|
АТЕРОСКЛЕРОЗА |
Атеросклерозата
е едно от най-често срещаните заболявания на нашето съвремие.
Разпространението на атеросклерозата и свързаните с нея сърдечно-съдови
болести (исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда, мозъчен
инсулт) може да се сравни с епидемия, обхванала цивилизованите
страни през XX и XXI век.
Винаги се е смятало, че атеросклерозата поразява основно възрастните
хора и че е неизменен спътник на старостта. Но това вече не е
така. През последните години заболяванията, причинени от атеросклерозата
се “подмладяват”, което е отражение на нездравословния начин на
живот на съвременния човек.
СЪЩНОСТ НА
ЗАБОЛЯВАНЕТО
Атеросклерозата
представлява общо съдово заболяване на организма, което е свързано
с нарушение на мастната обмяна. Характеризира се с увреждане
на големите и средните артерии, като се засягат предимно тези
на сърцето, главния мозък, бъбреците, долните крайници, а също
така гръдната и коремна аорта.
Атеросклерозата
е процес на наслояване на масти по вътрешната стена на кръвоносния
съд, в резултат на което стената му задебелява (образуват се т.
нар. атеросклеротични плаки), артериалният лумен (просвет) се
стеснява и потока на преминаващата кръв намалява. Вследствие на
това се нарушава кръвоснабдяването на засегнатия орган.
Атеросклерозата
обикновено започва още в млада възраст, като бавно и постепенно
прогресира в продължение на много години.
РИСКОВИ ФАКТОРИ
Рисковите
фактори за заболяването са: метаболитни (свързани с обмяната
на веществата), ендогенни (произтичащи от организма)
и екзогенни (външни).
Метаболитни рискови фактори
Основен
метаболитен рисков фактор за атеросклерозата е увеличеното
количество на липиди в кръвта (хиперлипидемия). Колкото
е по-високо съдържанието на липиди (холестерол и триглицериди)
в кръвта, толкова по-често и по-тежко е увреждането на артериалната
стена. Една от главните причини за повишеното количество на липидите
в кръвта е увеличената консумация на храни, богати на
наситени мазнини и въглехидрати.
Холестеролът
и триглицеридите се образуват в черния дроб и се
внасят в организма чрез храната. Те се транспортират с кръвта
под формата на липопротеини (агрегати от белтъчни и липидни
молекули) с висока, ниска и много ниска плътност:
•
Липопротеините с висока плътност (HDL) пренасят
холестерола за преработка в черния дроб, където чрез жлъчните
киселини се отстранява от организма – т. е. липопротеините с висока
плътност не позволяват на холестерола да се натрупва по стените
на артериите, поради което се нарича “добър холестерол”;
•
Липопротеините с ниска плътност (LDL) транспортират
холестерола от черния дроб до органите. Когато LDL холестеролът
е в наднормено количество в кръвта, той се отлага в съдовете,
поради което се нарича “лош холестерол”;
•
Липопротеините с много ниска плътност (VLDL)
транспортират триглицеридите - те не увреждат пряко съдовата стена,
но увеличават съсирването на кръвта, което може да доведе до пълно
или частично запушване на вече склерозирала артерия (тромбоза).
Излишното количество триглицериди се натрупва в подкожната мастна
тъкан.
Оптимални стойности на холестерола и триглицеридите
в кръвта
Наднормените
стойности на общия холестерол, LDL холестерола и триглицеридите
в кръвта, както и ниските стойности на HDL холестерола повишават
риска от атеросклеротични промени в кръвоносните съдове и развитието
на сърдечно-съдови заболявания. Колкото “добрият холестерол” е
повече, толкова вероятността от развитие на атеросклероза е по-ниска.
Други
метаболитни рискови фактори за атеросклерозата са хроничните
заболявания – захарен диабет, заболявания на черния дроб и
половите жлези, затлъстяване, подагра.
Ендогенни рискови фактори
Към
ендогенните рискови фактори се отнасят:
•
Полът – жените по-късно могат да развият атеросклероза
в сравнение с мъжете, поради протективната роля на женските полови
хормони – естрогени (преди настъпването на менопаузата – 45 –
60 години стойностите на холестерола при жените са по-ниски в
сравнение с тези при мъжете на същата възраст; след менопаузата
стойностите нарастват);
•
Възрастта – с напредване на възрастта се увеличават атеросклеротичните
промени в кръвоносните съдове;
•
Наследствената предразположеност – лицата, чийто родители
и близки роднини боледуват от атеросклероза са изложени на по-голям
риск от заболяването.
Екзогенни рискови фактори
Екзогенните
рискови фактори са свързани с начина на живот и могат да бъдат
предотвратими:
•
Тютюнопушене
Тютюнопушенето
предизвиква втвърдяване на артериалните стени, увеличава холестерола
и спомага за по-лесното съсирване на кръвта. Никотинът в цигарения
дим повишава кръвното налягане, като по този начин допълнително
се увреждат кръвоносните съдове.
•
Злоупотреба с алкохол
Редовната
консумация на големи количества алкохол нарушава мастната обмяна,
уврежда стените на кръвоносните съдове, ускорява сърдечната дейност
и повишава кръвното налягане, вследствие на което се увеличава
риска от развитие на атеросклероза.
•
Намалена физическа активност
Ниската
физическа активност води до наднормено тегло и затлъстяване, високо
кръвно налягане и повишени нива на мазнини в кръвта.
•
Психоемоционално пренапрежение (стрес)
Стресът
повишава кръвното налягане и кръвната захар, което допълнително
уврежда стените на кръвоносните съдове.
•
Прием на някои лекарства
Продължителният
прием на кортикостероиди (противовъзпалителни средства); диуретици
(отводняващи средства); перорални контрацептиви (противозачатъчни
средства) води до повишаване на холестерола в кръвта, респективно
до атеросклеротични промени в съдовете
СИМПТОМИ
Болестната
картина на атеросклерозата е твърде разнообразна. В зависимост
от преимуществената локализация на атеросклеротичните изменения
се различава атеросклероза на сърцето, главния мозък,
гръдната и коремна аорта, долните крайници и бъбреците,
с характерните за всяка една от тях симптоми: болка зад гръдната
кост, често провокирана от физическо или емоционално напрежение,
задух, сърцебиене, обща слабост и световъртеж; шум в ушите, намаление
на слуха и паметта, главоболие, безсъние, нарушено равновесие
в покой и при ходене; болки в мускулите при ходене; интермитиращо
куцане (при продължително ходене), студени крайници, язви по кожата,
а в тежки случаи – с атеросклеротична гангрена; артериална хипертония,
а по-късно с напредване на болестта настъпва бъбречна склероза
и бъбречна недостатъчност.
ПРОФИЛАКТИКА
► ХРАНЕТЕ СЕ ЗДРАВОСЛОВНО
КАТО СПАЗВАТЕ СЛЕДНИТЕ ПРЕПОРЪКИ:
1.Консумирайте
и използвайте храни, които намаляват
риска от развитие на атеросклероза:
•
Плодове (пресни и сушени) и зеленчуци
(най-малко 400 – 500 грама дневно). Те съдържат много вещества
с антиоксидантно действие, които предотвратяват
възникването на атеросклеротични изменения на съдовете (витамините
С, Е и А, селен, цинк и други биоактивни субстанции).
•
Риба - скумрия, сьомга, сардина, херинга и риба
тон (поне 1 път седмично). Рибните мазнини са богати на специален
вид полиненаситени мастни киселини (n – 3), които предотвратяват
образуването на кръвни тромби и забавят процеса на нарастване
на атеросклеротичните плаки.
•
Пълнозърнести и други зърнени храни, бобови
храни – съдържат влакнини, които намаляват общия холестерол в
кръвта. и увеличените нива на “лошия холестерол” и на триглицеридите.
•
Зехтин, бадеми, нерафинирани масла (слънчоглед, царевица,
соя) и ядки - богати са на ненаситени мастни киселини,
които намаляват холестерола в кръвта.
2.Ограничете
употребата на храни, които увеличават нивото на “лошия холестерол”,
тъй като съдържат наситени мастни киселини и холестерол: тлъсти
меса и колбаси; краве масло; млека и млечни продукти с висока
масленост; яйчен жълтък, рибен хайвер, мозък, черен дроб.
3.Избягвайте
консумацията на маргарини, защото те съдържат т.н.
трансмастни киселини, които повишават лошия холестерол
в същата степен, както и наситените мастни киселини.
4.Използвайте
растителни мазнини за готвене. Не прекалявайте
с пърженето, защото при него част от мазнината се поглъща
от хранителните продукти, а така също под въздействието на кислорода
във въздуха могат да се образуват окислени продукти на мазнините
и други вещества, които благоприятстват атеросклеротичните и ракови
процеси.
5.Пийте
по 2-3 литра вода и по една чаша червено вино дневно,
защото те стимулират образуването на “добрия” холестерол.
► ПОДДЪРЖАЙТЕ ЗДРАВОСЛОВНО ТЕЛЕСНО
ТЕГЛО
► ДВИЖЕТЕ СЕ ПОНЕ ЕДИН ЧАС ДНЕВНО
► ОТКАЖЕТЕ ЦИГАРИТЕ
► ОГРАНИЧЕТЕ КОНСУМАЦИЯТА НА АЛКОХОЛ
Разумна седмична консумация
на алкохол
|
|
|
Норма в мл АА (абсолютен алкохол) на седмица |
|
|
концентрат (в 100 мл – 40 мл АА) или
|
|
|
бира (в 500 мл – 25 мл АА) или
|
|
|
вино (в 100 мл – 11 мл АА)
(в 150 мл – 16 мл АА)
|
или 25,4 чаши
или 17,5 чаши
|
или 12,7 чаши
или 8,8 чаши
|
► НАМАЛЕТЕ ПСИХОЕМОЦИОНАЛНИЯ
СТРЕС – изградете положително отношение към живота, избягвайте
конфликтите и неприятностите, използвайте алтернативи за освобождаване
на напрежението – спорт, хоби, музика, почивка и други
► ПОДДЪРЖАЙТЕ НОРМАЛНО КРЪВНО
НАЛЯГАНЕ - с горна граница до 130 mm живачен стълб и с долна
- до 85 mm живачен стълб. Оптимално кръвно налягане е
това, при което систоличното налягане е под 120 mm живачен стълб,
а диастоличното – под 80 mm живачен стълб.
► КОНТРОЛИРАЙТЕ СТОЙНОСТИТЕ
НА КРЪВНАТА ЗАХАР ПРИ НАЛИЧИЕ НА ДИАБЕТ
► ЛЕКУВАЙТЕ СВОЕВРЕМЕННО
(ПРИ НЕОБХОДИМОСТ, ПО ЛЕКАРСКО ПРЕДПИСАНИЕ С МЕДИКАМЕНТИ) ПОВИШЕНИТЕ
НИВА НА ХОЛЕСТЕРОЛ В КРЪВТА.
|