ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ
“ПРОФЕСОР ДОКТОР АСЕН ЗЛАТАРОВ”
ГР. ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

        Всяка година на 19 ноември се отбелязва Международният ден без тютюнопушене

         Борбата с тютюнопушенето е трудна и неблагодарна задача, а отказването е свързано с твърдата убеденост от вредата. Всяка абстиненция както при наркоманите и алкохолиците, много трудно се преодолява. Пушенето наред с вредата има и стимулиращо действие, до което прибягват много хора. При други - навикът да се пуши се е превърнал във втора природа и много трудно се избива.
         ЗАБРАНАТА за пушене на обществени места раздели хората и разпали страстите им. Съзнанието, че „надхитряваш“ закона, е много по-силно, отколкото разумът, че с това продължаваш да увреждаш здравето си. Напук на всички забрани, пушачът „ се напушва“ на воля и това е реакцията му срещу посегателството върху личната му свобода. От друга страна пък, когото и да попитаме, никой не иска неговите деца да разполагат с „такава“ свобода.
         Близо 50% от средното количество цигари, което изпушва един човек за една година, се изхвърля по нашите улици, паркове и плажове. Така, освен да замърсяват, фасовете се превръщат и в опасност за много животни и птици, които ги поглъщат като последствията от това са фатални за тях.
         Лицемерни ли са акциите „без тютюнев дим“?!
         Всички тези мисли и факти се въртяха в главите ни, когато отивахме на среща със студентите-чужденци от великотърновския университет, които се обучават там по програма „Еразъм“; а ние – това сме доброволците от Езикова гимназия, работещи по проект на НАРД “Училището – зона за филантропия“. Искахме чуждите студенти да споделят опит при провеждането на такива акции в техните страни (Испания, Турция, Унгария, Русия и Италия) и заедно да подберем дейности, за да отбележим 19 ноември в ЕГ. Разбрахме се, че работните езици могат да бъдат английски, френски, испански. Твърдо знаехме, че не искаме:
         Кампанията ни да бъде представена с “ необходимия“ драматизъм;
         Да убеждаваме колко са вредни цигарите, какви болести причиняват, колко е трудно да се откажат – все неща, които пушачите знаят много добре;
         Да съобщаваме ужасяващи статистики за заболявания и починали от усложнения пушачи;
         Насилствено да натискаме за спиране на цигарите.

         А работата в групите беше мно-о-о-го полезна, интересна, забавна – обсъдихме различни идеи – вероятни и невероятни. Запознахме се с интересни хора, отбелязахме факта, че и вторият чужд език, изучаван в училището, е фактор!


Резултатите от срещата - на 19-ти ноември!

 

         19 ноември - Международен ден без тютюнопушене – изцяло бе организиран от доброволците в ЕГ и Ученическия парламент. Денят премина под мотото: “Пушачите не са мърлячи!“. Искахме поне в този ден да напомним на всички, че мястото на фасовете, кутиите и чашките за кафе не е на тротоарите.
         Много усмивки и настроение предизвикаха „Зумба-междучасие“ и „Хоро-междучасие“ – алтернативен начин за весело, забавно и полезно прекарване на междучасията. Със зумбата ни помогнаха двете инструкторки, студентки във великотърновския университет – Даяна Бойкова и Цветелина Карушкова, а с хората се справихме сами. С усмивка отбелязваме, че беше интересно да се наблюдават:

         Танцьорите:

         „Зяпачите“

         „ПАПАРАЦИТЕ“

Настроение, усмивки, сплотеност.

Начало      Карта     Архиви: м.09/2015 м.11/2015 м.12/2015 м.02/2016 м.03/2016 м.04/2016 м.05/2016 м.06/2016 м.09/2016 м.10/2016 м.11/2016