A- A+

ЗИКА ВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ

        Съгласно информацията, съдържаща се в епидемиологичните бюлетини на засегнатите от Зика вирусна инфекция страни, в момента се наблюдава интензивен епидемичен подем с увеличаващо се разпространение на инфекцията в Бразилия, Колумбия, Ел Салвадор, Венецуела, Суринам, Френска Гвиана, Хондурас, Мексико, Панама и Мартиниците.
        Спорадично е разпространението на Зика вирусна инфекция в Гватемала, Парагвай, Порто Рико, Барбадос, Сейнт Мартин и Хаити.
        Към момента Световната здравна организация не е въвела рестриктивни мерки за посещение или престой в засегнатите райони.
        Заразяването е възможно посредством ухапване от заразен тигров комар, чийто произход и естествено разпространение е в тропичните и субтропични райони. Активен е и през деня, укрива се и размножава в близост до човешките жилища.
        За България рискът е ограничен поради ограничените връзки със засегнатите страни в Латинска Америка, но наличието на биотопи на комари от вида Аедес Албопиктус и вече регистрирани редица внесени случаи на заболяването във Великобритания, Франция, Холандия, Германия и др., не може да го изключи. Във връзка с това е необходимо пътуващите до ендемичните райони да бъдат информирани за рисковете от заразяване с цел недопускане на местно предаване на заболяването чрез комари, носещи вируса.
        Хората, които планират пътуване в засегнатите райони, трябва да имат предвид следното:
        1. Да използват индивидуални предпазни средства срещу комари:
        • Репеленти /вещества отблъскващи комарите/ приложението, на които е според инструкциите на производителя.
        • Дрехи с дълги ръкави и крачоли, шапки, които да предпазват откритите части на тялото.
        • Индивидуалните предпазни средства да се ползват през цялото време, в т.ч. сутринта, през деня и през късния следобед до вечерта, когато е най-високата активността на комарите.
        2. Препоръчително е да се нощува в стаи, на които прозорците са с мрежа против комари, ако такива мрежи не са налични следва самото легло да е оборудвано с мрежа срещу насекоми.
        3. Бременни или жени, които планират бременност, задължително да се консултират с лекар, преди да предприемат пътуване до засегнати държави. Силно препоръчително е пътуването да бъде отложено, особено ако крайната дестинация е държава с увеличаващо се или широко разпространение на болестта.
        4. Пътуващи, завърнали се от засегнати райони преди три седмици и имащи симптоми, характерни за заболяването /повишена телесна температура, обрив по тялото, конюнктивит, мускулни и ставни болки и обща отпадналост/ и са с данни от анамнезата за ухапвания от комари, трябва да се свържат със своя личен лекар.
        5. Тъй като не всеки инфектиран развива клинична картина е задължително, бременните, които са пътували до засегнат район със Зика вирусна инфекция, да съобщят за пътуването си на своя наблюдаващ лекар, за да бъде тяхната бременност подходящо мониторирана.
        6. Имунокомпрометирани или лица с тежки хронични заболявания задължително да се консултират с лекар преди да предприемат пътуване до засегната държава.
        След завръщане от страна с разпространена Зика вирусна инфекция:
        При възникване на здравен проблем – висока температура, обрив, мускулни и ставни болки, потърсете незабавно медицинска помощ и информирайте лекаря за завръщането Ви от страна с разпространена Зика вирусна инфекция. Това е важно за поставяне на своевременна и точна диагноза.