A- A+
 

Употреба на тютюн и COVID-19

Тютюнът и свързаните с него тактики за привличане на по-млади поколения

Из “Тютюнопушенето: глобалнатазаплаха”

Здравните предупреждения срещу тютюнопушенето

Отказване от тютюнопушене

Пасивно тютюнопушене

Тютюнопушене, бременност, поколение

Тютюнопушене и ракови заболявания

Тютюнопушене и диабет

Бездимните цигари
Употреба на тютюн и COVID-19

         По данни на Световната здравна организация (СЗО) от 11 май 2020 година, в световен мащаб тютюнът убива повече от 8 милиона души годишно. Повече от 7 милиона от тези смъртни случаи са от пряка употреба на тютюн, а около 1,2 милиона се дължат на дим втора употреба.

          СЗО призовава изследователите, учените и медиите да бъдат предпазливи относно популяризирането на недоказани твърдения, че тютюнът или никотинът могат да намалят риска от COVID-19.

        Понастоящем няма достатъчно информация, която да потвърди каквато и да е връзка между тютюна или никотина при превенцията или лечението на COVID-19.

        СЗО подчертава важността на одобрените, висококачествени, систематични изследвания, които ще допринесат за подобряване на индивидуалното и общественото здраве, като подчертава, че насърчаването на недоказани интервенции може да има отрицателен ефект върху здравето.

Въпроси и отговори относно тютюнопушенето И COVID-19

          Пушачите или непушачите са с по-голям риск от заразяване с COVID-19?
          Към момента няма достатъчно доказателства, че хората, които пушат, са по-склонни да се заразят с COVID-19, но е факт, че тютюнопушенето е известен рисков фактор за много респираторни инфекции. От друга страна честият допир на пръстите и цигарите до устата увеличава потенциалния риск от зараза и предаване на вируса от ръка в уста. Това означава, че е по-вероятно, пушачите да имат по-висок риск от заразяване в сравнение с хората, които не пушат.

          По-голяма ли е вероятността пушачите да развият тежки усложнения, ако се заразят с COVID-19?
          Според СЗО, пушачите са по-склонни да развият тежко заболяване с COVID-19, в сравнение с непушачите. COVID-19 е инфекциозно заболяване, което основно атакува белите дробове. Тютюнопушенето нарушава функцията на белите дробове, затруднява организма да се бори с коронавирусите и други заболявания. Тютюнът влияе на имунната система, което затруднява борбата с инфекцията и е основен рисков фактор за редица сърдечно-съдови заболявания, рак и диабет, които излагат хората с тези състояния на по-висок риск от развитие на тежко заболяване, когато са засегнати от COVID-19.
          Публикуваните в New England Journal of Medicine изследвания показват, че тежкото протичане, с необходимост от интензивни грижи и апаратна вентилация е 1,5 пъти по-често при настоящи пушачи в сравнение с непушачите, а смъртните случаи са 2,6 пъти повече. Изследвания на 55 924 случая в Китай потвърждават, че заболяването протича по-тежко и коефициентът на смъртност е много по-висок при пациенти със сърдечно-съдови заболявания, диабет, хипертония, хронични респираторни заболявания или рак.

          Ако съм отказал цигарите все още ли съм изложен на по-голям риск от COVID-19?
          Хората, които пушат, са изложени на повишен риск от респираторни инфекции като цяло, а работата на белите дробове се подобрява с около 10% от 3 до 9 месеца след спиране на тютюнопушенето. Все още не е известно колко време от отказа е необходимо да мине, за да се намали риска от заразяване с вируса, в сравнение с лице, което никога не е пушило.

          За колко време хората трябва да спрат да пушат, за да намалят риска от COVID-19 и възможни усложнения?
          Понастоящем това не е известно за COVID-19, но е факт, че 12 часа след отказа нивото на въглеродния оксид в кръвта се нормализира, повишава се нивото на кислород, белият дроб започва да работи малко по-добре, а задухът отслабва.

Повече информация относно връзката между COVID-19 и тютюнопушенето

 
Тютюнът и свързаните с него тактики за привличане на по-млади поколения

          Използване на над 15 000 аромати, които са привлекателни за младите – мента, кафе, дъвка, бонбони и други, което насърчава младите хора да подценяват свързаните с това рискове за здравето и да започнат да ги използват.
          Елегантни дизайни и форми на продуктите, които също могат да бъдат лесни за носене и са измамни (например продукти, оформени като USB стик или бонбони). Прибягва се до разкрасяване на продуктите, което да ги направи „по-привлекателни“ за конкретната демография, особено чрез опаковане или брандиране. Това е особено очевидно при покачващия се интерес към електронните цигари и тютюневите изделия с нагряване.
          Популяризиране на продукти с „намалена вреда“ или „по-чисти“, алтернативни на конвенционалните цигари при липса на обективна наука, обосноваваща тези твърдения. Някои производители също са склонни да говорят за електронни цигари и бездимни продукти заедно, като по този начин объркват потенциалните потребители и затрудняват да се каже разликата между тютюн и не тютюнев продукт. Тези техники за социално позициониране, съчетани със стратегически маркетингови тактики, са особено ефективни при насочване към деца и юноши и имат потенциал да поддържат никотиновата зависимост при младежите в световен мащаб.
          Спонсорства на знаменитости и влиятелни личности, в това число спонсорирани от марката конкурси, стипендии, училищни програми и младежки лагери за популяризиране на тютюневи и никотинови продукти.
          Маркетинг в търговски обекти, посещавани от деца, включително позициониране в близост до касите, заедно със сладкиши и закуски; предоставяне на премии за доставчиците, за да се гарантира, че техните продукти се показват в близост до местата, посещавани от младите хора (включва предоставяне на маркетингови материали и витрини на търговците на дребно).
          Косвен маркетинг на тютюневи изделия във филми, телевизионни предавания и онлайн стрийминг предавания. Тютюневите компании се обръщат все повече към влиятелните социални медии, за да предлагат на пазара опасните си продукти. Такива реклами често заобикалят традиционните правила за рекламиране и промоция на тютюневи изделия, тъй като поставянето на тютюневи изделия не се маркира като реклама, а вместо това е скрито вградено в друго съдържание в социалните медии.
          Продажба на единични продукти или в малки опаковки в близост до училищата. Неотдавнашно изследване в 45 държави установи, че ученици на възраст 13 - 15 години съобщават за закупуване на единични цигари, а в някои страни около 80% от студентите също са купували единични продукти.
          Вендинг машини - машините за продажба на тютюн предоставят на младите хора лесен достъп до тютюневи изделия, без да е необходимо да предоставят форма за идентификация, за да потвърдят възрастта си. В някои страни машините за продажба на тютюн се поставят в райони, посещавани от младежи, например в близост до училища, с атрактивна реклама и рекламни дисплеи.
          Интернет продажби - никотинът и тютюневите изделия, които се продават онлайн, улесняват продажбата на непълнолетни, особено когато не съществуват механизми за проверка на възрастта. Онлайн продажбите също така позволяват на деца и юноши да купуват продукти, които се продават в други страни, където регулациите могат да се различават.
          Анимационни герои - някои организации, използват карикатури и изображения, подходящи за деца, като еднорози, за да продават продуктите си и да пускат на пазара сладки аромати.
          Безплатни мостри на продукти - тютюневи изделия се разпространяват в зоните с висок трафик и по-специално на местата, посещавани от младежи, като например улични кътчета, търговски центрове, фестивали и концерти, за да привлекат нови потребители. В над 50 държави поне 10% от учениците на възраст 13 - 15 години съобщават, че някога са им предлагали безплатна цигара от представител на тютюневата компания.
          Търговия с фирмени лога - в над 120 държави поне 1 на 10 ученици на възраст 13 - 15 години съобщава, че има предмет с лого на тютюневата компания върху него.
Материалът е по данни на Световната здравна организация
ИЗ “ТЮТЮНОПУШЕНЕТО: ГЛОБАЛНАТА ЗАПЛАХА”

         Тютюневата индустрия и децата

         Много проучвания върху тютюневата индустрия и децата са извършени в западните страни, които имат дълга история на тютюнопушенето. Резултатите от тях могат да бъдат много ценни за страни на по-ранен стадий на тютюневата епидемия.
         Индустрията има нужда да вербува голям брой нови пушачи, които да заместят както онези, които вече са загинали, така и другите, които успешно са се отказали от навика. И тъй като почти всички пушачи в зряла възраст са започнали в детството или юношеството си, а тези, които започват по-късно, имат много по-малка вероятност да развият зависимост, обяснимо е защо децата и юношите са първостепенните мишени за тютюневата индустрия.
         Разбира се, тютюневите компании отричат, че са взели на прицел тази група. Но поверителните документи, които видяха бял свят в САЩ по време на водените съдебни процеси, потвърждават,че децата в действителност заемат централно място в търговските успехи на компаниите.
         Тютюневата индустрия често претендира, че е срещу употребата на тютюн от малолетни. Тя дори започна да финансира широки образователни кампании сред децата, твърдейки, че върши това по един обществено отговорен начин. В техните кампании няма нищо подобно. Публикуваните материали съвсем логично носят имената на компаниите, а дизайна, понякога дори използва утвърдените от държавата форми на здравни предупреждения. Основното послание е винаги едно и също: "Тютюнопушенето е работа на възрастните. Почакайте докато пораснете... ". Можете ли да си представите по-убедителен аргумент, за да накарате децата да пушат?
         Има доказателства, че тютюневите компании дори произвеждат цигари по начин, който ги прави по-вкусни и по-примамливи за децата. Например, от 1970 година насам, много компании прибавят подсладители към тютюна като какао, плодове, напоени с ликьор, сироп, карамел и сушени плодове.

         Рекламиране

         В повечето западни страни рекламите за цигари са или скоро ще бъдат забранени или ограничени по телевизията, радиото, рекламните табла по улиците, вестниците и списанията и най-вече тези за млади хора. И наистина, има основателни причини за тези забрани. Много проучвания показват, че дори съвсем малките деца познават широко рекламираните марки цигари. Те имат забележителна способност да извикват в съзнанието си всеки техен детайл само след едно или две виждания. В действителност способността им за възприемане е много по-голяма от тази на възрастните. В допълнение, марките цигари, които пушат младите, най-често не са тези, които пушат възрастните, но са най-рекламираните. Това особено е вярно за вносните американски цигари, които често имат специален рекламен печат, въздействащ на съзнанието на младите.
         Тютюневите реклами за децата се стремят да изградят атмосфера около тютюнопушенето и марките цигари, която ги привлича. Тя свързва тютюнопушенето с ролевите модели на децата и с успеха, блясъка, развлеченията, жизнеността и свободата.
         Но дори, когато рекламите за млади в медиите са забранени, децата виждат образите от марките цигари на много места. В много страни някои списания за жени, включително такива, които широко се търсят от младите, съдържат реклами за цигари. И дори, когато в тях няма реклами за цигари, звездите от модата и от поп-музиката показват модел на тютюнопушене. Начинът, по който такива личности представят цигарите, сам по себе си е едно "стилистично изложение". В такива списания има много малко или няма никакви статии за опасностите от тютюнопушенето поради заплахата на тютюневите компании, че ще махна! рекламите, ако медиите публикуват подобни статии (за повече подробности вижте Глава 9 "Тютюнева индустрия").

         Влиянието на масовата култура

         Децата естествено имат или търсят ролеви модели сред възрастните - хората, които виждат и на които се опитват да подражават. Най-напред това могат да бъдат родителите. По-късно, това вероятно са лица от спорта, спортния автомобилизъм, поп звезди, актьори от киното и телевизията, звезди от модния подиум. Тези ролеви модели сред възрастните се променят в различните държави, общности и разбира се, с възрастта на детето. Те могат да бъдат дори определени митични образи, като например американският каубой в рекламите за цигари "Марлборо". Ако тези герои или героини пушат, децата с много голяма вероятност ще ги копират.
         Тютюневата индустрия знае този факт и го експлоатира безмилостно. От друга страна, популярните ролеви модели на непушачи могат да бъдат много полезни съюзници за промоция на здраве сред децата.

         Реклама

         Тютюневите компании твърдят, че рекламата не засилва консумацията, а само окуражава пушачите да "сменят марката". Това просто не звучи правдоподобно, тъй като бюджетите за реклама са огромни, а много малко пушачи сменят марката. Индустрията се бори срещу ограничаването на рекламата по-яростно, отколкото срещу всяка друга мярка.
         В страните, където има ограничения за рекламата, компаниите имат редица други пазарни "скрити в ръкава козове", като "разширяване на марката" (рекламиране на други, нетютюневи стоки и услуги със същото име и вид на опаковката като марката цигари). Също така, те спонсорират голям набор от дейности, включително спорт, изкуство, наука и учени, академичната общност и дори благотворителност.
         Компаниите казват, че не одобряват детското тютюнопушене. Те твърдят, че рекламата им не е насочена към децата и че не им влияе. Дори спонсорират образователни програми привидно, за да убедят децата да не пушат, докато не станат възрастни. Всъщност това са безполезни програми, чиято цел е да предотвратят вземането на други мерки, които биха могли да бъдат по-ефективни. Младежките програми на индустрията дори могат да провокират пушенето като прокарват възгледа, че пушенето е "за големи" - една определено привлекателна представа за бунтарски настроените младежи.

         Директна промоция и спонсориране на събития

         В много страни мостри цигари се раздават свободно на млади хора или се разменят празни опаковки срещу пълни от същата марка. Това най-често става в места, където младите се събират като барове, клубове или специално аранжирани и рекламирани на видно място събития, включително концерти от поп музика, диско и танцови конкурси.
         Един пример на директна промоция
         Френска тютюнева компания ангажира привлекателни млади жени, облича ги в модни луксозни тоалети и им заплаща да консумират цигарите на компанията и да ги раздават безплатно.
         Спонсорирането на спортни състезания, в частност, е изключително привлекателно за младите хора. Търговски погледнато, то е най-успешно, ако състезанието е излъчено по телевизията (национална или още по-добре международен канал). Един пример за такова излъчване са автомобилните състезания на Формула 1.
         Лекотата, с която чуждестранните сателитни канали, могат да заобикалят ограниченията за промоцията на тютюневи изделия по националния ефир е нещо, което буди безпокойство.

         Контрол на промоцията на тютюневи изделия

         Една ефективна политика означава налагане на забрана върху всички видове промоция на цигари, директни и индиректни. Директната промоция включва:
         • реклами в пресата и плакати (билбордове);
         • рекламиране по радиото, телевизията, в киното, на видео и аудио касети, Интернет и т.н.;
         • спонсориране на спорта и културата;
         • места за реклама в кината;
         • раздаване на безплатни мостри;
         • томболи с талони за подаръци;
         • реклами, отнасящи се до мястото на разпродажби;
         • дейности в сферата на връзките с обществеността.
         Индиректната реклама включва всички форми на промоция, които са предназначени да рекламират марка цигари, но са маскирани като нещо друго. Спонсорството и "разширяването на марката" са най-честите форми на индиректна реклама.
         Както е казал един изпълнителен директор от тютюневата индустрия: "Спонсорството е форма на реклама, която ни дава възможност да придадем малко блясък и тръпка". Тютюневите компании често използват спонсорството:
         • като начин да заобиколят забраните за директна реклама;
         • за да направят така, че марката цигари да започне да се асоциира с някой здравословен или вълнуващ спорт, дори когато това е забранено в редовната реклама;
         • за да си купят приятели, като подпомагат онези, които би трябвало да сътрудничат за опазване здравето на хората, например звезди от шоубизнеса, спорта (и тези, които ги управляват), политици - дори учените могат да бъдат подкупени, ако научната им работа е спонсорирана;
         • за да подкупят общественото мнение, като спонсорират спортни и културни събития, развлечения, и по този начин да създадат страх у организаторите им, че в бъдеще цигарените компании може и да не ги подкрепят.
         "Разширяването на марката" е начин за промоция на определена марка цигари като едновременно с нея се продават и други продукти със същия "марков имидж" - име, шрифт, лого, цветови подбор и т.н. Тази стратегия се прилага най-често, когато директната реклама е забранена или има вероятност да бъде забранена. Пример за това са ботушите "Кемъл" и дрехите с марка "Марлборо" и "Лъки Страйк". На запалките също така често се отпечатват марки цигари.

         "Това е законен продукт "

         Любимият аргумент на тютюневата индустрия е, че ако продуктът е законен, тогава и рекламирането му трябва да е законно.
         Този аргумент е фалшив. Фактът, че цигарите са толкова разпространени и толкова много се рекламират, е до известна степен историческа случайност. Ако цигарите бяха измислени точно сега, те без съмнение щяха да бъдат забранени навсякъде. Тютюнът е бил отглеждан и продаван много години, преди да стане известно, че е опасен за здравето. Във всеки случай, има множество законни продукти, като някои лекарства и токсични химикали, които е забранено да се рекламират, за да се предпазят хората.
         Тютюневата индустрия може също така да изисква да и се даде право да продължи да рекламира, за да привлече вниманието към предполагаемо по-малко вредните цигари с "ниско съдържание на катран". Но ако се направи така, че с държавен закон се разпореди всички цигари да съдържат малко катран, тогава рекламата би станала излишна.
Защо рекламата на тютюн трябва да бъде забранена?
         • Тя прави младите хора пушачи. Има доказателства в световен мащаб, че децата се
влияят от цигарените реклами дори повече от възрастните. В страните, където рекламата е забранена, пушенето сред децата намалява.
         • Рекламата "нормализира" пушенето, като го прави по-социално приемливо.
         • Етичен аргумент - правителствата не трябва да разрешават промотирането на продукти който е винаги силно опасен, убива половината от онези, които го употребяват дълго време, и примамва децата.
         • Тя пречи на здравното образование в опитите му да убеди хората колко е опасен тютюнът. Защитниците на здравето с минимални бюджети трябва да се борят с огромните рекламни ресурси на тютюневите компании. Пушачите може да кажат, че ако цигарите наистина са толкова опасни, колкото им се казва, правителствата трябва да забранят рекламата и дори продажбата.
         • Огромното количество пари, които могат да се направят от реклама на цигари, разубеждава тези, които ги получават (масмедиите и др.), да оповестяват за опасностите от тютюна..
         Вече има голям опит по въпроса за това, как да се въведат забрани за реклама, как тютюневите компании се опитват да ги заобикалят и как да се справим с доводите и препятствията на компаниите.
         Подтиквани от тютюневите компании, вестниците и списанията често се боят да не загубят приходи. Всъщност, те не трябва да се боят чак толкова много. Опитът в Норвегия и на други места е показал, че доходите от рекламата на цигари скоро се попълват от реклама на други продукти.

         „Аз съм лекар. Вярвам в науката и доказателствата. И трябва да кажа тук и сега: Тютюнът убива. Цигарите не трябва да се рекламират, субсидират или величаят.”

         Д-р Гро Харлем Брунтланд
         Генерален директор на Световната здравна организация (1998 г. - 2003 г.)
Здравните предупреждения срещу тютюнопушенето

         Тютюнопушенето е най-важната причина за заболяване и преждевременна смърт от редица хронични незаразни заболявания. Доказано е, че 80-90% от хроничните заболявания на дихателната ситема; 80-85% от белодробния рак; 30% от всички злокачествени заболявания и 25-43% от исхемичната болест на сърцето са пряко свързани с пушенето. Тютюнът е безкомпромисен “разрушител” на човешкото здраве, оказващ пагубни последици върху всички системи на организма.

         НЕРВНА СИСТЕМА

         Тази система е много чувствителна към въздействието на тютюневите отрови. Никотинът (веществото, към което се създава силна психическа зависимост) уврежда нервната система по два основни начини: пряко токсично действие върху нервната клетка и спазъм на кръвоносните съдове, който се отразява върху кръвоснабдяването на мозъка и се проявява с главоболие, виене на свят, отслабване на паметта, намаляване на работоспособността и др. При продължително пушене могат да бъдат засегнати и сетивата: слухът намалява, а зрението отслабва, като се увеличава рискът от катаракта.

         СЪРДЕЧНО - СЪДОВА СИСТЕМА

         Около 25% от всички заболявания на сърдечно-съдовата система са свързани с тютюнопушенето. То съкращава средната продължителност на живота на пушача с около 10 години.
         Всяка изпушена цигара ускорява сърдечната дейност с около 20 удара в минута. Изпушването на 20 цигари дневно се равнява на физическо натоварване, получено при 8 часа колоездене срещу вятър. Така сърцето на пушача се “уморява” и “остарява” по-бързо.
Освен това при тютюнопушене кръвното налягане се повишава с 20 до 40%, което се дължи на учестяването на сърдечната дейност и свиването на кръвоносните съдове.
         Тютюнопушенето ускорява образуването на атеросклеротични плаки в кръвоносните съдове, поради което то е един от най-важните рискови фактори за исхемичната болест на сърцето и мозъчно-съдовата болест. Характерна за пушачите е и болестта на Бюргер, при която се развива болезнено стеснение на артериите на долните крайници, довеждащо до некроза и ампутация.

         ДИХАТЕЛНА СИСТЕМА

         Сред най-силно засегнатите от тютюна системи в организма е дихателната. Всмуканият цигарен дим дразни дихателните пътища и предизвиква кашлица и задух. Това обаче са само външните прояви. В белите дробове заедно с никотина постъпват и много други отрови, които причиняват: дразнене и спазъм на гладката мускулатура на бронхите, увеличаване на слузната им секреция и увреждане на ресничестия епител на лигавицата. По този начин се нарушават бронхиалната проходимост и нормалните механизми за очистване на бронхиалното дърво. Развиват се остри, а след това и хронични възпалителни заболявания, които нарушават белодробната функция.
         При пушачите е по-голяма честотата на бронхиалната астма, белодробния карцином и дори белодробната туберкулоза, поради намалената устойчивост на белите дробове към инфекциозните агенти.

         ХРАНОСМИЛАТЕЛНА СИСТЕМА

         Тази система, посредством устната кухина и дъвкателния апарат е сред първите, които се срещат с тютюневия дим. Особено силно се засягат влизащите в непосредствен контакт с дима лигавици на устните, езика, гласните струни и т.н. Зъбите пожълтяват и лесно се развалят, поради което пушачите имат неприятен дъх. Те също страдат от хроничен гастрит и язвена болест. Тютюнопушенето е и една от причините за развитието на стомашен рак.

         ЕНДОКРИННА СИСТЕМА

         Никотинът и другите токсични вещества в тютюневия дим упражняват своето вредно действие и върху жлезите с вътрешна секреция (ендокринните жлези). А както е известно, секретите на тези жлези (хормоните) са биологично-активни вещества, които играят изключително важна роля във функциите на различните органи и системи, а оттам и върху общото развитие на организма. Например, под въздействието на никотина надбъбречните жлези отделят голямо количество адреналин в кръвта, което довежда до редица неблагоприятни промени: повишаване на кръвното налягане, учестяване на сърдечната дейност, увеличаване на кръвната захар, извличане на калций от костите и т.н.

         ПОЛОВА СИСТЕМА

         Доказано е, че тютюнопушенето има неблагоприятно отражение върху половите функции. Промени настъпват както в мъжкия, така и в женския организъм. Мъжете-пушачи по-често страдат от импотентност и намалена оплодителна способност, дължаща се на промяна в качеството на семенната течност. При жените-пушачки са по-чести менструалните смущения (мензисът е нередовен и по-болезнен), безплодието, преждевременното раждане и абортите. Не без значение е и по-ранното настъпване на климактериума с 1 до 3 години, което води до преждевременно остаряване.
         Майките-пушачки обикновено раждат деца средно с 250 грама под нормата, а нерядко - с уродства или хронично заболяване. При тези деца се среща по-често и синдрома на внезапната детска смърт. Ако майката продължи да пуши и след раждането, тя въздейства неблагоприятно на детето си и чрез кърмата, която съдържа никотин. Това води до намаляване на защитните сили на новороденото, поради което има голяма вероятност то да се превърне в “често боледуващо дете”.

         ОПОРНО-ДВИГАТЕЛЕН АПАРАТ

         Тютюнопушенето е един от водещите фактори за развитие на заболяването остеопороза. От една страна никотинът потиска функцията на остеобластите – клетките, изграждащи костното вещество в организма, а от друга страна предизвиква ускорено извличане на калций от костите.

         КОЖА

         Тютюнопушенето състарява преждевременно кожата – тя става сивкава, безжизнена, отпусната. Около устните се появяват хиляди вертикални бръчици и пушачите по-рано добиват старчески вид.

         РАКОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

         Установено е, че около 69 химични съединения в състава на тютюневия дим имат канцерогенно действие. Раковите заболявания се развиват след продължително, многогодишно пушене, предимно в тези органи, които са в постоянен контакт с тютюневия дим: бял дроб, бронхи, трахея, устна кухина, хранопровод, стомах, дванадесетопръстник. С пушенето на тютюн се свързват и раковите заболявания на: панкреаса, бъбреците, жлъчния мехур, пикочния мехур, гърдата и др. Рискът за появата на раково заболяване се определя от: генетични предпоставки; възраст на пропушване; продължителност на пушене; брой на цигарите, изпушвани дневно; съдържание на никотин и катран в употребяваните цигари; дълбочина на всмукване на дима и др.


         Посочените дотук увреждания на органите и системите в човешкото тяло са сред най-честите, обаче не единствените отражения на тютюнопушенето върху здравето на човека. Пушачите разрушават не само собственото си здраве. С дима от цигарата те увреждат и здравето на непушещите около тях хора, т. нар. “пасивни” пушачи. Филтрите на съвременните цигари задържат всмукването на някои от токсичните вещества на дима, но за пасивните пушачи филтри няма. Затова е обяснима появата на главоболие, отпадналост, намалена работоспособност, учестяване на пулса, сълзене на очите у мнозина така наречени “непушещи пасивни пушачи”, пребиваващи там, където се пуши. Особено много страдат от пасивното пушене децата. Техният организъм е силно чувствителен към тютюневите отрови. Децата на пушачите боледуват около 3 пъти по-често от децата на непушещите родители, особено от белодробни инфекции, остри възпалителни заболявания на очите, гърлото и дихателните пътища, астматични пристъпи и др. При тях също е установено отслабване на паметта, а оттам и намаление на успеваемостта в училище. Освен това пушенето на родителите насърчава децата към ранно пристъпване към този “занаят”.
Ден 1. Вече сте готови да се откажете от тютюнопушенето. Преди да си легнете, изхвърлете цигарите и запалките, скрийте пепелниците.
Ден 2. Запознайте се с техники за релаксация, които ще Ви помогнат да се освободите от стреса. При възможност посещавайте курсове за физически упражнения или "йога". Потърсете подходяща литература.
Ден 3. Веднъж отказали се от тютюнопушенето, използвайте дъвка без захар, повече плодове и сурови зебенчуци. Набавете си ги!
Ден 4. Помислете как да ангажирате вниманието и ръцете си през следващите седмици. Намерете си ново занимание или развлечение.
Ден 5. Споделете със семейството и приятелите си, че сте решили да спрете пушенето и датата, която сте определили за начало. Поискайте тяхното разбиране и подкрепа. Така решението Ви ще е по-успшно.
Ако Ви е нужна допълнителна подкрепа и съвет, обърнете се към специалист.
Ден 6. През следващите дни си изяснете навиците, които Ви карат да запалите цигара. Пушенето е пряко свързано с определени моменти и ситуации. За да разкъсате тези връзки, променете навиците си за известно време. Ако винаги пушите, докато пиете чай или кафе, заменете ги с плодов сок.
Ден 7. Важно е, че взехте решение, защото го искате. Сверете основанията си с изброените тук и прибавете други, имащи значение за Вас. Запазете списъка под ръка през следващите няколко месеца.


ВРЕМЕ Е ДА СПРЕШ!

    АЗ...
    • ще бъда по-здрав;
    • ще дам добър пример на децата си;
    • ще спестя пари;
    • ще намаля риска, да се разболея от рак на белите дробове;
    • ще дишам по-лесно;
    • ще имам по-голям шанс за раждане на здраво дете;
    • ще имам свеж дъх;
    • косата и дрехите ми ще имат по-приятен мирис;
    • ще имам по-малка вероятност да развия сърдечен инфаркт.

Научи повече за тютюнопушенето
ОТКАЗВАНЕ ОТ ТЮТЮНОПУШЕНЕ

Знам, че най-трудно е да се бориш със самия себе си, но аз
ПРИЕМАМ ТОВА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО!


НАЧАЛОТО

         Задайте си следните въпроси:
                  1. Когато сте запалили първата си цигара, дали наистина решението Ви е било да пушите всеки ден до края на живота си?
                  2. Не е ли време да се отървете от този капан? - утре, следващата година или кога?
                  3. Ако не може да спрете да пушите днес, какво Ви дава основание да мислите, че утре това ще Ви бъде по-лесно?
                  4. Ще запалите ли следващата цигара, ако знаете че именно тя ще бъде причина да се разболеете от рак?
                  5. Наистина ли трябва да чакате да Ви хване първо някоя смъртоносна болест?
                  6. Какво губите и какво печелите, отказвайки цигарите?

         Кога е подходящият момент?
         Когато сте в стрес “не е време за отказ от цигарите”, а ако не сте в стресова ситуация нямате никакво желание да се оказвате от тях. Не бива да отлагате. Най-добрият момент е СЕГА.
Страхувате ли се от нещо? – от това, че ще е трудно и няма да успеете или от това, че ще продължите да робувате на тютюна цял живот. Кой страх е по-силен?

         Помислете, кои са най-важните за Вас причини, поради които искате да оставите цигарите:
                  • Да докажа на себе си и на другите, че имам силна воля
                  • Да подобря своето здраве
                  • Да не тровя себе си и най-близките си хора
                  • Да бъда добър пример за моите деца и да ги предпазя от тютюнева зависимост
                  • Да не харча много средства за цигари
                  • Да не мириша лошо, тъй като тютюневият дим се просмуква в дрехите и навсякъде в дома ми
                  • Да докажа, че мога да бъда независим от цигарите
                  • Други


Не можете да премахнете миналото.
Но сте в състояние да поемете контрола върху настоящето.
И по този начин да определите бъдещето си.

Джилиан Райли


КАКВО ЩЕ СПЕЧЕЛИТЕ,
АКО ПРЕСТАНЕТЕ ДА ПУШИТЕ?

СЛЕД

ПЕЧЕЛИТЕ ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ СЛЕДНОТО:

2 часа


Появяват се първите симптоми на никотинов “глад”, което показва, че Вашият организъм започва да се освобождава от никотина.

6 часа

Сърдечната Ви дейност се забавя, а кръвното Ви налягане се понижава, макар че може да са необходими няколко седмици, докато те се нормализират напълно.


12 часа

В организма Ви вече няма въглероден окис от цигарения дим, белият дроб започва да работи малко по-добре, а задухът отслабва.

2 дни

Обонянието и вкусът Ви се подобряват.

2 до 12 седмици

Кръвообращението на Вашия организъм се подобрява, което води до по-голяма лекота при ходене и бягане.

3 до 9 месеца

Кашлицата, хриповете и затрудненото Ви дишане намаляват, а работата на белия дроб се подобрява с около 10%.


5 години

Вашият риск от сърдечен инфаркт става 2 пъти по-малък от този на пушачите.

10 години

Вашият риск да заболеете от рак на белия дроб намалява също 2 пъти в сравнение с този на пушачите, а рискът от сърдечен инфаркт става толкова нисък, колкото е при човек, който никога не е пушил.

         Освен здравословните, не бива да забравяте и финансовите ползи от спирането на цигарите:
                  • Една кутия цигари струва пари. Изчислете, колко средства сте “изгорили” с тютюневия дим през целия си живот. Някои пушачи са похарчили за цигари толкова пари, колкото струва един луксозен нов автомобил;
                  • В работата ще бъдете по-продуктивни и по-рядко ще отсъствате поради заболяване. Днес най-добрите работодатели в света приемат на работа само непушачи;
                  • Като не пушите ще боледувате по-рядко, а всяка болест е свързана с разходи. По-този начин ще избегнете разходите, които тютюнопушенето води след себе си.

Пушачите не обвиняват цигарите никога и за нищо
Алън Кар


ЗАБЛУДИТЕ НА ПУШАЧА

         Пушенето ми доставя удоволствие - това е свързано с облекчаване на глада за никотин. Удоволствието е временно. Гладът възниква отново щом нивото на никотина намалее. Непушачите нямат симптоми на глад за никотин.
         Помага ми да се справям със стреса и възникващите трудности - налице е такова усещане, защото се преодоляват симптомите на никотинов глад. Непушачите също се справят със стреса, даже по-добре, отколкото пушачите. Трябва да се разбере, че в практиката съществуват по-добри начини за справяне със стреса и трудностите в сравнение с тютюнопушенето.
         Помага ми да се концентрирам - цигарите не допринасят за концентрацията, те разсейват. Абстиненцията непрекъснато разсейва пушачите и те са принудени да палят цигара след цигара, за да се концентрират. Освен това по време на пушене намалява притокът на кислород към мозъка, а от тук намалява и работоспособността.
         Ще напълнея, ако спра - средното наддаване на тегло е около 2-4 кг. Последиците за здравето от това са минимални, в сравнение с опасностите от тютюнопушенето. Освен това проблемите с теглото могат да бъдат решени с правилен режим на хранене и двигателна активност.
         Ще стана много нервен - да, оставилите цигарите откриват, че стават раздразнителни и трудни за контакт. Това обаче е временно и преминава за няколко дни.
         Късно е да спирам цигарите, уврежданията са настъпили, няма смисъл - това не е вярно. Рискът от коронарна смърт започва да намалява още в първите 24 часа след последната цигара. Към 10-та година той е почти същият както при непушача.
         Дядо ми пушеше до 90 годишна възраст и пушенето не му навреди - дядото е имал късмет. Но Вие може да нямате. 1 от всеки 4-ма пушачи бива убит от тютюна. А инвалидите са много.
         Наясно съм с рисковете за здравето – това не е така. Пушачите са склонни да гледат на рисковете за здравето си като на нещо, което може да им се размине, което няма да се случи на тях.
         Бих искал да намаля цигарите, вместо да спра рязко - на първо време е възможно това да стане. Обикновено обаче успехът е временен. Има данни, че резултатите са по-добри, ако спирането стане изведнъж. Затова намаляването не се препоръчва като крайна цел. Това се отнася и за преминаването от цигари към лула или обратно. Няма безвредна цигара.


Да се пуши не е никакво изкуство, обаче да не се пуши това е вече постижение...
Дитер Паун

АКО ИЗПИТВАТЕ СИЛНО ЖЕЛАНИЕ ЗА ЦИГАРА, НАПРАВЕТЕ СЛЕДНОТО:

          усмихнете се – това ще Ви помогне да погледнете на нещата под друг ъгъл

         припомнете си най-важните за Вас причини, поради които искате да оставите цигарите

         дишайте дълбоко: вдишвайте през носа, колкото може повече въздух; издишвайте бавно и почнете да броите от 30 до 1. Повторете упражнението няколко пъти. Това ще Ви отнеме 2-3 минути – желанието за пушене ще намалее и вие ще се почувствате релаксиран/а

         вземете освежаващ душ

         наплискайте лицето си със студена вода

         измийте зъбите си с освежаваща паста, например ментова

         изпийте 1-2 чаши някаква течност (вода, чай с мед, натурален сок)

         изяжте една ябълка, един морков или няколко сушени плода – сини сливи, кайсии, стафиди

         раздвижете се - направете гимнастика или потичайте на място, разходете се

         купете си дъвка

         обадете се на приятел, който ще Ви подкрепи

         направете това, което обичате (например вземете любима книга или си пуснете радиото, телевизора). Всеки вид занимание е ценно, особено активната, по възможност творческа дейност като рисуване, моделиране, пеене и други

         кажете си: “Никотиновото чудовище агонизира в мен” – радвайте се, че то умира

         поспете

         направете каквото намерите за добре в този момент


Опознайте врага, разгадайте тактиката му и така лесно ще го победите
Алън Кар

СПРАВЯНЕ С АБСТИНЕНТНИ ПРОЯВИ

         В процеса на отказване от тютюнопушене могат да се наблюдават различни абстинентни симптоми. Те са знак, че организмът започва да се възстановява от пушенето. Най-често симптомите се проявяват в рамките на първите 24 часа след прекратяване на тютюнопушенето, достигат своя връх в следващите 3 дни и постепенно затихват за 3 седмици или повече. Но пушачът може да продължи да изпитва дискомфорт до 3 месеца след спиране на цигарите.

         Най-често срещаните симптоми и начините да се справим с тях са:

Симптом

Възможно решение

Сухота в устата, възпаление на гърлото, венците или езика

пиене на вода, плодов сок, дъвчене на дъвка

Главоболие, “стягане” на главата, мускулни спазми, спазми или крампи на краката

топла баня или душ, релаксация, медитация

Раздразнителност, напрежение, нервност, намален обем на вниманието

разходка, топла баня или душ, релаксация, медитация

Повишен апетит

пиене на повече вода или ниско калорични течности, приемане на храни с ниско съдържание на мазнини

Обстипация

консумация на по-трудно смилаеми храни, на сурови плодове и зеленчуци, пиене на вода

Безсъние

избягване на напитки, съдържащи кофеин, релаксация, медитация

Сънливост

подрямване, релаксация

Отпадналост

изпълняване на упражнения, осигуряване на по-дълъг сън

По-честа кашлица (нормален механизъм на очистване на дихателните пътища)

топъл билков чай, капки против кашлица

         Ако изпитвате проблеми със симптомите за отказване, може да използвате никотин-заместващи препарати, след консултация с лекар.

         Едновременно с отказа от цигарите, трябва да промените начина си на хранене. Помнете, че правилното хранене и физическата активност са истинският ключ към здравето и добрата фигура (а не пушенето или връщането към този порок)

СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ ПРИ ОТКАЗВАНЕ ОТ ТЮТЮНОПУШЕНЕ

         • Изберете вегетарианска храна, тъй като тя ще намали желанието Ви за пушене: пресни или сушени плодове, зеленчуци, зърнени храни (пълнозърнест хляб, овесени ядки, пшеничен зародиш).
         • Консумирайте сурови плодове и зеленчуци (ябълки, моркови, краставици, зеле, чушки) – те подтискат нуждата от никотин.
         • Включете в менюто си повече продукти, съдържащи витамин В1, (зърнени храни, мая и черен дроб), който въздейства върху кората на главния мозък и намалява “нервността”.
         • Яжте повече мед, тъй като при отказване от цигарите нивото на кръвната захар спада, а медът способства за бързото и нормализиране.
         • Хранете се по-често и намалете обема на порциите.
         • Пийте достатъчно течности (минерална вода, билков чай, плодови сокове - ябълков, гроздов, кайсия, праскова), защото по този начин ще отстраните остатъците от никотина във вашето тяло.
         • Избягвайте алкохолни и кофеинсъдържащи напитки (кафе, кола) – те ще Ви подтикнат към цигарата.
         • Движете се повече – правете кратки разходки в парка или леки физически упражнения на място. Двигателната активност намалява никотиновия глад и нервността, и помага за подържане на телесното тегло.
         • Правете прости дихателни упражнения - те успокояват и намаляват напрежението. За някои пушачи това може да е заместител на дълбоките всмуквания на цигарата.


         Приемете отказването от цигари като една вълнуваща игра. Не се опитвайте да забравите за тях. Няма нищо лошо, че помните всичко. Дори да се сещате за пушенето по хиляда пъти на ден, НАСЛАЖДАВАЙТЕ СЕ НА ВСЕКИ МИГ, НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ КОЛКО Е ХУБАВО ОТНОВО ДА БЪДЕТЕ СВОБОДНИ, ПОМНЕТЕ КАКВО УДОВОЛСТВИЕ Е ДА НЕ СЕ ЗАДУШАВАТЕ ПОВЕЧЕ.
ПАСИВНО ТЮТЮНОПУШЕНЕ

         НЕПУШАЧИ, ТЮТЮНОПУШЕНЕТО Е ОПАСНО ЗА ВАС

         За непушачите тютюневият дим е бил винаги неприятен. Той има лоша миризма, дразни носа и очите. Едва в последните 20 години беше установено, че да вдишваш тютюневия дим от други хора може да бъде и много опасно.
         Тютюневият дим съдържа над 4 800 химични съединения (никотин, въглероден оксид, кадмий, арсен, хром, нитрозамини, бензпирени, амоняк, формалдехид, серен диоксид и други). За 69 от тях е доказано, че причиняват ракови заболявания. Причината, поради която тютюневият дим съдържа толкова много различни химически вещества е високата температура (800 – 950 градуса), която се развива в димящия край на цигарата при всмукване. Всеки човек, изложен на тютюнев дим, вдишва тези вещества.

Какво означава да си пасивен пушач (пасивно пушене)?

         Пасивният пушач е човек, който не пуши, но се намира в едно помещение с пушачи и вдишва тютюнев дим – комбинация от две струи:
         “главна димна струя” – това е димът, който се вдишва и после се издишва от пушача;
          “странична димна струя” – това е димът, който се отделя от горящия край на цигара, пура или лула и замърсява директно въздуха в затвореното помещение.
         Цигареният дим, проникващ в белия дроб на пушача чрез главната струя при всмукване, се пречиства частично, минавайки през неизгорялата част на цигарата и нейния филтър. Димът от страничната струя (от горящия край на цигарата) обаче, попада директно във въздуха. Страничната димна струя е по-опасна за здравето, защото съдържа: 2 пъти повече никотин и катрани, 5 пъти повече въглероден оксид, 73 пъти повече амоняк, 3 пъти повече бензпирен, повече кадмий. Около 85% от дима в затворените помещения е именно такъв.

Влияние на пасивното пушене върху децата

         В България 2/3 от децата са изложени на пасивно тютюнопушене. Децата на родители-пушачи, изложени на тютюнев дим в къщи боледуват около 3 пъти по-често от децата на непушещите родители.
         Въздействието на тютюневия дим върху децата може да доведе до:
                  • сълзене на очите, дразнене на носа и гърлото;
                  • главоболие, отпадналост, учестяване на пулса;
                  • по-чести простудни заболявания и кашлица;
                  • бронхити и пневмонии;
                  • възпаление на ухото;
                  • развитие на астма;
                  • отсъствия от училище поради болест;
                  • постъпване в болница;
                  • отслабване на паметта и по-нисък успех в училище;
                  • по-ниски спортни резултати.

         Но бедата не спира дотук. Доказано е, че излагането на тютюнев дим в къщи (пушенето от родителите и други членове на семейството) повишава риска от пропушване в училищна възраст. Децата в семейства на пушачи имат по-лесен достъп до цигари. Те също така “привикват” на миризмата и на дразнещото действие на тютюневия дим, които в други случаи биха ги отблъснали от цигарите поне за още няколко години. Естествено, децата се стремят да копират родителите си и по-големите си братя и сестри.
         Рискови за пропушване са следните фактори или комбинацията от тях:
                  • Незнание за вредата от цигарите или омаловажаване на риска за здравето
                  • Подражание на връстници или на ученици – лидери, които пушат
                  • Усещане за отчужденост в училище
                  • Употреба на алкохол
                  • Живеене само с един родител
                  • Наличие на най-добър приятел/ка, който пуши
                  • Вярвания, че пушенето представя човек, като вече израснал или, че успокоява нервите
                  • Намерение за прекратяване на образованието
                  • Принадлежност към женския пол и други.

Зависимост от цигарите

         Цигарите са едни от най-употребяваните легални психоактивни (наркотични) вещества. В повечето случаи употребата на никотин започва на 12-14 годишна възраст. Първата цигара обикновено предизвиква неприятни усещания – кашлица, гадене, световъртеж, но при продължаване на пушенето, толерансът (привикване на организма към даден наркотик) към тези ефекти се развива бързо и те изчезват.
         Децата и юношите, които са пропушили, обикновено мислят, че по-късно лесно ще се откажат. Те обаче не знаят или подценяват:
                  - рисковете за здравето от тютюнопушенето;
                  - вероятността за развитие на зависимост към никотина (физическа и психическа), която е причина за трудностите при отказване от тютюнопушене;
         Физическата зависимост е свързана с настъпване на промени в човешкия организъм след повтарящ се прием на наркотично вещество. За някои деца 4 седмици нередовно пушене или не повече от 5 цигари дневно са достатъчни за развитието на класическите симптоми на никотинова зависимост: “жажда” за цигари, подтиснато настроение, раздразнителност, тревожност, безсъние, затруднена концентрация. Пристрастяването към никотина се обяснява с кратковременно стимулиране на централната нервна система. При всяко “дърпане” на цигарата, към мозъка за 7 секунди се изпраща доза никотин, която кара пушачът да се чувства ведър и превъзбуден, като в същото време има и успокояващ ефект. Това чувство обаче трае само по време на самото пушене и няколко минути след това. Ефектът, който пушачът усеща, е кратковременен и затова той посяга към следващата цигара.
         Средно изпушването на една цигара се състои от 9-10 “дърпания”, така че пушачите на 1 кутия цигари дневно, получават около 200 дози никотин.
         Психическата зависимост се отнася до “неутолимото желание” за определено вещество – човек чувства, че не може да съществува без да продължи да употребява съответното вещество.
         Пушачът си създава навик да си купува цигари и да пуши:
                  - първата си цигара сутрин с кафето;
                  - когато си почива с чаша кафе, чай или алкохол;
                  - след ядене.
         Пушачите, често вярват, че цигарата ги релаксира и им помага да се справят със стреса и депресията, дава им по-голяма увереност и самочувствие. За други – убива времето, когато им е скучно или просто им дава възможност “да правят нещо с ръцете си”. Непушачите също се справят със стреса, даже по-добре, отколкото пушачите. Докато физическата зависимост намалява за няколко дни или седмици (месеци), психическата зависимост може да трае много по-дълго.

Кои са алтернативите на тютюнопушенето?

         Вместо да пушите можете да правите много други неща:
                  - Да слушате музика
                  - Да рисувате
                  - Да четете
                  - Да карате колело
                  - Да плувате
                  - Да танцувате
                  - Да играете
                  - Да говорите
                  - Да си почивате
                  - Да се разхождате
                  - Да спите
                  - Да си почистите стаята
                  - Още много други неща…

         Всеки човек разполага със собственото си здраве и има право да реши как да постъпи – да пропуши или не. За да вземете решение обаче трябва да разполагате с информация за тютюнопушенето и влиянието му върху организма. Знаейки това, вие поемате отговорността за здравето си. Не забравяйте, че непропушването показва сила и воля на характера, и развива умението да кажеш “НЕ”.

         Лесно е да пропушиш, но много по-трудно е да устоиш на “изкушението” да запалиш първата цигара!
ТЮТЮНОПУШЕНЕ, БРЕМЕННОСТ, ПОКОЛЕНИЕ

        Бременността е нормален физиологичен процес, който оказва благотворно въздействие върху женския организъм. Естествен резултат от нея е раждането на нормално развито, здраво и жизнеспособно дете, нещо което всяка бъдеща майка горещо желае. Затова е необходимо бременните жени да променят начина си на живот, поведение, навици и т.н.

        Тютюнопушенето е един от факторите, които имат изключително неблагоприятно влияние върху нормалното протичане на бременността, раждането и развитието на детето.

        Цигарите и жените
        Тютюнопушенето оказва вредно въздействие върху половите функции на жената. Цигарите смущават дейността на яйчниците, намаляват половото влечение и подтискат психосексуалния живот на жената. При жените-пушачки са чести менструалните смущения: менструацията настъпва през по-продължителни или по-кратки от нормалните интервали; климактериумът и менопаузата настъпват по-рано, тъй като яйчниците прекратяват по-бързо функцията си под действието на никотина.
Жените-пушачки са предразположени по-често към аборти или преждевременно раждане. Една от причините за това е, че никотинът понижава нивото на яйчниковите хормони в кръвта, в резултат на което мускулатурата на матката се съкращава. Колкото повече цигари пуши на ден бременната жена, толкова по-голям е рискът да роди преждевременно.

        Цигарите и плода
        По време на бременността чрез плацентата се създава тясна връзка между майчиния и детския организъм. Плацентата осигурява обмяната на веществата и доставя кислород на плода. За съжаление тя няма избирателна способност спрямо токсичните вещества от цигарения дим и не може да попречи за преминаването им от майката в плода.
        От големия брой отровни съставки на цигарите, особено опасни за плода са никотинът и въглеродният окис.
        Никотинът предизвиква свиване на кръвоносните съдове и мускулатурата на матката. Това води до увреждания на плацентата – тя остава по-малка по размери и с по-ниско тегло. Тези промени се отразяват неблагоприятно върху растежа и развитието на плода.

        Въглеродният окис се съединява с хемоглобина в кръвта и пречи на нормалния приток на кислород в организма на бременната. Предизвиканият кислороден недостиг утежнява състоянието на плода – страдат както храненето, така и снабдяването му с кислород.
        Бебетата на пристрастените към никотин са с намалена жизнеспособност и с близо два пъти по-голяма смъртност. Плодът в утробата на майката е принуден да приема всички токсични вещества, които чрез плацентарното кръвообращение преминават от майката в него. На практика това е принудително “пасивно пушене” с всичките неблагоприятни последици за плода.

        Цигарите и детето
        Майките трябва да помнят, че с раждането биологичната връзка между тях и новороденото не се прекъсва. Тя продължава да съществува посредством кърменето. Тютюневите отрови, поети от майката, преминават през кърмата и увреждат неукрепналите още органи и системи на новороденото.

Проникналият в кърмата никотин променя вкуса u (новороденото не желае да суче), а освен това майчиното мляко бързо намалява по количество и лактацията спира преждевременно. В резултат на това, бебетата са с понижени защитни сили и са предразположени към редица хронични заболявания и инфекции (най-често алергии, заболявания на дихателната и нервната система).
        Пушенето в семейството се свързва с по-голяма раздразнителност на бебето, неспокойствие, смущения в съня, повече колики. Важно е да се отбележи, че дори изкуствено хранените деца имат повече колики, ако единият или и двамата родители са пушачи. Съществува голяма зависимост между навиците на пушене на родителите и честотата на заболявания като пневмония, бронхит и „Синдром на внезапната детска смърт” през първата година от живота на детето. Този риск съществува както при кърмени, така и при изкуствено хранени бебета.
        Поради това, че детският организъм е силно чувствителен към отровите на цигарения дим, децата на пушачите боледуват около три пъти повече от децата на непушещите родители. Освен това тези деца често са със затруднена концентрация и понижено внимание, в резултат на което имат по-слаб успех в училище.

Родителите трябва да знаят, че:

► Безвредно количество никотин няма
► Тютюнопушенето е опасно по всяко време на бременността и във всякакви дози
► Пасивното тютюнопушене е не по-малко вредно от активното, както за майката, така и за детето

        Бременността е подходящо време за спиране на тютюнопушенето. Отказът от цигари при бременните е по-успешен, защото раждането на дете е много важно събитие в живота на двамата родители и мотивацията им съответно е по-голяма.

Никога не е късно да се откажете от цигарите
и винаги си заслужава да го направите!
ТЮТЮНОПУШЕНЕ И РАКОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

        Вие пушите? А знаете ли какъв е рискът за Вашето здраве?

        Тютюнопушенето е изключително опасен за здравето навик, широко разпространен в целия свят - понастоящем над 1,2 милиарда души пушат, което представлява около една трета от населението на планетата на възраст над 15 и повече години.
        Известно е, че тютюнопушенето е една от най-важните причини за инвалидизиране, страдание и преждевременна смърт. Тютюнът безкомпромисно “разрушава” човешкото здраве и оказва пагубни последици върху всички органи и системи на организма.
        Цигареният дим съдържа над 4 800 химични съединения под формата на частици, или газове и аерозоли. Причината, поради която димът съдържа толкова много различни химични съединения, е много високата температура (до 900 градуса), която се развива в димящия край на цигарата. Химичните вещества са концентрирани предимно в катрана – кафявата лепкава течност, която се кондензира от тютюневия дим. Най-изразен канцерогенен ефект имат съдържащите се в катрана радиоактивен полоний и бензпирен.
        От началото на употреба на тютюневи изделия до появата на раково заболяване могат да изминат 20 – 25 години. Този срок може да бъде по-кратък или по-дълъг в зависимост от: индивидуалните особености на организма; възрастта на пропушване; продължителността на пушене; броят на изпушените цигари; съдържанието на никотин и катран в употребяваните цигари; дълбочината на всмукване на дима; броят на вдишванията при изпушване на една цигара; времето, за което се изпушва една цигара; повторното запалване на полуизпушена цигара; каква част от цигарата се изпушва.

        Рак на белите дробове

        Белодробният рак е едно от най-често срещаните злокачествени заболявания. Около 9 от всеки 10 случая на белодробен рак се дължат на употребата на тютюн. Боледуват и умират повече мъже отколкото жени, но в последните години нараства заболеваемостта от белодробен рак при жените, успоредно с увеличаване на употребата на тютюн при тях. Обикновено заболяването засяга лица на възраст от 40 до 70 години.
        Клиничната картина на белодробния рак е различна, в зависимост от вида и локализацията на тумора, и стадия на заболяването. Заболяването преминава през три фази:
                • латентна – продължава с години и туморът не може да бъде диагностициран с познатите методи;
                • безсимптомна – туморът е с големина 0,5 – 1 см и може да се открие случайно при рентгенография на бял дроб или цитологично изследване на храчка;
                • фаза на изразена клинична картина – първите симптоми са упорита кашлица, наличие на кръв в храчките, болки в гръдния кош, задух, повишена температура.

        Рак на устната кухина и гърлото

        При пушачите на лула, пури или цигари вероятността да се разболеят от рак на устната кухина и гърлото е по-голяма. Рискът се увеличава с броя на изпушените цигари, като при интензивните пушачи (тези, които пушат от 10 до 20 цигари дневно) той е 20 – 30 пъти по-голям от този при непушачите. Освен това комбинираната употреба на алкохол и тютюн е изключително рискова за възникването на рак на устната кухина и гърлото.
        При пушачите на пури най-често се наблюдава рак на корена на езика, а при пушачите на цигари и лула - рак на устните. Рак на гърлото се развива по-често при пушачи на цигари, поради по-дълбокото вдишване на дима, по-често при мъжете отколкото при жените (4:1 или 5:1).
        Клиничните прояви са в зависимост от локализацията на рака. В редица случаи туморът расте безболезнено, което забавя ранното му диагностициране. Най-често е под формата на язва, която често кърви и се покрива с корички. Много характерен е ръбът на язвата, който има хрущялоподобна консистенция и добре се отграничава от съседните тъкани. Язва, която не зараства за 2 седмици винаги е съмнителна за рак.

        Рак на панкреаса

        Рискът при мъжете и жените, които пушат над 20 цигари дневно да се разболеят от рак на панкреаса е съответно 5 и 6 пъти по-голям в сравнение с този непушачите.
        Първите прояви на заболяването са често общи, неопределени – загуба на апетит, отпадане на силите и значително бързо отслабване, болки в областта на горната част на корема, кръста и гърба. В по-късен етап се развива бавно прогресираща жълтеница.

        Рак на пикочния мехур и бъбреците

        Научно е доказано, че съдържащите се в цигарения дим бензидин, бетанафтиламин и техните крайни продукти имат специфично канцерогенно действие върху пикочния мехур и бъбреците. За 70% от пушещите мъже и за 40% от пушещите жени вероятността да развият тези видове рак е по-голяма в сравнение с непушещите.
        Хората с тази локализация на рак могат седмици и дори месеци наред да имат незначителни оплаквания от често уриниране, парене и болка при уриниране, които обикновено се приемат за цистит. Първият изразен симптом е безболковата хематурия (кръв в урината), която както внезапно се появява, така и внезапно изчезва. Затова тя се нарича коварна или лъжлива хематурия. По-късно се появяват болки, които обаче са късен симптом на заболяването когато туморът е значително нараснал.
        Тютюнопушенето в комбинация с други фактори може да увеличи риска от възникване и на други злокачествени заболявания: левкемия (рак на кръвта), рак на шийката на матката при жените и рак на стомаха.

        Профилактиката на раковите заболявания, причинени от употребата на тютюневи изделия е ОТКАЗВАНЕТО ОТ ТЮТЮНОПУШЕНЕ!

        Това не винаги е лесен процес, но справянето с този проблем значително намалява риска от развитие на злокачествени новообразования.

ЗАТОВА, АКО РЕШИТЕ ДА ОТКАЖЕТЕ ЦИГАРИТЕ,
В ПОДКРЕПА НА ОТКАЗА ВИ,
ПРЕДЛАГАМЕ СЛЕДНИТЕ ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ:

        ПРАВЕТЕ НЕЩО ДРУГО ВМЕСТО ДА ПУШИТЕ!

        Всеки път, когото почувствате силно желание за пушене, направете следното:
        Спрете         Кажете си „Не” дори, и на глас.
        Мислете       Припомнете си най-важните за Вас причини, поради които искате да оставите цигарите.
                               Запишете всички неща, които харесвате у себе си – външност и характер. Обмислете какво въздействие ще окаже цигарата върху тях.
        Действайте Усмихнете се – това ще Ви помогне да погледнете на нещата под друг ъгъл.
                                 Дишайте дълбоко: вдишвайте през носа, колкото може повече въздух; издишвайте бавно и почнете да броите от 30 до 1. Повторете упражнението няколко пъти. Това ще Ви отнеме 2 - 3 минути – желанието за пушене ще намалее и вие ще се почувствате по-добре.
                                 Сложете нещо в устата си. Изяжте една ябълка, един морков или друга нискокалорична храна. Изпийте 1 - 2 чаши течност (вода, чай с мед, натурален сок). Дъвчете дъвка.
                                 Раздвижете се - направете гимнастика или потичайте на място, разходете се.
                                 Наплискайте лицето си със студена вода.
                                 Измийте зъбите си с освежаваща паста.
                                 Обадете се на приятел, който ще Ви подкрепи.
                                 Направете това, което най-много обичате - вземете любима книга, слушайте радио, гледайте телевизия и .т.н.

ИЗБЯГВАЙТЕ ИЗКУШЕНИЯТА!

        През първите две-три седмици след отказване от пушене, избягвайте:
                 Контактите с хора, които пушат.
                Местата, където преди сте пушили.
                 Употребата на алкохолни и кофеинсъдържащи напитки (кафе, кола).


ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ С УСИЛИЯТА СИ ДА СПРЕТЕ ПУШЕНЕТО!

        Да спрете да пушите не е трудно, трудно е да не започнете пак!
                Не се предавайте, ако сте запалили цигара. Запазете контрол.
                 Не се чувствайте виновни. Вие сте били в трудна ситуация. Извлечете опит от нея и я забравете.
                 Повярвайте в успеха си! Кажете си нещо оптимистично и го запишете. То може да Ви послужи в моментите, в които Ви се пуши.
                 Съставете си план – какво ще предприемете следващия път, когато отново сте в подобна ситуация. Ако Ви притесняват големите промени - изберете нещо малко, но осъществимо от този план, опитайте се да го реализирате, така ще добиете увереност в собствените си възможности.

        Ако Ви е нужна допълнителна подкрепа и съвет може да посетите кабинета за отказване от тютюнопушене в РИОКОЗ Велико Търново, ул. “Никола Габровски” № 23, ет. 8, каб. № 803, тел.614-365

        Не забравяйте - отказът от цигари е индивидуално решение, при което в пълна сила важи максимата “Вашето здраве е във вашите ръце”.
НИКОТИНЪТ ВЛОШАВА ДИАБЕТА

        Тютюнопушенето уврежда здравето на всеки човек, но никотинът на цигарите може да бъде особено опасен за хората с диабет. Той може да е виновник за поддържането на постоянно повишени нива на кръвната глюкоза, което води до сериозни здравни проблеми, показаха резултатите от проучване, докладвани на 241-ата среща на Американското химическо общество.
        При лечението на диабет от особена важност е дълготрайното понижаване на стойностите на глюкозата в кръвта до определени граници, което гарантира, че няма да се развият късни усложнения (увреждане на малките кръвоносни съдове на очите и бъбреците). За оценка на адекватността на лечението до 2 месеца назад се изследва т. нар. гликиран хемоглобин в кръвта - HbA1c.
        Пушачите с диабет имат по-високи нива на гликиран хемоглобин (НbА1с) от непушещите хора със захарна болест, като това се дължи най-вече на никотина в цигарите, който дори в ниска доза може да увеличи НbА1с с 1,8% (от 7 на 8,8% в проведеното сравнение). Увеличението на гликирания хемоглобин е дозозависимо - нараства с изпушването на повече цигари; много високите дози никотин могат да доведат до нарастване на кръвната глюкоза с 34,5%. „Диабетиците са по-застрашени от сърдечносъдово заболяване и тютюнопушенето увеличава допълнително този риск", коментират изследователите.
        Данните от цитираното проучване показват, че дори и лепенките с никотин (никотин заместваща терапия) могат да имат неблагоприятно влияние върху кръвната глюкоза при диабетиците. Затова е по-добре е да се прилагат други методи за отказ от цигарите.
        Пушачите с диабет, поради нежеланието си да преустановят пушенето, се нуждаят от повишаване на дозите на медикаментите и/или добавяне на втори или трети вид таблетки, или започване на инсулиново лечение. Всичко това е свързано с допълнителни разходи на здравно-осигурителната каса, затова изследователите предлагат парични санкции на такива пациенти като: намаляване на процента на реимбурсиране на допълнителните медикаменти или увеличаване на здравно-осигурителните им вноски.

        По материали на специализирано диабетно издание Клуб D - бр. 5 (177), год. ХХІ, октомври 2011
БЕЗДИМНИТЕ ЦИГАРИ

        Алтернативни и привлекателни продукти под формата на различни лъскави устройства заместват традиционните цигари, с претенцията, че са по-безвредни.
        Те обаче съвсем не са безопасни, както производителите им се опитват да обяснят и подлежат на регулация и ограничения, каквито важат и за традиционните цигари.
        Бездимно тютюнево изделие, съгласно определението, дадено в § 1, т. 4 е от допълнителните разпоредби на Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия е тютюнево изделие, чиято консумация не се извършва чрез процес на горене.
        Консумацията при този вид тютюневи изделия се осъществява чрез система за нагряване на тютюн – използва се бързодействащ нагревател с електронен контрол за нагряване на тютюна до предварително определена температура /240 ± 5 Сº/ без да се инициира процес на горене.
        Съгласно доклад на Световната здравна организация устройствата за бездимно пушене на цигари не помагат в борбата с рака. При употребата им се отделят тютюневи емисии, а тютюнът по своята същност е токсичен и съдържа карциногени, дори в естествено състояние. Международни проучвания показват, че пушекът, отделен от системата за нагряване съдържа елементи от пиролизата и термогенната деградация, както е и при дима, отделян при консумацията на тютюневи изделия за пушене.
        Тревожен е и факта, че в горепосочените изделия никотинът е в количества, близки до тези на конвекционалните цигари и води до пристрастяване.
        Бездимните тютюневи изделия за вдишване не представляват електронни цигари (консумира се течност с никотин), употребата на които не попада в забраната за тютюнопушене по чл. 56 и 56а от Закона за здравето.