A- A+
 

ИСХЕМИЧНА БОЛЕСТ НА СЪРЦЕТО

          КАК ФУНКЦИОНИРА СЪРЦЕТО?

          Сърцето е основният орган на кръвообращението. То представлява своеобразна мускулна помпа, чрез която кръвта достига по кръвоносните съдове до всички части на човешкото тяло. Сърцето притежава собствена кръвоносна система, наречена коронарна, която осигурява постоянен приток на кислород и хранителни вещества, необходими за нормалното му функциониране.

          КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ИСХЕМИЧНАТА БОЛЕСТ НА СЪРЦЕТО?

          Исхемичната болест на сърцето (ИБС) се развива, когато кръвоносните съдове, доставящи кръв на сърцето (артериите), се стеснят или запушат, поради което част от сърдечния мускул получава недостатъчно кислород. Вследствие на това нуждите на сърцето не могат да се задоволят и неговата функция се нарушава.
          Основната и най-честа причина за развитие на ИБС е атеросклерозата на коронарните артерии, която се развива бавно и прогресира с напредване на възрастта. Това заболяване представлява процес на наслояване най-вече на масти върху вътрешната повърхност на кръвоносните съдове. В резултат на това стените им се удебеляват, просветът им се стеснява и оттам се намалява кръвният поток към определен участък на сърдечния мускул. Кръвният ток в коронарната артерия може да бъде възпрепятстван и от съсирек или внезапен спазъм.

          КОИ ФАКТОРИ ПРЕДРАЗПОЛАГАТ КЪМ ИБС?

          Рискът от развитие на ИБС до голяма степен се определя от наличието на редица фактори:
                    • повишено кръвно налягане – уврежда кръвоносните съдове;
                    • отклонения в мастната обмяна – изразяват се главно с увеличаване нивото на холестерола в кръвта и натрупване на атеросклеротични плаки по вътрешната повърхност на кръвоносните съдове;
                    • тютюнопушене – увеличава концентрацията на мазнините в кръвта, повишава кръвното налягане и съсирването на кръвта, увеличава сърдечната честота и нуждите на сърцето от кислород, като по този начин причинява не само ИБС , но и усложнява налична такава;
                    • злоупотреба с алкохол – довежда до отклонения в мастната обмяна и до повишаване на кръвното налягане;
                    • диабет – повишава кръвното налягане и холестерола в кръвта при лош контрол на кръвната захар;
                    • затлъстяване – повишава кръвното налягане, холестерола, мастните киселини и захарта в кръвта;
                    • ниска физическа активност – довежда до поява на наднормено тегло или затлъстяване, високо кръвно налягане и повишени нива на мазнините в кръвта;
                    • психоемоционален стрес – ускорява сърдечната честота, повишава кръвното налягане и кръвната захар;
                    • нездравословно хранене – повишава кръвното налягане, увеличава мазнините в кръвта и довежда до затлъстяване;
                    • наследствена предразположеност – оказва влияние чрез наличието на едни или други рискови фактори в семейството (високо кръвно налягане, отклонение в мастната обмяна, захарна болест и други).

          КОИ СА НАЙ-ЧЕСТИТЕ ПРИЗНАЦИ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО?

          Изявата на ИБС се определя от степента на засягане на кръвоносните съдове на сърцето. При по-незначително стеснение на коронарната артерия болестните прояви са по-леки и се появяват по-рядко (гръдна жаба или стенокардия). При най-тежката форма, в резултат на пълно запушване на някои от кръвоносните съдове на сърцето (сърдечен инфаркт) симптомите са силно изявени.

          БОЛКА
          Най-често тя се появява при по-усилена работа на сърцето – вълнение или след обилно нахранване. Понякога болката се явява по време на сън или в спокойно седнало положение.
          Това е силна, стягаща, "смазваща" болка или чувство на притискане зад гръдната кост. Това усещане може да се разпространи към предмишниците, врата, челюстта или гърба. При по-леките форми на заболяването и при правилно лечение болката отзвучава, а при миокардния инфаркт тя продължава дълго време (над 30 минути) и не се повлиява от лекарствени средства.
          ЗАДУХ
          Той се засилва в легнало положение и се облекчава при изправяне на тялото.
          ГАДЕНЕ И ПОВРЪЩАНЕ
          Те са налице най-често при много силна болка и/или при миокарден инфаркт, като може да са придружени от диария.
          ПРОМЯНА В КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ
          Понякога то се повишава, а при тежък миокарден инфаркт рязко спада.
          СЬРЦЕБИЕНЕ
          ОБЩА СЛАБОСТ И ВИЕНЕ НА СВЯТ
          СТУДЕНА ПОТ

          Пристъпът от ИБС е спешно състояние. При наличие на един или повече от посочените по-горе оплаквания е необходимо да се потърси лекарска помощ. Диагнозата се поставя чрез специализирани изследвания, след което трябва да започне целенасочено и своевременно лечение.

          КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ТОВА ИНВАЛИДИЗИРАЩО СЪРДЕЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ?

          Профилактиката на ИБС включва:
                    • чест контрол на кръвното налягане, както при лица страдащи от ИБС, така и при здрави лица;
                    • промяна в диетата – тя трябва да бъде нискокалорична, особено при хора с наднормена телесна маса, с намален внос на животински мазнини, сол и прости захари, с умерена консумация на алкохол и преобладаващ прием на пресни плодове и зеленчуци, зърнени храни, риба и други;
                    • отказване от тютюнопушене – всеки пушач трябва да бъде насърчаван и подкрепян за спиране на тютюнопушенето под каквато и да било форма за цял живот;
                    • поддържане на добър контрол върху нивото на кръвната захар при хора, страдащи от захарен диабет;
                    • намаляване на психоемоционалния стрес – това се постига чрез изграждане на положително отношение към живота, избягване на конфликтите и неприятностите както на работното място, така и в дома; използване на алтернативи за освобождаване на напрежението – спортуване, хоби, музика, почивка;
                    • поддържане на нормално телесно тегло чрез промяна в диетата и повишаване на физическата активност;
                    • редовни физически упражнения, които укрепват здравето и повишават самочувствието.

          ЛЕЧИМА ЛИ Е ИСХЕМИЧНАТА БОЛЕСТ НА СЪРЦЕТО?

          Заедно с промяната на стила на живот се налага провеждане и на адекватно и продължително медикаментозно лечение. От особено важно значение е стриктно да се спазват предписанията на лекаря – никога да не се прекратява приемът на лекарствените средства и никога да не се променя дозата им самоволно.