9 семейства. От всички участници 96 души за пръв път се включиха в кампанията, което означава че интереса към тази наша инициатива не е намалял. В пролетния етап организирано взеха участие три училища от община Велико Търново, както и възпитаници и ръководители на три Центъра за настаняване от семеен тип. Най-масово участие взеха учениците и учителите от ОУ „Христо Ботев“ гр. Велико Търново.
         Есенният дял на „Движи се и победи 2019” ще включва следните три туристически маршрута:

         1. От Велико Търново до парк Ксилифор на 28 септември (събота);
         2. От с. Беляковец, през с. Самоводене до Преображенския манастир на 5 октомври (събота);
         3. От Велико Търново, през с. Арбанаси до Петропавловския манастир – на 12 октомври (събота).

         Съгласно регламента на кампанията, в нея могат да участват всички желаещи лица от община Велико Търново, които преминат пеша съответния туристически маршрут поне в едната посока, като на финала му се регистрират чрез попълване на специален формуляр за участие. Регистрацията на участниците ще се извършва във времето от 10.00 до 14.00 часа. За тези, които не познават маршрутите, ще бъдат осигурени водачи на групи, с определени място и час на тръгване.
         С цел по-масово участие в кампанията и поощряване на участниците в нея организаторите на кампанията въведоха промени в условията за присъждането на наградите:
         Участниците, преминали и трите обявени туристически маршрута, ще бъдат разделени в три възрастови групи: 4 - 19 години, 20 – 59 години и над 60 години. Всеки участник от съответната възрастова група ще се състезава с останалите участници от възрастовата си група за голямата награда - ваучер на стойност 90 лв.
         Всички участници, преминали най-малко два от обявените три туристически маршрута ще се състезават в същите възрастови групи: 4 - 19 години; 20 - 59 години и над 60 години и отделно ще бъдат връчени и три специални награди за: най-малък участник ( с навършени 4 години), най-възрастен участник и за семейство. Наградите ще бъдат ваучери на стойност 40 лв.
         Наградата на Председателя на Великотърновския Общински съвет ще бъде присъдена на училището с най-масово участие в кампанията;
         За награда на Регионалния координатор на Министерството на младежта и спорта ще се надпреварват всички участници в кампанията до 29 години;
         Наградата на Младежки дом Велико Търново ще получи най-активният участник в спортно-туристическия празник в парк Ксилифор.
Тегленето на жребия за наградите от есенния етап на кампанията „Движи се и победи 2019“ ще се състои на 18 октомври 2019 година в РЗИ - Велико Търново в присъствието на организаторите на кампанията и средствата за масова информация.
         В рамките и на трите похода, на крайните пунктове, за всички желаещи туристи, ще бъдат организирани образователни занимания с тематика превенция на тютюнопушенето и употребата на алкохол, здравословно хранене и безопасност на движението по пътищата.
         По традиция, първият маршрут на кампанията ще завърши със спортно-туристически празник в парк Ксилифор. В празника децата и учениците ще се надпреварват в различни спортни дисциплини и състезания: туристически щафети в три възрастови групи; преодоляване на препятствия (катерене по висяща въжена стълба и изкуствена катерачна стена, „тролей” над езерото); стрелба в цел; колокрос; плажен волейбол; бадминтон; блиц-турнир по шах, състезание „Лъвски скок” в две възрастови групи (1 - 4 клас и 5 - 8 клас) за момчета и момичета, и други. Победителите в отделните спортно-туристически дисциплини ще получат съответни грамоти и награди, а за всички участници в спортно-туристическия празник организаторите са предвидили малки награди, спечелени чрез томбола.
         Тази година успоредно със спортно-туристическия празник в парк „Ксилифор“ ще се проведе и Републикански преглед по планинско спасяване. Участниците в „Движи се и победи“ ще имат възможност да наблюдават демонстрации по оказване на първа помощ и работа с кучета-планински спасители.
         Друго събитие за деня е откриването на новоизградения кът „Простор“, който е част от пешеходна туристическа алея между квартал Асенов и прарк „Ксилифор“. Откриването ще се състои на 28 септември от 10 ч.
         По време на есенната кампанията „Движи се и победи“ ще бъдат разпространени здравно-образователни материали за поведенческите фактори на риска за здравето и профилактиката на хроничните незаразни болести, а за всички участници, по желание, ще бъде осигурено измерване на кръвно налягане.


Телефони за справка и допълнителна информация:
РЗИ – Велико Търново: 062/614-351
ТД „Трапезица 1902”: 062/63-58-23

(публикувано на 24.09.2019 г.)


РЕЗУЛТАТИ ОТ ПЪРВИЯ ЕТАП НА КАМПАНИЯТА
„ДВИЖИ СЕ И ПОБЕДИ – ЕСЕН 2019”

         На 28 септември 2019 година се проведе първият етап от есенния дял на кампанията „Движи се и победи”. По отделните туристически лъчове до парк Ксилифор преминаха общо 374 души, в т. ч. и 14 семейства. Измерено беше кръвното налягане на 75 лица.
         Най-малките регистрирани участници бяха четиригодишните – Виктор Колев от ДГ „Първи юни“ и Георги Георгиев от ДГ „Евгения Кисимова“, а най-възрастната участничка – Мила Кръстева на 89 г. от Велико Търново.
         В похода организирано се включиха ученици, родители и педагози от 4 училища във Велико Търново – СУ „Вела Благоева”, ОУ „Христо Ботев”, ОУ „Бачо Киро” и ОУ „Св. Патриарх Евтимий”, и от 2 Центъра за настаняване от семеен тип – на ул. „Цветарска“ и на ул. „Колоня товар“.
         Началото на спортно-туристическия празник беше предшествано от откриване на новопостроения кът „Простор“, намиращ се на алеята между квартал Асенов и парк „Ксилифор“.
         Първият етап на „Движи се и победи – есен 2019“ по традиция се съчета със спортно-туристически празник в крайградския парк. Над 200 деца и ученици се включиха в организираните щафетни игри и центрове на предизвикателствата. Победителите в отделните дисциплини получиха награди, а всички участници бяха поощрени с малки подаръци.
         Участниците в „Движи се и победи - есен 2019“ имаха възможност да наблюдават демонстрации по оказване на първа помощ и работа с кучета-планински спасители, част от провеждащия се в парк „Ксилифор“ Републикански преглед по планинско спасяване (27 - 29 септември).
         Организаторите на „Движи се победи – есен 2019” канят всички желаещи да се включат във втория етап на кампанията по маршрута: от село Беляковец, през с. Самоводене до Преображенския манастир, който ще се състои в събота – 5 октомври.

(публикувано на 30.09.2019 г.)


ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО
ОБЩИНА – ВЕЛИКО ТЪРНОВО
РЗИ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО
МЛАДЕЖКИ ДОМ
ТУРИСТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО “ТРАПЕЗИЦА-1902”


ПРОВЕЖДАТ

ЕСЕННА КАМПАНИЯ “ДВИЖИ СЕ И ПОБЕДИ”

II етап
5 октомври (събота) 2019 година

по екопътека от с. БЕЛЯКОВЕЦ –
ПРЕОБРАЖЕНСКИ МАНАСТИР – ВЕЛИКО ТЪРОВО

         Начало: от центъра на с. Беляковец в посока изток, по зелена маркировка, към най-високата част на селото, покрай Сухото езеро и покрай бившия полигон, по черен път с леко спускане се достига борова гора, в която има кът за отдих около заслон Беляковец. Минава се през скалната бариера, като след нея има стръмен склон, след който се стига до манастира.
         От манастира се продължава по традиционния маршрут до Велико Търново над водопадите по маркировка червено и бяло или под скалната бариера по жълто-бяла маркировка.
         Общо време за преминаване: 4 часа.
         С. Беляковец- с. Самоводене – Преображценски манастир:
         В посока север по жълта маркировка се премива през полигона и следва спускане към изворите на река Раковица (с кът за отдих) – около 30 мин. Продължава се по черен път край реката. След около 30-40 мин. се достига с. Самоводене. Селото се пресича в неговия югозападен край и се излиза над вареницата. От нея се продължава на югозапад, достига се разклон с червена маркировка, по която се продължава за Преображенския манастир. Там ще се си извършва регистрацията на преминалите маршрута до 14.00 ч.
         Общо време за преминаване на целия маршрут: 5 часа
         Преображенски манастир
         Основан през ХІV век от царица Теодора Сара, втората съпруга на цар Иван Александър, а по-късно за него се грижи синът им цар Иван Шишман. Затова народът го наричал още „Сарин” и „Шишманов” манастир. Действащ и в момента. През периода на турското робство многократно е опожаряван и ограбван от кърджалии. Възстановен е през 1825 г. от отец Зотик от Атон. Сегашните му сгради са строени през ХІХ век. През 1834 г. е започнал строежът на Съборната църква „Преображение Господне” от майстор Димитър Софиялията, заловен и обесен от турците заради участието му във Велчовата завера. Уникалният с архитектурата си храм е напълно завършен от Уста Колю Фичето и стенописан от друг виден български майстор – Захари Зограф.
         С. Самоводене. Древно селище, намерени са културни пластове още от времето на неолита. През античността от землището са се добивали камъни и вар за строителството на римския град Никополис ад Иструм. Смята се, че след възцаряването на Петър и Асен в него са живеели преселници от Македония, строители на крепостните стени и дворците в Царевград Търнов и дервентджии, пазители на близкия проход. Селото е взело участие в Хаджиставревата буна и в Априлското въстание, давало е убежище на Васил Левски, отец Матей Преображенски, Стефан Стамболов и други народни апостоли.
         С. Беляковец. Обитавано от праисторически времена. След възцаряването на Петър и Асен тук са дошли преселници от земите около Солун, строители и варджии. От близките скали те започнали да добиват вар, необходима за благоустрояването на новата българска столица. Около селото и до днес са запазени останки от вареници. Селото често е посещавал Петко Славейков, който е намерил и описал древни ръкописи, между тях известния „Беляковски сборник”.

         Начален час на тръгване: 09:00 / 09:30 часа от центъра на с. Беляковец.

         Регистрация на преминалите маршрута: в района на „Преображенски“ манастир до 14.00 ч.

         Подарете си един ден сред очарованието на природата!


Инициативата е в рамките на детската компонента на програма СИНДИ „Здрави деца в здрави семейства”


(публикувано на 30.09.2019 г.)


РЕЗУЛТАТИ ОТ ВТОРИЯ ЕТАП НА КАМПАНИЯТА
“ДВИЖИ СЕ И ПОБЕДИ – ЕСЕН 2019”

         На 5 октомври 2019 година се проведе вторият етап от есенната кампания “Движи се и победи”. По маршрутите до Преображенския манастир преминаха общо 62 души, в т. ч. и 4 семейства.
         Най-малкият регистриран участник в този етап е Иван Николов на 9 години от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, а най-възрастният – Кольо Колев на 83 години от Велико Търново.
         Въпреки лошото време в инициативата взеха участие деца и педагози от Центъра за настаняване от семеен тип на ул. „Цветарска“.
         Организаторите на “Движи се победи – есен 2019” канят всички желаещи на 12 октомври (събота) да преминат и по третия маршрут на кампанията от Велико Търново през с. Арбанаси до манастира „Св. св. Петър и Павел“.
         Да се насладим на последните слънчеви дни на 2019 година.


(публикувано на 08.10.2019 г.)


ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО
ОБЩИНА – ВЕЛИКО ТЪРНОВО
РЗИ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО
МЛАДЕЖКИ ДОМ
ТУРИСТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО “ТРАПЕЗИЦА-1902”


ПРОВЕЖДАТ

ЕСЕННА КАМПАНИЯ “ДВИЖИ СЕ И ПОБЕДИ”

III етап
12 октомври (събота) 2019 година

Велико Търново – с. Арбанаси - манастир „Св. св. Петър и Павел“

         I.Вариант: Тръгва се от квартал „Асенов” през висящия мост над р. Янтра и по традиционната пътека през Дълбок дол до Ксилифор. Продължението е по червена маркировка към телевизионната кула, пресича се шосето за с. Шереметя – с. Арбанаси и по платото след около 30 - 40 минути се достига до манастира.
         II.Вариант: Тръгва се от квартал „Асенов” през висящия мост над р. Янтра и по традиционната пътека към Дълбок дол, където се отклонява по зелена маркировка вляво към Голямо лако. Продължението е по червена маркировка към конната база, пресича се шосето за с. Шереметя – с. Арбанаси и по платото след около 40 минути се достига до манастира.
         За незапознатите с маршрутите ще бъдат осигурени водачи от изходните пунктове в 9.00 часа.
         Регистрация на преминалите маршрута: в района на манастира - до 14.00 часа.
         Награди чрез томбола ще получат преминалите най-малко два от трите етапа.

Прекарайте почивния си ден сред природата!

Инициативата е в рамките на Програма „Здрави деца в здрави семейства” на Община Велико Търново и РЗИ – Велико Търново.

(публикувано на 08.10.2019 г.)


РЕЗУЛТАТИ ОТ ТРЕТИЯ ЕТАП НА КАМПАНИЯТА
„ДВИЖИ СЕ И ПОБЕДИ – ЕСЕН 2019”

         Третият етап от есенния дял на кампанията „Движи се и победи 2019” се проведе на 12 октомври (събота).
         В последния от есенната кампания маршрут от Велико Търново до манастира „Св. св. Петър и Павел“ се включиха общо 122 души, от които 8 семейства. Измерено беше кръвното налягане на 52 лица.
         Най-малкият регистриран участник в този поход е Александър Върбанов на 5 години, а най-възрастният – Кольо Колев на 83 години и двамата от Велико Търново.
         Учениците и педагозите от ОУ „Бачо Киро” гр. Велико Търново, участващи в похода, се включиха активно и в забавните игри на тема „Превенция на тютюнопушенето и употребата на алкохол“, организирани от РЗИ – Велико Търново.
         Жребият за наградите на кампанията „Движи се и победи есен – 2019“ ще се изтегли на 18 октомври (петък) от 11:00 часа в присъствието на средствата за масова информация и организаторите на кампанията.


(публикувано на 14.10.2019 г.)


НАГРАДИ ОТ КАМПАНИЯТА
„ДВИЖИ СЕ И ПОБЕДИ – ЕСЕН 2019”

         Кампанията за подобряване и укрепване на здравето на населението в община Велико Търново „Движи се и победи – есен 2019” се организира за деветнадесета поредна година от РЗИ - Велико Търново, Община Велико Търново, Туристическо дружество „Трапезица 1902” и Младежки дом - Велико Търново, и премина под егидата на председателя на Великотърновския Общински съвет.
         Есенният дял на кампанията „Движи се и победи” се проведе в периода 28 септември – 12 октомври 2019 г. по 3 туристически маршрута до: парк Ксилифор, Преображенски манастир и манастира „Св. св. Петър и Павел“.
         В рамките и на трите похода, на крайните пунктове, за всички желаещи туристи, бяха организирани образователни занимания с тематика превенция на тютюнопушенето, употребата на алкохол, безопасност на движението и здравословно хранене.
         На 28 септември с много емоции и спортни забавления кампанията бе открита със спортно-туристически празник в парк Ксилифор, в който деца и ученици от 4 училища и 3 ЦНСТ премериха сили в: туристическите щафети, центровете на предизвикателството (катерене по висяща въжена стълба и изкуствена катерачна стена, „тролей над езерото”, туристически каяк), спортните състезания - плажен волейбол, бадминтон, блиц-турнир по шах, стрелба в цел; спортен риболов, Лъвски скок, колокрос, теглене на въже.
         По туристическите маршрути на кампанията „Движи се и победи – есен 2019” преминаха общо 398 деца, ученици и възрастни хора (в това число и 19 семейства), 230 жени и 168 мъже.
         Повече от една трета (36,18% - 144 души) от включилите се в есенния дял на „Движи се и победи” са преминали за първи път маршрутите, а 254 души (63,82%) са участвали и в предишни кампании.
         Активността на участниците в кампанията по възрастови групи е следната:
         на първо място, с най-голям брой участници и с най-висок относителен дял се нарежда групата 4 - 19 години - 222 ученика (55,78% от всички участници);
         на второ място е групата на 20 - 59 годишните (95 участника – 23,87%);
         на трето място - групата – над 60 години (80 лица – 20,10%);
         И тази година в кампанията взе участие едно дете под 4 годишна възраст, което според регламента на играта не беше включено в жребия за разпределението на наградите.
         В кампанията организирано участваха 4 училища от община Велико Търново - ОУ „Христо Ботев”, ОУ „Бачо Киро”, ОУ „Св. Патриарх Евтимий” и СУ „Вела Благоева“ гр. Велико Търново, както и възпитаници и ръководители на ЦНСТДБУ I, II и III гр. Велико Търново.
         В рамките на кампанията е измерено кръвното налягане на 127 души (97 жени и 30 мъже), на възраст от 21 до 89 години, като с нормални (равни/под 139/89 мм живачен стълб) и оптимални стойности (равни/под 120/80 мм живачен стълб) на кръвното налягане са по-голямата част от тях – 95 участника (74,80%) - 75 жени (77,32% от жените, измерили кръвното си налягане) и 20 мъже (66,66% от мъжете). При 32 лица (25,20% от всички измерили кръвното си налягане) е установено кръвно налягане с повишени стойности (над 140/90 мм живачен стълб) - при 22 жени (22,68% от жените) и при 10 мъже (33,33% от мъжете).
         Цeремонията по тегленето на жребия за наградите в есенния дял на кампанията „Движи се и победи 2019” се извърши на 18.10.2019 г. в присъствието на средствата за масова информация и организаторите на кампанията - РЗИ - Велико Търново, Община Велико Търново, Туристическо дружество „Трапезица 1902” и Младежкия дом. Жребият се изтегли по електронен път от представители на организаторите.
         Според новите правила на кампанията преминалите най-малко 2 от обявените 3 туристически маршрути (123 души) се състезават за 3 награди по възрастови групи и за 3 специални награди (за най-малък и най-възрастен участник, и за семейство).
         Наградите са подаръчни ваучери от магазин за спортни и туристически принадлежности.

         Наградата във възрастовата група 4 – 19 години (ваучер за подарък на стойност 40 лв.) се изтегли между 48 деца.
Печели: Наим Пашалов на 10 години от ОУ „Бачо Киро“

         Наградата във възрастовата група 20 – 59 години (ваучер за подарък на стойност 40 лв.) се изтегли между 31 души.
Печели: Ралица Пънова на 24 години от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“

         Наградата за участниците в групата 60 и над 60 години (ваучер за подарък на стойност 40 лв.) се изтегли между 40 души.
Печели: Росинка Стойкова на 78 години, пенсионер.

         Специалната награда „Семейство” (ваучер за подарък на стойност по 40 лв.) се изтегли между 7 семейства.
Печелят: сем. Недка и Станчо Русеви

         Специалната награда „Най-малък участник” се присъжда на Александър Върбанов на 5 години, преминал два от трите маршрута на кампанията. Той печели ваучер за подарък на стойност 40 лв.

         Специалната награда „Най-възрастен участник” се присъжда на Кольо Колев на 83 години от Велико Търново, преминал и трите маршрута на кампанията, който печели ваучер за подарък на стойност 40 лв.

         Наградата на Председателя на Великотърновския Общински съвет (плакет) за най-масово участие на училище в кампанията се присъжда на ОУ „Бачо Киро” – Велико Търново, включило се с най-голям брой ученици и преподаватели – 110 участници.

         Наградата на Регионалния координатор на Министерството на младежта и спорта се изтегли между всички участници в кампанията на възраст до 29 години, независимо от броя на преминатите маршрути, това са 228 млади хора.
Печели: Натали Стоянова на 9 години от ОУ „Бачо Киро“

         Наградата на Младежкия дом за най-активен участник в спортно-туристическия празник в парк Ксилифор се присъжда на Анастасия Цанкова Брусева от ЦНСТ II.

         Туристите, преминалите и трите маршрута на кампанията, разпределени в три възрастови групи, участваха в жребий за големите награди – ваучери от магазин за спортни и туристически принадлежности на стойност 90 лв.

         Голямата наградата във възрастовата група 4 – 19 години (ваучер за подарък на стойност 90 лв.) печели: Калина Николова на 12 години от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“

         Голямата наградата във възрастовата група 20 – 59 години (ваучер за подарък на стойност 90 лв.) печели: Виолина Бончева на 47 години от НАП.

         Голямата наградата за участниците в групата 60 и над 60 години (ваучер за подарък на стойност 90 лв.) печели: Кольо Колев на 83 години, пенсионер.


         Честито на победителите в есенното издание на кампанията „Движи се и победи 2019”!

(публикувано на 24.10.2019 г.)
 

СЪОБЩЕНИЕ

         НА 24.09.2019 г. ОТ 11:00 ч. В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ЕТ. III, ЗАЛА 302 ще се проведе пресконференция, посветена на есенния дял на кампанията за повишаване на физическата активност на населението “Движи се и победи – 2019“.

(публикувано на 20.09.2019 г.)
ЛЯТНА АНТИСПИН КАМПАНИЯ

               В периода 15 - 27 август 2019 година в рамките на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално-предавани инфекции 2017 г. – 2020 г., Регионална здравна инспекция – Велико Търново проведе традиционната лятна АНТИСПИН кампания.
        Целта на проявата е чрез профилактично направените безплатни изследвания: да се насочи вниманието на обществото към проблема СПИН и рисковото за здравето поведение; да се повиши обществената осведоменост за начините на предаване и предпазване от ХИВ и сексуално-предавани инфекции (СПИ), и не на последно място да се мотивират хората към отговорност за собственото здраве.
        През мобилния кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН към РЗИ – Велико Търново, разположен в централните градски части на градовете Горна Оряховица, Стражица и Павликени, преминаха общо 66 лица, както следва:
        - в Горна Оряховица – 23 души, от които 16 жени и 7 мъже, на възраст от 27 до 79 години;
        - в Стражица – 23 души, от които 9 жени и 14 мъже, на възраст от 16 до 50 години;
        - в Павликени – 20 души, от които 10 жени и 10 мъже, на възраст от 19 до 70 години.
        Резултатите на всички преминали през кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН по време на лятната антиспин кампания са отрицателни.
        В „кабинета“ за консултиране и отказване от тютюнопушене по време на кампанията бяха извършени спирометрии на 47 лица (настоящи и бивши пушачи) – 27 жени и 20 мъже, на възраст от 16 до 76 години. При 14 от тях са установени отклонения от нормалните стойности на дишането. Същите бяха информирани за възможността да се консултират и изследват при специалист.

        Тази година лятната АНТИСПИН кампания премина под мотото „Оставих своя отпечетък в борбата срещу СПИН“. Всички граждани, които изследваха своя статус, поставиха отпечатък от ръката си върху специално изработено табло, с което засвидетелстваха подкрепата и съпричастността си към каузата. Разпространени бяха 201 презерватива и 6 заглавия на здравно-образователни материали по темата.

(публикувано на 28.08.2019 г.)
 

СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА КЪРМЕНЕТО 2019 ГОДИНА

        Във Велико Търново за единадесета поредна година, от 1 до 7 август 2019 година, ще се проведе Световна Седмица на Кърменето.
        Инициативата се организира и провежда в партньорство от Регионална здравна инспекция – Велико Търново, Община Велико Търново, Център за родители „HAPPY MUMS” и Младежки дом – Велико Търново в рамките на програма „Здрави деца в здрави семейства“.
        Световната седмица на кърменето се отбелязва ежегодно през първата седмица на месец август (1-7 август) и се чества в повече от 120 страни по света. Началото ѝ е поставено през 1992 година. Създадена е от организацията WABA /World Alliance for Breastfeeding Action/- Световен Алианс за активна подкрепа на кърменето с цел възраждане и възстановяване на практиките за кърмене. WABA определя и темата на седмицата, която всяка година е различна. Мотото на тазгодишната кампания е „Подкрепете родителите“.
        Една от инициативите в нашия град, посветена на Световна Седмица на Кърменето, е традиционният Празник на открито, който ще се проведе на 2 август 2019 година в парк „Дружба”, Велико Търново от 10:00 часа.
        Ще говорим за всичко, свързано с кърменето, за трудностите и как да ги преодолеем. Вие ще споделите опита си, а ние ще отговорим на въпросите, които ви вълнуват. Очакват Ви много забавления и приятни изненади за най-активните младите майки.

(публикувано на 31.07.2019 г.)


Покана

        Традиционната лятна среща на открито, за отбелязване на Световната седмица на кърменето под мотото „Подкрепете родителите“, ще се проведе на 2 август 2019 година в парк „Дружба”, Велико Търново от 10:00 часа.

(публикувано на 31.07.2019 г.)


        Световната Седмица на Кърменето (1 - 7 август) беше отбелязана с „Празник на открито“ в парк „Дружба“, във Велико Търново на 2 август 2019 година.
        Инициативата е част от програмата на Община Велико Търново „Здрави деца в здрави семейства“ и се реализира съвместно от Община Велико Търново, РЗИ - Велико Търново и Младежки дом - Велико Търново.
        Под мотото „Подкрепете родителите“ по време на празника чрез интерактивни игри бяха развенчани част от митовете за кърмата и кърменето; представени бяха ползите от кърменето за детето, майката и обществото.
В празника взеха участие 37 майки, подкрепени от татковци, баби, дядовци и много деца.
        За всички активни участници бяха осигурени награди, финансирани от общинската програмата „Здрави деца в здрави семейства”.


(публикувано на 02.08.2019 г.)
 

ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИГРИ
„НИЕ ЗНАЕМ КАК ДА БЪДЕМ ЗДРАВИ”

        На 27 юни 2019 г. в парк „Дружба“ се проведоха традиционните за град Велико Търново образователни игри „Ние знаем как да бъдем здрави”.
        Инициативата се организира за осма поредна година от Регионална здравна инспекция - Велико Търново в партньорство с Община Велико Търново и Младежки дом - Велико Търново, Превантивен информационен център по наркомании и Градски ученически парламент и е посветена на Международния ден за борба с употребата и незаконния трафик на наркотици - 26 юни и здравословния начин на живот.
        В състезанието взеха участие общо 7 отбора с по 3 участника на възраст 14 – 19 години от 5 училища в старата столица: СУ „Ем. Станев” (3 отбора), СУ „Вела Благоева” (1 отбор), ПГСАГ „Ангел Попов” (1 отбора), ПМГ „Васил Друмев“ (1 отбор) и ПГ по моден дизайн (1 отбора).
        Победител в надпреварата, с 50 точки, стана отбора на ПМГ „Васил Друмев” в състав: Калоян Ангелов Панев, Йордан Йорданов Георгиев и Йорданка Станимирова Станева.
        На втора позиция - с резултат 42 точки и време за изминаване на трасето 8 мин. и 26 сек. се класира отборът на ПГСАГ „Ангел Попов“ с участници Иван Петров Джуров, Димитър Петков Стефанов и Виктор Кирилов Иванов.
Третото място заеха учениците от СУ „Вела Благоева” в състав: Антония Димитрова, Гергана Георгиева и Виктория Маринова с резултат 42 т. и време 9 мин. и 52 сек.
        Всички участници в игрите получиха грамоти, а победителите – и индивидуални награди, осигурени от организаторите.
        Като част от кампанията, посветена на 26 юни, след приключване на образователните игри в парк „Дружба“ бяха организирани различни занимателни дейности за по-малките деца. Направена беше демонстрация на пушещата кукла „Сю“ и на алкоочила, с което бе показано нагледно вредното влияние на цигарите и алкохола върху човешкия организъм.
        Успоредно с другите дейности през деня течеше благотворителен базар на цветя и творби, изработени от ученици „В помощ на Никол“.

(публикувано на 03.07.2019 г.)
ЕДНО ПЪРВО И ДВЕ ВТОРИ МЕСТА
ЗА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО В НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС „ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО”

        На 25.06.2019 г. в град София бяха наградени проектите, участвали в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“, организиран в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014 - 2020 г. В реализирането на дейностите по проектите, насочени към превенция на рисковите за здравето фактори, са се включили общо над 1 989 ученика, заедно с техните учители и родители от цялата страна. От всичките 62 ученически проекта са отличени 46.
        Проектът „ИЗБИРАМ ХРАНАТА НА БАБА“ на учениците от 5„в“ на СУ „Вела Благоева“ – гр. Велико Търново с ръководител Кристина Ганева е класиран на първо място, а на учениците във възрастовата група 9 - 12 клас от ПГТ „Д-р Васил Берон“ – Велико Търново са присъдени две втори места, съответно за проектите: „СТАРТ-И-РАЙ“ (с ръководител Славка Проданова) и „Здравно махало“ (с ръководител Албена Иванова).
        В продължение на пет месеца учениците от горецитираните училища участваха в разнообразни дейности и инициативи за здраве: интерактивни обучения; разучаване, приготвяне и включване в дневния режим на храни и игри от времето на „баба“; анкетни проучвания, конкурси; дебати и дискусии; „здравословни междучасия”; хоротеки; спортни състезания и турнири; туристически и еко походи; разработване на собствени сайтове и електронни книги за здравословен начин на живот; включиха се като в доброволци в кампанията „За чисти бели дробове“ и други.
        Регионална здравна инспекция – Велико Търново благодари на всички ученици, педагози и родители, включили се активно в реализацията на проектите!

        Честито на победителите!!!

(публикувано на 26.06.2019 г.)
26 юни – Международен ден за борба с наркоманиите и незаконния трафик на наркотици

        Международният ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици се отбелязва от 1987 година, като целта му е да предизвика широка обществена подкрепа и съдействие в борбата срещу употребата и злоупотребата с наркотици.
        Според Европейския доклад за наркотиците от 2019 г., в Европа всяка година се съобщава за над 1 млн. конфискации на незаконни наркотици. Около 96 млн. възрастни хора в Европейския съюз (на възраст между 15 и 64 г.) са опитвали незаконни наркотици в живота си. Всяка година на 1,2 млн. души се оказва лечение след употреба на забранени наркотични вещества. През 2018 г. в Европейския съюз за първи път са открити 55 нови психоактивни вещества, с което общият им брой става 730. Под нови психоактивни вещества се има предвид т. нар. „дизайнерски дроги“, чиито състав и действие са неясни, което ги прави изключително опасни.
        Канабисът продължава да е най-широко употребявания незаконен наркотик в Европа. Според оценките приблизително 1% от възрастното население (15 г. - 64 г.) ежедневно или почти всеки ден употребяват канабис. В същото време групата на хероинозависимите намалява и застарява.
        Друг нарастващ проблем са иновативните методи на разпространение на наркотици. Все по-масово социалните мрежи и интернет пространството се използват за търговия с незаконни психоактивни вещества.
        Във Великотърновска област, според проучване, проведено от Глобал Метриск в края на 2018 г., 2% от учениците ежедневно употребяват канабис, а 0,2% - амфетамини. Почти 20% (19,3%) от учениците посочват, че са употребявали някога в живота си някакво наркотично вещество. Най-голям дял от тях са употребявали марихуана (17,6%). Възрастовата граница за първа употреба на психоактивни вещества е спаднала до 13 - 15 години, като най-често се започва с марихуана.
        Младите хора са по-податливи на употребата на наркотици. Необходими са им много усилия, за да придобият необходимите знания и умения за водене на здравословен и пълноценен живот.
        По повод на Международния ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици Регионална здравна инспекция – Велико Търново, в партньорство с Община Велико Търново, Младежки дом Велико Търново, Превантивен информационен център по наркомании и Градски ученически парламент, организира кампания под надслов „Аз избирам живота!“. Кампанията включва следните мероприятия:
        • Образователни игри „Ние знаем как да бъдем здрави”, които се организират за осма поредна година. Инициативата има за цел да повиши нивото на здравните знания на учениците от горния курс на обучение (8 - 12 клас) и да съдейства за формиране на умения и навици за здравословен начин на живот. Участниците в образователните игри ще демонстрират своите познания и умения по теми, свързани с тютюнопушенето, наркоманиите, алкохола, здравословното хранене и добрата физическа форма. Тазгодишното издание на игрите ще се проведе на 26 юни от 10:00 часа в парк „Дружба“ – Велико Търново.
        • Представяне на алтернативни на нездравословните навици дейности – на 26 юни в парк „Дружба“ ще бъдат организирани кътове за творчески дейности и физическа активност. Посетителите на парка ще имат възможност да се включат в: рисуване с боички или тебешири, игри на федербал и с топка, боравене с обръч и въже. Инициативата е насочена към децата и техните родители и има за цел да покаже голямата палитра от дейности, които могат да ангажират вниманието и свободното време на подрастващите.
        • Благотворителен базар „В помощ на Никол” под наслов „ВЗЕМИ ЦВЕТЕ ИЛИ ПОДЛОЖКА ЗА ЧАША ОТ НАС - НА ЦЕНА ОТ ВАС!“ По време на цялата кампания на 26 юни в парк „Дружба“ ще бъдат изложени цветя и творби, изработени от ученици. Средствата, събрани от тяхната продажба ще са използват за благотворителност.

(публикувано на 21.06.2019 г.)


Отлагане

        Във връзка с лошата метеорологична прогноза, кампанията по повод 26 юни – Международния ден за борба с употребата и незаконния трафик на наркотици, организирана от РЗИ – Велико Търново, в партньорство с Община Велико Търново, Младежки дом Велико Търново, Превантивен информационен център по наркомании и Градски ученически парламент, се отлага за 27.06.2019 г. от 10:00 ч.

(публикувано на 25.06.2019 г.)
 

КАМПАНИЯ „АЗ ЖИВЕЯ ЗДРАВОСЛОВНО”

        От 17 до 19 юни 2019 г. децата от две групи - „Слънчо” и „Веселите Патиланци ” на ДГ „Елена Грънчарова” – Горна Оряховица се включиха в поредица от инициативи на тема „Аз живея здравословно”. Целта на проявата е свързана със стимулиране на творческата активност и поведение на децата за превенция на рисковите фактори за здравето.
        В рамките на три дни малките палавници с много приятни емоции участваха в разнообразни дейности: интерактивни обучения по темите „Тютюнопушене“, „Алкохол“, „Здравословно хранене“ и „Двигателна активност“; аеробика, спортни състезания и забавни игри; арт работилница за изработване на сувенири и други.
        Инициативата се проведе в рамките на работилница „Захарно петле“ по инициатива на Младежки дом – Горна Оряховица, като Регионална здравна инспекция – Велико Търново за пореден път стана партньор на кампанията, посветена на здравословния начин на живот.

(публикувано на 20.06.2019 г.)
 

31 МАЙ 2019 - СВЕТОВЕН ДЕН БЕЗ ТЮТЮН

Мото: „Тютюн и здраве на белите дробове”

        Всяка година на 31 май се отбелязва Световният ден без тютюн. Той се инициира от Световната здравна организация (СЗО) и от 1987 г. се провежда в страните по целия свят. На този ден се подчертават рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се призовава за ефективна политика за намаляване на нивата на потребление.
        Фокусът на Световния ден без тютюнопушене през 2019 година е въздействието на тютюнопушенето върху здравето на белите дробове. Тютюнопушенето е една от най-важните причини за белодробни заболявания, намаляване на качеството на живот на боледуващите от тях, ранна инвалидизация, страдание и преждевременна смърт. Това е единствената причина за влошаване на здравето, която е напълно предотвратима.


Как тютюнът застрашава здравето на белите дробове?

        Белодробните заболявания имат изключително голямо социално-икономическо значение в световен мащаб.

Рак на белия дроб

        Тютюнопушенето е основна причина за рак на белите дробове и причинява над две трети от смъртните случаи от рак на белия дроб в световен мащаб. Излагането на вторичен тютюнев дим у дома или на работното място също увеличава риска от рак на белия дроб. Десет години след отказа от тютюнопушене рискът за заболяване от рак на белия дроб намалява 2 пъти в сравнение с този на пушачите.


Хронична обструктивна белодробна болест

        Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е термин, с който се означават група заболявания (емфизем, хроничен бронхит, бронхиална астма и бронхиектази), протичащи с хронична или повтаряща се обструкция на дихателните пътища. Тютюнопушенето – активно и пасивно е основен рисков фактор за развитието и високата смъртност от ХОББ, като броят на смъртните случаи е в пряка зависимост от интензивността на тютюнопушене. Рискът от развитие на ХОББ е особено висок сред индивидите, които започват да пушат в ранна възраст, тъй като тютюневият дим значително забавя развитието на белите дробове. Ранното преустановяване на тютюнопушенето е най-ефективното средство за забавяне на развитието на ХОББ и подобряване на симптомите на астма.

Децата и пасивното тютюнопушене

        Експозицията на цигарен дим в детска възраст води до редица негативни здравни ефекти, засягащи физическото и нервно-психическото развитие на децата.
        Белите дробове на децата са по-малки, а тяхната имунна система е по-слабо развита, което прави по-вероятно развитието на инфекции на дихателната им система и уши, предизвикани от тютюневия дим. Тъй като децата дишат по-учестено от възрастните, те вдишват повече химикали на кг/тегло от възрастните за едно и също време. В същото време децата имат и по-малки възможности от възрастните да напуснат задимената среда, било в дома или на друго място.
        В световен мащаб около 165 000 деца умират преди 5-годишна възраст от инфекции на долните дихателни пътища, причинени от пасивно пушене. Онези, които живеят в зряла възраст, продължават да страдат от здравните последици от експозицията на вторичен тютюнев дим, тъй като честите инфекции на долните дихателни пътища в ранното детство значително увеличават риска от развитие на ХОББ в зряла възраст.

Туберкулоза

        Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга главно дихателните органи и намалява функцията им, което допълнително се засилва от тютюнопушенето. Химическите компоненти на тютюневия дим могат да предизвикат латентни инфекции на туберкулоза, с които са заразени една четвърт от всички хора. Активната форма на туберкулоза, съчетана с вредните последици за здравето на белите дробове от тютюнопушенето, значително повишава риска от инвалидност и смърт от дихателна недостатъчност.

Замърсяване на въздуха

        Тютюневият дим е много опасна форма на замърсяване на въздуха в затворени помещения: съдържа над 7 000 химични съединения (никотин, въглероден оксид, кадмий, арсен, хром, нитрозамини, бензпирени, амоняк, формалдехид, серен диоксид и други). За 69 от тях е доказано, че причиняват ракови заболявания. Всеки човек, изложен на тютюнев дим, вдишва тези вещества. Непушачите, след 30-минутен престой в помещение, където се пуши, имат почти толкова въглероден моноoксид в кръвта, колкото активните пушачи, когато изпушат една цигара.
        Въпреки, че димът може да бъде невидим и без мирис, той може да се задържи във въздуха до пет часа, поставяйки хората изложени на дима в риск от рак на белия дроб, хронични респираторни заболявания и намалена функция на белите дробове.

        По повод на Световния ден без тютюн, Регионална здравна инспекция – Велико Търново, в партньорство с Община Велико Търново, Младежки дом Велико Търново и ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“ организират кампания под мотото „За здрави бели дробове”, включваща:

        13 - 31 май 2019 г.
        Презентации, групови работи и викторини с деца и ученици от община Велико Търново по темата „Тютюнопушене и алтернативи”.

        16 май 2019 г.
        Консултации за отказ от тютюнопушене и функционално изследване на дишането (спирометрия) в рамките на разкритата клиника на открито в парк Марно поле.

        31 май 2019 г.
        Информационно-образователна кампания под мотото „За чисти бели дробове” в парк „Марно поле” – Велико Търново, включваща: функционално изследване на дишането (спирометрии); ателие с интерактивни игри – сглобяване на пъзели и завъртане на колелото на късмета по темите „Аз не пуша, защото…”, „Какво ще спечеля, ако не пуша” и „Вредите от тютюнопушенето”; благотворителен базар с избрани творби от проведения конкурс за подложка на тема „С аромат на кафе или чай”, посветен на Международния ден без тютюнопушене – 15 ноември 2018 г.; разпространение на стикери и здравнообразователни материали.

        1 юни 2019 г.
        Спортен празник в околностите на град Велико Търново (парк Ксилифор), включващ: рисуване с тебешири по темата „Аз дишам свободно” и участие на деца и ученици в различни спортни дисциплини и състезания (туристически щафети в три възрастови групи; преодоляване на препятствия –катерене по висяща въжена стълба и изкуствена катерачна стена, “тролей” над езерото; стрелба в цел; колокрос; плажен волейбол; бадминтон; блиц-турнир по шах, риболов и други) като алтернатива на тютюнопушенето.

        5 юни 2019 г.
        Презентация с родители и работилница с деца на тема „Аз искам да съм здрав“ с потребители на Общностен център за деца и родители „Царевград“ във Велико Търново.

(публикувано на 28.05.2019 г.)


ОБРАЗОВАТЕЛНА КАМПАНИЯ
„ЗА ЧИСТИ БЕЛИ ДРОБОВЕ”

        На 31 май 2019 г. по повод на Световния ден без тютюн в парк Марно поле – Велико Търново се проведе поредната инициатива за превенция на тютюнопушенето. Ученици - доброволци приканваха преминаващите граждани да се включат в благотворителен базар с избрани творби от конкурса за подложка на тема „С аромат на кафе или чай, но без цигара”; интерактивни игри и демонстрации по темата тютюнопушене.
        В мобилния кабинет за профилактика на белодробните заболявания 44 лица (активни и пасивни пушачи) – 35 жени и 9 мъже изследваха функционалното състояние на дишането си чрез спирометрия, като отклонения от нормалните стойности не бяха установени.
        Проявата се организира по инициатива на Регионална здравна инспекция – Велико Търново, в партньорство с Община Велико Търново и ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“ в рамките на общинската програма „Здрави деца в здрави семейства“.

(публикувано на 03.06.2019 г.)
„Клиника на открито“

        За пета поредна година, в рамките на общинската програма „Здрави деца в здрави семейства“, в град Велико Търново ще се проведе пролетният етап на „Клиника на открито“, посветен на превенцията на хроничните незаразни болести (сърдечно-съдови, белодробни, диабет, затлъстяване), Международния ден на сестринството – 12 май, Световния ден на хипертонията – 17 май, Европейския ден за борба със затлъстяването – 19 май и Световния ден без тютюнев дим – 31 май.
        Целта на инициативата е чрез направените безплатни изследвания да се обърне отново внимание на гражданите към рисковите за здравето фактори – тютюнопушене, нездравословно хранене, ниска двигателна активност и други.
        В четири импровизирани „кабинета”, студенти от Филиал Велико Търново на Медицински университет – Варна и експерти от РЗИ – Велико Търново ще осъществяват:
        - измерване на кръвна захар;
        - измерване на кръвно налягане;
        - изследване на дишането със спирометър;
        - консултиране и изследване за носителство на вируса на СПИН;
        - измерване на ръст и телесна маса, определяне на ИТМ;
        - разпространение на здравно-образователни материали.
        Проявата ще се състои на 16 май 2019 г. в парк „Марно поле” – гр. Велико Търново от 10:30 ч. до 13:00 ч. на алеята към ДНА.
        Организатори на инициативата са Община Велико Търново, Регионална здравна инспекция – Велико Търново и Филиал Велико Търново на Медицински университет – Варна.

(публикувано на 14.05.2019 г.)


        На 16 май 2019 година за пета поредна година в рамките на програма „Здрави деца в здрави семейства” Регионална здравна инспекция - Велико Търново, Община Велико Търново и филиалът на Медицински университет, гр. Варна във Велико Търново организираха „Клиника на открито”.
        Целта на инициативата беше профилактика на хроничните незаразни болести (сърдечно-съдови, белодробни, диабет, затлъстяване), като се обърне внимание на гражданите за рисковите фактори – тютюнопушене, нездравословно хранене, ниска двигателна активност и рисково сексуално поведение.
        През импровизираните кабинети, разположени в парк „Марно поле”, преминаха общо 222 граждани, както следва:
        • в „Кабинета за профилактика на диабета” 72 граждани изследваха кръвната си захар. Отклонения от референтните стойности бяха установени при половината от изследваните ( от тях 23 жени и 13 мъже).
        • в „Кабинета за профилактика на белодробни заболявания” бяха извършени спирометрии на 40 лица (настоящи и бивши пушачи) - 34 жени и 6 мъже. При 7 от тях бяха установени отклонения от нормалните стойности на дишането;
        • през „Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН” преминаха 27 лица на възраст от 20 до 71 години, сред които няма носители на вируса;
        • в „Кабинета за профилактика на хипертонията” беше измерено кръвното налягане на 44 души (34 жени и 10 мъже). С нормални (под 139/89 мм живачен стълб) и оптимални стойности (под 120/80 мм живачен стълб) на кръвното налягане бяха повече от половината лица (26 граждани). При 18 лица беше установено кръвно налягане с повишени стойности (над 140/90 мм живачен стълб).
        • в „Атропометричния кабинет” бяха измерени 39 лица, от които 21 (54%) са с наднормено тегло;
        Разпространени бяха 11 заглавия на здравнообразователни материали на здравна тематика.

(публикувано на 17.05.2019 г.)
12 МАЙ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА СЕСТРИНСТВОТО

        Международният ден на сестринството – 12 май се отбелязва от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри (ICN). Това е рождената дата на Флорънс Найтингейл (12.05.1820 г.) – английска медицинска сестра, основоположник на модерното сестринство и на съвременните принципи на общественото здравеопазване, определена като една от 100-те най-влиятелни жени на всички времена.
        Флорънс Найтингейл поставя основите на професионалната сестринска грижа със създаването през 1860 г. на първото светско училище за сестри в света и дом за практикуващи сестри към болницата „Сейнт Томас” в Лондон, сега част от Кингс Колидж (Лондон).
        Флорънс Найтингеил прави истинска революция в обслужването на ранените и болни войници по време на Кримската война, като благодарение на установените от нея стандарти за обслужване на ранените и болни от холера и дезинтерия войници, смъртността спада от 42% на 4%. Кримската война превръща Флорънс в национална героиня. Връщащите се от фронта войници разказват легенди за нея, наричайки я „дамата със светилника”, тъй като през нощите с лампа в ръка, тя като добър светъл ангел, сама обхожда палатките с болните.
        В следващите 16 години, след войната, тя се заема с реформа на медицинското обслужване и общественото здравеопазване. Написва книгата „Бележки за болниците”, в която определя принципите и стандартите на болниците и грижите за болните (1859 г.). Флорънс Найтингейл успява да постигне това, което иска – болниците са снабдени със системи за вентилация и канализация, болничният персонал задължително минава през необходимата подготовка, в болниците се въвежда строга статистическа обработка на цялата информация. Организирана е и военно-медицинска школа, а в армията започва разяснителна работа за важността на профилактиката на болестите.
        През 1859 г. Флорънс Найтингейл е избрана за член на Кралското статистическо общество и впоследствие става почетен член на Американската статистическа асоциация. През 1883 г. е наградена с Кралския Червен кръст от кралица Виктория, а през 1907 г. става първата жена, наградена с орден „За заслуги“.
        С делата си Флорънс Найтингейл придава благородство на сестринската професия, чак до наши дни. Умира на 90-годишна възраст, в съня си, в Лондон на 13 август 1910 г.
        През 1912 г. Лигата на Международния Червен кръст и Червения полумесец учредява медал на името на Флорънс Найтингейл, който и до днес е най-почетната и висша награда за милосърдните сестри по целия свят.

        ПО ПОВОД НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА СЕСТРИНСТВОТО, РЕГИОНАЛНА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПОЗДРАВЯВА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ, РАБОТЕЩИ В СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В ОБЛАСТТА И ИМ ПОЖЕЛАВА МНОГО ЗДРАВЕ И ПРОФЕСИОНАЛНИ УСПЕХИ, ВЯРА И ОПТИМИЗЪМ В БЛАГОРОДНАТА ИМ МИСИЯ ЗА ПОСТИГАНЕ НА ПО-ДОБРО ОБЩЕСТВЕНО ЗДРАВЕ!
        ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

(публикувано на 09.05.2019 г.)
 

КАМПАНИЯ „ДВИЖИ СЕ И ПОБЕДИ – ПРОЛЕТ 2019”

        Пролетното издание на кампанията „Движи се и победи” ще се проведе в периода 11 май - 1 юни 2019 година. В околностите на град Велико Търново, по познатите туристически маршрути и екопътеки ще преминат участниците в най-популярната инициатива на програма СИНДИ за повишаване на физическата активност на населението в община Велико Търново.
        Проявата се организира за деветнадесета поредна година от РЗИ - Велико Търново, Община Велико Търново, Туристическо дружество „Трапезица 1902” и Младежки дом - Велико Търново, и преминава под егидата на председателя на Великотърновския общински съвет.
        „Движи се и победи” стартира през есента на 2001 година в рамките на програма СИНДИ, а по настоящем е част от общинската пограма „Здрави деца в здрави семейства“. Оттогава досега са проведени 35 кампании, с общ брой участници 18 459 деца, ученици и възрастни хора, в т.ч. и 407 семейства. Най-голяма активност е регистрирана при учениците на възраст до 14 години.
        Пролетният дял на „Движи се и победи 2019” включва следните три туристически маршрута:
        1. Велико Търново - хижа Божур - на 11 май (събота);
        2. Велико Търново – Преображенски манастир - на 18 май (събота);
        3. Велико Търново - парк Ксилифор - на 1 юни (събота).
        Съгласно регламента на кампанията, в нея могат да участват всички желаещи лица от община Велико Търново, които преминат пеша съответния туристически маршрут поне в едната посока, като на финала му се регистрират чрез попълване на специален формуляр за участие. Регистрацията на участниците ще се извършва във времето от 10.00 до 14.00 часа. За тези, които не познават маршрутите, ще бъдат осигурени водачи на групи, с определени място и час на тръгване.
        Наградите на кампанията (предимно спортни и туристически принадлежности) и условията за присъждането им са следните:
        Голямата награда е велосипед и за нея ще се състезават всички участници, преминали и трите обявени туристически маршрути;
        Пет награди за възрастовите групи: 4 - 10 години; 11 - 19 години; 20 - 45 години; 46 - 64 години и над 65 години и
        Четири специални награди за: най-малък участник (навършени 4 години), най-възрастен участник, семейство и непушач (над 18 навършени години) - за тях ще се състезават всички участници, преминали най-малко 2 от обявените 3 туристически маршрути;
        Поощрителна награда - за нея ще се надпреварват всички участници, преминали само един маршрут в кампанията;
        Награда на Председателя на Великотърновския Общински съвет - за най-масово участие на училище в кампанията;
        Награда на Регионалния координатор на Министерството на младежта и спорта - за нея ще се надпреварват всички участници в кампанията до 29 години;
        Награда на Младежки дом Велико Търново - за най-активен участник в спортно-туристическия празник в парк Ксилифор.
        Тегленето на жребия за наградите в пролетния дял ще се състои на 7 юни 2019 година в РЗИ - Велико Търново, в присъствието на организаторите на кампанията и средствата за масова информация.
        В рамките и на трите похода, на крайните пунктове, за всички желаещи туристи, ще бъдат организирани образователни занимания с тематика превенция на тютюнопушенето и употребата на алкохол и безопасност на движението по пътищата.
        Походът до хижа Божур ще бъде посветен на превенцията на употребата на алкохол сред младите хора. Участниците ще могат да проверят своите знания относно употребата и злоупотребата с алкохол. Освен това ще имат възможност да усетят как се променят реакциите на човек, който е пил. Това ще стане с помощта на алкоочила, симулиращи виждане с различен промил алкохол. Поради загубата на координация и равновесие, породена от очилата, този, който ги носи ще има поведение, присъщо на хора под влияние на алкохол и други наркотици. Дейността има за цел да бъдат убедени, предимно младите хора, че употребата на алкохол и други упойващи вещества е опасно, както за тях, така и за околните.
        Акцент по време на втория преход до Преображенския манастир (18 май) ще бъде превенция на пътно-транспортния травматизъм. На финала на маршрута ученици, които желаят, ще могат да се включат в забавна игра на тази тема.
        По традиция, третият маршрут на кампанията ще завърши със спортно-туристически празник в парк Ксилифор. В празника деца и ученици ще се надпреварват в различни спортни дисциплини и състезания: туристически щафети в три възрастови групи; преодоляване на препятствия (катерене по висяща въжена стълба и изкуствена катерачна стена, „тролей” над езерото); стрелба в цел; колокрос; плажен волейбол; бадминтон; блиц-турнир по шах, състезание „Лъвски скок” в две възрастови групи (1 - 4 клас и 5 - 8 клас) за момчета и момичета, и други. Победителите в отделните спортно-туристически дисциплини ще получат съответни грамоти и награди, а за всички участници в спортно-туристическия празник организаторите са предвидили малки награди, спечелени чрез томбола.
По повод на Световния ден без тютюнев дим - 31 май, на сцената в парк Ксилифор, всички желаещи деца и ученици ще могат да рисуват с тебешири по темата „Аз дишам свободно“.
        По време на кампанията ще бъдат разпространени здравно-образователни материали за поведенческите фактори на риска за здравето и профилактиката на хроничните незаразни болести, а за всички участници, по желание, ще бъде осигурено измерване на кръвно налягане.

Телефони за справка и допълнителна информация:
РЗИ – Велико Търново: 062/614-351
ТД „Трапезица 1902”: 062/63-58-23

(публикувано на 08.05.2019 г.)


ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО
ОБЩИНА – ВЕЛИКО ТЪРНОВО
РЗИ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО МЛАДЕЖКИ ДОМ
ТУРИСТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО “ТРАПЕЗИЦА-1902”


ПРОВЕЖДАТ

“ДВИЖИ СЕ И ПОБЕДИ”
( пролет )
на 11 май, 18 май и 01 юни 2019 ГОДИНА

Преминават се туристически маршрути в околностите на Велико Търново

I ЕТАП
на 11 май 2019 година

До хижа „Божур”

        Начало: От Владишки мост към разклона за с. Арбанаси и манастир „Света Троица” се тръгва в посока манастира. Подминава се отклонение на маркирана с кафяво пътека, продължава се по синята маркировка и след около 1,3 км се тръгва на североизток по пътека с червена маркировка. Тя води до билото, по което се стига до хижата. Връщането може да стане по пътека с червена маркировка в посока запад от х. Божур, преминаваща през манастир „Света Троица” и от него - към квартал „Асенов” по синя маркировка или по обратния път.
        За незапознатите с маршрута ще бъдат осигурени водачи от ТД „Трапезица-1902” от Владишкия мост в 9.00 и 9.30 часа.

        Регистрация на преминалите маршрута: в района на хижата до 14.00 часа.
        Награди чрез томбола ще получат преминалите по туристическите маршрути.

        Прекарайте почивния си ден сред природата!

(публикувано на 08.05.2019 г.)


РЕЗУЛТАТИ ОТ ПЪРВИЯ ЕТАП НА КАМПАНИЯТА
“ДВИЖИ СЕ И ПОБЕДИ – ПРОЛЕТ 2019”

        На 11 май 2019 година се проведе първият етап на пролетната кампания „Движи се и победи“. В похода до хижа Божур взеха участие общо 124 души, в т. ч. и 7 семейства.
        Най-малкият регистриран турист, според регламента на кампанията е Симеон Кацарски на 5 години от ДГ „Райна Княгиня“, гр. Велико Търново. Най-възрастният участник е Христо Христов на 91 години от Велико Търново.
        Измерено е кръвното налягане на 60 лица. В похода взеха участие 33 ученици и преподаватели от ОУ „Христо Ботев“ гр. Велико Търново.
        Първият поход от тазгодишната кампания „Движи се и победи“ беше посветен на превенцията на употребата на алкохол от младите хора. Ученици доброволци се включиха във викторина под формата на игра с интерактивни карти на тема „Алкохол“. С помощта на алкоочила, те имаха възможност да усетят как се променят реакциите на човек, който е употребил алкохол. Целта на дейностите беше да покажат на младите хора, че употребата на алкохол и други психоактивни вещества е опасно, както за тях, така и за околните.
        Организаторите на „Движи се и победи – пролет 2019“ канят всички желаещи да преминат и вторият маршрут на кампанията, който ще се състои на 18 май (събота) до Преображенския манастир.

(публикувано на 14.05.2019 г.)


ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО
ОБЩИНА – ВЕЛИКО ТЪРНОВО
РЗИ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО МЛАДЕЖКИ ДОМ
ТУРИСТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО “ТРАПЕЗИЦА-1902”


ПРОВЕЖДАТ

“ДВИЖИ СЕ И ПОБЕДИ”
( пролет )
на 18 май и 01 юни 2019 ГОДИНА


Преминават се туристически маршрути в околностите на Велико Търново


IІ ЕТАП
на 18 май 2019 година

ВЕЛИКО ТЪРНОВО – ПРЕОБРАЖЕНСКИ МАНАСТИР


        Начало:
        І Вариант: Тръгва се от събирането на улиците “Ал.Бурмов” и “К.Зидаров” в кв. Картала, недалече от началната спирка на автобус №4. Маркировката е червена. След около 1,4 км пътеката се събира с идващата от кв.Варуша и продължаваме по новоизградените осем моста по жълта маркировка към първи и втори водопад.
        ІІ Вариант: Тръгването е от ТД „Тапезица - 1902“ през кв. Варуша, покрай църквата „Св. Никола“, до детската площадка над ул.”Работническа”. Посоката е северозапад, маркировката – червена.За около 20 минути изкачваме - връх Картала, от където следва спускане към I-во дере, където се вливат двете пътеки и се продължава по описанието от І-ви вариант.
        Връщането може да стане по обратния път или продължение до с. Беляковец или с. Самоводене.
        За незапознатите с маршрута ще бъдат осигурени водачи от началните пунктове на вариант I и вариант II в 9.00 часа.
        За осигуряване на групов транспорт, заявки на телефон: 0896697832.
        Регистрация на преминалите маршрута: пред входа на Преображенския манастир до 14:00 часа.
        Награди чрез томбола ще получат преминалите най-малко два от трите етапа.

        Прекарайте почивния си ден сред природата!

(публикувано на 14.05.2019 г.)


РЕЗУЛТАТИ ОТ ВТОРИЯ ЕТАП НА КАМПАНИЯТА
“ДВИЖИ СЕ И ПОБЕДИ – ПРОЛЕТ 2019”

        На 18 май 2019 година се проведе втория етап на пролетната кампания “Движи се и победи”. В него взеха участие общо 63 души, в т. ч. и 3 семейства. Крайният пункт на маршрута бе Преображенски манастир.
        В този етап най-малкият регистриран турист, според регламента на кампанията е Иван Николов на 9 години от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“. Най-възрастният участник отново е Христо Христов на 91 години от Велико Търново.
        Измерено беше кръвното налягане на 31 лица.
        Организаторите на “Движи се и победи – пролет 2019” канят всички желаещи да преминат и третият маршрут на кампанията, който ще се състои на 1 юни (събота) до парк Ксилифор.
        По традиция, третият маршрут на кампанията ще завърши със спортно-туристически празник. На сцената за всички деца ще бъде организирано рисуване с тебешири и върху балони по темата „Аз дишам свободно“ по повод 31 май – Световен ден без тютюнев дим.
        В празника деца и ученици ще се надпреварват в различни спортни дисциплини и състезания: туристически щафети в три възрастови групи; преодоляване на препятствия (катерене по висяща въжена стълба и изкуствена катерачна стена, „тролей” над езерото); стрелба в цел; колокрос; плажен волейбол; бадминтон; блиц-турнир по шах, състезание „Лъвски скок” в две възрастови групи (1 - 4 клас и 5 - 8 клас) за момчета и момичета, и други. Победителите в отделните спортно-туристически дисциплини ще получат грамоти и награди, а за всички участници в спортно-туристическия празник организаторите са предвидили малки подаръци, спечелени чрез томбола.

(публикувано на 20.05.2019 г.)


ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО
ОБЩИНА – ВЕЛИКО ТЪРНОВО
РЗИ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО МЛАДЕЖКИ ДОМ
ТУРИСТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО “ТРАПЕЗИЦА-1902”


ПРОВЕЖДАТ

“ДВИЖИ СЕ И ПОБЕДИ”

III етап
СПОРТНО-ТУРИСТИЧЕСКИ ПРАЗНИК

„КСИЛИФОР 2019” – 1 юни 2019 г.

        І. Лъчеви туристически походи до местността „Ксилифор” - от 8.00 до 10.00 ч.
        1. От квартал Асенов /църква “Свети четиридесет мъченици”/
        2. От село Арбанаси – югоизточния край
        3. От автобусното обръщало до ВТУ „Св.св.Кирил и Методий”
        4. От телевизионната кула до с. Арбанаси
        5. От с. Шереметя
        ІІ. Откриване на празника и художествена програма - от 10.00 до 10.30 ч.
        ІІІ. Спортно-туристически игри
        Щафетни игри – І – ІV клас – 10.30 ч.
        Спортно-туристически щафети – V – VІІІ клас – 10.30 ч.
        Спортно-туристически щафети – ІХ – ХІІ клас – 11.00 ч.
        ІV. Центрове на предизвикателствата – 11.00 – 14.30 ч.:
        Улов на риба – деца до 14 г. – ЛРД „Сокол – 1884”(начало 8:30 ч.), Мост над потока, Катерачна стена, Дартс, Туристически каяци, Плажен волейбол - Волейболен клуб “Царевец” (начало 11:00 ч.), Стрелба с лък – Стрелкови клуб „Етър-98”(начало 10:30 ч.), Състезание по шахмат – ШК „Асеневци”(начало 10:30 ч.),; Коло-крос в две възрастови групи: до 14 г., до 18 г. (начало 12.00 ч.). Състезание по бадминтон – “Бадминтон – Скоуш клуб”, Лъвски скок – момчета и момичета до IV клас и до VIII клас. Теглене на въже– момчета и момичета до IV клас и до VIII клас.
        V. Награждаване на победителите и теглене на томбола – 13.30 ч.
        Регистрация на преминалите маршрута: в района на хижата до 14.00 часа. За осигуряване на водачи и групов транспорт заявки на телефон: 0896697832
        Награди чрез томбола ще получат преминалите по туристическите маршрути: теглене на 07.06.2019 година от 11:00 часа в РЗИ.

        ПРЕКАРАЙТЕ ТОЗИ ДЕН СРЕД ПРИРОДАТА!

(публикувано на 20.05.2019 г.)


РЕЗУЛТАТИ ОТ ТРЕТИЯ ЕТАП НА КАМПАНИЯТА
“ДВИЖИ СЕ И ПОБЕДИ – ПРОЛЕТ 2019”

        На 1 юни 2019 година се проведе последният - трети етап на пролетната кампания “Движи се и победи 2019”. По пътеките до парк Ксилифор преминаха общо 118 души (68 жени и 50 мъже), в т. ч. и 6 семейства.
        Според регламента на кампанията най-малките регистрирани туристи са трима – Ана-Мария Велкова от ДГ „Райна Княгиня“, Дария Николова от ДГ „Слънчев Дом“ и Светлозар Димитров. И тримата са навършили 5 години. Най-възрастните регистрирани участници са Александър Кръстев и Илия Донев – на 78 години от Велико Търново.
        Измерено беше кръвното налягане на 32 души.
        В третия маршрут участваха деца, ученици и педагози от 5 организирани ученически колектива от Община Велико Търново – ОУ “Христо Ботев”, ОУ “Димитър Благоев”, ОУ „Д-р Петър Берон“ гр. Дебелец и от Центровете за настаняване от семеен тип I, II и III – Велико Търново.
        Всички участници в спортно-туристическия празник участваха в томбола, като късметлиите бяха приятно изненадани с малки награди.
        Жребият за наградите в кампанията „Движи се и победи – пролет 2019“ ще се тегли на 7 юни (петък) 2019 г. в 11:00 ч. в РЗИ – Велико Търново в присъствието на средствата за масова информация.

(публикувано на 04.06.2019 г.)


СЪОБЩЕНИЕ

        На 7 юни 2019 г. (петък) от 11:00 часа на VIII-ия етаж в сградата на РЗИ – Велико Търново ще се проведе пресконференция при следния дневен ред:
        1. Отчитане на резултатите от пролетната кампания „Движи се и победи 2019“.
        2. Теглене на жребия за наградите в кампанията.

(публикувано на 06.06.2019 г.)


ОЦЕНКА НА КАМПАНИЯТА „ДВИЖИ СЕ И ПОБЕДИ – ПРОЛЕТ 2019”

        Кампанията за подобряване и укрепване на здравето на населението в община Велико Търново „Движи се и победи” се организира за деветнадесета поредна година от РЗИ - Велико Търново, Община Велико Търново, Туристическо дружество „Трапезица 1902” и Младежки дом - Велико Търново, и преминава под егидата на председателя на Великотърновския Общински съвет.
        С пролетното издание на „Движи се и победи” броят на проведените досега кампании става 36, а общият брой на участниците – 18 459 души, в това число и 407 семейства.
        „Движи се и победи – пролет 2019” се проведе в периода 11 май – 1 юни 2019 г. по 3 туристически маршрута: до хижа Божур, Преображенски манастир и парк Ксилифор.
        В рамките и на трите похода, на крайните пунктове, за всички желаещи туристи, бяха организирани образователни занимания с тематика превенция на тютюнопушенето и употребата на алкохол и безопасност на движението.
        На 1 юни с много емоции и спортни забавления кампанията приключи със спортно-туристически празник в парк Ксилифор, в който деца и ученици от 3 училища и 3 ЦНСТДБУ премериха сили в: туристическите щафети, центровете на предизвикателството (катерене по висяща въжена стълба и изкуствена катерачна стена, „тролей над езерото”, туристически каяк), спортните състезания - плажен волейбол, бадминтон, блиц-турнир по шах, стрелба в цел; спортен риболов, Лъвски скок, колокрос, теглене на въже.
        Част от присъстващите в парка деца, се включиха в организирано рисуване с тебешири и на листи по темата „Аз дишам свободно“, по повод Световния ден без тютюнев дим – 31 май.
        По туристическите маршрути на кампанията „Движи се и победи – пролет 2019” преминаха общо 224 деца, ученици и възрастни хора (в това число и 9 семейства), 135 жени и 89 мъже.
        Почти половината от включилите се в пролетния дял на „Движи се и победи” - 96 души (42,86%) са преминали за първи път маршрутите, а 128 души (57,14%) са участвали и в предишни кампании.
        Активността на участниците в кампанията по възрастови групи е следната:
                - на първо място, с най-голям брой участници и с най-висок относителен дял се нарежда групата 11 - 19 години - 73 ученика (32,59% от всички участници);
                - на второ място е групата на 46 - 64 годишните (51 участника – 22,77%);
                - на трето място - групата – над 65 години (44 лица - 19,64%);
                - групите на 4 - 10 годишните деца и ученици и на 20 - 46 годишните участници са с равен брой – по 27 туриста (по 12,05%);
                - и тази година в кампанията взеха участие и две деца под 4 годишна възраст, които според регламента на играта няма да бъдат включени в жребия за разпределението на наградите. Тяхната група съставлява 0,89% от общия брой участници.
        В кампанията организирано участваха 3 училища от община Велико Търново - ОУ „Христо Ботев”, ОУ „Димитър Благоев” и ОУ „Д-р Петър Берон” гр. Дебелец, както и възпитаници и ръководители на ЦНСТДБУ I, II и III В. Търново.
        В „Движи се и победи - пролет 2019” са регистрирани 105 непушачи над 18-годишна възраст, което представлява по-голямата част (86,07%) от възрастното население, включило се в кампанията (122 души).
        В рамките на кампанията е измерено кръвното налягане на 123 души (91 жени и 32 мъже), на възраст от 33 до 91 години, като с нормални (равни/под 139/89 мм живачен стълб) и оптимални стойности (равни/под 120/80 мм живачен стълб) на кръвното налягане са по-голямата част от тях – 104 участника (84,55%) - 76 жени (83,52% от жените, измерили кръвното си налягане) и 28 мъже (87,5% от мъжете). При 19 лица (15,45% от всички измерили кръвното си налягане) е установено кръвно налягане с повишени стойности (над 140/90 мм живачен стълб) - при 15 жени (16,48% от жените) и при 4 мъже (12,5% от мъжете).
        Цeремонията по тегленето на жребия за наградите в пролетния дял на кампанията “Движи се и победи 2019” се извърши на 07.06.2019 г. в присъствието на средствата за масова информация и организаторите на кампанията - РЗИ - Велико Търново, Община Велико Търново, Туристическо дружество “Трапезица 1902” и Младежкия дом.
        В жребия за наградите в отделните 5 възрастови групи и за 4-те специални награди (за най-малък и най-възрастен участник, за семейство и непушач над 18 навършени години) се състезаваха всички участници, преминали най-малко 2 от обявените 3 туристически маршрути (57 души), а за поощрителната награда в кампанията – участниците, преминали само един маршрут (141 души).
        Жребият се изтегли по електронен път от организаторите на кампанията.
                - Наградата във възрастовата група 4 – 10 години (ваучер за подарък на стойност 29 лв.) се изтегли между 4 деца.
        Печели: Невзет Помаков от ОУ „Христо Ботев“
                - Наградата във възрастовата група 11 – 19 години (ваучер за подарък на стойност 29 лв.) се изтегли между 9 ученика.
        Печели: Мирослав Бояджиев от ОУ „Д-р Петър Берон“ гр. Дебелец
                - Наградата във възрастовата група 20 – 45 години (ваучер за подарък на стойност 29 лв.) се изтегли между 8 души.
        Печели: Виолета Илиева на 27 години
                - Наградата във възрастовата група 46 – 64 години (ваучер за подарък на стойност 29 лв.) се изтегли между 21 души.
        Печели: Невяна Христова на 54 години
                - Наградата за участниците в групата 65 и над 65 години (ваучер за подарък на стойност 29 лв.) се изтегли между 15 души.
        Печели: Марийка Дикова на 72 години
                - Специалната награда за непушач над 18-годишна възраст (ваучер за подарък на стойност 29 лв.) се изтегли между 39 души.
        Печели: Красимир Георгиев на 51 години

                - Специалната награда „Семейство” (2 ваучера за подарък на стойност по 25 лв.) се изтегли между 4 семейства.
        Печели: сем. Марийка и Евгений Дикови

                - Специалната награда „Най-малък участник” се присъди на Дария Николова на 5 години, преминала два от трите маршрута на кампанията. Тя печели ваучер за подарък на стойност 29 лв.

                - Специалната награда „Най-възрастен участник” се присъди на Христо Христов на 91 години от Велико Търново, преминал два от трите маршрута на кампанията, който печели ваучер за подарък на стойност 29 лв.

                - Поощрителната награда – туристическа раница се изтегли между всички участници в кампанията, преминали само един маршрут, това са 141 лица.
        Печели: Кольо Колев на 38 години

                - Наградата на Председателя на Великотърновския Общински съвет (плакет) за най-масово участие на училище в кампанията се присъжда на ОУ „Христо Ботев” – Велико Търново, включило се с най-голям брой ученици и преподаватели – 37 участници

                - Наградата на Регионалния координатор на Министерството на младежта и спорта се изтегли между всички участници в кампанията на възраст до 29 години, независимо от броя на преминатите маршрути, това са 98 млади хора.
Печели: Стефан Попов на 7 години

                - Наградата на Младежкия дом за най-активен участник в спортно-туристическия празник в парк Ксилифор бе пирсъдена на Стефан Попов от СУ „Вичо Грънчаров“ гр. Горна Оряховица.

                - Голямата награда (велосипед) се изтегли между 21 туристи, преминали и 3-те маршрута на кампанията

        Печели: Гинка Христова на 62 години


Честито на победителите в пролетното издание на кампанията „Движи се и победи 2019”!

(публикувано на 07.06.2019 г.)
КАМПАНИЯ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ УПОТРЕБАТА НА АЛКОХОЛ „ВРЕДИТЕ ОТ АЛКОХОЛА“

        През месец април 2019 година РЗИ – Велико Търново, съвместно с ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ – Велико Търново, организира и проведе кампания под надслов „Вредите от алкохола“, насочена към четвъртокласниците от училището и техните родители. Кампанията беше финансирана от програма „Здрави деца в здрави семейства“ – Община Велико Търново.
        Целта на кампанията беше да се повишат знанията на учениците по отношение на вредите при употреба и злоупотреба с алкохол, да се предложат алтернативни дейности и модели на поведение и да се окаже помощ на родителите при общуването с техните деца.
        В рамките на кампанията бяха осъществени следните дейности:
        - Нетрадиционна родителска среща сред родители на четвъртокласници – т. нар. „Родителска среща в бар“, на която родители, учители и специалисти дискутираха въпросите за влиянието на алкохола върху детския организъм и рисковете при ранната му употреба, и подходящите начини да се говори с децата на тази тема;
        - Информационна кампания на тема „Вредите от алкохола“, включваща презентация и демонстрация на алкоочила, със съдействието на класните ръководители и педагогическия съветник на училището;
        - Конкурс за рисунка на тема „Вредите от алкохола“, в който се включиха 56 четвъртокласници от всички паралелки на випуска и изложба на представените творби във фоайето на училището. С участието си в конкурса децата показаха, че добре познават проблематиката и, че са мотивирани да изразят своите послания по темата чрез средствата на изобразителното изкуство.
        Безпристрастното жури, включващо представители на организаторите на кампанията определи следните победители в конкурса:
        Първо място – Катерина Христова 4ж клас

        Второ място – Даная Йорданова Йорданова 4г клас и Флорен Петкова 4е клас


        Трето място – Тея Трендафилова Трендафилова 4г клас

        Със 7 поощрителни награди бяха отличени рисунките на:
        - Красиана Стоянова – 4е клас

        - Яна Ангелова – 4в клас

        - Рая Грозева - 4а клас

        -Дани Йорданова – 4в клас

        -Деян Попов – 4в клас

        -Рафаела Якова – 4в клас

        -Тереза Донева – 4в клас

        Организаторите на конкурса присъдиха и две специални награди за класовете, включили се най-масово в инициативата. Това са 4в клас с класен ръководител д-р Ренета Минчева и 4д клас с класен ръководител г-жа Стойна Никова.
        Всички участници в конкурса получиха индивидуални грамоти, а победителите и предметни награди.

(публикувано на 19.04.2019 г.)
Здравословното хранене - ключ към добро здраве и успех в училище

        Интерактивни занятия по темата „Здравословно хранене” се проведоха в часовете по околен свят сред учениците от вторите класове на СУ „Вичо Грънчаров” – Горна Оряховица.
        С помощта на медицинският специалист от училището участниците се запознаха с основните препоръки за здравословно хранене на децата от 7 до 18 годишна възраст.
        Чрез специално разработен тест от НЦОЗА гр. София и експерти от РЗИ – Велико Търново учениците провериха нивото на здравословност на избора си на храни - правилен, добър или се налага въвеждането на промени, за да имат добро здраве и успех в училище.

(публикувано на 04.04.2019 г.)
 

        Световният ден на здравето (World Health Day) се отбелязва ежегодно на 7 април, от 1950 г. по решение на Общото събрание на Световната здравна организация (СЗО). На тази дата, две години по-рано (през 1948 г.), е основана СЗО – специализирана междуправителствена организация на ООН по проблемите на здравеопазването, със седалище в Женева, обединяваща понастоящем 191 страни от целия свят.
        България членува в СЗО от нейното основаване и активно участва в програми, насочени към решаване на здравните проблеми, съвместно с правителства, специализирани организации на ООН и неправителствени формации.
В нашата страна, от 1964 година, с Разпореждане №32 на Министерския съвет, 7 април е определен за Ден на здравния работник и професионален празник на всички работещи в областта на здравеопазването.
        Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички – от световните лидери до хората в отделните страни, да се фокусират върху едно здравно предизвикателство със световна значимост. Акцентирайки върху новопоявяващите се здравни проблеми, Световният ден на здравето дава възможност да се започнат колективни действия за опазване здравето на хората и тяхното благоденствие.
        Всяка година мотото на Световния ден е различно и акцентира върху определена приоритетна тема, с която е ангажирана СЗО.Тема на Световния ден на здравето през 2019 г. е „Всеобщ достъп до здравеопазване: за всички, навсякъде”. Лозунг: „Здраве за всички”.
        Повече от седем десетилетия „Здраве за всички” се явява ръководен принцип на СЗО и придава импулс на кампаниите, посветени на здравето и осигуряването на достъп до здравеопазване за всички, навсякъде. Никой не трябва да прави избор между здравето и другите жизнени потребности. Всеобщият достъп до здравеопазване е ключът към здравето и благополучието, както на народа, така и на страните. И този достъп е напълно възможен ако здравеопазването бъде ориентирано не само към болестите и институциите, но и към хората.
        Целта е да се осигури минимален пакет услуги с постепенно разширяване обхвата на услугите в здравеопазването и финансова защита чрез мерки за постъпления на допълнителни ресурси. СЗО апелира към правителствата на държавите в света да се ангажират с конкретни стъпки за напредък с цел подобряване здравето на хората.

(публикувано на 04.04.2019 г.)
РЕГИОНАЛНА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО
РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО – ВЕЛИКО ТЪРНОВО
ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО – ПРОГРАМА „ЗДРАВИ ДЕЦА В ЗДРАВИ СЕМЕЙСТВА“

организират

на тема

Условия за участие:

        Право на участие – ученици от IV клас до XII клас на всички училища от община Велико Търново
        Форма, размери, техника и материали – без ограничение
        Информация изписана на гърба на творбата – име, фамилия, клас, училище и населено място
        Критерии за оценка – оригиналност на идеята, придържане към темата, самостоятелност на изпълнението
        Награди – най-добрите дванадесет рисунки ще бъдат включени в календар за 2020 г., а техните автори ще получат ваучери за пазаруване в „Техномаркет“.
       Всички участници в конкурса ще бъдат отличени с персонални грамоти
        Краен срок - 30.04.2019 г.
        Предаване – чрез класния ръководител или родител в РЗИ – Велико Търново, ул. Никола Габровски № 23, стая 705

(публикувано на 03.04.2019 г.)


РЕЗУЛТАТИ ОТ КОНКУРСА
“Всеки витамин е жизнено необходим”

        Във връзка с превенцията на нездравословното хранене и затлъстяването сред младите хора, Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Велико Търново и Община Велико Търново инициираха в рамките на общинската програма “Здрави деца в здрави семейства”, ученически конкурс за рисунка на тема “Всеки витамин е жизнено необходим”. Популяризирането на конкурса в училищата на община Велико Търново беше осъществено с помощта на Регионално управление на образованието – Велико Търново.
        Конкурсът се проведе сред ученици от 4 до 12 клас в община Велико Търново и имаше следните цели:
        • Развиване на уменията на учениците за творческа изява и предаване на представата им за здравословно хранене;
        • Надграждане на познанията им за здравословните храни и здравословното хранене от ранна ученическа възраст.
        В конкурса участваха 27 ученика от IV до XI клас от Велико Търново, гр. Дебелец и ЦРДМ „Отвори очи“ с. Ресен.
        На 14 май 2019 г. жури в състав: д-р Диляна Вачкова – главен експерт в дирекция „Социални дейности и здравеопазване” – Община Велико Търново, Бонка Долчинкова – старши експерт по природни науки и екология в Регионално управление на образованието – Велико Търново и д-р Светлана Моминска – началник на отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в РЗИ – Велико Търново разгледаха и анализираха получените 38 творби и определиха дванадесетте победители в конкурса.
        Рисунките на: Симона Иванова и Димитър Първев от ОУ „Бачо Киро“ – Велико Търново; Кристиан Дуков и Василена Василева от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ гр. Велико Търново; Никол Узунова, Денислава Атанасова и Анелия Борисова от ОУ „Д-р Петър Берон“ гр. Дебелец; Николай Недялков (2 рисунки) от СУ „Вела Благоева“ – Велико Търново; Надя Кирова от ПГАСГ „А. Попов“ – Велико Търново, Енея Енчева от СУ „Ем. Станев“ – Велико Търново и Михаела Фенерева от ПМГ „В. Друмев“ – В. Търново ще бъдат включени в календар на общинската програма “Здрави деца в здрави семейства” за 2020 г., а техните автори ще получат ваучери за пазаруване в „Техномаркет“ на стойност 20 лв.
        Всички участници в конкурса са отличени с персонални грамоти.

        Каним всички участници или техни представители на 16 май 2019 г. от 16:00 ч. в залата на РЗИ (на партерния етаж) за връчване на грамотите и наградите от конкурса.

(публикувано на 15.05.2019 г.)


НАГРАЖДАВАНЕ НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ И УЧАСТНИЦИТЕ В КОНКУРСА
“ВСЕКИ ВИТАМИН Е ЖИЗНЕНО НЕОБХОДИМ”

        На 16 май 2019 г. в залата на РЗИ – Велико Търново бяха връчени наградите на победителите в ученическия конкурс за рисунка на тема “Всеки витамин е жизнено необходим”.
        В конкурса участваха 27 ученика от IV до XI клас от гр. Велико Търново, гр. Дебелец и ЦРДМ „Отвори очи“ с. Ресен.
Наградени бяха дванадесетте победители в конкурса - Симона Иванова и Димитър Първев от ОУ „Бачо Киро“ – Велико Търново; Кристиан Дуков и Василена Василева от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ гр. Велико Търново; Никол Узунова, Денислава Атанасова и Анелия Борисова от ОУ „Д-р Петър Берон“ гр. Дебелец; Николай Недялков (2 рисунки) от СУ „Вела Благоева“ – Велико Търново; Надя Кирова от ПГАСГ „А. Попов“ – Велико Търново, Енея Енчева от СУ „Ем. Станев“ – Велико Търново и Михаела Фенерева от ПМГ „В. Друмев“ – В. Търново.
        Съгласно регламента на конкурса дванадесетте наградени рисунки ще бъдат включени в календар на общинската програма “Здрави деца в здрави семейства” за 2020 г. Всички участници в конкурса бяха отличени с персонални грамоти.

(публикувано на 17.05.2019 г.)
ИНФОРМАЦИОННО-ОБРАЗОВАТЕЛНА КАМПАНИЯ

        На 27.03.2019 в центъра на град Елена се проведе информационно-образователна кампания, посветена на здравословния начин на живот, организирана от Регионална здравна инспекция – Велико Търново и Община Елена.
Експерти от РЗИ – Велко Търново презентираха пред младите хора вредите от цигарите с помощта на пушещата кукла Сю и на злоупотребата с алкохол – с алкоочила.
        Настоящи и бивши пушачи имаха възможността да бъдат консултирани в изнесения кабинет за отказ от тютюнопушене.
        По време на организираната проява бяха разпространени 8 заглавия на здравно-образователни материала за превенция на хронично-незаразните заболявания (белодробни, сърдечно-съдови, затлъстяване и други).

(публикувано на 02.04.2019 г.)
СРЕЩА НА КЛУБА НА ЗДРАВЕТО

        На 27.03.2019 година в Регионална здравна инспекция – Велико Търново се проведе първата за тази година сбирка на Клуба на здравето. Присъстващите (33 членове и гости) дискутираха по темата „Диета. Пости. Природосъобразен начин на живот”.
        Журналистката Даниела Лазарова представи книгата „Изцелителната сила на поста” на писателя Георги Жеков. Книгата е с поглед към физическото и духовно здраве, и дава представа за един от методите за самолечение и възстановяване на човешкия организъм – сухият и водният пост.
        Председателят на клуба – Стоян Долапчиев награди с „вълшебно” златно звънче (символ на клуба) г-жа Светла Пенчева за активна туристическа дейност и принос в популяризиране на ползите от двигателната активност сред младите хора в град Велико Търново.

(публикувано на 02.04.2019 г.)
 

РОДИТЕЛСКИ СРЕЩИ В БАР

        В периода 18 - 21 март 2019 година се проведе традиционната за гр. Велико Търново поредица от родителски срещи в неформална обстановка. Инициативата е организирана в рамките на „Национална програма срещу употребата на алкохол от деца“, „Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г.“ и Общинска програма „Здрави деца в здрави семейства“.
        Съорганизатори на мероприятията са: Асоциация Родители, Спиритс България, Държавна агенция за закрила на детето, РЗИ – Велико Търново, ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, гр. Велико Търново и СУ „Вичо Грънчаров“, гр. Горна Оряховица.
        По време на родителските срещи бяха дискутирани въпросите за: влиянието на алкохола върху детския организъм и рисковете при ранната му употреба, подходящите начини да се говори с децата на тази тема, без да се обидят, засрамят или отекчат. Родители и учители се включиха в интерактивни игри, чрез които нагледно бяха демонстрирани теоретичните знания.
        Инициативата бе приета с голям интерес. В двете срещи взеха участие общо 85 родители на четвъртокласници от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ – Велико Търново и СУ „Вичо Грънчаров“ – Горна Оряховица. Всички те получиха подаръци от организаторите, както за себе си, така и за своите деца.
        Родители, педагози и специалисти бяха единодушни, че подобни срещи са много полезни и изявиха готовност да обсъдят и други теми в този формат.

(публикувано на 28.03.2019 г.)
ИНФОРМИРАНИ И ЗДРАВИ

        По повод на Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март в област Велико Търново за поредна година се организира кампания за профилактика на заболяването, която има за цел да повиши здравната информираност на населението.
        По този повод РЗИ – Велико Търново проведе серия от интерактивни обучения сред ученици и граждани. Партньори в инициативата бяха Филиала на Медицински университет Варна във Велико Търново, СУ „Владимир Комаров“ – Велико Търново и СУ „Вичо Грънчаров“ – Горна Оряховица.
        Участниците в обученията получиха информация относно същността, рисковите фактори, начините на заразяване и начините за предпазване от туберкулозата. За да онагледят знанията си, те изработиха интерактивни табла, върху които инфекциозното заболяване беше представено под формата на дърво.

(публикувано на 28.03.2019 г.)
„ЛАБОРАТОРИЯ ЗА ЗДРАВЕ“

        На 22 март 2019 година от 10:30 часа, в рамките на Ден на отворени врати, Филиалът на Медицински колеж Варна във Велико Търново, съвместно с РЗИ – Велико Търново, организира инициативата „Лаборатория за здраве“.
        По време на мероприятието всички желаещи граждани и гости на града имаха възможност да се възползват от безплатни измервания на кръвна захар и кръвно налягане, изчисляване на Индекс на телесна маса, консултации, относно здравословния начин на живот, функционално изследване на дишането (спирометрия), демонстрация на първа помощ при спешни състояния.
        Освен в „Лабораторията за здраве“, безплатни консултации се предлагаха и от „Училището за родители“ по темите Първи грижи за новороденото, Възстановяване след раждане и Ранно детско развитие.

(публикувано на 28.03.2019 г.)
        На 21 март 2019 година, в зала 803 на Регионална здравна инспекция се проведе пресконференция по повод Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март.

(публикувано на 22.03.2019 г.)
СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ТУБЕРКУЛОЗАТА 2019

        Всяка година на 24 март се отбелязва Световният ден за борба с туберкулозата. Целта е да се повиши обществената осведоменост за вредните последици от туберкулозата за здравето, обществото и икономиката, както и да се увеличат усилията за борба с глобалната епидемия от туберкулоза. На този ден през 1882 г., д-р Робърт Кох обявява, че е успял да открие бактерията, която причинява туберкулоза. Благодарение на това откритие става възможно да се разработят методи за диагностициране и лечение на заболяването.
        Туберкулозата все още е водещата причина за смърт от заразни болести в света. Всеки ден почти 4 500 души умират от тази предотвратима и лечима болест и почти 30 000 души се заразяват от нея. От 2000 г. насам, благодарение на глобалните усилия за борба с туберкулозата, са спасени около 54 милиона живота, а смъртността от туберкулоза е намаляла с 42%. През септември 2018 г., с цел да се ускори противодействието на туберкулозата и да се постигнат конкретни цели в отделните страни, държавните ръководители проведоха първата среща на високо равнище на ООН. На нея те поеха сериозни ангажименти за предприемане на действия, които ще допринесат за ликвидиране на туберкулозата.
        Световният ден за борба с туберкулозата през 2019 година се провежда под мотото „Време е да действаме“ и има за цел да напомни за необходимостта от възможно най-бързо изпълнение на задълженията на световните лидери в следните области:
        • разширяване на достъпа до превенция и лечение;
        • повишена отчетност;
        • осигуряване на достатъчно и стабилно финансиране, включително за научни изследвания;
        • прекратяване на стигмата и дискриминацията;
        • разширяване на противотуберкулозната дейност въз основа на принципите на справедливост, зачитане на човешките права и отчитане на нуждите на хората.
        На този ден Световната здравна организация призовава правителствата, общностите, засегнатите от туберкулоза, организациите на гражданското общество, здравните институции и националните и международните партньори да обединят усилията си под мотото „Идентифициране, лечение на всички, премахване на туберкулозата, така че никой да не остане без внимание. Време е да действаме! Време е да елиминираме туберкулозата!“.
        През 2018 г. във Великотърновска област са регистрирани 52 лица, болни от туберкулоза – заболеваемост на 100 000 души – 21,75%ооо. В сравнение с предходните две години заболеваемостта от туберкулоза в областта е приблизително еднаква: 2017 г. – заболеваемост 21,05%ооо (51 болни лица), 2016 г. – заболеваемост 19,78%ооо (49 болни лица). През 2018 г. най-висока е заболеваемостта от туберкулоза в общините Стражица – 67,49%ооо и Полски Тръмбеш – 39%ооо.
        През 2018 г. са проведени 4 кампании „Отворени врати“ – в СБАЛПФЗ „Д-р Трейман“ ЕООД и затворническо общежитие в гр. Велико Търново, и в населените места – гр. Стражица, с. Камен и гр. Павликени, за безплатни профилактични прегледи и изследвания за туберкулоза. Изследвани са общо 368 лица и са открити 17 лица с латентна туберкулоза, които са подложени на лечение.
        По повод на Световния ден за борба с туберкулозата в област Велико Търново за поредна година се организира кампания за профилактика на заболяването, която има за цел да повиши здравната информираност на населението като цяло и на рискови групи от него (деца и ученици в неравностойно положение, лица от ромски общности и други).
        Организатори на кампанията са: РЗИ – Велико Търново, СБАЛПФЗ „Д-р Трейман” ЕООД, Община Велико Търново, Филиал на Медицински университет – Варна във Велико Търново, Община Златарица, Община Полски Тръмбеш, Община Горна Оряховица, Община Елена и Община Лясковец.
        Кампанията под надслов „Време е да действаме”, която се провежда в периода 18 март – 18 април 2019 г. включва следните дейности:

        Медийни изяви:
        - пресконференция на 21.03.2019 г. от 14:00 ч. в РЗИ – Велико Търново (ет. 8, ст. 803) с лекари – специалисти по проблема;
        - публикации в областните всекидневници;
        - поместване на образователни материали за профилактика на туберкулозата в интернет.

        Дни на отворените врати – 18 - 24 март 2019 г.:
        Безплатни профилактични прегледи и изследвания за туберкулоза  в СБАЛПФЗ „Д-р Трейман” ЕООД на всички желаещи лица (без предварително записване) и в Община Лясковец.

        Обучения на деца и ученици по темата „Туберкулоза” от експерти на РЗИ и студенти от Филиала на Медицински университет – Варна (МУ) във Велико Търново: Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий”; ОУ „Христо Ботев”; СУ „Владимир Комаров” (18 март – 18 април).

        Информационни миникампании в: училища и общински администрации в градовете Златарица, Полски Тръмбеш, Елена и Горна Оряховица (18 март – 18 април).

        Интерактивна информационна акция във Филиала на Медицински университет – Варна във Велико Търново в рамките на Ден на отворените врати под надслов „Лаборатория за здраве“.

        Разпространение на здравно-образователни материали (дипляни, листовки) сред населението по време на организираните инициативи.

        Тематична проверка за изпълнение на дейностите по провеждане на БЦЖ имунизацията, правила за прилагане на ваксината и обхващане на подлежащия контингент в родилните отделения на територията на област Велико Търново – текущо до края на 2019 година.

(публикувано на 21.03.2019 г.)
22 МАРТ - СВЕТОВЕН ДЕН НА ВОДАТА

Мото: “Вода за всички”

        Световният ден на водата – 22 март се отбелязва за първи път през 1993 година по инициатива на Организацията на Обединените нации. Оттогава до днес, всяка година, в много страни по света се организират събития, насочени към привличане вниманието на обществеността, относно значимостта на опазването и съхранението на запасите от питейна прясна вода и на водните ресурси като цяло.
        Водата е основна жизнена среда и условие, без което не може да съществува живота на Земята. Достъпът до вода е в основата на общественото здраве и е от решаващо значение за устойчивото развитие и стабилния и проспериращ свят. Не можем да вървим напред като глобално общество, докато толкова много хора по света все още са лишени от достъп до питейна вода и ежедневно се борят за своето оцеляване и развитие..
        Необходимо е да ценим всяка капка чиста вода и да се отнасяме изключително отговорно към всички водни ресурси в природата, защото те са най-важният източник за нашият живот, а тяхната чистота е единствената гаранция, че живота на нашата планета ще продължи да съществува.
        По повод на Световния ден на водата Регионална здравна инспекция – Велико Търново проведе интерактивно обучение с деца от предучилищната група на ДГ „Бодра смяна” – Горна Оряховица.
        Децата се обединиха около тезата, че водата е безценна и не можем без нея, прави живота ни прекрасен и ни предпазва от болести!

(публикувано на 21.03.2019 г.)
ИЗЛОЖБА НА РИСУНКИ НА ТЕМА „АЗ ЖИВЕЯ ЗДРАВОСЛОВНО”

        В навечерието на първа пролет в СУ „Вичо Грънчаров” – Горна Оряховица беше открита изложба на рисунки, изработени в ателието на деца със специални образователни потребности по темата „Аз живея здравословно”.
        Целта на проявата е свързана с превенцията на поведенческите рискови фактори за здравето сред учениците и стимулиране на фантазията, творческата активност и поведението им за здравословен начин на живот.
        Участниците в ателието и децата от предучилищната група в училището представиха пред присъстващите родители и педагози музикално-артистична програма.

„Ако всички по целия свят
Протегнем ръце ще се срещнем......
Много ли струва това
Да протегнем на някой ръка? ”

        Инициативата е проведена в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014 - 2020 г. Участниците в празника получиха грамоти и предметни награди, осигурени от РЗИ - Велико Търново.

(публикувано на 21.03.2019 г.)
        По повод 24 март – Световния ден за борба с туберкулозата, РЗИ – Велико Търново организира пресконференция на 21.03.2019 г. от 14:00 часа в сградата на РЗИ, ет. 8, зала 803.

(публикувано на 20.03.2019 г.)
“В кръвта ти е да спасяваш животи”

        Да кръводариш е най-хуманната постъпка, с която човек споделя част от себе си, за да спаси живот.
        В периода от 11 до 17 март 2019 г., в рамките на Световната седмица на Ротаракт, ще се проведе Национална кръводарителска кампания под мотото “В кръвта ти е да спасяваш животи”.
        Целта на инициативата, организирана от младите хора от Ротаракт клубовете в България, е да се популяризира значимостта на безвъзмездното и доброволно кръводаряване, защото даряването на кръв е „извор на надежда” за някого в нужда.
        Регионална здравна инспекция – Велико Търново подкрепя Националната кръводарителска кампания, като се включва в популяризирането на инициативата чрез публикации в интернет и разпространение на информационни материали.
        Акцията по кръводаряване за желаещите лица от област Велико Търново ще се проведе на 16 март 2019 г. (събота) от 9:00 ч. до 12:00 часа в Мол „Велико Търново“ (етаж 3).

(публикувано на 07.03.2019 г.)
ФЕВРУАРСКА АНТИСПИН КАМПАНИЯ 2019

        През 2018 година в България са диагностицирани близо 300 нови случаи на носителство на ХИВ, с които общият брой на тази група от населението надхвърля 3000 души. За сравнение през 2017 година новооткритите случаи са били 241, което показва тенденция за увеличаване на новозаразените хора с ХИВ.
        Във Великотърновска област през 2018 година са открити 13 нови серопозитивни лица.
        По повод на 14 февруари – Деня на влюбените и Празника на виното, традиционно в нашата страна се провежда вторият етап от Националната АНТИСПИН кампания на Министерството на здравеопазването. Тази година РЗИ – Велико Търново в партньорство с Община Велико Търново, Община Горна Оряховица, Младежки дом – Велико Търново, Младежки дом – Горна Оряховица, Градски ученически парламент – Велико Търново, БМЧК – Велико Търново и ЦМТД „Амалипе“, организира Февруарска АНТИСПИН кампания под надслов „Любовта и алкохола и мястото им в моя свят“.

        Кампанията има за цел предоставяне на коректна информация, относно начините за предпазване от заразяване с ХИВ и включва следните мероприятия:

12.02.2019 г.

        14:00 ч – Младежки дом, гр. Горна Оряховица
        Информационно-образователна кампания под надслов „Любовта и алкохола и мястото им в моя свят“ сред ученици от 10 и 11 клас от гр. Горна Оряховица, включваща:
        • представяне на предварително разработени проекти по теми, свързани с любовта, сексуалното здраве и вредата от употребата на алкохол;
        • интерактивни игри и демонстрация на алкоочила;
        • разпространение на валентинки, презервативи и здравно-образователни материали.

14.02.2019 г.

        13.30 ч. – Информационно-образователна акция „Любовта и алкохола и мястото им в моя свят“ пред сградата на Община Велико Търново, в която доброволци ще раздават на гражданите късметчета – валентинки, балони и информационни материали;
        16.30 ч. – Благотворителен базар пред сградата на МДТ „Константин Кисимов“ – Велико Търново;
        18.00 ч. – Тематична вечер под надслов „Вечер на желанията“ в „Клуб 7“ – Велико Търново;
        19.00 ч. – Тематично парти „Любов ли е“ в заведение „Роял“ – Велико Търново.

(публикувано на 13.02.2019 г.)


ИНФОРМАЦИОННО-ОБРАЗОВАТЕЛНА АКЦИЯ
„ЛЮБОВТА И АЛКОХОЛА И МЯСТОТО ИМ В МОЯ СВЯТ“

        По повод на Деня на влюбените и празника на виното – 14 февруари, ученици от 10 и 11 клас на четири училища от град Горна Оряховица в продължение на няколко седмици работиха по теми, свързани с любовта, сексуалното здраве и вредата от употребата на алкохол. Отборите, заедно със своите преподаватели, имаха възможност сами да изберат начина, по който да представят работите си – презентация, колаж, ролева игра или др.
        Проектите, представени на 12 февруари 2019 г. от 14:00 часа в Младежки дом - Горна Оряховица, в присъствието на ученици и учители от СУ „Вичо Грънчаров“, СУ „Георги Измирлиев“, ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“,ПГЛПИ „Атанас Буров“ и представители на РЗИ – Велико Търново, включваха следните теми:
        „Пияни от любов“ – от ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“
        „СПИН и популярни личности“ – от ПГЛПИ „Атанас Буров“
        „ХИВ и СПИН – същност на заболяването“ – от СУ „Георги Измирлиев“
        „ХИВ и СПИН – профилактика“ – от СУ „Вичо Грънчаров“.
        Освен в презентирането на проектите, учениците се включиха в интерактивни игри и демонстрация на „алкоочила“.
        Сред участниците и гостите на мероприятието бяха разпространени презервативи и валентинки.
        Инициативата, организирана в рамките на информационно-образователната акция под надслов „Любовта и алкохола и мястото им в моя свят“ – част от втория етап на Националната АНТИСПИН кампания на Министерството на здравеопазването, е осъществена от РЗИ – Велико Търново, Община Горна Оряховица и Младежки дом – Горна Оряховица.

(публикувано на 14.02.2019 г.)


        На 14 февруари от 13:30 часа пред сградата на Община Велико Търново се проведе информационно-образователна акция по повод на Деня на влюбените. Проявата е част от втория етап на Националната антиспин кампания на Министерството на здравеопазването, която се провежда под надслов „Узнай своя статус“.
        Организаторите – РЗИ – Велико Търново, Община Велико Търново, Младежки дом – Велико Търново, БМЧК, ГУП – Велико Търново и ЦМДТ „Амалипе“, зарадваха минувачите с оригинални, ръчно изработени валентинки, балони и много усмивки.
        Доброволци раздаваха презервативи и здравно-образователни материали.

(публикувано на 15.02.2019 г.)
4 ФЕВРУАРИ - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С РАКА

        На 4 февруари се отбелязва Световния ден за борба с рака. Тази година Международният съюз за контрол на рака и Световната здравна организация започват нова 3-годишна кампания под мотото: "Аз съм и аз ще бъда".
        Онкологичните заболявания са сред основните причини за смъртност в световен мащаб. С най-голяма честота са злокачествените заболявания на млечната жлеза при жените и рака на белите дробове при мъжете. Следват туморите на дебелото и правото черво, на простатната жлеза и гинекологичните злокачествени заболявания при жените. В световен мащаб злокачествените заболявания бележат тенденция към увеличаване.
        Редица рискови фактори са причина за появата и развитието на туморните заболявания, но те не могат да се разглеждат изолирано. Комбинации от различни външни фактори, фактори на организма и психичното здраве могат да провокират появата на един или друг тумор. Водещ фактор за риска от тумори на белите дробове е тютюнопушенето, но не бива да се пренебрегва и рискът за т. нар. пасивни пушачи. Все по-често се дискутира значението на физическата активност и наднорменото тегло. Те се свързват с по-висока заболеваемост от тумори на млечната жлеза, колоректален рак, тумори на простатата, женски гениталии.
        Най-важното за по-ранната диагноза е самонаблюдението. При появата на симптоми като стомашен дискомфорт, кашлица и тежест в гърдите, промяна на теглото без причина, е необходим незабавен преглед при специалист.
        Регионална здравна инспекция – Велико Търново Ви препоръчва да спазвате съветите на здравните специалисти за превенция на онкологичните заболявания и видеоклипа, направен по повод на Световния ден за борба с рака – 2019 г. (под мотото "Аз съм и аз ще бъда").

(публикувано на 04.02.2019 г.)
Банго Васил

        На 15 януари 2019 г. служителите на РЗИ – Велико Търново бяха поздравени по случай Ромската Нова Година.
        Според една от легендите Банго Васил е Свети Васил - застъпник и защитник на ромите. Той възстановява моста, по който преминават ромите, след като е бил разрушен от Дявола и спасява давещите се роми.
        Празникът се празнува с птиче месо - гъска или петел. Това е семеен празник, при който е задължително от момента, в който започва вечерята, до полунощ вратите на къщата да бъдат здраво затворени - никой от семейството да не излиза навън и никой външен човек да не влиза в къщата.
        Учениците от СУ „Св. Климент Охридски” – Сухиндол и ОУ „Бачо Киро” – Бяла Черква представиха музикално-артистична програма с пожелания за берекет и сурвакаха служителите за здраве.

(публикувано на 15.01.2019 г.)