A- A+

Информация за ваксините срещу COVID-19

 

Нови ваксини срещу Covid 19

  В страната са налични две нови ваксини срещу COVID-19:

  - Comirnaty 3 микрограма/доза , предназначена за първична имунизация срещу заболяването COVID-19, на кърмачета и деца от 6 месеца до 4 години. Ваксината се прилага в три дози с интервал три седмици между първата и втората доза и поне 8 седмици между втората и третата доза.

  - VidPrevtyn Beta (убита ваксина срещу COVID-19) на Sanofi Pasteur, предназначена само за бустерна доза при лица на и над 18 години, при които са изминали минимум 4 месеца от поставена иРНК или аденовирусна векторна ваксина срещу COVID-19.

  Новите ваксини ще се прилагат във временния имунизационен кабинет в РЗИ – Велико Търново само след предварително записване на телефон 0876 518 239.(18.01.2023)Продуктова информация за ваксини срещу Covid 19

   Листовка и кратка характеристика на продукта Spikevax иРНК ваксина срещу COVID-19, произведена от Moderna, показана за активна имунизация за превенция на заболяването COVID-19, причинено от вируса SARS-CoV-2, на лица на възраст 12 и повече години.

   Листовка и кратка характеристика на продукта Comirnaty иРНК ваксина срещу COVID-19, произведена от Pfizer/BioNTech, показана за активна имунизация за превенция на заболяването COVID-19, причинено от вируса SARS-CoV-2, на лица на възраст 12 и повече години. (02.03.2023)

   Листовка и кратка характеристика на продукта Vaxzevria, аденовирусна ваксина срещу COVID-19, произведена от Oxford University/AstraZeneca. (02.03.2023)

   Листовка и кратка характеристика на продукта JCOVDEN COVID-19 Vaccine /Janssen/, аденовирусна ваксина срещу COVID-19, произведена от Janssen Biologics B.V. (02.03.2023)

   ВЪЗМОЖНИ ВАКСИНАЦИОННИ СХЕМИ при ваксините срещу COVID-19 (02.08.2022)
Ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19

      Ваксинациите срещу COVID-19 при децата и младежите – разработена от Експертния съвет по педиатрия към МЗ (26.05.2022 г.)

      Ваксинациите срещу COVID-19 при жените в репродуктивна възраст (бременни, родилки, кърмещи, с инвитро процедури и т.н.) - разработена от Експертния съвет по акушерство и гинекология към МЗ (30.03.2022г.)

      COVID-19 и ваксинацията при страдащите от нервни заболявания (30.03.2022 г.)

      Хроничните белодробни заболявания, COVID-19 и ваксинацията срещу коронавирусната инфекция (31.03.2022 г.)

Сърдечно-съдови усложнения и ваксинацията срещу COVID-19 (04.04.2022 г.)


      В Единния информационен портал за борба с COVID-19 е създаден специализиран раздел за ваксините. Очаква се в кратки срокове да бъде пуснато в действие и приложение за мобилни телефони, чрез което всеки заинтересован ще има свободен и лесен достъп до глобалната информация за процеса на ваксиниране.
      Раздел „Ваксини“ осигурява свободен достъп до различна информация за ваксините срещу COVID-19 – кратка характеристика на ваксините, ръководства за съхранение и приложение, данни от достоверни национални и международни източници, важни новини и актуални научни публикации. В помощ на медицинските специалисти и гражданите са публикувани отговори на най-често задаваните въпроси за ваксините, както и полезни видеоматериали и статистика.


Ваксините ни пазят от новите варианти на коронавируса

     „Ваксините ни пазят от новите варианти на коронавируса. Нека не забравяме, че няма лекарствен препарат, няма ваксина, която да гарантира 100% успеваемост, но всички тези медицински средства са високоефективни и безвредни. Те ни дават шанс да не се разболеем или, ако това се случи, заболяването да протече по-леко.“ Това каза съветникът на министъра на здравеопазването проф. Мира Кожухарова и предупреди: „Поредна вълна на пандемията от COVID-19 ще има. Въпросът е колко голяма ще бъде тя и това зависи от нас.“
     Страната ни продължава да бъде на последно място в ЕС по ваксинация, което е много обезпокоително, коментира проф. Кожухарова. „Морално задължение на работещите с възрастни хора, с хора с тежки хронични заболявания - като медицинския и социален персонал - е, ако не са боледували до момента, да се ваксинират срещу COVID-19. По този начин те намаляват в много голяма степен опасността от зараза както за себе си, така и за хората, с които работят“, посочи проф. Кожухарова.
     По думите ѝ в момента страната ни е в изключително добра епидемична обстановка. „Вирусът се разпространява много слабо, което от голяма част от хората се възприема като една пауза, по време на която можем да си починем от коронавируса и от ваксинацията. Аз смятам, че тази пауза, която ни осигури епидемичният ход на пандемията, ни дава възможност точно сега да се ваксинираме“, отбеляза проф. Кожухарова.

     Тя посочи, че ако съберем броя на преболедувалите и на ваксинираните, ще видим, че едва половината население у нас има имунитет срещу коронавируса. „Дали ще бъде Делта вариантът или някой друг - това не е от особено значение при нисък колективен имунитет. Опасността категорично не е отминала. Докато броят на новозаразените у нас все още не се е увеличил, може би е добре някои от хората да преосмислят мнението си и да се възползват от шанса, който им дават ваксините“.

(публикувано на 20.07.2021 г.)


Чужденци, подлежащи на ваксинация

      Съгласно разпоредбите на чл. 83, ал. 1 и 3 от Закона за здравето и § 21б от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13.03.2020 г., и за преодоляване на последиците през 2021 г. ваксини срещу COVID-19 могат да бъдат прилагани единствено и само на чужденци, които попадат в посочените по-долу групи:
      - чужденци, на които е разрешено дългосрочно или постоянно пребиваване в Република България;
      - чуждестранни студенти и докторанти, приети за обучение във висши училища и научни организации у нас по реда на Постановление № 103 на Министерския съвет от 1993 г. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина (обн., ДВ, бр. 48 от 1993 г.) и Постановление № 228 на Министерския съвет от 1997 г. за приемане на граждани на Република Македония за студенти в държавните висши училища на Република България (обн., ДВ, бр. 42 от 1997 г.);
      - лица, пребиваващи продължително в Република България;
      - членове на дипломатически и консулски представителства и на представителства на международни организации, акредитирани в Република България, както и членове на техния административно-технически и обслужващ персонал, и членове на техните семействата, които живеят с посочените лица в едно домакинство в Република България.

(публикувано на 28.05.2021 г.)


НА ВНИМАНИЕТО НА ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ И ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

      Във връзка с провеждащата се масова ваксинация в страната, респ. в област Велико Търново срещу COVID-19 с ваксина „COVID-19 Vaccine AstraZeneca“ Националният ваксинационен щаб препоръчва втората доза от ваксината да се прилага през 10-та седмица от поставянето на първата доза.
      Препоръката се базира на наличните към момента данни, на Кратката характеристика на продукта, както и на проведените проучвания за установена по-висока ефективност на ваксината при прилагане на втората доза след по-дълъг интервал.
      Съгласно Кратката характеристика на ваксината „COVID-19 Vaccine AstraZeneca“ втората доза от тази ваксина се прилага между 4 и 12 седмици (28 до 84 дни) след първата доза, което следва да се има предвид при невъзможност за спазване на препоръката.

(публикувано на 23.02.2021 г.)