A- A+
 

КЪРМАТА – ХРАНАТА НА ЖИВОТА

Кърменето - най-добрата и естествена форма на хранене

        Вие сте решили да кърмите своето бебе – това е най-доброто решение по отношение на храненето на Вашата рожба, за което ние Ви поздравяваме! Вашето правилно решение е първата гаранция, че Вие успешно ще кърмите. Веднъж установено, кърменето е удоволствие за Вас и Вашето бебе.
        Вашата кърма е единствената храна, която отговаря на хранителните потребности и функционалните възможности на Вашето бебе. Вашата кърма е най-великолепната храна за Вашето бебе тя се произвежда специално за Вашето бебе и идеално съответства на неговите непрекъснато променящи се нужди. Повечето бебета не се нуждаят от никаква друга храна или течности до навършване на 6 месечна възраст.

Вашата кърма е най-добрата храна за Вашето бебе защото:

        Майчината кърма съдържа белтъци, сходни с тези на тъканите на бебето и затова не предизвиква алергия у кърмачетата.
        Най-често срещаната сред кърмачетата алергия е непоносимостта към белтъците на кравето мляко. Всички “изкуствени” млека, които се използват за храна на бебетата се произвеждат от краве мляко. Тези млека се наричат адаптирани (приспособени), но не могат да заместят и не са заместители на майчината кърма.
        Майчината кърма съдържа лесно смилаеми мазнини, богати на есенциални ненаситени мастни киселини, които са необходими за развитието на:
                • нервната система и по-специално мозъка;
                • жлезите с вътрешна секреция;
                • образуването на кръвта;
                • имунна система.
        Майчината кърма съдържа млечна захар (лактоза), която стимулира развитието на “добрите” млечнокисели бактерии в червата на детето и подтиска болестотворните микроорганизми. Това обуславя по-рядкото боледуване на кърмачетата от чревни инфекции.
        С майчината кърма се внасят необходимите витамини и минерални вещества, поради което кърмените деца боледуват по-рядко от анемии, рахит и хиповитаминози.
        Майчината кърма
е единствената храна, съдържаща защитни фактори (имуноглобулини, интерферон, лизозим, левкоцити и др.), които предпазват кърменото дете от множество вирусни, бактериални и паразитни заболявания.
        Майчината кърма се получава директно, стерилна, с подходяща температура и в количество, което детето само регулира. Поради това стомашно-чревните разстройства, прехранването, затлъстяването и др. са по-редки при кърмените деца.
        Майчината кърма се понася, смила и усвоява най-лесно от всички видове млека и храни, поради което е особено необходима за болните и недоносени деца.

Кърменето - продължение на връзката майка-дете и след раждането

        Кърменето дава възможност за тесен и системен контакт между майката и детето, което се отразява особено благоприятно върху физическото и нервнопсихическо развитие на детето.
        Кърменето е от полза и за самата майка, защото:
                • С отделянето на кърмата се стимулира и отделянето на хормони, които водят до бързото обратно развитие на матката след раждането, с което се намалява опасността от кръвозагуба и инфекции;
                • Кърмещите жени по-бързо възстановяват теглото си от преди бремеността;
                • Жените, които са кърмили, заболяват в по-късна възраст по-рядко от остеопороза, рак на гърдата и яйчниците.
        Кърменето пести усилия и време, то е удобно и икономически изгодно за цялото семейство.

Закърмете детето си през първия час след раждането!

        През последните месеци на бремеността от гърдите Ви са се отделяли капки жълта течност. Това е така необходимата и изключително ценна за вашето бебе коластра. Коластрата е кърма, която се образува още по време на бремеността и се отделя през първите дни след раждането. Тя е по-гъста от зрялата кърма, с по-голямо съдържание на белтъци, витамини, соли, защитни и растежни фактори. След раждането дневно се отделят до 100 мл коластра. През първите дни новороденото изсуква не повече от 1-2 чаени лъжички (5-10 мл) на кърмене, но те са достатъчни не само за храна, но и за защита от инфекции. Затова, не се притеснявайте, че през първите дни след раждането нямате голямо количество кърма. Отделянето на кърмата нараства с възрастта на детето, Вие трябва само да поддържате и стимулирате нейното образуване чрез редовното изпразване на гърдите при кърмене.
        Здравите новородени деца могат сами да засучат веднага след раждането. Този сукателен рефлекс претърпява обратно развитие само за десетина дни след раждането. Затова здравото доносено дете трябва да се закърми възможно най-рано – в първите 20-30 минути след раждането и редовно да се кърми.

Ранното закърмяне – гаранция за успешно кърмене

        Ранното закърмяне е основен фактор, определящ успеха и продължителността на лактацията. То допринася за по-бързото приспособяване на новороденото към извънутробния живот.
        Ранното закърмяне предпазва новородените от тежки обменни нарушения – обезводняване, тежки жълтеници на новороденото, рязко спадане нивото на кръвната захар, калция и др.
        Ранното закърмяне спомага за по-бързото заселване на червата на новороденото с млечнокиселинни бактерии.
        Ранното закърмяне създава интимен, телесен и зрителен контакт между майката и детето от първите съвместни моменти.

Правилното кърмене – условие за успех

        Преди кърмене
        1. Подсушете детето, то трябва да се чувства комфортно.
        2. Измийте ръцете си с вода и сапун, а гърдите си само с топла вода и ги подсушете с чиста кърпа, предназначена само за тази цел.

        По време на кърмене:
        ۞ Вашата поза трябва да е удобна.

                Ако сте седнала:
                - гърбът трябва да е изправен, при необходимост подпрян с възглавница;
                - подбедриците, бедрата и гърба да образуват прави ъгли;
                - може да имате нужда от допълнителна възглавница за да повдигнете бебето по-удобно към гърдата, от която ще кърмите.


                Ако сте легнала:
                - легнете удобно настрани;
                - постовете възглавница под главата си така, че рамото Ви да е на леглото;
                - гърбът Ви може да е подпрян с друга възглавница.

        ۞ Положение на бебето

                1. Дръжте детето полулегнало, като главичката и тялото му са на една линия;
                2. Нослето му да е срещу зърното на гърдата;
                3. Бебето трябва да достигне гърдата без да се извива или протяга;
                4. Винаги придвижвайте бебето към гърдата, а не гърдата към бебето!
                5. Почакайте бебето да отвори широко уста ( може лекичко да докосвате устните му със зърното си) и тогава леко го придвижете към гърдата.
                6. С устата си детето трябва да обхване не само зърното но и колкото може по-голяма част от ареолата (пигментирана зона около него).
                7. Нослето трябва през цялото време на кърмене да е свободно и проходимо!

        ۞ След кърмене:
                1. След всяко кърмене задължително дръжте бебето изправено около 5-10 минути, за да се оригне.
                2. След това му дайте да пийне 1-2 глътки преварена вода без захар с цел да се отмие млякото от устата му. Не заставяйте кърмачето да приема допълнително подсладена със захар вода. Като правило то само регулира количеството на необходимите течности.
                3. Изцедете добре гърдата с ръка или със специална помпичка. Подсушете гърдата и поставете върху нея сух стерилен компрес, който сменяйте при всяко кърмене.

Режимът на кърмене

        През първите седмици след раждането кърмете детето си от двете гърди. По-късно при наличие на достатъчно кърма редувайте гърдите. Кърмата е толкова повече, колкото по-често и докрай се изпразват гърдите.
        Кърмете новороденото около 5 минути и постепенно увеличавайте времетраенето в следващите дни. Максималната продължителност на едно кърмене е 15-20 минути. Детето изсуква 80-90 % от необходимото количество за около 10 мин. Продължителното кърмене (повече от 20 минути) е причина за разраняване на гърдите.
        Режимът на кърмене на детето може да бъде изцяло свободен, т.е. то самото да определи броя и интервала между кърменията. Интервалът обаче в първите четири месеца не трябва да бъде по-голям от 4 часа и по-малък от 2 часа, най-често той е 3 – 3 ? часа.
        Броят на кърменията се променя с възрастта. През първия месец, те са най-често 6-7 (нощното 7-мо кърмене е по желание на детето), а в следващите месеци са 5-6 за ден.
        Обръщайте по-особено внимание на приетите от бебето течности през летните горещини и при заболяване! Не забравяйте, че бебетата и малките деца много бързо се обезводняват, а това е изключително лошо за тях!

Здравословното хранене на кърмещата жена – залог за успешно кърмене:

        1. Спазвате принципите на балансирано здравословно хранене
        2. Обръщайте специално внимание по отношение безопасността на храните – надежден източник, правилно съхранение
        3. Приготвяйте храната чрез варене, задушаване или печене, вместо пържене
        4. Повишете консумацията на белтъчни храни – месо (постно),яйца, риба, ядки
        5. Повишете консумацията на мляко и млечни продукти с намалено съдържание на мазнини и сол. С особено благоприятен ефект са киселото мляко и кисело-млечните продукти, поради съдържанието на пробиотици
        6. Консумирайте редовно храни, богати на влакнини – пълнозърнест хляб, зеленчуци и плодове
        7. Пийте по 1 1/2 – 2 литра течности на ден

        За продукцията на кърма има значение пълноценното хранене и пиенето на достатъчно течности, а не приемът на специални храни.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА КОНСУМАЦИЯ ПРИ БЕМЕННИ И КЪРМЕЩИ ЖЕНИ

(препоръки СЗО, 2000)

Група храни

Големина на порцията (г)

Брой порции на ден

 

Жени
(18-60 г.)

Бременни
жени

Кърмещи
жени

Зърнени храни

100

3 - 4,5

3 - 5

4 - 5

Зеленчуци

100

3 - 4

3 - 4

4

Плодове

100

2 - 3

2 - 3

3

Мляко и млечни продукти

100

2 - 2,5

3 - 4

4 - 5

Месо и алтернативи

100

1 - 2

2 - 3

2 - 3

Вода

200 мл

> 4

4 - 6

6 - 8

        Когато кърмите:
                1. НЕ спазвате диети за отслабване!
                2. ИЗКЛЮЧЕТЕ от храненето си пикантните и лютите подправки и зеленчуци!
                3. ОГРАНИЧЕТЕ консумацията на шоколад, ягоди, малини и други алергизиращи храни.
                4. ИЗКЛЮЧЕТЕ от менюто си всички храни, към които проявявате непоносимост!
                5. ОГРАНИЧЕТЕ напитките,съдържащи кофеин - кафе, кока- кола,черен чай.
                6. ИЗБЯГВАЙТЕ употребата на алкохолни напитки.
                7. Ако се разболеете, консултирайте се с лекар и обезателно му кажете, че кърмите. Това е от голямо значение, защото лекарят ще прецени в името на здравето (вашето и на детето) да продължите ли да кърмите и как. Фактът, че кърмите ще е определящ при избора на медикаменти с оглед на най-малко вредни последствия за детето.

Ако кърмата ви е в недостатъчно количество:

        - Увеличите броя на кърменията – 8 до 10 пъти (за 24 часа), съответно през 2 ½ и 2 часа;
        - При всяко кърмене поставяйте детето да суче от двете гърди;
        Намалете продължителността на нощната пауза от 6 на 4 часа и ограничете в известна степен приема на вода на детето;
        - Консумирайте храни, които стимулират млечната секреция, като прясно мляко, ядки (орехи, фъстъци), варено жито и др;
        - Увеличете приемът на течности. Добър ефект има билковата комбинация, известна като “лактогенен чай”, който можете да купите във всяка аптека;
        - Консултирайте се с лекар за евентуалната употреба на някои медикаменти, като церукал, никотинова киселина, витамин Е, сандопарт и др.;
        - Обърнете внимание върху вашия режим на хранене, почивайте достатъчно, избягвайте физически и психически напрежения.
        Не забравяйте, че положителните емоции стимулират секрецията на кърмата, а негативните преживявания – обратно подтискат нейното образуване.

        При липса на ефект, по препоръка на педиатър може да дохранвате детето след кърмене с адаптирано мляко.

Поведение в случаите, когато майката се тревожи, че няма достатъчно кърма и детето гладува

        Продължителността на кърменето зависи изключително от вас. Не прекъсвайте да кърмите бебето си когато: то е болно, пробиват му зъбки, по време на епидемия и по време на лентите горещини. Желателно е отбиването на детето да стане в края на десетия месец, а ако това не е възможно поне в края на шестия месец. Ранното отбиване е за сметка на нормалното развитие и здравето на детето.

        “Малкото дете живее от млякото и обичта на майката”
                                                                                                                  Омир