A- A+
 

РАК НА ГЪРДАТА

НЕ ЧАКАЙ НЕПОПРАВИМОТО!
ЖИВОТЪТ Е ПРЕКРАСЕН!

        Рак на гърдата /рак на млечната жлеза, карцином на гърдата или карцином на млечната жлеза/ е злокачествено заболяване на гръдната тъкан, което поразява все повече жени, дори и в млада възраст.
        Основното предпазно средство срещу рак на гърдата е профилактиката!
        Затова всяка жена трябва да знае за вероятността от развитие на рак на млечната жлеза още от училищна възраст и да изгради у себе си здравни навици за самоизследване и периодично посещаване на лекар-специалист.

САМОНАБЛЮДЕНИЕ И САМОИЗСЛЕДВАНЕ НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА

        Съществуват множество техники за самостоятелен преглед на гърдите. Препоръчително е прегледът да се извършва 10 дена след месечното неразположение, когато гърдата е най-слабо подложена на хормонални въздействия, а ако жената е в менопауза - в първите дни на месеца.

1. Метод на “часовника”

        Представете си, че гърдата е “часовник”. С възглавничките на пръстите си натискайте нежно, но плътно във форма на малки застъпващи се кръгове, започвайки от 12 часа, точно под ключицата в посока към зърното. Не пропускайте нито един от “часовете”.

2. При вземане на душ

        Вдигнете едната си ръка. С прави пръсти внимателно проверете всяка област от противоположната гърда за наличие на бучки или уплътнения. Повторете същото и с другата ръка.

3. Пред огледалото

        Първоначално с ръце на хълбоците, а след това с вдигнати над главата ръце, огледайте внимателно всяка една от гърдите за промени в размера, формата и очертанията им, цвета на кожата, за наличие на набръчквания, трапчинки или подутини. Проверете и за промени в зърната, напр. дали са хлътнали навътре.
        След това поставете едната си ръка на хълбока и свийте мускулите на мишницата като едновременно я изтласкате напред, за да се очертае по-добре подмишничната ямка. Опипайте с другата ръка подмишницата и страничната част на гръдния кош. Повторете същото и на противоположната страна.

4. В легнало положение

        Легнете по гръб. Поставете сгъната хавлиена кърпа или възглавница под дясното си рамо и сложете дясната ръка под главата, което ще позволи равномерно разполагане на гърдата върху гръдния кош. С пръстите на лявата ръка правете нежни кръгови движения, започвайки от най-външния ъгъл на гърдата в посока към зърното. Изследвайте всяка част на гърдата. Повторете същото с дясната ръка върху лявата гърда.
        Самостоятелните прегледи не могат да заместят периодичните прегледи, извършвани от квалифициран специалист, но са много важни за ранното откриване на карцинома на млечната жлеза.
        Всяка жена над 30–годишна възраст трябва поне веднъж месечно да преглежда сама гърдите си.

КОЛКО ЧЕСТО ЖЕНАТА ТРЯБВА ДА ПОСЕЩАВА ЛЕКАР-СПЕЦИАЛИСТ?

                - След 30-годишна възраст - ЕЖЕГОДНО
                - Над 40 години - ДВА ПЪТИ ГОДИШНО


        Мамографията (рентгенова снимка на млечните жлези) подлага организма на доста високи дози облъчване, поради което не е препоръчително да се извършва на жени под 40 години.

        За намаляване на риска от възникване на рак на гърдата лекарите препоръчват:

        ЗДРАВОСЛОВНО И УМЕРЕНО ПО КОЛИЧЕСТВО ХРАНЕНЕ
        ПОВЕЧЕ ДВИЖЕНИЕ И РЕДОВНИ СПОРТНИ ЗАНИМАНИЯ
        БАЛАНСИРАНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ТРУД И ПОЧИВКА
        ИЗБЯГВАНЕ НА СТРЕСА И ПОВЕЧЕ ПОЛОЖИТЕЛНИ ЕМОЦИИ!