A- A+

МОРБИЛИ

        Дребната шарка – морбили е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, характерен макуло-папулозен обрив по кожата и усложнения от страна на дихателната система. Дребната шарка е детска инфекция с причинител Morbillivirus morbilorum, която се разпространява по въздушно – капков път.
        Вирусът прониква в организма през лигавицата на горните дихателни пътища и конюктивите. Инкубационният период е 9-11, рядко 17-21 дни.
        В клиничното протичане на заболяването се наблюдават три периода: катарален, обривен и рековалесцентен.         Катаралният период продължава от 1-2 до 5-6 дни. Заболяването започва постепенно с повишаване на температурата, катарални и интоксикационни признаци. Катаралните прояви се изразяват в кихане, отделяне на серозно-слузуста секреция от носа, сълзотечение и светобоязън. Появява се груба, неповлияваща се на обичайното лечение кашлица. Постепенно температурата достига до 38,5-39 С, децата стават апатични, плачливи, губят апетит. На 2-3 ден по лигавицата на небцето, сливиците и фаринкса се появява характерен обрив.
        След кратко понижение или нормализиране на 3-5 ден температурата отново се повишава до 39-40 С и се появява характерният макуло-папулозен обрив. Той се развива поетапно и десцендиращо, като отначало обхваща лицето около носа и зад ушите, шията и горната част на гръдния кош, а впоследствие обхваща туловището и крайниците. Общият вид на кожата наподобява географска карта, като след изчезване на обрива остава кафеникава пигментация.
        Органната патология през обривния период е най-силно изявена. Поради токсични увреждания и съдови разстройства на централната нервна система може да се наблюдава картината на енцефалопатия.
        В белите дробове се чуват сухи, свиркащи и влажни хрипове, засяга се и сърдечно-съдовата система.
        Във възстановителният период температурата постепенно се нормализира, обривът изчезва в същата последователност в която се е появил и общото състояние постепенно се нормализира.
        Дребната шарка при имунизираните деца протича подобно на болестта у неимунизираните, но усложненията са по-редки.
        Единствен източник на заразата е болният човек. Болният е заразен 1-2 дни от края на инкубационния период, по време на катаралните явления и в първите няколко дни от началото на обрива общо (8-10 дни). Предаването на инфекцията става по въздушно-капков път чрез аерозолни частици натоварени с вируса. Заразоносителство при морбили не съществува.
        Възприемчивостта на човека към дребна шарка е толкова висока, че още при първия контакт с болен индивид настъпва инфектиране и заболяване независимо от възрастта. До 6-ия месец кърмачето е невъзприемчиво към заболяването поради наличието на антитела, предадено от майката. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет. Повторни заболявания се наблюдават рядко.
        Основното средство за профилактика и борба с дребната шарка е приложението на ваксина. Съгласно имунизационния календар на Република България у нас ваксината се прилага на 13 месечна възраст и реимунизация на 12 години.

(актуализирано на 20.03.2017 г.)