A- A+

2015

2016

2017

2018

2019

2020
2021

18 НОЕМВРИ 2021 – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН БЕЗ ТЮТЮНОПУШЕНЕ
Мото: Да спечелим заедно: един месец без никотин!

       

       Международният ден без тютюнопушене е отбелязан за първи път през 1977 година и оттогава Американската общност за борба с рака обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за Ден против тютюнопушенето.
       По традиция на този ден се призовава всеки пушач да се опита да положи началото за отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и за здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.
В България, 34,5% от населението на възраст над 20 г. са ежедневни пушачи (по предварителни данни от проведеното през 2020 г. от НЦОЗА Национално проучване на факторите на риска за здравето), а тютюнопушенето като рисков фактор за здравето води до сърдечносъдови, ракови, белодробни, мозъчни и други тежки заболявания.
       Проблемът с тютюнопушенето сред подрастващите продължава да е актуален. Резултатите от изследването показват, че 26,3% от анкетираните са правили опит да пушат цигари, като относителният дял на момичетата спрямо момчетата е малко по-висок. Разпределението по възрастови групи показва, че тютюнопушенето е много по-разпространено сред 15-19 годишните ученици – 31,4%, отколкото сред тези на 10-14 години – 4%.
       Регионална здравна инспекция – Велико Търново подкрепя проекта „Бъдеще без дим“, разработен от ПГ по туризъм „Д-р В. Берон“, гр. Велико Търново и допуснат за участие в XIII-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето”. Споделяме разработените в рамките на проекта електронни книги, които могат да се видят тук:
https://www.youtube.com/watch?v=Qq3ztRsv8eQ&t=5s

https://www.youtube.com/watch?v=xws05M0d1Qc

https://www.youtube.com/watch?v=AuHJbtx-dro

       По повод на Международния ден без тютюнопушене Ви каним да се включите в националната кампания Да спечелим заедно: един месец без никотин!“:

 • Ако сте пушач, приемете предизвикателството и спрете цигарите поне за един месец. Повярвайте, Вие можете да откажете цигарите!
 • Ако не сте пушач – помогнете на Ваш приятел да ги спре!
 • Използвайте спестените пари за реализиране на благотворителна инициатива по Ваш избор!
 • Включете членовете на семейството Ви, приятели или колеги във Вашата инициатива!
 • Споделете своите преживявания, видео или снимки от акцията си на ел. адрес  pbpz@rzi-vt.bg до края на 2021 г.
 • Повече за тютюнопушенето може да прочетете тук.

       Споделените преживявания по време на отказа от цигарите са най-добрият пример за всеки пушач.

Най-добрата защита е отказването,
най-подходящият момент е сега!
(публикувано на 17.11.2021 г.)
 

20 ОКТОМВРИ
СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ОСТЕОПОРОЗАТА

 

       Остеопорозата е заболяване, което засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст. Тя е болест, при която плътността и качеството на костта се влошават, което води до намаляване на здравината на скелета и повишаване на риска от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката.  Загубата на костно вещество  няма симптоми и често първият знак за наличието на остеопороза е фрактурата (счупване).  
       Сред факторите за повишен риск са:  генетична предразположеност,  ендокринни заболявания, прием на медикаменти и други, които влияят негативно върху здравето на костите. Много важно значение има също начинът на живот – нездравословно хранене, липса на физически упражнения, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол.
       Профилактичните мерки, които всеки човек може да предприеме за да намали риска от остеопороза са редовните упражнения, диета с достатъчен прием на калций, набавяне на витамин Д чрез излагане на слънчева светлина, здравословен начин на живот и редовни медицински прегледи.  
       Усилията в сферата на профилактиката на остеопорозата трябва да се насочат още в ранна възраст към здравословно хранене и двигателна активност. Например, нуждите от калций могат да се покрият с хранителна диета. За достатъчен се счита общ прием на калций около 800 mg на ден. Това количество може да се достигне чрез здравословна диета, съдържаща дневната доза от богати на калций храни. Например 1 чаша мляко или парче твърдо сирене = 300 mg калций; 1 чаша богата на калций минерална вода = 200 mg калций. При хората над 60-годишна възраст се препоръчва приемането на витамин D да е под формата на добавки. Приемането на богати на протеин храни, както растителни, така и животински допринасят за по-здрави кости и мускули, и за превенция на остеопорозата.
       Когато теглото е под нормалното, също се увеличава рискът от  остеопороза.

       Прости стъпки за поддържане на физическата активност

 1. Изкачвайте стълбите вместо да ползвате асансьора.

 2. Ходете пеш при малки разстояния вместо да разчитате на кола или градски транспорт.

 3. Свикнете да излизате за разходка (или някаква друга активност) всеки ден – поставяйте си дневни и седмични цели.

 4. Стойте на един крак при извършване на ежедневни задачи: напр. миене на зъбите, чакане за кафе, миене на съдове.

(публикувано на 20.10.2021 г.)
 

 

ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА
16 - 22 СЕПТЕМВРИ 2021 г.

       За поредна година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира кампания, целяща да намали до нула поне за един ден броя на загиналите при пътнотранспортни произшествия.
       От 16 до 22 септември 2021 г. се провежда Европейска седмица на мобилността, като 21 септември е обявен за Ден без загинали на пътя. В България денят ще премине под мотото „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“. Главен координатор на проекта на територията на страната е Министерство на вътрешните работи. Към момента на страницата на проекта https://www.roadpolsafetydays.eu са стартирали активности с възможност за присъединяване към проекта на партньори не само от Европа, но и от целия свят. Идеята е всички участници в движението по пътищата да помислят дори само за няколко минути за рисковете, с които се сблъскват; за рисковете, на които може да изложат останалите участници и за това как самите те могат да допринесат за намаляването на рисковете на пътя. На интернет страницата на пътна полиция https://www.mvr.bg/opp е създадена специална рубрика „ROADPOL-Safety-Days“, където се публикува актуална информация и може да бъде разгледана активността на българските участници през изминали години.           
       По данни на Областна дирекция на МВР – Велико Търново, от началото на годината до 31 август 2021 г. на територията на област Велико Търново са регистрирани общо 710 пътно-транспортни произшествия (ПТП), от които 137 тежки, с 20 загинали и 160 ранени граждани. За същия период на миналата година са настъпили 644 ПТП, със 7 загинали и 174 ранени граждани. Статистиката сочи увеличаване на произшествията и броят на загиналите лица.

       Призоваваме гражданите на област Велико Търново на 21 септември да се включат с активно поведение към инициативата за нула жертви на пътя – с отговорно поведение, като спазват правилата за безопасно движение в качеството на водачи, пътници, пешеходци, на родители и учители, които възпитават децата в уважение към закона, за да бъде постигната общата цел и да няма загинали при пътни инциденти. Нека всеки един от нас като участник в пътното движение да стане посланик на инициативата, като подпише приложения образец на Обещание за спазване на правилата за движение по пътищата.

(публикувано на 21.09.2021 г.)
 

Лятна АНТИСПИН кампания

        Предоставянето на услуги за превенция, тестване, лечение и грижа за ХИВ в условията на COVID-19 продължава да бъде сериозно предизвикателство за здравните системи. Световната здравна организация (СЗО) отправи предупреждение, че всяко забавяне на услугите излага допълнително уязвимите групи от населението на риск от заразяване с ХИВ. Здравните специалисти и представители на общността по целия свят правят всичко възможно, за да поддържат тези услуги живи, прилагайки иновативни начини за продължаване на грижите в условията на COVID-19.   
        В тази връзка, в национален мащаб, от Министерството на здравеопазването се организира кратка лятна АНТИСПИН кампания в периода 16.08 - 20.08.2021 г.
        През този период в РЗИ – Велико Търново ще работи кабинетът за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН с работно време: 9.00 ч. – 12.30 ч. и 13.00 ч. – 16.00 ч., при спазване на въведените със заповеди на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки за COVID-19.

        Кабинетът ще предлага консултация по проблемите на ХИВ/СПИН и сексуално преносими инфекции и изследване за ХИВ с бързи тестове.

(публикувано на 11.08.2021 г.)
 

         Във Велико Търново за тринадесета поредна година, от 1 до 7 август 2021 година, ще се проведе Световна Седмица на Кърменето.

         Инициативата се организира и провежда в партньорство от Регионална здравна инспекция – Велико Търново, Община Велико Търново, Център за родители „HAPPY MUMS” и Младежки дом – Велико Търново в рамките на програма „Здрави деца в здрави семейства“.

         Световната седмица на кърменето се отбелязва ежегодно през първата седмица на месец август (1-7 август) и се чества в повече от 120 страни по света. Началото ѝ е поставено през 1992 година. Създадена е от организацията WABA /World Alliance for Breastfeeding Action/- Световен Алианс за активна подкрепа на кърменето с цел възраждане и възстановяване на практиките за кърмене. WABA определя и темата на седмицата, която всяка година е различна. Мотото на тазгодишната кампания е „Защита на кърменето – споделена отговорност“.

         Една от инициативите в нашия град, посветена на Световна Седмица на Кърменето, е традиционният Празник на открито, който ще се проведе на 3 август 2021 година в парк „Дружба”, Велико Търново от 10:00 часа. Ще говорим за всичко, свързано с кърменето, за трудностите и как да ги преодолеем. В парка ще бъде и разположена изложба на всички предоставени творби в конкурса „КЪРМЕНЕТО ДНЕС И ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ“.

(публикувано на 29.07.2021 г.)


 

        На 3 август 2021 година в парк „Дружба” във Велико Търново, за тринадесета поредна година, се проведе традиционният Празник на открито в подкрепа на кърменето.
         Мотото на тазгодишната кампания е „Защита на кърменето – споделена отговорност“.
         Инициативата се провежда в рамките на Световната Седмица на Кърменето
в партньорство с Община Велико Търново, Център за родители „HAPPY MUMS” и Младежки дом Велико Търново в рамките на програма „Здрави деца в здрави семейства“.
         Част от празника беше изложбата „Кърменето днес и през вековете“ и награждаването на най-добрите участници.
         Да окажат  подкрепа и споделят положителни  практики за кърмене на празника бяха 43 майки със своите деца.


(публикувано на 03.08.2021 г.)


Световна седмица на кърменето 2021, по материали на НЦОЗА

(публикувано на 04.08.2021 г.)
 

 

29  ЮНИ  –  ДЕН ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА

         Денят на безопасността на движение по пътищата се отбелязва за трети път в нашата страна. През 2019 г. с решение на Министерския съвет на Република България датата 29 юни е определена за единна дата за страната ни. Избрана е не случайно, пътуванията на дълги разстояния са характерни за летния сезон, като статистиката показва настъпването на най-много  инциденти със загинали и ранени на пътя през този период.
         С развитието на новите технологии, увеличаване скоростта на транспортните средства и управляване на моторни превозни средства /МПС/ под въздействие на алкохол и упойващи вещества броят на пострадалите твърде често е повече от един.
         Взаимодействието на хората с пътнотранспортната система става все по-интензивно. По пътищата се движат много високоскоростни МПС, велосипеди и пешеходци. Поради епидемичната обстановка, свързана с Ковид-19, много хора избягват да ползват обществения транспорт и се движат пеш, което ги поставя в по-голям риск като уязвими участници в движението. От друга страна дългото пътуване се различава от обичайното придвижване в ежедневието и е много по-взискателно по отношение на подготовката на водача, пътниците и превозното средство. Ето няколко полезни съвета, които да вземете предвид, когато тръгвате на път:

 • Планирайте маршрута си. За всеки случай предвидете и резервен маршрут;

 • Подгответе грижливо автомобила си;

 • Подредете предметите в превозното средство отговорно и безопасно, като ги укрепите допълнително;

 • Проверете да не сте забравили неща от първа необходимост – документи, аптечка, фенерче, кабели, свещи, вода, трайни хранителни продукти, топли дрехи, защитна предпазна маска, дезинфектант;

 • Проверете прогнозата за времето;

 • Информирайте Вашите близки за пътуването си;

 • Погрижете се да сте отпочинали и спокойни преди да тръгнете на път;

 • Не се разсейвайте. Оставете мобилното си устройство настрана;

 • Дългите пътувания често се правят споделено. Преди да тръгнете определете някои основни правила;

 • Поставете предпазните колани;

 • Обезопасете децата, които пътуват с Вас;

 • Поставете предпазната си каска, когато се придвижвате с мотоциклет;

 • Шофирайте с безопасна скорост;

 • Бъдете трезви зад волана;

 • Бъдете нащрек при взаимодействие с  уязвими участници в движението;

 • Защитното шофиране е важен аспект за пътната безопасност, което може да Ви предпази от сблъсък. Пазете достатъчно разстояние между Вас и колата пред Вас;

 • Окажете първа помощ, в случай на нужда. Свидетелите на ПТП могат да помогнат за спасяването на човешки животи, като активират системата за спешна помощ и извършват спасителни действия, докато пристигнат професионалните екипи.

         С материалите: Разсеяно шофиране; Електрически тротинетки: правила и съвети за безопасна мобилност; Алкохол – няма безопасно количество, когато сме на пътя, разработени от Държавна агенция по безопасност на движене на пътя може да се запознаете тук .
         За най-малките участници в движението на пътя – децата, агенцията е разработила специално за целта интерактивни уроци по темите: Как да се движим безопасно?; Как да намалим риска от пътнотранспортни произшествия?; Колко опасни могат да са няколко секунди с поглед в телефона; Коланът спасява животи; Колко опасен е алкохолът зад волана.
         С пожелание за безопасни летни ваканционни дни нека да бъдем отговорни на пътя и да спазваме правилата за безопасно движение в качеството си на водачи, пътници и пешеходци на пътя.
         Голяма част от произшествията на пътя са предотвратими!
         Тръгнете по-рано, карайте по-бавно, живейте по-дълго!

(публикувано на 28.06.2021 г.)
 

 

26 ЮНИ –
МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА БОРБА С НАРКОМАНИИТЕ И НЕЗАКОННИЯ ТРАФИК НА НАРКОТИЦИ


         През 1987 година, за пръв път, 26 юни се отбелязва като Международен ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици. Целта е да се предизвика широка обществена подкрепа и съдействие в борбата срещу употребата и злоупотребата с наркотици.
         По данни от годишния европейски доклад за наркотиците, през 2021 година по време на пандемията от коронавирус производството на наркотици в Европа се е увеличило. Заради карантинните мерки продажбите са се преместили от улиците към кодирани платформи в интернет.
         Според проучване, проведено на територията на нашата страна в периода октомври-декември 2020 г. по поръчка и с методологическата подкрепа на Национален фокусен център за наркотици и наркомании от „Глобал Метрикс“ ЕООД , 9,5% от българите на възраст 15-64 г. са употребявали някога в живота си някакво наркотично вещество. Най-голям дял от тях са употребявали марихуана (8,6%), също амфетамини (2,2%), кокаин (2,0%), хашиш (1,9%), екстази (1,3%), хероин (1,0%) и метамфетамини (0,7%). Употреба на комбинация на две и повече наркотични вещества е характерна за 0,9% от анкетираните.
Същото проучване посочва, че най-ранната средна възраст на първа употреба се наблюдава по отношение на употреба на инхаланти и LSD (17 г.), амфетамини, екстази и марихуана (по 19 г.). Първата употреба на хероин и халюциногенни гъби започва средно на 20 години, а на кокаин и метамфетамини – на 21 години.
         Като причини за първа употреба на наркотично вещество, употребявалите най-често посочват „от любопитство, да опитат нещо непознато“ (69,1% от тях), „за удоволствие, за да изпитат временен приятен ефект“ (37,9%), „от скука, за разнообразие“ (17,7%), „защото е част от съвременния начин за развлечение“ (12,6%), „за да бъдат приети от другите (групата, компанията)“ (12,4%).
         Обикновено първата употреба на наркотично вещество се е случила на купон или домашно парти (при 34,6% от употребилите), в домашна обстановка у приятели (26,4%), на открито – на улицата, в градинка, парк (23,6%).
         Само 0,6% от изследваните лица посочват употреба на т.нар. „дизайнерски” наркотици или продукти, различни от вече познатите и разпространявани.
         Според 1,3% от българите на възраст 15-64 г. редовното пушене на канабис не представлява риск за здравето; 4,5% смятат, че няма риск за здравето и когато пушат редовно наргиле; 9,4% одобряват пушенето на канабис.
         По-голямата част от изследваните лица – 76,4% определят употребата на наркотици като проблем за страната ни, а за 57,5% е проблем за населеното място, в което живеят.
         Всички тези данни показват, колко е сериозен проблемът с наркоманиите в страната ни. Стотици хора и техните семейства са жертва на зависимостта от наркотични вещества. Те имат трудности в осъществяването на нормално общуване. Поведението им е насочено преди всичко към набавяне на желаното вещество. Несъзнателно нараняват близките си, губят приятелите и работата си. Наркотиците намаляват способността за правилна преценка.
         Основното оръжие, с което може да се противодейства на все по-широко разпространяващия се проблем, е информацията. Не бива да се пестят сили и средства в усилията за повишаване нивото на здравните знания и умения на всички граждани и по-специално на младите хора. В периода на съзряване, тогава, когато те изграждат своите дългосрочни навици за здравословен начин на живот, е необходимо да бъдат подкрепени от семейството, обществото и от всички заинтересовани институции.

(публикувано на 28.06.2021 г.)
 

 

31 МАЙ 2021 - СВЕТОВЕН ДЕН БЕЗ ТЮТЮНЕВ ДИМ

Мото: “Реши и се откажи!”

         Световният ден без тютюнопушене (The World No Tobacco Day) – 31 май се отбелязва за първи път през 1987 година по инициатива на Световната здравна организация (СЗО). Оттогава до днес, всяка година, в много страни по света се организират събития, насочени към превенцията и ограничаването на тютюнопушенето сред насeлението на планетата.

         Тютюнопушенето е поведенчески фактор с изключително неблагоприятни здравни последици и е една от най-важните, а в много страни и най-важната причина за инвалидизиране, страдание и преждевременна смърт. Употребата на тютюневи изделия е най-голямата външна и поради това предотвратима причина за смърт.

         Отказът от тютюнопушене е по-важен от всякога, тъй като при пушачите COVID-19 протича по-тежко в сравнение с непушачите. COVID-19 е инфекциозно заболяване, което основно атакува белите дробове. Тютюнопушенето нарушава функцията на белите дробове, затруднява организма да се бори с коронавирусите и други заболявания. Тютюнът влияе на имунната система и е основен рисков фактор за редица сърдечно-съдови заболявания, рак и диабет, които излагат хората с тези заболявания на по-висок риск от развитие на усложнения при COVID-19.

         През 2021 година Световният ден ще премине под мотото, определено от СЗО – “Реши и се откажи!”, като има за цел да помогне на 100 милиона души по света да се откажат от тютюнопушенето, чрез различни инициативи и дигитални инструменти. Глобалната епидемия от тютюн годишно води до смъртта на около 8 милиона души в света. Ако пушачите се нуждаят от повече мотивация, пандемията COVID-19 дава подходящия стимул за това. Преодоляването на тютюневата зависимост може да се окаже предизвикателство, особено като се има предвид допълнителният стрес от социално-икономическите трудности на пандемията. Но въпреки това има над 100 причини за да се откажете. ИЗБЕРЕТЕ ВАШАТА на https://www.who.int/news-room/spotlight/more-than-100-reasons-to-quit-tobacc

Ползите за здравето започват да се проявяват още в първите часове, след отказа от тютюнопушене:

6 часа

         Сърдечната Ви дейност се забавя, а кръвното Ви налягане се понижава, макар че може да са необходими няколко седмици, докато те се нормализират напълно.

12 часа

         В организма Ви вече няма въглероден окис от цигарения дим, белият дроб започва да работи малко по-добре, а задухът отслабва.

2 дни

         Обонянието и вкусът Ви се подобряват.

2-12
седмици

         Кръвообращението на Вашия организъм се подобрява, което води до по-голяма лекота при ходене и бягане.

3-9
месеца

         Кашлицата, хриповете и затрудненото Ви дишане намаляват, а работата на белия дроб се подобрява с около 10%.

5 години

         Вашият риск от сърдечен инфаркт става 2 пъти по-малък от този на пушачите.

След
10 години

         Вашият риск да заболеете от рак на белия дроб намалява 2 пъти в сравнение с този на пушачите, а рискът от сърдечен инфаркт става толкова нисък, колкото е при човек, който никога не е пушил.

         Пандемията COVID-19 доведе до милиони потребители на тютюн, които искат да се откажат. Станете един от тях.
         Решете и се откажете!

         Повече информация по темата тютюнопушене: тук
         Видеоклипове: Пази детето, Тютюнопушенето, Денят на Яна, Пушенето на наргиле – факти и рискове за здравето, Невидимият

(публикувано на 28.05.2021 г.)
 

(публикувано на 12.05.2021 г.)

         От 1950 г. Световният ден на здравето (World Health Day) се отбелязва всяка година на 7 април.

         На 7 април 1948 г. е основана Световната здравна организация (СЗО) – специализирана междуправителствена организация на ООН по проблемите на здравеопазването, обединяваща понастоящем 191 страни от целия свят. Тази година мотото на Световния ден е „Нека изградим здрав и справедлив свят.”

         Днес, повече от всякога пандемията от COVID-19 нагледно демонстрира неравенствата между хората в света. Всички държави са засегнати от COVID-19, но най-тежки са последиците за тези, които са били в уязвимо и неравностойно положение преди пандемията.

(публикувано на 06.04.2021 г.)
 

НАЦИОНАЛЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС
НА ТЕМА: „ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО”

         Националният ученически конкурс „Посланици на здравето” се провежда в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора, с цел превенция на поведенческите рискови за здравето фактори, свързани с нeздравословното хранене, ниската физическа активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето.
         Конкурсът се провежда по инициатива на Министерството на здравеопазването (МЗ), в партньорство с Министерството на образованието и науката (МОН), Министерството на културата (МК), Министерството на младежта и спорта (ММС), Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Офис на Световната здравна организация за България (РOСЗОБ) и Български младежки Червен кръст (БМЧК)
         Конкурсът стартира на 20 февруари 2021 г. и продължава до 15 ноември 2021 г., в две фази. През първата фаза (от 20 февруари до 10 април 2021 г.) участниците трябва да изготвят и да изпратят в МЗ своите проекти в области на превенцията на хроничните незаразни болести - „Ограничаване на тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол“ и „Здравословно хранене и физическа активност“. През втората фаза на конкурса (от 15 април до 15 ноември 2021 г.) ще стартира реализацията на проектите и тяхното отчитане.
         Конкурсът ще се проведе в три възрастови категории: 1-4 клас; 5-8 клас и 9-12 клас. Право на участие имат паралелки или випуски от ученици от 1 до 12 клас от цялата страна. Всеки кандидат задължително трябва да участва и в двете фази на конкурса!
         Експертна комисия с участието на представители на МЗ и всички партньори ще извърши класирането на участниците до 20 ноември 2021 г., а официалното награждаване на победителите ще се проведе през месец декември 2021 г.
         Всяка от институциите-партньори (МЗ, МОН, МК, ММС, МОСВ, БМЧК и СЗОБ), съгласно компетентностите и приоритетите си номинира и осигурява предметни награди по 12 проекта, както следва: 9 проекта, класирани за първо, второ и трето място, по 3 проекта във всяка възрастова категория (1-4 клас, 5-8 клас и 9-12 клас); 3 проекта, класирани за поощрителни награди, по една за всяка възрастова категория. МЗ и РОСЗОБ осигуряват по една предметна награда в категорията „Специални постижения в областта на опазване на здравето“.
         Пълната информация за регламента на конкурса - изисквания за кандидатстване, за участие, изисквания към съдържанието на проектите, критерии за оценка, етапи на оценяване и награди за победителите, може да видите тук:
         Регламент
         Формуляр І фаза
         Формуляр ІІ фаза
         Повече информация и консултативна помощ относно кандидатстването и реализацията на вашите проекти, може да получите от експертите в отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в РЗИ – Велико Търново на телефон: 062 614 351.

(публикувано на 22.02.2021 г.)
 

         Традиционно на 14 февруари се провеждат инициативи, имащи за цел повишаване на здравните знания на младите хора, относно рисковото сексуално поведение, опасността от разпространение на ХИВ и СПИН и начините за предпазване. Мероприятията са част от Национална АНТИСПИН кампания, която се провежда всяка година в 4 етапа. Започва на 1 декември – Световния ден за борба със СПИН, вторият етап е по повод Деня на влюбените – 14 февруари, а през третата неделя на месец май (Ден на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН) стартира третият етап. Четвъртият, финален етап, е лятната АНТИСПИН кампания през месец август.
         Заради пандемията от COVID-19 и въведените у нас противоепидемични мерки, тази година инициативите ще се осъществят онлайн във вид на информационни кампании.
         По данни на Министерството на здравеопазването към настоящия момент в България носителите на ХИВ официално са 3 512 лица. В края на 2020 г. общо 1 817 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 783 (98%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.
         Според Световната здравна организация (СЗО) глобалната епидемия от ХИВ все още не е приключила. На фона на пандемията от COVID-19, тя може да нарасне и да окаже опустошително въздействие върху населението на планетата. През 2019 г. в света с ХИВ инфекция живеят 38 милиона души, като всеки пети не знае за своята инфекция, а всеки трети от лекуваните прекъсва предлаганото му лечение по различни причини. През 2019 г. новозаразени с ХИВ са 1,7 милиона души, а по причини, свързани с ХИВ са починали 690 000 души.
         Въпреки значителните усилия, напредъкът в разширяването на услугите за ХИВ се забавя поради пандемията от COVID-19. По тази причина, светът не успя да достигне поставената за 2020 г. цел „90-90-90“, която трябваше да гарантира, че 90% от хората, живеещи с ХИВ, са наясно със статута си; 90% от диагностицираните с ХИВ се лекуват и 90% от всички хора, получаващи лечение, са постигнали подтискане на заболяването. Нереализирането на тези междинни задачи прави още по-трудно постигането на крайната цел, а именно ликвидиране на СПИН до 2030 г.
         Според СЗО един от възможните начини за ограничаване на разпространението на СПИН е осигуряването на тестване на населението за ХИВ в условията на пандемия от COVID-19 и внедряването на иновативни услуги. В края на 2020 г. в България бе реализиран пилотен проект на Фондация „Една стъпка“ с подкрепата на СЗО, чрез който на 120 места в страната бяха доставени 900 безплатни комплекта за самотестване за ХИВ. Това е одобрен метод за орален тест, който открива антитела срещу вируса на ХИВ в слюнката. Тампон се втрива по венците, след което се потапя в реакционен разтвор и резултатът е достъпен след 20 минути. Методът е лесен, удобен и надежден. Въпросниците преди и след тестването предоставиха ценна информация за услугата. Резултатите показват, че: 68% от тестувалите се, живеещи в по-малките градове, никога не са били изследвани за ХИВ, а 71% предпочитат домашното тестване пред традиционните методи.
         От 2016 г. СЗО препоръчва да се предлага самотестването като допълнителен подход към традиционните услуги за тестване на ХИВ. Не всички страни от Европейския регион, обаче, са се възползвали от тази възможност.
         Към настоящия момент Министерство на здравеопазването разработва нова Национална програма за превенция и контрол на ХИВ за периода 2021 - 2025 г. Според експерти по обществено здраве на СЗО, от решаващо значение е, в програмата да бъдат включени услуги за самотестване и безплатно тестване за полово предавани инфекции.

(публикувано на 12.02.2021 г.)

 

РЕГИОНАЛНА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО
организира
ОБЛАСТЕН КОНКУРС

         Настоящият конкурс има за цел да привлече младите автори да отговорят самостоятелно на въпроса „Какво трябва да се направи, за да се спре разпространението на коронавирусната инфекция?“ чрез създаване на рисунки и плакати по следните теми:
         • Лична хигиена
         • Здравословен начин на живот
         • Спазване на правилата и мерките в ежедневието и във времето
         • Заедно сме (доброволчество, помощ на самотни и възрастни хора)
         • Благодаря на лекарите
         Художествените творби трябва да разкрият визията на техните автори за решаване на проблема с разпространението на коронавирусната инфекция. Участниците ще бъдат оценявани в три възрастови групи: до IV клас, от V до VII клас, от VIII до XII клас. Авторите на най-добрите творби ще бъдат наградени с грамоти и предметни награди, а творбите им качени на интернет и фейсбук страницата /Инфо РЗИ/ на инспекцията.

РЕГЛАМЕНТ

         1. Право на участие и изисквания
         • ученици от област Велико Търново
         • творбите да са индивидуални и авторски
         • могат да се използват различни техники за изпълнение
         • организаторите си запазват правото да публикуват творбите с цел презентиране и популяризиране на конкурса

         2. Възрастови групи:
         • I възрастова група - до IV клас
         • II възрастова група - от V до VII клас
         • III възрастова група - от VIII до XII клас

         3. Рисунка или плакат - в конкурса се приемат рисунки и плакати, като:
         • учениците от I възрастова група изработват и предоставят рисунки
         • учениците от II и III възрастова група изработват и предоставят плакати

         4. Формуляр за регистрация – в анотацията към творбата е необходимо да се попълни: 

         Формуляр за регистрация в конкурса „Заедно срещу коронавируса“ на:

Име и фамилия на участника

 

Училище

 
Клас  

Населено място

 

Дата на изпълнение

 

Техника на изпълнение

 

Кратко заглавие на творбата

 

Телефон за кореспонденция

 

         5. Срок за изпращане - не по-късно от 30 март 2021 година

         6. Начин за получаване и адрес – само в електронен вид (jpeg; pdf формат) на адрес: pbpz@rzi-vt.bg
         Всяка творба, трябва да е придружена с попълнен формуляр за регистрация!

         7. Критерии за оценка:
         • композиционно решение
         • художествен вкус, оригиналност, образност
         • владение на избраната техника
         • цветова схема на работа, изразителност
         • естетичен външен вид и дизайн на работата
         • съответствие на работата с темата на конкурса и възрастта на участника

         8. Допълнителна информация може да получите на телефон 062/614 351 - Йорданка Илиева и електронен адрес: pbpz@rzi-vt.bg

(публикувано на 08.02.2021 г.)


 

ОБЛАСТЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС
„ЗАЕДНО СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА“


         През месец април 2021 г. Регионална здравна инспекция – Велико Търново финализира областния ученически конкурс за създаване на рисунка и плакат под надслов „Заедно срещу коронавируса“.
         В конкурса са представени общо 25 творби от 7 училища (СУ „Владимир Комаров“, гр. В. Търново; СУ „Емилиян Станев“, гр. В. Търново; СУ „Георги Измирлиев“, гр. Г. Оряховица; СУ „Бачо Киро“, гр. Павликени; ОУ „Иван Вазов“, гр. Г. Оряховица, ОУ „П. Р. Славейков“, ЧПГ „Аркус“, гр. В. Търново) и две детски заведения (ДГ „Детски свят“ – Полски Тръмбеш и ДГ „Звездица“ – Димитровград).
         Съгласно регламента на конкурса до журиране са допуснати 22 индивидуални творби, изработени от 22 ученика от област Велико Търново, разпределени в три възрастови групи, както следва: от 1 до 4 клас – 15 рисунки; от 5 до 7 клас – 3 плаката и от 8 до 12 клас – 4 плакати.

         ПОБЕДИТЕЛИТЕ В КОНКУРСА „ЗАЕДНО СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА“ ПО ВЪЗРАСТОВИ ГРУПИ СА:

УЧЕНИЦИ 1 - 4 КЛАС

Първо място – Стефан Градинаров, СУ „Владимир Комаров“, гр. Велико Търново


„Заедно ще се справим!“Второ място – Аделина Петрова, СУ „Емилиян Станев“, гр. Велико Търново


„Героите на Ковид“Трето място – Белинда Иванова, СУ „Владимир Комаров“, гр. Велико Търново


„Благодарим Ви за грижата!“Трето място – Виктория Генова, СУ „Владимир Комаров“, гр. Велико Търново


„Заедно ще се справим!“Поощрителни награди:

Мартина Берекетова, ОУ „Иван Вазов“, гр. Горна Оряховица;


„Здравословния начин на живот, ни прави по силни срещу коронавирусната инфекция. “

 

Диляна Димова, СУ „Георги Измирлиев“, гр. Горна Оряховица


„Детство без ковид“


УЧЕНИЦИ 5 - 7 КЛАС

Първо място – Йоан Георгиев, СУ „Георги Измирлиев“, гр. Горна Оряховица

 


Второ място – Димитър Станков, ОУ „П. Р. Славейков”, гр. Велико Търново


„Страхът не е решение”

 


Трето място – Георги Христов, СУ „Георги Измирлиев“, гр. Горна Оряховица

 

УЧЕНИЦИ 8 - 12 КЛАС

Първо място – Ивон Гърчева, ЧПГ „Аркус“, гр. Велико Търново


„Нека да помогнем!“

 


Второ място – Франческа Джеймс, ЧПГ „Аркус“, гр. Велико Търново


„Save yourselves!“

 


Трето място – Анна Ловецкая, ЧПГ „Аркус“, гр. Велико Търново


„Когато светът е под властта на вируса...“


Трето място – Мая Костова, СУ „Бачо Киро“, гр. Павликени


„Заедно ще победим COVID-19“


         Участниците в конкурса активно подкрепиха идеята на конкурса и показаха творчество, въображение и креативност в работата си. С другите творби може да се запознаете тук.

2 "в" клас, СУ „Георги Измирлиев“, гр. Горна Оряховица

 

група Пакостници, ДГ „Звездица“, гр. Димитровград

 

Пламен Петров, ДГ „Детски свят“, гр. Полски Тръмбеш


„Маската пази България от корона вируса“

 

Алдин Стефанов, СУ „Владимир Комаров“, гр. Велико Търново


„Заедно ще се справим!“

 

Галка Анчева, СУ „Владимир Комаров“, гр. Велико Търново


„Благодарим Ви, медици!“

 

Диян Спасов, СУ „Владимир Комаров“, гр. Велико Търново

 
„Спазвайте мерките!“

 

Елица Атанасова, СУ „Владимир Комаров“, гр. Велико Търново


„Спазваме ли мерките, ще успеем!“

 

Мирослав Кирчев, СУ „Владимир Комаров“, гр. Велико Търново


„Ще се справим с коронавируса!“

 

Русалина Йорданова, СУ „Владимир Комаров“, гр. Велико Търново


„Всичко ще се оправи.“

 

Светлин Георгиев, СУ „Владимир Комаров“, гр. Велико Търново


„Заедно ще се справим!“

 

Теодор Стоев, СУ „Владимир Комаров“, гр. Велико Търново

 
„Ние ще победим коронавируса!“

 

Юсние Алиева, СУ „Владимир Комаров“, гр. Велико Търново


„Заедно ще се справим!“


         Регионална здравна инспекция – Велико Търново благодари на всички момичета и момчета, изпратили своите рисунки и плакати, както и на техните родители и ръководители!
         Организаторите на конкурса ще се свържат с наградените ученици и ръководители за получаване на наградите и грамотите.

(публикувано на 15.04.2021 г.)

4 ФЕВРУАРИ - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С РАКА

Мото: 2019-2021 г. „Аз съм и ще”
Мото: 2021 г. „Всички наши действия имат значение заедно”

         На 4 февруари се отбелязва Световният ден за борба с рака. Кампанията „Аз съм и ще” е свързана с всеки човек и личния му ангажимент за намаляване на борбата с рака чрез повишаване на осведомеността, насърчаване на ранното диагностициране и лечение. През 2021 година ние вярваме, че заедно ще се обединим в борбата срещу коварната диагноза, с цел спасяване на милиони предотвратими смъртни случаи, причинени от рак чрез силата на сътрудничеството и колективните действия.
         Онкологичните заболявания са сред основните причини за смъртност в световен мащаб. С най-голяма честота са злокачествените заболявания на млечната жлеза при жените и на рака на белите дробове при мъжете, следвани от тези на дебелото и правото черво, на простатната жлеза и гинекологичните злокачествени заболявания при жените. В световен мащаб злокачествените заболявания бележат тенденция към увеличаване.
Какво можем да направим ние днес и сега – да отделим време за размисъл; да се ангажираме, независимо дали става дума за даряване на време или пари; да насрочим профилактичния си преглед или да направим по-здравословен избор на хранене, да повишим физическата си активност, да откажем цигарите, да не злоупотребяваме с алкохол; да отделим малко време, за да се свържем с любимите си хора, които са били докоснати от тази коварна болест.
         Повече информация за Световния ден на рака може да прочетете на адрес: www.worldcancerday.org.


(публикувано на 04.02.2021 г.)