A- A+

 

Морбили

  До 22.04.2019 г. на територията на област Велико Търново са регистрирани четири случая с диагноза морбили – три с лабораторно потвърдена диагноза от Националната референтна лаборатория по „Морбили, паротит, рубеола“, гр. София и един – с отрицателен лабораторен резултат.

(публикувано на 23.04.2019 г.)
 

  

  Нов случай на морбили в област Велико Търново

  На 12.04.2019 г. в Инфекциозно отделение на МОБАЛ ”Д-р Стефан Черкезов” АД гр. Велико Търново e постъпил мъж на 44 години с лабораторно потвърдена диагноза морбили.
  Към 16.04.2019 г. регистрираните лабораторно потвърдени случаи на морбили на територията на област Велико Търново са два.

(публикувано на 16.04.2019 г.)
Случай на морбили в област Велико Търново

  На 01.04.2019 г. в Инфекциозно отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” АД – Велико Търново е приет пациент от община Елена, със съмнение за морбили. Диагнозата е лабораторно потвърдена на 02.04.2019 г. от Националната референтна лаборатория „Морбили, паротит и рубеола”.
  Касае се за млад мъж с оплаквания от страна на горните дихателни пътища (болки в гърлото), повишена температура, обрив по тялото, конюктивит.
  Резултатите от проведеното епидемиологично проучване показват, че най-вероятно се касае за внос на инфекцията.
  Във връзка с гореизложеното от РЗИ – Велико Търново са предприети следните противоепидемични мерки:
  1. Извършена е проверка и са връчени предписания на всички общопрактикуващи лекари, обслужващи населението на община Елена с указания относно:
  - Незабавно издирване и обхващане с имунизация против морбили, паротит и рубеола на всички неимунизирани деца от 13 м. до 18 г.;
  - Извършване с повишено внимание на прегледите на пациенти с катарални симптоми от горните дихателни пътища, неясен фебрилитет и обриви, като целенасочено се търсят анамнестични данни за контакт с болни от морбили;
  - Консултиране с лекар със специалност по инфекциозни болести при всеки съмнителен или установен случай на морбили;
  - Наблюдение на всички контактни на морбили лица до 17 ден от началото на контакта;
  - Незабавно имунизиране на всички контактни на лицето неимунизирани деца от 13 м. до 18 г., при липса на противопоказания за имунизация и наблюдение до 17 ден от контакта.
  2. На лечебните заведения за болнична помощ в областта са разпоредени за изпълнение, в срок до 05.04.2019 г., следните мерки:
  - Създаване на организация за изолиране в отделенията (детски, терапевтични, интензивни и др.) на пациенти с неясни температурни състояния и липсваща имунизация срещу морбили, суспектни за морбили;
  - Обслужването на пациенти съмнителни за морбили, по възможност да се извършва от персонал, който е преболедувал или имунизиран срещу морбили.

(публикувано на 05.04.2019 г.)