Креативният лагер „Глобално училище – глобални мечти“
на ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“

        Гимназията по туризъм „Д-р Васил Берон“ е единственото училище в Северна България, носител на приза „ГЛОБАЛНО УЧИЛИЩЕ“ от националния конкурс, организиран от Дипломатическия институт към Министерство на външните работи в партньорство с Българска платформа за международно развитие.
        Конкурсът бе насочен към всички училища в България с цел да се отличат добри практики при въвеждането на глобално образование и да се насърчи участието на учители и ученици в инициативи, подкрепящи изпълнението на Целите за устойчиво развитие (ЦУР), приети на заседание на ООН на 25 септември 2015 г. и ще са отправна точка за действие на международната общност и на националните правителства през следващите 15 години. Всяко училище, което е участвало, инициирало или работи по темите на глобалното образование, можеше да кандидатства в конкурса с описание на миналия си опит и концепция за продължение на такива дейности.
        Миналият опит на учебната компания BOYAR DREAMS са спечелените първи места на национални състезания, организирани от различни институции, както дарителските им кампании - „ДОБРОТИЛНИЦАТА на BOYAR DREAMS“, „Толерантност и традиции“, „Доброто ще спаси света“, „Подари усмивка“ и отритите уроци „Социално предприемачество“ и „Екосветът на предприемача“.
        Инициативата на Гимназията по туризъм, впечатлила журито е провеждането на креативен лагер „Глобално училище – глобални мечти“ с ученици и учители.
        На 10 декември се проведе креативният лагер с учители и ученици от 20 училища във Великотърновска област. След запознаването с целите на устойчиво развитие, участниците се разделиха в два панела – ученици и учители.
Учениците трябваше да приготвят здравословна храна от българската и международна кухня чрез „Сляпа рецепта“.
Менторите, ученици в XI клас, специалност „Ресторантьор“, бяха приготвили работните места за всеки екип. Всяко работно място разполагаше с табела на продукта, който трябваше да се приготви, необходимите продукти, оборудване и работно облекло за участниците. Екипите получиха запечатан плик, върху, който имаше четиристишие, а вътре бе рецептата за приготвяне. Целта на „Сляпа рецепта“ е учениците да намерят своето работно място и да застанат до него. Менторите отваряха пликовете, прочитаха рецептата и по този начин се извърши проверката за правилното намиране на работното място. В продължение на час и половина ученическите екипи с напътствията на менторите, успяха да направят своите продукти, които презентираха пред всички.
        През това време учителите се запознаха с принципите на гражданското образование, сформираха екипи и разработиха уроци за час на класа по една от целите за устойчиво развитие. Учителските екипи представиха своите уроци пред всички с условието презентацията да е триминутна.
        Като всеки лагер и креативният лагер „Глобално училище – глобални мечти“ завърши с много усмивки и още по-много нови приятели.

 

 

 

 

Начало      Карта     Архиви: м.09/2015 м.11/2015 м.12/2015 м.02/2016 м.03/2016 м.04/2016 м.05/2016 м.06/2016 м.09/2016 м.10/2016 м.11/2016