СОУ,,ЕМИЛИЯН СТАНЕВ”
ГР. ВЕЛИКО ТЪРНОВО

РЕАЛИЗИРАНИ ДЕЙНОСТИ ПРЕЗ МЕСЕЦ НОЕМВРИ

        1. „Да влезем в час с отпадъците" учи как правилно се управляват отпадъците, за да се превърнат в ресурси. В нея се включиха повече от 25 ученици от СОУ „Емилиян Станев". Инициативата е на РИОСВ – Велико Търново и се проведе в рамките на Европейската седмица за намаляване на отпадъците 21-29 ноември
        Историята на управлението на отпадъците в света, състоянието в община Велико Търново, разпределянето на обществените отговорности по въпроса, бяха представени и дискутирани по време на срещите. Особено внимание се обърна на йерархията в управлението на отпадъците, включваща предотвратяване, многократна употреба, рециклиране, оползотворяване и обезвреждане.

        Практическата част на уроците бе свързана с оценка на опаковките (пластмасова бутилка от безалкохолна газирана напитка, тонер касета, кутия от бисквити, транспортна куриерска опаковка), извършена с помощта на работен лист от образователния „Зелен пакет". Учениците се запознаха с процеса на изграждане на Регионалната система за управление на отпадъците в Габровския регион чрез филма „Имам късмет – не отивам за смет".

        Да използваме разумно, да пестим ресурсите, да намаляваме количеството на отпадъците, които генерираме – това са част от посланията, отправени към учениците. Инициативата продължава.

        2. На 28 ноември 2015 г. в ОУ "Бачо Киро" – Велико Търново за четвърта поредна година се проведе състезание по безопасност на движението "Мама, татко и аз", посветено на превенцията на пътно-транспортния травматизъм и безопасността на движението. От СОУ"Емилиян Станев" участваха 4 отбора, съставени от родители и ученици от третите класове. Семейство Ценови от СОУ „Ем. Станев” спечелиха специална награда (автоаптечка) за най-атрактивен участник в състезанието.

        3. Ученици от XI а клас отбелязаха в края на ноември Международния ден за борба с тютюнопушенето. Изработиха постер, който представиха пред своите съученици. Те обясниха последиците, вредата и болестите породени от тютюнопушенето.

        4. На 19 ноември учениците от XI а клас участваха в акцията "Здравна въртележка" по програма "Здрави деца в здрави семейства", като участваха в дискусии посветени на превенцията на рискови за здравето на учениците заболявания и фактори (затлъстяване, високо кръвно налягане, тютюнопушене и СПИН). Представиха пред другите участници в проявата презентация на тема „Високото кръвно налягане – същност, рискови фактори и профилактика”.

        5. На 1 декември Световен ден за борба със СПИН, учениците от XI клас раздаваха презервативи, флайери и плакати, относно опасността от тази болест и обясняваха на съучениците си начините за превенция на СПИН.

 

Начало      Карта     Архиви: м.09/2015 м.11/2015 м.12/2015 м.02/2016 м.03/2016 м.04/2016 м.05/2016 м.06/2016 м.09/2016 м.10/2016 м.11/2016