A- A+
 

ДА ПОСТАВИМ ПОД КОНТРОЛ КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ

          Всяка година, в света близо 8 МИЛИОНА ДУШИ умират преждевременно и ненужно от заболявания, свързани с повишеното кръвно налягане.

          КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ

          Кръвното налягане е налягането, което кръвта упражнява върху стените на кръвоносните съдове при всеки удар на сърцето. Това налягане е необходимо на кръвта, за да може тя да достигне до всички части на човешкото тяло.
          Когато сърцето се свива (нормално около 60 – 80 пъти в минута), то изтласква кръвта в артериите и налягането в тях се увеличава. Обратно, когато сърцето се отпуска между две свивания, налягането на кръвта намалява. Следователно има две нива на кръвно налягане: горно ниво, когато сърцето се е свило и долно ниво, когато сърцето се е отпуснало. Горното ниво на налягане се нарича систолно налягане, а долното – диастолно налягане.
          Кръвното налягане е подложено на денонощни колебания: най-високите стойности са рано сутрин и в късния следобед, значително по-ниски са - по обедно време (особено след обяда) и най-ниски – през нощта.
          Стойностите на кръвното налягане варират в определени граници и в зависимост от извършваната дейност – при физическо натоварване кръвното налягане се покачва, а при покой и почивка - се нормализира.

          АРТЕРИАЛНА ХИПЕРТОНИЯ

          Повишеното кръвно (артериално) налягане се нарича артериална хипертония и е едно от най-честите болестни състояния при човека. Артериалната хипертония може да бъде самостоятелно заболяване или състояние, свързано с други болести – бъбречни, ендокринни, неврогенни.

          Артериалната хипертония е състояние на трайно повишение на диастолното налягане над 90 мм живачен стълб (Hg) и/или повишено систолно налягане над 140 мм Hg при лица над 18-годишна възраст.

          КАТЕГОРИИ (СТЕПЕНИ) НА АРТЕРИАЛНОТО НАЛЯГАНЕ И АРТЕРИАЛНАТА ХИПЕРТОНИЯ

КАТЕГОРИЯ

СИСТОЛНО АН (mm Hg)

ДИАСТОЛНО АН (mm Hg)

Оптимално

< 120

< 80

Нормално

120 – 129

80 – 84

Високо нормално

130 – 139

85 – 89

Степен 1 хипертония (лека)

140 – 159

90 – 99

Степен 2 хипертония (умерена)

160 – 179

100 – 109

Степен 3 хипертония (тежка)

> 180

> 110

          За хората със захарен диабет и/или бъбречни заболявания, желаните стойности на кръвното налягане са по-ниски – под 130/80 mm Hg.

          РИСКОВИ ФАКТОРИ ЗА АРТЕРИАЛНАТА ХИПЕРТОНИЯ

          В 90 - 95% от случаите на артериална хипертония, причините остават неизвестни.
Рисковите фактори, които увеличават вероятността (риска) от възникване на артериална хипертония са две групи: управляеми и неуправляеми.
          Управляемите рискови фактори са: наднормено тегло, повишена консумация на готварска сол и алкохол, ниска физическа активност и заседнал начин на живот, тютюнопушене, психо-емоционално напрежение и стрес.
          Неуправляеми рискови фактори са: възраст, пол, раса, наследственост, генетично предразположение.

          УСЛОЖНЕНИЯ НА АРТЕРИАЛНАТА ХИПЕРТОНИЯ

          Повишеното кръвно налягане причинява екстремно натоварване на сърцето и кръвоносната система. Колкото по-високи са стойностите на кръвното налягане, толкова риска от усложнения за здравето е по-висок.
          Повишеното кръвно налягане е “безмълвно и опасно” заболяване, тъй като обикновено протича безсимптомно или с незначителни оплаквания (главоболие, замайване, задух и зрителни нарушения).
          Артериалната хипертония уврежда сърдечно-съдовата система и може да доведе до тежки последствия - сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна и бъбречна недостатъчност. Повишеното кръвно налягане уврежда също и очите.
          Ето защо профилактиката и ранното откриване на хипертонията предпазват от късните усложнения на заболяването.

          КАКВО МОЖЕ ДА НАПРАВИТЕ, ЗА ДА ПОСТАВИТЕ ПОД КОНТРОЛ ПОВИШЕНОТО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ

          Първата и от особена важност стъпка за справяне с артериалната хипертония е здравословният начин на живот.
Спазвайте следните препоръки:
          • Намалете количеството на приеманата с храната сол - до 5 г дневно (1 чаена лъжичка без връх) или 2 г натрий. Това може да постигнете, като ограничите консумацията на храни, съдържащи сол (месни и колбасарски изделия, консерви, сирене, хляб и тестени произведения) и внимавате с употребата на продукти с високо съдържание на натрий, но без солен вкус - яйца, пресни млечни продукти, ориз, газирани напитки, минерални води, хранителни добавки (бакпулвер, сода за хляб, натриев хидрооксид, натриев сулфид и други).
          • Увеличете консумацията на растителни храни - плодове, зеленчуци и пълнозърнени храни; предпочитайте продукти с по-ниско съдържание на животински мазнини – риба, пилешко (без кожата) и телешко месо, обезмаслени и с ниска масленост млека и млечни произведения.
          • Поддържайте здравословно телесно тегло. Индексът на телесната маса (ИТМ) да бъде в границите от 18,5 до 24,9.
          ИТМ се определя като се раздели теглото в килограми на ръста в метри, повдигнат на квадрат.

          • Спрете да пушите.
          • Движете се повече, правете физически упражнения (не по-малко от 5 - 6 км ходене пеша или 30 – 40 минути физически упражнения дневно).
          • Ограничете консумацията на алкохол. Не превишавайте границите на разумната дневна употреба на алкохол (според експерти на Световната здравна организация), които са следните:

мъже

жени

КОНЦЕНТРАТ (40°)или

100 мл

50 мл

ВИНО (11°)или

375 мл

200 мл

БИРА (5°)

800 мл

400 мл

          Никога не употребявайте и трите вида алкохол в един и същ ден!

          • Намерете своя индивидуален подход за справяне със стреса (автотренинг, почивка и приятни занимания, достатъчен сън).
          • Ограничете или намалете приема на психоактивни вещества (храни и напитки, съдържащи кофеин, протеинови и високонергийни добавки и други).

          Втората стъпка за справяне с повишеното кръвно налягане е да приемате предписаните от Вашия лекар медикаменти (лекарства) цял живот. Никога не прекъсвайте лечението си, дори да се почувствате по-добре, преди да сте се консултирали с Вашия лекар.
          Знайте, че артериалната хипертония може да се контролира ефективно!
          Вие можете сами да контролирате кръвното си налягане, като го мерите два пъти дневно – сутрин и вечер (в часовия интервал 21.00 – 22.00 часа), както и във всички случаи на неразположение. Преди самото измерване не трябва да сте употребявали кафе или да сте пушили цигара поне в последните 30 минути. За да поддържате безопасно кръвно налягане, записвайте регистрираните резултати от измерванията в свой дневник за самоконтрол.
          Добрият и правилен контрол на повишеното кръвно налягане ще Ви осигури нормален и качествен живот с добро самочувствие и работоспособност, здраве и дълголетие.

         

         

РЕЗЮМЕ НА АНАЛИЗ
НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА ЧЕСТОТАТА НА ПОВИШЕНОТО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ СРЕД УЧЕНИЦИ
ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

          Артериалната хипертония – едно от най-честите болестни състояния при човека, може да бъде самостоятелно заболяване или свързано с други болести – бъбречни, ендокринни, неврогенни. В детската възраст повишеното кръвно налягане е основен или второстепенен симптом на редица заболявания, най-често сред по-големите деца.
          Фамилната предразположеност, повишената консумация на сол и алкохол, ниската физическа активност, тютюнопушенето, психо-емоционалното напрежение са рискови за здравето на децата фактори, които увеличават вероятността от възникване на артериална хипертония в по-късна възраст. При учениците хипертонията се среща най-често сред тези с наднормено тегло, с диабет, подложени на стрес или генетично предразположени към заболяването.
          В периода 31 май – 8 юни 2012 година, Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Велико Търново и Община Велико Търново реализираха социологическо изследване за установяване на честотата на повишено кръвно налягане и разпространението на фактори на риска за него сред учениците на 15-годишна възраст от град Велико Търново. Изследването се проведе в рамките на Месеца за профилактика на високото кръвно налягане по програма СИНДИ.
Изследването обхвана 267 ученици на 15 годишна възраст – 122 момчета и 145 момичета, от всички средни общообразователни училища и професионални гимназии на Велико Търново (по една паралелка от училище).
          Извадката е формирана по признака “възраст”, тъй като по данни от последното изследване за носителство на фактори на риска за здравето на учениците (детска компонента на програма СИНДИ – зона Велико Търново „Здрави деца в здрави семейства”, 2009 г.), от всички изследвани на възраст между 14 и 18 години, най-много ученици с повишени стойности на кръвното налягане са сред 15-годишните.
          Измерването на кръвното налягане на учениците беше извършено от медицинските специалисти от здравните кабинети в съответните училища, а анкетиране (чрез индивидуално интервю) за фактори на риска в начина на живот – от експерти на РЗИ – Велико Търново.

          Резултати:

          1. Фактори на риска, свързани с начина на живот
За разпространението на поведенческите фактори сред 15-годишните ученици – употреба на алкохол, консумация на сол, физическа активност и тютюнопушене, съдим по дадените от изследваните ученици отговори и преценка.
Почти всички анкетирани ученици (95,9%) смятат, че не консумират често и в големи количества алкохолни напитки – 94,3% от момчетата и 97,3% от момичетата. Момчетата, които са заявили, че консумират по-големи количества алкохол са два пъти повече от момичетата (5,7% срещу 2,8%).
          Нездравословният навик да прекаляват със солта в храната притежават 34,5% от запитаните ученици, като съществени различия по пол не се наблюдават – 35,3% от момчетата и 33,8% от момичетата. Все пак положително е, че почти две трети от анкетираните (65,5% от момчетата и 66,2% от момичетата) не злоупотребяват с консумацията на сол.
По-голямата част от запитаните ученици – 74,5% са на мнение, че имат нормална физическа активност (ходят пеша средно дневно повече от 60 минути, спортуват и т. н.), като относителният дял на момчетата е по-висок от този на момичетата (съответно 78,7% и 71,0%). Обезпокоителен факт е, че една четвърт (25,5%) от учениците не спортуват, сред които преобладават момичетата (29,0% срещу 21,3%).
Почти всеки четвърти (24,0%) от анкетираните ученици пуши редовно – т.е. всеки ден (23,0% от момчетата и 24,8% от момичетата).

          2. Фамилна предразположеност
          Приблизително всеки трети от запитаните ученици – 27,3% (31,2% от момчетата и 24,1% от момичетата) съобщава за лица до 60-годишна възраст в семейството (майка, баща, брат, сестра) с поставена диагноза хипертония. Такъв проблем не съществува при почти три четвърти от изследваните ученици (72,7%) – 68,9% от момчетата и 75,9% от момичетата.

          3. Индекс на телесната маса (ИТМ)
          По данни на анкетираните за ръст и тегло е изчислен Индексът на телесната маса, като са използвани критериите за оценка на теглото за деца и юноши, препоръчани от СЗО.
          ? С нормално телесно тегло са почти всички (81,3%) от анкетираните ученици на 15-годишна възраст, 73,8% от момчетата и 87,6% от момичетата;
          ? С телесно тегло под нормата са 2,6% от запитаните, 2,5% от момчетата и 2,8% от момичетата;
          ? С наднормено телесно тегло са 12,4% от анкетираните, като делът на момчетата (17,2%) е два пъти по-голям в сравнение с този на момичетата (8,3%);
          ? Със затлъстяване са 3,7% от учениците, предимно момчета – 7,1% срещу 1,3% от момичетата.
          Разпределението по пол показва значителни разлики между момчетата и момичетата, в полза на последните, което корелира и с резултатите за повишени стойности на кръвното налягане.

          4. Кръвно налягане
          Изследването установи по-високи средни стойности на систоличното налягане при момчетата в сравнение с тези при момичетата, съответно 115,43 mm Hg срещу 105,27 mm Hg. Аналогични са резултатите и по отношение на средните стойности на диастоличното налягане – 70,57 mm Hg при момчетата и 67,70 mm Hg при момичетата.
          Резултатите от измерванията на кръвното налягане показват, че с повишени стойности на кръвното налягане (над 130/85 mm Hg), в т. ч. и стойности, определени като високо нормални по класификация на СЗО, са 11,2% от 15-годишните ученици на Велико Търново, като делът на момчетата (16,4%) е почти три пъти по-голям в сравнение с този на момичетата (6,2%).
          С нормално и оптимално систолично кръвно налягане (по-малко от 130 mm Hg) са почти всички от изследваните ученици – 89,89% (84,43% от момчетата и 94,48% от момичетата), с високо нормално систолично налягане (130 mm Hg – 139 mm Hg) са 7,9% от учениците (12,3% от момчетата и 4,1% от момичетата), а с повишени стойности (над 140 mm Hg) – 2,3% (3,3% от момчетата и 1,4% от момичетата).
          С нормално и оптимално (до 80 mm Hg) диастолично кръвно налягане са 96,63% от изследваните ученици – 94,26% от момчетата и 98,62% от момичетата. С повишени стойности на диастоличното налягане (над 90 mm Hg), в т. ч и високо нормално (85 mm Hg – 89 mm Hg) са 3,0% от анкетираните (4,92% от момчетата и 1,38% от момичетата).

          Изводи:

          1. Изследването констатира, че сред учениците на 15-годишна възраст във Велико Търново, са налице рискови фактори, които увеличават вероятността за възникване на повишено кръвно налягане – повече от една трета (34,5%) от тях консумират храни, богати на сол; всеки шести (16,1%) е с наднормено тегло и затлъстяване, а близо една четвърт (24,0%) – пушат. Фамилна предразположеност към заболяването се установява при почти всеки трети от анкетираните (27,3%).
          Отчитат се и някои благоприятни резултати, според преценката на анкетираните – почти всички (95,9%) не злоупотребяват с алкохолни напитки, а близо три четвърти (74,5%) – спортуват или ходят пеша повече от 60 минути дневно.

          2. По отношение нивото на кръвното налягане всеки десети ученик (11,2%) на 15 годишна възраст от Велико Търново е с повишени стойности на кръвното налягане (над 130/85 mm Hg), като относителният дял на момчетата е много по-висок от този на момичетата, както при систоличното, така и при диастоличното налягане. Резултатите са близки до тези от последното епидемиологично изследване за носителство на фактори на риска за здравето на ученици на възраст от 14 до 18 години, проведено в рамките на детската компонента на програма СИНДИ – “Здрави деца в здрави семейства” (2009 г.). Като цяло тенденцията за повишени стойности на кръвното налягане сред 15 годишните ученици, и особено сред момчетата, се запазва.

          3. Проведеното проучване за установяване на честотата на повишено кръвно налягане и разпространението на фактори на риска за него сред учениците на 15-годишна възраст от Велико Търново показва, че е наложително интервенциите за ограничаване въздействието на рисковите за здравето фактори, както и за развитието на дейности по промоция на здраве и профилактика на хроничните неинфекциозни заболявания да продължат. Активиране на дейностите е необходимо най-вече сред изследваната група – 15 годишните ученици.
ВРЕДАТА ОТ СОЛТА
STOP
Да намалим приема на готварска сол


          Какво знаем за солта?

          Готварската сол (натриевият хлорид) е съставена от два елемента – натрий (Na) и хлор (Cl) – естествени съставки на повечето хранителни продукти. Тези елементи приемаме ежедневно с храната дори когато към нея не добавяме нито грам сол.
          Само минимална част от консумираното количество готварска сол идва от солницата. В домакинството за приготвянето на ястията, както и за допълнително солене на масата се използват само 1-2 г готварска сол. 80 % от дневно приеманата сол се намира “скрита” в готовите хранителни продукти.
          Основни вносители на готварска сол са:
                    • хляб (4 филии бял хляб = 2.5 г сол)
                    • месни и зеленчукови консерви
                    • туршии
                    • колбаси, пушени меса
                    • сирене
                    • маслини
                    • готови сосове
                    • майонеза
                    • осолени ядки

          Защо солта вреди?

          Солта свързва водата в организма. Затова приемането на твърде много сол ускорява увеличаването на обема на кръвта, склонността на кръвоносните съдове да се стесняват и води до покачване на кръвното налягане. Прекомерната употреба на готварска сол предизвиква:
                    • Задържане на по-голямо количество вода в организма;
                    • Затрудняване на работата на сърцето, бъбреците и черния дроб;
                    • Задържане на токсините в организма;
                    • Повишаване на риска от инсулти и инфаркти;
                    • Влошаване на зрението;
                    • Наднормено тегло и заболявания като: нефрит, остеопороза, рак на стомаха, Мениеров синдром, цироза на черния дроб, загуба на калций, хроничен гастрит и др.

          Колко сол ни е нужна?

          Нужното количество сол за възрастен човек дневно е не повече от 5 г (= 1 ч.л.) или 2 г натрий. Средното потребление на готварска сол в България е 10-15 г дневно (= 3 ч.л.)
          Това количество е три пъти по-високо от препоръчваните норми.
          Ето защо, използвайте пестеливо готварската сол или солете само в краен случай!

          За да намалите консумацията на готварска сол:

          • Ограничавайте приема на готварска сол с обичайните хранителни продукти, като месни и колбасарски изделия, сирене, хляб и тестени произведения;
          • Внимавайте с употребата на продукти с високо съдържание на натрий, но без солен вкус: яйца, пресни млечни продукти, ориз, газирани напитки (без вино) и минерални води;
          • Проверявайте етикетите на хранителните продукти за съдържание на сол или натрий.

Хранителни добавки съдържащи натрий са:
бакпулвер, сода за хляб, натриев хидроксид, натриев сулфид и др.

          Здравословното, бедно на сол хранене, не означава, че трябва да престанете да изпитвате удоволствие от храната. Както всяка промяна в начина на живот, всичко трябва да става постепенно. Ето защо, малко по малко всеки ден намалявайте количеството сол, което добавяте към храната и при приготвянето на различни рецепти. Изпробвайте алтернативни подправки.
          Високата консумация на сол е само една от предпоставките за развитие на хипертония и инсулти.

ЗАПОМНЕТЕ!

          Сърдечно-съдовите заболявания са резултат от нездравословен начин на живот, който Вие можете да промените, като:
          • Консумирате повече плодове и зеленчуци и намалите мазнините в храната;
          • Пиете умерени количества алкохол;
          • Поддържате здравословно телесно тегло;
          • Спрете да пушите;
          • Увеличите своята физическа активност, спортувате редовно независимо от възрастта;
          • Намерите своя индивидуален подход за справяне със стреса.


БЪДЕТЕ РАЗУМНИ!

          Следвайки съветите за здравословен начин на живот, Вие не само ще намалите риска от сърдечно-съдово заболяване, но ще се почувствате по-добре физически и психически, ще запазите здравето си и ще се радвате на живота.
          Изборът да живеете здравословно е изцяло Ваш!
          Нещо повече – Вашият пример може да помогне и на други хора!

Желаем Ви успех!

          За да намалите приема си на готварска сол:

          • Не поставяйте солница на масата по време на хранене;
          • Когато готвите, посолявайте яденето едва преди да го свалите от печката;
          • Избягвайте туршиите, киселото зеле, консервите, колбасите и осолените меса;
          • Обезсолявайте солените храни: сиренето, туршията, маслините;
          • Предпочитайте сол с намалено съдържание на натрий (профилактична или калиева сол) за посоляване;
          • Използвайте зелени подправки (магданоз, копър, целина и др.) и лимонов сок вместо сол;
          • Старайте се да не приемате повече от 5 г сол дневно;

Имайте предвид, че:
щипка сол = 1.5 г
сол на върха на ножа = 0.25 г

          • Употребявайте повече пресни плодове и зеленчуци