A- A+
 

АТЕРОСКЛЕРОЗА

        Атеросклерозата е едно от най-често срещаните заболявания на нашето съвремие. Разпространението на атеросклерозата и свързаните с нея сърдечно-съдови болести (исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда, мозъчен инсулт) може да се сравни с епидемия, обхванала цивилизованите страни през XX и XXI век.
Винаги се е смятало, че атеросклерозата поразява основно възрастните хора и че е неизменен спътник на старостта. Но това вече не е така. През последните години заболяванията, причинени от атеросклерозата се “подмладяват”, което е отражение на нездравословния начин на живот на съвременния човек.

        СЪЩНОСТ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО

        Атеросклерозата представлява общо съдово заболяване на организма, което е свързано с нарушение на мастната обмяна. Характеризира се с увреждане на големите и средните артерии, като се засягат предимно тези на сърцето, главния мозък, бъбреците, долните крайници, а също така гръдната и коремна аорта.
        Атеросклерозата е процес на наслояване на масти по вътрешната стена на кръвоносния съд, в резултат на което стената му задебелява (образуват се т. нар. атеросклеротични плаки), артериалният лумен (просвет) се стеснява и потока на преминаващата кръв намалява. Вследствие на това се нарушава кръвоснабдяването на засегнатия орган.
        Атеросклерозата обикновено започва още в млада възраст, като бавно и постепенно прогресира в продължение на много години.

РИСКОВИ ФАКТОРИ

        Рисковите фактори за заболяването са: метаболитни (свързани с обмяната на веществата), ендогенни (произтичащи от организма) и екзогенни (външни).

Метаболитни рискови фактори

        Основен метаболитен рисков фактор за атеросклерозата е увеличеното количество на липиди в кръвта (хиперлипидемия). Колкото е по-високо съдържанието на липиди (холестерол и триглицериди) в кръвта, толкова по-често и по-тежко е увреждането на артериалната стена. Една от главните причини за повишеното количество на липидите в кръвта е увеличената консумация на храни, богати на наситени мазнини и въглехидрати.
        Холестеролът и триглицеридите се образуват в черния дроб и се внасят в организма чрез храната. Те се транспортират с кръвта под формата на липопротеини (агрегати от белтъчни и липидни молекули) с висока, ниска и много ниска плътност:
                Липопротеините с висока плътност (HDL) пренасят холестерола за преработка в черния дроб, където чрез жлъчните киселини се отстранява от организма – т. е. липопротеините с висока плътност не позволяват на холестерола да се натрупва по стените на артериите, поради което се нарича “добър холестерол”;
                Липопротеините с ниска плътност (LDL) транспортират холестерола от черния дроб до органите. Когато LDL холестеролът е в наднормено количество в кръвта, той се отлага в съдовете, поради което се нарича “лош холестерол”;
                Липопротеините с много ниска плътност (VLDL) транспортират триглицеридите - те не увреждат пряко съдовата стена, но увеличават съсирването на кръвта, което може да доведе до пълно или частично запушване на вече склерозирала артерия (тромбоза). Излишното количество триглицериди се натрупва в подкожната мастна тъкан.

Оптимални стойности на холестерола и триглицеридите в кръвта

Общ холестерол

LDL

HDL

Триглицериди

до 5,2 mmol/l.

до 2,6 mmol/l.

над 1,0 mmol/l

до 1,7 mmol/l.

          Наднормените стойности на общия холестерол, LDL холестерола и триглицеридите в кръвта, както и ниските стойности на HDL холестерола повишават риска от атеросклеротични промени в кръвоносните съдове и развитието на сърдечно-съдови заболявания. Колкото “добрият холестерол” е повече, толкова вероятността от развитие на атеросклероза е по-ниска.
          Други метаболитни рискови фактори за атеросклерозата са хроничните заболявания – захарен диабет, заболявания на черния дроб и половите жлези, затлъстяване, подагра.

Ендогенни рискови фактори

          Към ендогенните рискови фактори се отнасят:
                    Полът – жените по-късно могат да развият атеросклероза в сравнение с мъжете, поради протективната роля на женските полови хормони – естрогени (преди настъпването на менопаузата – 45 – 60 години стойностите на холестерола при жените са по-ниски в сравнение с тези при мъжете на същата възраст; след менопаузата стойностите нарастват);
                    Възрастта – с напредване на възрастта се увеличават атеросклеротичните промени в кръвоносните съдове;
                    Наследствената предразположеност – лицата, чийто родители и близки роднини боледуват от атеросклероза са изложени на по-голям риск от заболяването.

Екзогенни рискови фактори

          Екзогенните рискови фактори са свързани с начина на живот и могат да бъдат предотвратими:
                     Тютюнопушене
          Тютюнопушенето предизвиква втвърдяване на артериалните стени, увеличава холестерола и спомага за по-лесното съсирване на кръвта. Никотинът в цигарения дим повишава кръвното налягане, като по този начин допълнително се увреждат кръвоносните съдове.
                     Злоупотреба с алкохол
          Редовната консумация на големи количества алкохол нарушава мастната обмяна, уврежда стените на кръвоносните съдове, ускорява сърдечната дейност и повишава кръвното налягане, вследствие на което се увеличава риска от развитие на атеросклероза.
                     Намалена физическа активност
          Ниската физическа активност води до наднормено тегло и затлъстяване, високо кръвно налягане и повишени нива на мазнини в кръвта.
                     Психоемоционално пренапрежение (стрес)
          Стресът повишава кръвното налягане и кръвната захар, което допълнително уврежда стените на кръвоносните съдове.
                     Прием на някои лекарства
          Продължителният прием на кортикостероиди (противовъзпалителни средства); диуретици (отводняващи средства); перорални контрацептиви (противозачатъчни средства) води до повишаване на холестерола в кръвта, респективно до атеросклеротични промени в съдовете

СИМПТОМИ

          Болестната картина на атеросклерозата е твърде разнообразна. В зависимост от преимуществената локализация на атеросклеротичните изменения се различава атеросклероза на сърцето, главния мозък, гръдната и коремна аорта, долните крайници и бъбреците, с характерните за всяка една от тях симптоми: болка зад гръдната кост, често провокирана от физическо или емоционално напрежение, задух, сърцебиене, обща слабост и световъртеж; шум в ушите, намаление на слуха и паметта, главоболие, безсъние, нарушено равновесие в покой и при ходене; болки в мускулите при ходене; интермитиращо куцане (при продължително ходене), студени крайници, язви по кожата, а в тежки случаи – с атеросклеротична гангрена; артериална хипертония, а по-късно с напредване на болестта настъпва бъбречна склероза и бъбречна недостатъчност.

ПРОФИЛАКТИКА

ХРАНЕТЕ СЕ ЗДРАВОСЛОВНО КАТО СПАЗВАТЕ СЛЕДНИТЕ ПРЕПОРЪКИ:
          
1.Консумирайте и използвайте храни, които намаляват риска от развитие на атеросклероза:
                    Плодове (пресни и сушени) и зеленчуци (най-малко 400 – 500 грама дневно). Те съдържат много вещества с антиоксидантно действие, които предотвратяват възникването на атеросклеротични изменения на съдовете (витамините С, Е и А, селен, цинк и други биоактивни субстанции).
                    Риба - скумрия, сьомга, сардина, херинга и риба тон (поне 1 път седмично). Рибните мазнини са богати на специален вид полиненаситени мастни киселини (n – 3), които предотвратяват образуването на кръвни тромби и забавят процеса на нарастване на атеросклеротичните плаки.
                    Пълнозърнести и други зърнени храни, бобови храни – съдържат влакнини, които намаляват общия холестерол в кръвта. и увеличените нива на “лошия холестерол” и на триглицеридите.
                    Зехтин, бадеми, нерафинирани масла (слънчоглед, царевица, соя) и ядки - богати са на ненаситени мастни киселини, които намаляват холестерола в кръвта.
          2.Ограничете употребата на храни, които увеличават нивото на “лошия холестерол”, тъй като съдържат наситени мастни киселини и холестерол: тлъсти меса и колбаси; краве масло; млека и млечни продукти с висока масленост; яйчен жълтък, рибен хайвер, мозък, черен дроб.
          3.Избягвайте консумацията на маргарини, защото те съдържат т.н. трансмастни киселини, които повишават лошия холестерол в същата степен, както и наситените мастни киселини.
          4.Използвайте растителни мазнини за готвене. Не прекалявайте с пърженето, защото при него част от мазнината се поглъща от хранителните продукти, а така също под въздействието на кислорода във въздуха могат да се образуват окислени продукти на мазнините и други вещества, които благоприятстват атеросклеротичните и ракови процеси.
          5.Пийте по 2-3 литра вода и по една чаша червено вино дневно, защото те стимулират образуването на “добрия” холестерол.
ПОДДЪРЖАЙТЕ ЗДРАВОСЛОВНО ТЕЛЕСНО ТЕГЛО
ДВИЖЕТЕ СЕ ПОНЕ ЕДИН ЧАС ДНЕВНО
ОТКАЖЕТЕ ЦИГАРИТЕ
ОГРАНИЧЕТЕ КОНСУМАЦИЯТА НА АЛКОХОЛ

Разумна седмична консумация на алкохол

 

Мъже

Жени

Норма в мл АА (абсолютен алкохол) на седмица

до 280 мл АА

до 140 мл АА

концентрат (в 100 мл – 40 мл АА) или

7 чаши

3,5 чаши

бира (в 500 мл – 25 мл АА) или

или 11,2 бутилки

или 5,6 бутилки

вино (в 100 мл – 11 мл АА)
(в 150 мл – 16 мл АА)

или 25,4 чаши
или 17,5 чаши

или 12,7 чаши
или 8,8 чаши

НАМАЛЕТЕ ПСИХОЕМОЦИОНАЛНИЯ СТРЕС – изградете положително отношение към живота, избягвайте конфликтите и неприятностите, използвайте алтернативи за освобождаване на напрежението – спорт, хоби, музика, почивка и други
ПОДДЪРЖАЙТЕ НОРМАЛНО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ - с горна граница до 130 mm живачен стълб и с долна - до 85 mm живачен стълб. Оптимално кръвно налягане е това, при което систоличното налягане е под 120 mm живачен стълб, а диастоличното – под 80 mm живачен стълб.
КОНТРОЛИРАЙТЕ СТОЙНОСТИТЕ НА КРЪВНАТА ЗАХАР ПРИ НАЛИЧИЕ НА ДИАБЕТ
ЛЕКУВАЙТЕ СВОЕВРЕМЕННО (ПРИ НЕОБХОДИМОСТ, ПО ЛЕКАРСКО ПРЕДПИСАНИЕ С МЕДИКАМЕНТИ) ПОВИШЕНИТЕ НИВА НА ХОЛЕСТЕРОЛ В КРЪВТА.