A- A+

 

2015

2016

2017
2018
        На 19 декември 2018 г. служителите на РЗИ – Велико Търново бяха поздравени за предстоящите Коледни и Новогодишни празници от децата на група „Мечо пух“ от ДГ „Соня“ – Велико Търново.
        Децата представиха богата музикално-артистична програма с пожелания за берекет, здраве и весели празници.


(публикувано на 19.12.2018 г.)
        На 17 декември 2018 г. в ОУ „Бачо Киро“, гр. Велико Търново се проведе последната инициатива за 2018 година в рамките на общинската програма „Здрави деца в здрави семейства“ – коледен кулинарен конкурс. Ученици, родители и учители представиха на конкурса пищен асортимент от собственоръчно направени традиционни и здравословни храни и напитки.
        Наградите бяха осигурени от програма „Здрави деца в здрави семейства“ на Община Велико Търново.

(публикувано на 19.12.2018 г.)
 

        За първи път 1 Декември е отбелязан като ден за съпричастност към засегнатите от болестта СПИН през 1988 година. Вече 30 години Световният ден поставя символичното начало на целогодишна кампания, чиито акцент е превенцията, образованието и информираността на хората относно ХИВ-инфекцията.
        СПИН е едно от най-опасните вирусни заболявания, познати на хората досега. В света над 36 милиона души живеят с вируса на СПИН.
        По данни на Министерството на здравеопазването в България от началото на 2018 година до средата на месец ноември са открити нови 269 ХИВ-серопозитивни, а до края на годината се очаква техният брой да нарасне с още 30. Годишният брой на регистрираните случаи се увеличава постепенно в годините, като през 2017 г. новорегистрираните са 241. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени. Съотношението на инфектираните мъже и жени през настоящата година е 8:1. По-голямата част от новорегистрираните (88%) са се заразили по сексуален път, а 10% - при инжекционна употреба на наркотици. Повече от половината от новорегистрираните – 54% са от групата на мъжете, хомосексуалисти.
        СПИН е заболяване, причинено от вирус, наречен ХИВ (от английското: HIV – Human Immunodeficiency Virus – човешки имуннодефицитен вирус), който уврежда защитните сили на човека, вследствие на което се развиват тежки заболявания, водещи до смърт. Важно е да се знае, че човек може да носи в себе си вируса ХИВ, но да не боледува от СПИН. През това време, неподозирайки нищо, той разпространява вируса, като го предава на други хора. СПИН сам по себе си не убива, но когато защитните сили на организма са унищожени, дори най-безобидно заболяване може да бъде смъртоносно.
        Вирусът ХИВ може да се открие в различни телесни течности на болните – кръв, кръвни продукти, семенна течност, сълзи, слюнка, пот и др. Предаването на инфекцията се осъществява:
        При полов контакт;
        При преливане на кръв, кръвни продукти, присаждане на органи или използване на общи венозни игли;
        От болната майка на новороденото й (чрез плацентата, по време на раждането или с кърмата).
Съобразно механизмите, по които инфекцията се предава, профилактиката на ХИВ включва:
        Контрол на всички кръвни продукти, органи за присаждане, дарена сперма за оплождане и майчина мляко;
        Контрол върху използването на индивидуални спринцовки и игли, и ефикасна дезинфекция на всички инструменти, които могат да бъдат преносители на вируса;
        Използване на ПРЕЗЕРВАТИВ при всички полови контакти!
        Тазгодишната кампания по повод на Световния ден за борба със СПИН ще премине под мотото „Узнай своя статус“ и има за цел да мотивира гражданите да изследват състоянието си по отношение на ХИВ/СПИН.
        От началото на 2018 година до м. октомври в страната са се изследвали над 242 000 лица за ХИВ.
        Най-сигурният начин да разберете дали сте заразени с вируса на СПИН е да си направите тест за ХИВ в Кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС) в Регионална здравна инспекция РЗИ – Велико Търново.
        По повод 1 декември РЗИ – Велико Търново, съвместно с Община Велико Търново, БМЧК, ЦМЕДТ „Амалипе” и Градски ученически парламент, организира здравно-образователна кампания в центъра на гр. Велико Търново. Мероприятието ще се състои на 4.12.2018 г. (вторник) до входа на парк „Марно поле“ от 12:00 до 14:00 часа. По време на кампанията в близост ще бъде разположен мобилният кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН и всеки желаещ би могъл да разбере своя ХИВ статус.

(публикувано на 29.11.2018 г.)


КАМПАНИЯ ПО ПОВОД НА СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА СРЕЩУ СПИН – 1 ДЕКЕМВРИ

        На 4.12.2018 г. от 12:00 до 14:00 часа в центъра на град Велико Търново се проведе здравно-образователна кампания под надслов „Узнай своя статус“, организирана от РЗИ – Велико Търново, в партньорство с Община Велико Търново, БМЧК, ЦМЕДТ „Амалипе” и Градски ученически парламент.
        Проявата беше посветена на Световния ден за борба срещу СПИН, който ежегодно се отбелязва на 1 декември. Преминаващите граждани имаха възможността да се включат в образователна игра на тема „Как мога/не мога да се заразя със СПИН?“, а от доброволците в кампанията бяха раздавани балони и презервативи.
        В разположения наблизо мобилен кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН преминаха 19 граждани, на възраст между 16 и 74 години, резултатите на които са отрицателни.

(публикувано на 05.12.2018 г.)
ОТЛАГАНЕ

        Предвид метеорологичната прогноза за много ниски температури за 30 ноември 2018 г. (петък) организаторите на кампанията, посветена на Световния ден за борба със СПИН – 1-ви декември, отлагат предвидените за този ден мероприятия.
        Кампанията ще се проведе на 4.12.2018 г. (вторник) от 12:00 ч. в началото на централната алея на парк „Марно поле“ (зад ДНА) – Велико Търново.

(публикувано на 29.11.2018 г.)
СЪОБЩЕНИЕ

        На 4 декември (вторник) 2018 г. от 10:00 ч. в ДГ „Соня“ гр. Велико Търново ще се проведе демонстрационно занятие - празник с децата от 4-Б група „Мечо Пух“ под мотото „Ние знаем как да се храним здравословно“.
        Инициативата е част от програмата на община Велико Търново „Здрави деца в здрави семейства“ и обучителния модул на децата по здравословно хранене. Организатори са РЗИ – Велико Търново и ДГ „Соня“ гр. Велико Търново. Освен представянето на знанията си за здравословното хранене децата ще демонстрират как сами могат да си приготвят здравословна закуска с коледни елементи.

        Заповядайте на празника!

(публикувано на 29.11.2018 г.)


„Знаем да се храним здравословно“


        На 4 декември 2018 г. в ДГ „Соня“ – Велико Търново се проведе открит урок с децата от група „Мечо Пух“ под надслов „Знаем да се храним здравословно“.
        Малките „Шеф” готвачи активно се включиха в игри и викторина по темата здравословно хранене. По забавен начин показаха, че знаят как да се хранят правилно, с повече плодове и зеленчуци, и по-малко тесто и захар.
Децата приготвиха здравословен сандвич „Коледно джудже” (от пълнозърнест хляб, извара, краве масло, моркови, червена чушка и маслина) и похапнаха с апетит.
        Инициативата е част от кампанията, посветена на превенцията на затлъстяването сред децата в ранна детска възраст и се организира в рамките на общинската програма „Здрави деца в здрави семейства” – Велико Търново.

(публикувано на 05.12.2018 г.)
Клуб на здравето

        На 28.11.2018 година в Регионална здравна инспекция – Велико Търново се проведе третата, последна за тази година, сбирка на Клуба на здравето. Срещата откри Стоян Долапчиев – председател на клуба, а инж. Евгени Далев презентира темата „Терапия с камбанен звън”.
        В инициативата участваха 21 членове и гости на клуба. Председателят на клуба Стоян Долапчиев награди с „вълшебни” златни звънчета (символ на клуба) д-р Любка Любенова, журналистите Мирослав Дечев и Даниела Лазарова за активно участие в дейностите на клуба и популяризиране на същите сред населението на Велико Търново.

(публикувано на 29.11.2018 г.)
Състезание по безопасност на движението „Да запазим живота на пътя!”


        На 27 ноември 2018 година в СУ „Емилиян Станев”, Велико Търново се проведе състезание по безопасност на движението под мотото „Аз зная и внимавам на пътя!”, организирано от РЗИ –Велико Търново, в партньорство с ръководството на училището.
        В надпреварата участваха общо 52 ученика от 3 и 4 клас, разпределени в отбори по четирима. Състезателите преминаваха през 4 пункта, на които разпознаваха пътни знаци, редяха пешеходна пътека, светофар и пъзел, отговаряха на въпроси, съобразно възрастта си и други. С публиката (над 200 ученици), която бурно подкрепяше отборите беше проведена викторина по темата безопасност на движението.
        Всички участници в състезанието получиха награди, според показаните от тях знания и умения, осигурени от Община Велико Търново в рамките на бюджета на програма „Здрави деца в здрави семейства” за 2018 година.

(публикувано на 28.11.2018 г.)
„Ден на отворените врати”

        В рамките на общинската програма „Здрави деца в здрави семейства”, на 15 ноември 2018 година, Регионална здравна инспекция – Велико Търново със съдействието на Община Велико Търново и Филиал Велико Търново към Медицински университет Варна организират „Ден на отворените врати”, посветен на Международния ден без тютюнопушене – 15 ноември и превенцията на хроничните незаразни болести, и СПИН.
        По време на инициативата ще бъдат осъществени:
        • изследване на дишането със спирометър;
        • измерване на кръвна захар и кръвно налягане;
        • консултиране и изследване за носителство на вируса на СПИН и сифилис;
        • изработване на постери/табла по темите „Какво ще спечеля, ако не пуша” и „Какво мога да правя, вместо да пуша”;
        • разпространение на здравно-образователни материали.

        Проявата ще се проведе на 15 ноември 2018 г. от 10:00 ч. до 13:00 ч. в салона на Регионална здравна инспекция – Велико Търново, бул. Никола Габровски № 23 (ет. 1).

(публикувано на 13.11.2018 г.)


„ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ”

        В рамките на общинската програма „Здрави деца в здрави семейства”, на 15 ноември 2018 година, Регионална здравна инспекция – Велико Търново със съдействието на Община Велико Търново и Филиал Велико Търново към Медицински университет Варна организира „Ден на отворените врати”. Инициативата беше посветена на превенцията на хроничните незаразни болести и Международния ден без тютюнопушене – 15 ноември.
        Целта на проявата беше чрез направените безплатни профилактични изследвания да се обърне отново внимание на рисковите за здравето на човека фактори – тютюнопушене, нездравословно хранене, ниска двигателна активност и рисково сексуално поведение.
        През импровизираните кабинети, преминаха общо 219 лица на възраст от 16 до 74 години, както следва:
        в „Кабинета за профилактика на диабета” 86 граждани, от които 71 жени и 15 мъже, изследваха кръвната си захар. Отклонения от референтните стойности бяха установени при 2 души (1 мъж и 1 жена);
        в „Кабинета за профилактика на белодробни заболявания” бяха извършени спирометрии на 28 лица (настоящи и бивши пушачи) - 21 жени и 7 мъже. При двама от тях бяха установени отклонения от нормалните стойности на дишането;
        в „Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН” 50 желаещи (44 жени и 6 мъже) бяха изследвани за вирусоносителство на ХИВ и сифилис. Положителен резултат не беше отчетен;
        в „Кабинета за профилактика на хипертонията” беше измерено кръвното налягане на 55 души (45 жени и 10 мъже). С нормални (равни/под 140/90 мм живачен стълб) и оптимални стойности (равни/под 120/80 мм живачен стълб) на кръвното налягане са 80% от лицата, измерили кръвното си налягане (44). При 10 жени и 1 мъж беше установено кръвно налягане с повишени стойности (над 140/90 мм живачен стълб).
Разпространени бяха 6 заглавия на здравно-образователни материали.

(публикувано на 16.11.2018 г.)
 

15 НОЕМВРИ 2018 – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН БЕЗ ТЮТЮНОПУШЕНЕ
„Да спечелим заедно – един ден без цигари“

        Международният ден без тютюнопушене е отбелязан за първи път през 1977 година. Оттогава Американската общност за борба с рака обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за Ден против тютюнопушенето, който се отбелязва в много други страни по света и се чества официално от Международния съюз за борба с рака. На този ден пушачи в целия свят спестяват пари като не пушат и инвестират спестените по този начин средства в благородни каузи, насърчаващи здравословния начин на живот и ограничаване на тютюнопушенето.
        В България инициативи, посветени на Международния ден и превенцията на тютюнопушенето се провеждат от 1990 година.
        По данни на Националния център по обществено здраве и анализи („Национално проучване на факторите на риска за здравето”, 2013-2014 г.) в нашата страна 37,4% от населението на възраст над 20 г. са активни пушачи.         Тютюнопушенето като рисков фактор за здравето води до сърдечносъдови, ракови, белодробни, мозъчни и други тежки заболявания.
        Регионална здравна инспекция – Велико Търново (РЗИ) призовава всеки пушач да се включи в националната кампания под надслов „Да спечелим заедно – един ден без цигари“, като направи план за отказ от тютюнопушене или не пуши цигари в деня на събитието (третия четвъртък през месец ноември). С отказ, дори и за един ден, пушачите ще предприемат важна стъпка към по-здравословен живот и намаляване на риска от хронични незаразни болести (ХНБ).
        Повече информация по темата тютюнопушене може да научите тук:
       Тютюнопушенето – рисков фактор за ХНБ
       Пушенето на наргиле – факти и рискове за здравето
       Посланици на здравето

        По повод на Международния ден без тютюнопушене РЗИ – Велико Търново и Община Велико Търново организират следните дейности и инициативи:

        22 октомври – 7 декември 2018 г.
        Конкурс за изработване на подложка за чаша „С аромат на кафе или чай, но без цигара” сред ученици (1 - 8 клас) от област Велико Търново

        15 ноември 2018 г.
        • Консултации за отказ от тютюнопушене и функционално изследване на дишането (спирометрия) в рамките на инициативата „Ден на отворените врати” в РЗИ – Велико Търново
        • Изработване на постери/табла по темите „Какво ще спечеля, ако не пуша” и „Какво мога да правя, вместо да пуша”

        12 – 16 ноември 2018 г.
        Презентации по темите „Здраве и тютюнопушене” и „Рискове, свързани с употребата на наргиле” с ученици от СУ „Вичо Грънчаров” – Горна Оряховица.

        5 – 16 ноември 2018 г.
        Разпространение на здравно-образователни материали по темата тютюнопушене (филми, видео и аудиоклипове, дипляни, плакати и други) сред граждани, ученици, педагози, здравни медиатори и модератори от общините Велико Търново, Горна Оряховица, Стражица и Елена

(публикувано на 13.11.2018 г.)
„Да запазим живота на пътя!”

        На 9 ноември 2018 година в ЧПГ „Аркус” – Велико Търново се проведоха образователни игри под мотото „Да запазим живота на пътя!”, посветени на превенцията на пътно-транспортния травматизъм. Състезателите (разделени в отбори по трима) показаха своите знания и умения по безопасност на движението и превенцията на употребата на алкохол.
        Всички участници в състезанието получиха грамоти и светлоотразителни гривни, а най-добре представилите се три отбора -индивидуални награди, осигурени от Община Велико Търново в рамките на бюджета на програма „Здрави деца в здрави семейства” за 2018 година.

(публикувано на 13.11.2018 г.)
 

РЕГИОНАЛНА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО
РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО – ВЕЛИКО ТЪРНОВО
ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО

организират

КОНКУРС
ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА ПОДЛОЖКА ЗА ЧАША

на тема

        Конкурсът е посветен на Международния ден без тютюнопушене – 15 ноември 2018 г. и се провежда в рамките на Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014 - 2020 г. и Общинска програма “Здрави деца в здрави семейства” – Велико Търново

        УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ:

        • Право на участие – всички ученици от област Велико Търново
        • Категории - две възрастови групи: 1- 4 клас (първа група), 5 - 8 клас (втора група)
        • Форма, размери и техника – без ограничение
        • Материали – по избор (хартия, картон, велпапе, филц, дърво, корк, ПВЦ и други)
        • Информация, изписана на гърба на творбата - име и фамилия, навършени години, клас, училище, телефон за обратна връзка
        • Критерии за оценка – оригиналност на идеята, придържане към темата, привлекателност, самостоятелност на изпълнението
        ! Всеки участник може да участва с неограничен брой подложки, като същите трябва да са индивидуални, авторски и да не са копирани от Интернет.
        • Награди – предметни за най-добрите творби във всяка възрастова група и грамоти за всички участници в конкурса
        • Краен срок и адрес за получаване - не по-късно от 15.11.2018 г. на адрес:
        Велико Търново 5002; ул. “Никола Габровски” №23; РЗИ - Велико Търново, отдел “Профилактика на болестите и промоция на здравето” (етаж 8, стая 802)

Допълнителна информация за конкурса може да получите на телефони:
062/ 614 351 0876518239 (Йорданка Илиева) или e-mail: pbpz@rzi-vt.bg

(публикувано на 25.10.2018 г.)


ПОБЕДИТЕЛИ
В КОНКУРСА НА ТЕМА
„С АРОМАТ НА КАФЕ ИЛИ ЧАЙ, НО БЕЗ ЦИГАРА”

        По повод на Международния ден без тютюнопушене - 15 ноември 2018 година във всички училища на област Велико Търново беше обявен конкурс за подложка на тема „С аромат на кафе или чай, но без цигара”. Конкурсът е организиран от РЗИ –Велико Търново, в партньорство с Община Велико Търново и Регионално управление на образованието – Велико Търново и се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014 - 2020 г и Общинската програма „Здрави деца в здрави семейства”.
        В конкурса взеха участие 402 ученици от І до VІІІ клас от 19 училища в област Велико Търново с общо 563 творби, разпределени в две възрастови групи, съответно от І до ІV клас и от V до VІІІ клас.
        Представените подложки в конкурса се разпределиха в две основни групи, както следва:
? Първа група – творби на ученици от община Велико Търново. Журирани са общо 215 творби, изработени от 162 ученика от 7 училища в община Велико Търново (ОУ "Св. Патриарх Евтимий", ОУ "Бачо Киро", СУ "Владимир Комаров" и СУ "Вела Благоева" от гр. Велико Търново; ОУ "Свети Иван Рилски" – с. Балван, ОУ "Христо Смирненски" – с. Самоводене и ЧОУ „Димитър Екимов” – с. Русаля).
? Втора група – творби на ученици от област Велико Търново (като в журирането не участват, творбите от първата група). Представени са общо 348 творби, изработени от 240 ученика от 12 училища извън община Велико Търново (СУ "Вичо Грънчаров", ОУ "Св. св. Кирил и Методий" и ПГХТ "Проф. д-р Асен Златаров" от гр. Горна Оряховица; ОУ „Елин Пелин” – с. Първомайци; СУ "Максим Райкович"- гр. Лясковец; СУ "Николай Катранов" – гр. Свищов; СУ „Бачо Киро” – гр. Павликени; ОУ "Бачо Киро" – гр. Бяла Черква; ОУ „Васил Левски” – с. Петко Каравелово”; ОУ "П. Р. Славейков" - с. Джулюница; ОУ " Христо Ботев" – с. Ореш и ОУ "Св. Климент Охридски" – с. Виноград.)
        На 22 ноември 2018 г. комисия в състав: председател: Мариета Иванова Конова – председател на Съюза на българските художници във Велико Търново и членове: Бонка Караиванова-Долчинкова – старши експерт по природни науки и екология в РУО – Велико Търново, д-р Диляна Вачкова – гл. експерт в дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в община Велико Търново, Йорданка Илиева и Анелия Козлева – главни експерти в отдел „ПБПЗ” в РЗИ-Велико Търново оцени представените творби по критериите: придържане към темата, оригиналност на идеята, самостоятелност на изпълнението и определи победителите в конкурса.

ПОБЕДИТЕЛИ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО

        УЧЕНИЦИ І - ІV КЛАС

        Първо място
        Николета Недева от СУ „Владимир Комаров – гр. Велико Търново
        Второ място – Преслава Спасичкова от ОУ "Св. Патриарх Евтимий" – гр. Велико Търново
        Трето място – Надежда Върбанова от СУ „Владимир Комаров” – гр. Велико Търново
        Поощрителна награда – Никол Николова от ОУ "Св. Патриарх Евтимий" – гр. Велико Търново
        Специална награда: 2 г клас от ОУ „Св. Патриарх Евтимий” – гр. Велико Търново за изработени 24 творби с послания за отказ от тютюнопушене        УЧЕНИЦИ V - VІІІ КЛАС

        Първо място – Мария Ошкина от ОУ „Бачо Киро” – гр. Велико Търново
        Второ място – Калина Николова от ОУ "Св. Патриарх Евтимий"– гр. Велико Търново
        Трето място – Боян Тананеев от СУ „Вела Благоева” – гр. Велико Търново
        Поощрителни награди: Калояна Цонева от СУ „Вела Благоева” – гр. Велико Търново
                                                  Рая Цончева 6 клас от СУ „Вела Благоева” – гр, Велико Търново
                                                  Диана Караиванова от ОУ „Бачо Киро” – гр. Велико ТърновоПОБЕДИТЕЛИ ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

        УЧЕНИЦИ І - ІV КЛАС

        Първо място – Владимир Христов, СУ „Вичо Грънчаров” – гр. Г. Оряховица
        Второ място – Венелин Хинов СУ „Вичо Грънчаров” – гр. Г. Оряховица
        Второ място – Николай Николаев - СУ „Бачо Киро” – гр. Павликени
        Поощрителни награди:
                                   Петър Ангелов СУ „Николай Катранов” – гр. Свищов
                                   Мария Костадинова СУ „Вичо Грънчаров” – гр. Г. Оряховица
                                   Михаела Станкова ОУ П. Р. Славейков” – гр. с. Джулюница
        Специални награди:
                                   4 в клас от СУ „Вичо Грънчаров” – гр. Горна Оряховица (колективна творба)
                                   4 в клас на СУ „Николай Катранов” – гр. Свищов (най-масово участие на паралелка от областта)        УЧЕНИЦИ ОТ V -VІІІ КЛАС

        Първо място – Изабел Борисова, СУ „М. Райкович” – гр. Лясковец
        Второ място – Дамяна Савова, ОУ „Елин Пелин” - гр. с. Първомайци
        Трето място – Ашиме Арифова, ПГХТ "Проф. д-р Асен Златаров" - гр. Г. Оряховица
        Поощрителна награда: Кязим Кязимов, ОУ „Васил Левски” - с. Петко Каравелово        Награждаването на победителите в конкурса ще се проведе на 5 декември 2018 г. от 14:00 часа в салона на РЗИ – Велико Търново, а на останалите участници грамотите ще бъдат изпратени по училища.

(публикувано на 29.11.2018 г.)


Изложба
и награждаване на победителите в конкурса за подложки
на тема „С аромат на кафе или чай, но без цигара”


        На 5 декември 2018 г. в Регионална здравна инспекция – Велико Търново се състоя откриване на изложба и награждаване на участниците в областния конкурс за подложка на тема „С аромат на кафе или чай, но без цигара” в присъствието на инж. Розалия Личева – началник на РУО – Велико Търново, г-жа Росица Димитрова - дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в община Велико Търново и г-жа Мариета Конова – председател на Съюза на българските художници във Велико Търново.

(публикувано на 05.12.2018 г.)
НАЦИОНАЛЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС
НА ТЕМА: „ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО”

        Конкурсът се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014 - 2020 г. по инициатива на Министерството на здравеопазването (МЗ), в партньорство с Министерството на образованието и науката (МОН), Министерството на културата (МК), Министерството на младежта и спорта (ММС), Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Представителството на Европейската комисия в България.
        Националният конкурс започва от 22 октомври 2018 г. и продължава до 10 май 2019 г. Конкурсът ще протече в две фази. През първата фаза (22 октомври 2018 г. – 15 декември 2018 г.) участниците трябва да изготвят и да изпратят в МЗ своите проекти в области на превенция на хроничните незаразни болести - „Ограничаване на тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол“ и „Здравословно хранене и физическа активност“. През втората фаза на конкурса, 25 декември 2018 г. – 10 май 2019 г., ще стартира реализацията на проектите и тяхното отчитане.
        Конкурсът ще се проведе в три възрастови категории: 1- 4 клас; 5 - 8 клас и 9 - 12 клас. Право на участие имат паралелки или випуски от ученици от 1 до 12 клас от цялата страна. В проектите могат да участват учители на една или повече паралелки, независимо дали са от един и същи випуск.Всеки кандидат задължително трябва да участва и в двете фази на конкурса!
        Експертна комисия с участието на представители на МЗ и всички партньори ще извърши класирането на участниците до 25 май 2019 г., а официалното награждаване на победителите ще се проведе през месец юни 2019 г.
Новото в регламента на Националния конкурс тази година е, че са предвидени общо шестдесет и една предметни награди.
        Всяка от институциите - партньори (МЗ, МОН, МК, ММС и МОСВ), съгласно компетентностите и приоритетите си, номинира и осигурява предметни награди по 12 проекта, както следва: 9 проекта, класирани на първо, второ и трето място; по 3 проекта във всяка от възрастовата категория (1 - 4 клас, 5 - 8 клас и 9 - 12 клас); 3 проекта, класирани за поощрителни награди, по една за всяка възрастова категория. Министерството на здравеопазването и Представителството на Европейската комисия в България осигуряват по една предметна награда в категорията „Специални постижения в областта на опазване на здравето“.
        Пълната информация за регламента на конкурса – изисквания за кандидатстване, за участие, изисквания към съдържанието на проектите, критерии за оценка, етапи на оценяване и награди за победителите, може да видите тук:
       Регламент
       Формуляр І фаза
       Формуляр ІІ фаза
        Повече информация и консултативна помощ относно кандидатстването и реализацията на вашите проекти, може да получите от експертите в отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в РЗИ – Велико Търново и на телефон: 614 351.

(публикувано на 23.10.2018 г.)
ПРАЗНИК НА ЗНАНИЕТО

        На 18 октомври 2018 г. от 14:00 часа пред Младежки дом, гр. Горна Оряховица за пета поредна година се проведе Празник на знанието, посветен на здравословния начин на живот на младите хора.
        Празникът включваше образователни игри със състезателен характер под надслов „Ние знаем как да бъдем здрави”, с участието на 11 отбора ученици от 6-тите класове на 2 средни и 5 основни училища в община Горна Оряховица.
Инициативата се проведе в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014 - 2020 г., като нейни организатори са РЗИ – Велико Търново, Община Горна Оряховица и Младежки дом – Горна Оряховица.
        Празникът на знанието имаше за цел да повиши нивото на здравните знания на учениците и да съдейства за формиране у тях на умения и навици за здравословно хранене, двигателна активност и начин на живот без употреба на алкохол и тютюневи изделия.
        Участниците в състезателните игри преминаха последователно през 3 пункта, където отборите бяха оценявани на базата на показаните знания и умения по зададените теми.
        Призовите места в състезанието спечелиха:
        • Първо място – Стела Генчева, Йоана Дряновска и Йоана Добрева от СУ „Георги Измирлиев“ с 50 точки;
        • Второ място – Наталия Тодорова, Светлозара Колева и Никол Ганчева от СУ„Вичо Грънчаров” с 47 точки;
        • Трето място – Мариана Петракиева, Мила Мартинова и Радослава Гроздева също от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с 45 точки.
        Всички участници в празника получиха грамоти и кошници с плодове, а победителите – съответни предметни награди, осигурени от РЗИ – Велико Търново.


(публикувано на 18.10.2018 г.)
20 ОКТОМВРИ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ОСТЕОПОРОЗАТА

        Остеопорозата е заболяване, което засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст. Тя е болест, при която плътността и качеството на костите се влошават, което води до намаляване на здравината на скелета и повишаване на риска от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката. Понижаването на костната плътност няма симптоми и често първият знак за наличието на остеопороза е фрактурата (счупване).
        Сред факторите за повишен риск за остеопороза са: генетичната предразположеност, пол, възраст и продължителната у потреба на някои лекарства. Много важно значение за загубата на костна плътност има и начина на живот - нездравословно хранене, липса на физически упражнения, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол.
Профилактичните мерки, които всеки човек може да предприеме за да намали риска от остеопороза са: редовните упражнения, диета с достатъчен прием на калций, набавяне на витамин Д чрез излагане на слънчева светлина, здравословен начин на живот и редовни медицински прегледи.
        Изграждането на костната плътност продължава до 25 годишна възраст. Затова профилактиката на остеопорозата започва от ранна възраст. Здравословното хранене и добрата двигателната активност в този период стимулират образуването на здрави кости и осигуряват добър калциев резерв на организма. При профилактиката на костното здраве на по-късна възраст целта е да се запази структурата и качеството на костите възможно най-дълго време и да се предотврати появата на остеопорозни промени в костната тъкан. И на този етап от основно значение са ежедневната и пълноценна физическа активност, набавянето на достатъчно калций чрез храната и на витамин Д чрез редовни слънчеви бани. Съществува и т. нар. третична профилактика, която се налага при съществуващи вече остеопорозни промени в костите. Тя цели забавяне на процеса на разреждане на костната плътност и предотвратяване на последващи фрактури. Средствата, които се използват са същите, както в другите периоди, с тази разлика, че физическите упражнения при третичната профилактика на остеопорозата са специфични и се прилагат много внимателно, само след консултация със специалист.
        Ежегодно на 20 октомври се отбелязва Световният ден за борба с остеопорозата. По този повод РЗИ – Велико Търново организира на 20 октомври 2018 година в парк Ксилифор здравно-образователна кампания в рамките на третия етап на кампанията „Движи се и победи – есен 2018“.
        В крайната точка на маршрута с. Присово – парк Ксилифор участниците в кампанията ще имат възможност да разгледат импровизирано изложение на храни, богати на калций, чиято консумация се препоръчва за профилактика на остеопорозата. Любопитните ще могат да дегустират един сравнително нов, изключително вкусен и полезен за костите продукт. Демонстрираните храни ще бъдат раздадени като награди във викторина на тема: „Остеопорозата – същност, фактори, профилактика.“
        Всички желаещи, които са запазили сили след преминатия маршрут, ще имат възможност да се включат в кратка тренировка по кинезитерапия, подходяща за ежедневно раздвижване и за профилактика на остеопорозата.

(публикувано на 18.10.2018 г.)
КАМПАНИЯ „ДВИЖИ СЕ И ПОБЕДИ – ЕСЕН 2018”

        Есенното издание на кампанията „Движи се и победи” ще се проведе в периода 29 септември - 20 октомври 2018 година.
        Участниците в една от най-популярните инициативи на Общинската програма „Здрави деца в здрави семейства“, за пореден път, ще преминат по туристическите маршрути в околностите на Велико Търново.
        Мероприятието има за цел да повиши физическата активност на населението, с което да съдейства за укрепването на физическото, психическото и емоционално здраве на населението и гостите на Велико Търново.
        Проявата се организира за осемнадесета поредна година от РЗИ – Велико Търново, Община Велико Търново, Туристическо дружество „Трапезица 1902” и Младежки дом – Велико Търново, и преминава под егидата на председателя на Великотърновския общински съвет.
        „Движи се и победи” стартира през есента на 2001 година в рамките на програма СИНДИ и оттогава досега са проведени 34 кампании, с общ брой участници 17 996 деца, ученици и възрастни хора, в т.ч. и 393 семейства. Най-голяма активност е регистрирана при учениците на възраст до 14 години.
        Есенният дял на „Движи се и победи 2018” включва следните три туристически маршрута:
        1. Велико Търново – парк Ксилифор – на 29 септември (събота);
        2. Село Беляковец – Преображенски манастир – Велико Търново – на 6 октомври (събота);
        3. Село Присово – парк Ксилифор – на 20 октомври (събота).
        Съгласно регламента на кампанията, в нея могат да участват всички желаещи лица от община Велико Търново, които трябва да преминат пеша съответния туристически маршрут поне в едната посока, като на финала му се регистрират чрез попълване на специален формуляр за участие. Регистрацията на участниците ще се извършва във времето от 10:00 до 14:00 часа. За тези, които не познават маршрутите, ще бъдат осигурени водачи на групи, с определени място и час на тръгване.
        Наградите на кампанията (предимно спортни и туристически принадлежности) и условията за присъждането им са следните:
        Голямата награда е велосипед и за нея ще се състезават всички участници, преминали и трите обявени туристически маршрути;
        Пет награди за възрастовите групи: 4 - 10 години; 11 - 19 години; 20 - 45 години; 46 - 64 години и над 65 години – за тях ще се състезават всички участници, преминали най-малко 2 от обявените 3 туристически маршрути;
        Четири специални награди за: най-малък участник (навършени 4 години), най-възрастен участник, семейство и непушач (над 18 навършени години) – за тях ще се състезават всички участници, преминали най-малко 2 от обявените 3 туристически маршрути;
        Поощрителна награда - за нея ще се надпреварват всички участници, преминали само един маршрут в кампанията;
        Награда на Председателя на Великотърновския Общински съвет – за най-масово участие на училище в кампанията;
        Награда на Регионалния координатор на Министерството на младежта и спорта – за нея ще се надпреварват всички участници в кампанията до 29 години;
        Награда на Младежки дом Велико Търново – за най-активен участник в спортно-туристическия празник в парк Ксилифор.
        Тегленето на жребия за наградите в есенния дял ще се състои на 26 октомври 2018 година в РЗИ – Велико Търново, в присъствието на организаторите на кампанията и средствата за масова информация.
        В рамките и на трите похода, на крайните пунктове, за всички желаещи туристи, ще бъдат организирани образователни занимания с тематика превенция на тютюнопушенето, безопасност на движението и здравословно хранене.
        По традиция, първият маршрут в есенната кампания ще завърши със спортно-туристически празник в парк Ксилифор. В него деца и ученици ще се надпреварват в различни спортни дисциплини и състезания: туристически щафети в три възрастови групи; преодоляване на препятствия (катерене по висяща въжена стълба и изкуствена катерачна стена, „тролей” над езерото); стрелба в цел; колокрос; плажен волейбол; бадминтон; блиц-турнир по шах, състезание „Лъвски скок” в две възрастови групи (1 - 4 клас и 5 - 8 клас) за момчета и момичета, улов на риба и други.         Победителите в отделните спортно-туристически дисциплини ще получат съответни грамоти и награди, а за всички участници в спортно-туристическия празник организаторите са предвидили малки награди, спечелени чрез томбола.
По време на кампанията ще бъдат разпространени здравно-образователни материали за поведенческите фактори на риска за здравето и профилактиката на хроничните незаразни болести, а за всички участници, по желание, ще бъде осигурено измерване на кръвно налягане.

Телефони за справка и допълнителна информация:
РЗИ – Велико Търново: 062/614-351
ТД „Трапезица 1902”: 062/63-58-23


ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО
ОБЩИНА – ВЕЛИКО ТЪРНОВО
РЗИ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО МЛАДЕЖКИ ДОМ
ТУРИСТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО “ТРАПЕЗИЦА-1902”

организират

ЕСЕННА КАМПАНИЯ „ДВИЖИ СЕ И ПОБЕДИ” - I етап


СПОРТНО-ТУРИСТИЧЕСКИ ПРАЗНИК
„КСИЛИФОР 2018”
29 септември 2018 г.

        І. Лъчеви туристически походи до местността „Ксилифор” - от 8.00 до 10.00 ч.
        1. От квартал Асенов /църква “Свети четиридесет мъченици”/
        2. От село Арбанаси – югоизточния край
        3. От автобусното обръщало до ВТУ „Св.св.Кирил и Методий”
        4. От телевизионната кула до с. Арбанаси
        5. От с. Шереметя
        ІІ. Откриване на празника, художествена програма, откриване на спортен атракцион „ Въжена градина“ - от 10.00 до 10.30 ч.
        ІІІ. Спортно-туристически игри
        Щафетни игри – І – ІV клас – 10.30 ч.
        Спортно-туристически щафети – V – VІІІ клас – 10.30 ч.
        Спортно-туристически щафети – ІХ – ХІІ клас – 11.00 ч.
        ІV. Центрове на предизвикателствата – 10.30 – 14.00 ч.:
        Улов на риба – деца до 14 г. – ЛРД „Сокол – 1884”(начало 8:30 ч. до 10:00), Мост над потока, Катерачна стена, Дартс, Туристически каяци, Стрелба с лък – Стрелкови клуб „Етър-98”(начало 10:30 ч.), Състезание по шахмат – ШК „Асеневци”(начало 10:30 ч.), Плажен волейбол - Волейболен клуб “Царевец” (начало 11:00 ч.),; Коло-крос в две възрастови групи: до 14 г., до 18 г. (начало 12.00 ч.). Състезание по бадминтон – “Бадминтон – Скоуш клуб”, Лъвски скок – момчета и момичета до IV клас и до VIII клас.
        V. Награждаване на победителите и теглене на томбола – 13.30 ч.

        ПРЕКАРАЙТЕ ТОЗИ ДЕН СРЕД ПРИРОДАТА!
        Инициативата е в рамките на детската компонента на програма СИНДИ „Здрави деца в здрави семейства”РЕЗУЛТАТИ ОТ ПЪРВИЯ ЕТАП НА КАМПАНИЯТА
“ДВИЖИ СЕ И ПОБЕДИ – ЕСЕН 2018”

        На 29 септември 2018 година се проведе първият етап на есенната кампания “Движи се и победи”. По отделните туристически лъчове до крайната точка - парк Ксилифор преминаха над 370 души, в т. ч. и 10 семейства.
        Най-малките, регистрирани участници са четиригодишните търновчета: Александър Върбанов, Катерина Димитрова, Владимир Телбис, Радостина Стоянова и Милен Статев. За поредна година най-възрастният участник в кампанията е Христо Христов от Велико Търново, който е неотдавна е навършил 91 години.
        По маршрута организирано преминаха деца, ученици, родители и педагози от 4 училища на община Велико Търново - ОУ “Димитър Благоев”, ОУ “Христо Ботев”, ОУ “Бачо Киро”, ОУ “Патриарх Евтимий” и 2 центъра за настаняване от семеен тип - на ул. „Цветарска“ и на ул. „Колоня товар“. Събитието беше уважено от ученици и учители от СУ „Вичо Грънчаров“ гр. Горна Оряховица.
        По традиция първият етап на „Движи се и победи – есен“ завърши със спортно-туристически празник в крайградския парк Ксилифор. Над 200 деца и ученици се включиха в организираните щафетни игри и центрове на предизвикателствата. Победителите в отделните дисциплини получиха награди, а всички участници бяха поощрени с подаръци, раздадени чрез жребий.
        От безплатно измерване на кръвното налягане се възползваха 61 участника.
        Вторият етап на кампанията ще се състои следващата събота на 6 октомври по маршрута от село Беляковец до Преображенския манастир. Нека се насладим заедно на живописната природа, с която ни радва есента.


ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО
ОБЩИНА – ВЕЛИКО ТЪРНОВО
РЗИ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО МЛАДЕЖКИ ДОМ
ТУРИСТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО “ТРАПЕЗИЦА-1902”

организират

ЕСЕННА КАМПАНИЯ „ДВИЖИ СЕ И ПОБЕДИ”-II етап

06 октомври /събота/ 2018 година
по екопътека от с. БЕЛЯКОВЕЦ –
ПРЕОБРАЖЕНСКИ МАНАСТИР – ВЕЛИКО ТЪРОВО

        Начало: от центъра на с. Беляковец в посока изток, по зелена маркировка, към най-високата част на селото, покрай Сухото езеро и покрай бившия полигон, по черен път с леко спускане се достига борова гора, в която има кът за отдих около заслон Беляковец. Минава се през скалната бариера, като след нея има стръмен склон, след който се стига до манастира.
        От манастира се продължава по традиционния маршрут до Велико Търново над водопадите по маркировка червено и бяло или под скалната бариера по жълто-бяла маркировка.
        Общо време за преминаване: 4 часа.
        С. Беляковец- с. Самоводене – Преображценски манастир:
        В посока север по жълта маркировка се премива през полигона и следва спускане към изворите на река Раковица (с кът за отдих) – около 30 мин. Продължава се по черен път край реката. След около 30-40 мин. се достига с. Самоводене. Селото се пресича в неговия югозападен край и се излиза над вареницата. От нея се продължава на югозапад, достига се разклон с червена маркировка, по която се продължава за Преображенския манастир. Там ще се си извършва регистрацията на преминалите маршрута до 14.00 ч.
        Общо време за преминаване на целия маршрут: 5 часа
        Преображенски манастир
        Основан през ХІV век от царица Теодора Сара, втората съпруга на цар Иван Александър, а по-късно за него се грижи синът им цар Иван Шишман. Затова народът го наричал още „Сарин” и „Шишманов” манастир. Действащ и в момента. През периода на турското робство многократно е опожаряван и ограбван от кърджалии. Възстановен е през 1825 г. от отец Зотик от Атон. Сегашните му сгради са строени през ХІХ век. През 1834 г. е започнал строежът на Съборната църква „Преображение Господне” от майстор Димитър Софиялията, заловен и обесен от турците заради участието му във Велчовата завера. Уникалният с архитектурата си храм е напълно завършен от Уста Колю Фичето и стенописан от друг виден български майстор – Захари Зограф.
        С. Самоводене. Древно селище, намерени са културни пластове още от времето на неолита. През античността от землището са се добивали камъни и вар за строителството на римския град Никополис ад Иструм. Смята се, че след възцаряването на Петър и Асен в него са живеели преселници от Македония, строители на крепостните стени и дворците в Царевград Търнов и дервентджии, пазители на близкия проход. Селото е взело участие в Хаджиставревата буна и в Априлското въстание, давало е убежище на Васил Левски, отец Матей Преображенски, Стефан Стамболов и други народни апостоли.
        С. Беляковец. Обитавано от праисторически времена. След възцаряването на Петър и Асен тук са дошли преселници от земите около Солун, строители и варджии. От близките скали те започнали да добиват вар, необходима за благоустрояването на новата българска столица. Около селото и до днес са запазени останки от вареници. Селото често е посещавал Петко Славейков, който е намерил и описал древни ръкописи, между тях известния „Беляковски сборник”.

        Начален час на тръгване: 09:00 / 09:30 часа от центъра на с. Беляковец.

        Регистрация на преминалите маршрута: в района на „Преображенски“ манастир до 14.00 ч.

        Подарете си един ден сред очарованието на природата!
        Инициативата е в рамките на детската компонента на програма СИНДИ „Здрави деца в здрави семейства”

(публикувано на 01.10.2018 г.)


РЕЗУЛТАТИ ОТ ВТОРИЯ ЕТАП НА КАМПАНИЯТА
“ДВИЖИ СЕ И ПОБЕДИ – ЕСЕН 2018”

        На 6 октомври 2018 година се проведе вторият етап на есенната кампания “Движи се и победи”. По маршрутите до Преображенския манастир преминаха общо 166 души, в т. ч. и 10 семейства. Измерено беше кръвното налягане на 73 лица.
        Четиригодишният Преслав Смилов бе най-малкия регистриран участник в този етап. Най-възрастният отново бе Христо Христов на 91 години от Велико Търново.
        Във втория маршрут участваха деца, ученици и педагози от 3 организирани колектива на община Велико Търново – ОУ “Христо Ботев“ и Центрове за настаняване от семен тип на ул. „Цветарска“ и на ул. „Колоня товар“.
        Част от децата и учениците се включиха в забавни игри, посветени на превенцията на пътно-транспортния травматизъм и превенцията на употребата на алкохол.
        Организаторите на “Движи се победи – есен 2018” канят всички желаещи на 20 октомври (събота) да преминат и третия маршрут на кампанията – село Присово – парк Ксилифор.
        По повод на Световния ден за борба с остеопорозата, който се отбелязва всяка година на 20 октомври, в крайната точка на маршрута ще бъдат организирани тематични инициативи за повишаване на информираността и здравните знания на населението във връзка с профилактиката на заболяването.

(публикувано на 09.10.2018 г.)


ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО
ОБЩИНА – ВЕЛИКО ТЪРНОВО
РЗИ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО МЛАДЕЖКИ ДОМ
ТУРИСТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО “ТРАПЕЗИЦА-1902”

ПРОВЕЖДАТ

“ДВИЖИ СЕ И ПОБЕДИ” - IIІ ЕТАП
20 октомври /събота/ 2018 година
по екопътека от с. Присово – с. Малки Чифлик –
хижа “Ксилифор” – Велико Търново

        Пътеката тръгва от центъра на село Присово по лентова бяло-жълто-бяла маркировка по посока на старото Килийно училище и църквата “Успение на Пресвета Богородица”. Заобикаля я отляво и покрай зида навлиза в склона. Движението е в североизточна посока, над крайните къщи на селото. Постепенно пътеката се насочва по склона, на север достига до билния път на хълм Раздела и продължава на запад. След около 200 м. се отклонява надясно, в северна посока и след малко спускане по обрасъл горски път достига до чешмата “Дяла”. Там е обособено място за отдих с две огнища. Продължава на югоизток, през гора и стари ниви към билния път. Движението е по посока изток, около 1 км. Следва отклонение наляво, на север, и след поляна с дължина 50 м. започва леко спускане по склона. Навлиза в гора. След 150 м. достига до Лъкарската чешма. Продължението е на север по Лъкарския дол, следват две пресичания на дерето и след тях движението е по стар горски път, който след около 500 м. отново пресича дерето на изток. След още 300 м. се отклонява наляво към хубава равна поляна – дълга 100 м. В северния ? край навлиза в ново сечище, продължава през него. След стръмно спускане преодолява друго дере. Следват първите овощни градини на село Малък чифлик. По селски път, 100 м., продължава наляво по стъпалата и излиза на централния асфалтов път към чешмата. Оттам се достига до центъра на селото отклонява се надясно и продължава през селото към северния му край. Продължаваме на север и пресичаме главния път София – Варна преди скалния откос и продължава по черен път към десния край на голяма поляна. Пътят преминава през борова гора и излиза на голо било. Продължава на североизток, по бяло-оранжево-бяла маркировка, спускане към Разсадника над Ксилифор и по черен път по бяло-синьо-бяла маркировка се достига до асфалтов път, водещ към хижа „Ксилифор“.
        От хижа Ксилифор се продължава по традиционния маршрут до Велико Търново по червена маркировка.
Общо време за преминаване на целия маршрут: 5,00 часа.
        Начален час на тръгване: 09:00 / 09:30 часа от центъра на с. Присово.

        Регистрация на преминалите маршрута: в района на хижа Ксилифор до 14.00 ч.

        Подарете си един ден сред очарованието на природата!
        Инициативата е в рамките на детската компонента на програма СИНДИ „Здрави деца в здрави семейства”

(публикувано на 09.10.2018 г.)


РЕЗУЛТАТИ ОТ ТРЕТИЯ ЕТАП НА КАМПАНИЯТА
„ДВИЖИ СЕ И ПОБЕДИ – ЕСЕН 2018”

        На 20 октомври 2018 година се проведе третият етап на есенната кампания „Движи се и победи”. Маршрутът с. Присово – парк Ксилифор беше последният от тазгодишната есенна кампания на „Движи се и победи“. Въпреки лошото време, което се опита да възпрепятства участниците, по маршрута преминаха общо 122 души, от които 7 семейства.         Измерено беше кръвното налягане на 31 лица.
        Най-малкият регистриран участник е Александър Върбанов на 4 години, а най-възрастният – Христо Христов на 91 години и двамата от Велико Търново.
        В третия маршрут участваха ученици и педагози от ОУ „Христо Ботев“, ОУ Бачо Киро” и Център за настаняване от семеен тип на ул. „Колоня Товар“ във Велико Търново.
        По повод на Световния ден за борба с остеопорозата, който ежегодно се отбелязва на 20 октомври, в крайната точка на маршрута РЗИ – Велико Търново организира здравно-образователна кампания на тема: „Остеопорозата – същност, фактори, профилактика“. Гражданите имаха възможност да разгледат изложението на храни, богати на калций, чиято консумация се препоръчва за профилактика на остеопороза. По време на кампанията се предлагаше дегустацията на сусамов тахан, който е един сравнително непознат, но изключително полезен за костното здраве продукт. Всички изложени продукти бяха разиграни като награди във викторина на тема „Профилактика на остеопорозата“. Група ентусиасти участваха и в кратка тренировка по кинезитерапия, включваща упражнения, подходящи за профилактика на остеопорозата.
        Жребият за наградите ще се изтегли на 31 октомври (сряда) от 11:00 часа в присъствието на средствата за масова информация.


(публикувано на 23.10.2018 г.)


СЪОБЩЕНИЕ

        На 31 октомври 2018 г. (сряда) от 11:00 часа на VIII-ия етаж в сградата на РЗИ – Велико Търново ще се проведе пресконференция при следния дневен ред:
        1. Отчитане на резултатите от есенната кампания на „Движи се и победи 2018“.
        2. Теглене на жребия за наградите в кампанията.

(публикувано на 29.10.2018 г.)


РЕЗУЛТАТИ ОТ КАМПАНИЯТА
„ДВИЖИ СЕ И ПОБЕДИ – ЕСЕН 2018”

        Кампанията за подобряване и укрепване на здравето на населението в община Велико Търново „Движи се и победи” се организира за осемнадесета поредна година от РЗИ - Велико Търново, Община Велико Търново, Туристическо дружество „Трапезица 1902” и Младежки дом - Велико Търново, и преминава под егидата на председателя на Великотърновския Общински съвет.
        С есенното издание на „Движи се и победи” броят на проведените досега кампании става 35, а общият брой на участниците – 18 459 души, в това число и 407 семейства.
        Есенният дял на кампанията „Движи се и победи” се проведе в периода 29 септември – 20 октомври 2018 г. по 3 туристически маршрута: от Велико Търново до парк Ксилифор, от село Беляковец до Преображенски манастир и от село Присово до парк Ксилифор.
        В рамките и на трите похода, на крайните пунктове, за всички желаещи туристи, бяха организирани образователни занимания с тематика превенция на тютюнопушенето, безопасност на движението и здравословно хранене.
        На 29 септември, заедно с първия етап на есенната кампания се проведе спортно-туристически празник в парк Ксилифор. В него над 200 деца и ученици от 5 училища и 2 ЦНСТ премериха сили в: туристическите щафети, центровете на предизвикателството (катерене по висяща въжена стълба и изкуствена катерачна стена, „тролей над езерото”, туристически каяк), спортните състезания - плажен волейбол, бадминтон, блиц-турнир по шах, стрелба в цел; спортен риболов, Лъвски скок, колокрос, теглене на въже.
        По туристическите маршрути на кампанията „Движи се и победи – есен 2018” преминаха общо 463 деца, ученици и възрастни хора (в това число и 14 семейства), 281жени и 182 мъже.
        Повече от половината от включилите се в есенния дял на „Движи се и победи” - 250 души (54%) са преминали за първи път маршрутите, а 213 души (46%) са участвали и в предишни кампании.
        Активността на участниците в кампанията по възрастови групи е следната:
        • на първо място, с най-голям брой участници и с най-висок относителен дял се нарежда групата 4 - 10 годишните деца и ученици - 147 участника (31,75% от всички участници);
        • на второ място е групата на 11 - 19 годишните (92 ученика – 19,87%);
        • на трето място - групата – 20 -45 годишните (84 лица - 18,14%);
        • следвана от 46 - 64 годишните (80 участника – 17,28%);
        • на пето място се нарежда групата на участниците над 65 годишна възраст - 58 души (12,53%);
        • за пореден път в кампанията имаме участници под 4 годишна вързраст, които според регламента на играта няма да бъдат включени в жребия за разпределението на наградите. Тяхната група съставлява 0,43% от общия брой участници;
        В кампанията организирано участваха деца, ученици, родители и педагози от 4 училища на община Велико Търново - ОУ “Димитър Благоев”, ОУ “Христо Ботев”, ОУ “Бачо Киро”, ОУ “Патриарх Евтимий” и Центрове за настаняване от семен тип на ул. „Цветарска“ и на ул. „Колоня товар“. Ученици и учители от СУ „Вичо Грънчаров“ гр. Горна Оряховица също взеха участие в един от походите на кампанията.
        В „Движи се и победи - есен 2018” са регистрирани 168 непушачи над 18-годишна възраст, което представлява по-голямата част (84,85%) от възрастното население, включило се в кампанията (198 души).
        В рамките на кампанията е измерено кръвното налягане на 165 души (85 жени и 80 мъже), на възраст от 20 до 90 години, като с нормални (равни/под 139/89 мм живачен стълб) и оптимални стойности (равни/под 120/80 мм живачен стълб) на кръвното налягане са по-голямата част от тях - 154 участника (93,33%). При 11 лица (6,66% от всички измерили кръвното си налягане) е установено кръвно налягане с повишени стойности (над 140/90 мм живачен стълб).
        Цeремонията по тегленето на жребия за наградите в есенния дял на кампанията “Движи се и победи 2018” се извърши на 31.10.2018 г. в присъствието на средствата за масова информация и организаторите на кампанията - РЗИ - Велико Търново, Община Велико Търново, Туристическо дружество “Трапезица 1902” и Младежкия дом.
        В жребия за наградите в отделните 5 възрастови групи и за 4-те специални награди (за най-малък и най-възрастен участник, за семейство и непушач над 18 навършени години) ще се състезават всички участници, преминали най-малко 2 от обявените 3 туристически маршрути (146 души), а за поощрителната награда в кампанията ще се надпреварват участниците, преминали само един маршрут (256 души).
        Жребият се изтегли по електронен път от организаторите на кампанията.
        • Наградата във възрастовата група 4 – 10 години (ваучер за подарък на стойност 29 лв.) се изтегли между 28 деца
        Печели: Калин Коюмджиев на 9 години от ЦНСТ
        • Наградата във възрастовата група 11 – 19 години (ваучер за подарък на стойност 29 лв.) се изтегли между 31 ученика.
        Печели: Добромира Иванова на 12 години от ОУ „ Христо Ботев“
        • Наградата във възрастовата група 20 – 45 години (ваучер за подарък на стойност 29 лв.) се изтегли между 18 души.
        Печели: Невена Гавазова на 43 години от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“
        • Наградата във възрастовата група 46 – 64 години (ваучер за подарък на стойност 29 лв.) се изтегли между 28 души.
        Печели: Краси Иванова на 55 години
        • Наградата за участниците в групата 65 и над 65 години (ваучер за подарък на стойност 29 лв.) се изтегли между 41 души.
        Печели: Евгений Диков на 76 години пенсионер
        • Специалната награда за непушач над 18-годишна възраст (ваучер за подарък на стойност 29 лв.) се изтегли между 87 души.
        Печели: Марийка Лазарова на 73 години пенсионер
        • Специалната награда „Семейство” (2 ваучера за подарък на стойност по 24 лв.) се изтегли между 10 семейства.
        Печели: сем. Катерина Тужева, Стефан Попов и Стефан Попов
        • Специалната награда „Най-малък участник” се присъди на Александър Върбанов на 4 години от Велико Търново. Той печели ваучер за подарък на стойност 29 лв.
        • Специалната награда „Най-възрастен участник” се присъди на Христо Христов на 91 години от Велико Търново, който спечели ваучер за подарък на стойност 29 лв.
        • Поощрителната награда – туристическа раница се изтегли между всички участници в кампанията, преминали само един маршрут, това са 256 лица.
        Печели: Тошо Рафаилов на 59 години, работи в ОУ „Неофит Рилски“
        • Наградата на Председателя на Великотърновския Общински съвет (плакет) за най-масово участие на училище в кампанията си присъди на ОУ „Бачо Киро”, включило се с най-голям брой ученици и преподаватели – 110 участници.
        • Наградата на Регионалния координатор на Министерството на младежта и спорта се изтегли между всички участници в кампанията на възраст до 29 години, независимо от броя на преминатите маршрути, това са 213 млади хора
        Печели: Румен Цонев на 9 години от ОУ „Бачо Киро“
        • Наградата на Младежкия дом за най-активен участник в спортно-туристическия празник в парк Ксилифор се присъди на Гена Енчева Коюмджиева от Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания – Велико Търново и беше връчена от г-н Румен Петров.
        • Голямата награда (велосипед) се изтегли между 57 туристи, преминали и 3-те маршрута на кампанията
        Печели: Евгений Диков на 76 години, пенсионер


(публикувано на 31.10.2018 г.)
СЪОБЩЕНИЕ ДО ВСИЧКИ СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ

        По повод на предстоящия есенен етап на кампанията „Движи се и победи 2018“, РЗИ–Велико Търново организира ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ на 26.09.2018 г. от 11:00 ч. в Община Велико Търново, ет.III зала 302.
        Пресконференцията ще протече при следния дневен ред:
        • Запознаване с правилата и мероприятията на кампанията „Движи се и победи – есен 2018“;
        • Обявяване на трите туристически маршрута за есенния етап на кампанията – дати, подробности за организацията и движението на туристите.

(публикувано на 25.09.2018 г.)
 

ИНФОРМАЦИЯ
ЗА ГОТОВНОСТТА НА УЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗА НОВАТА 2018/2019 УЧЕБНА ГОДИНА

        През периода 03 - 12.09.2018 г., по предварително уточнен с общинските администрации план-график, бяха извършени съвместни проверки във всички 85 учебни заведения в 10-те общини на областта, с цел оценка на готовността им за учебната година и по изпълнението на издадените 32 предписания за привеждане в съответствие със здравните изисквания.
        Към 12.09.2018 г. изцяло са изпълнени 24 от издадените предписания в края на учебната година, а частично – 3 предписания. Постъпили са 8 молби от директори на учебни заведения за удължаване срока на предписанията, за които РЗИ – Велико Търново е дала съгласието си (СУ „Емилиян Станев” – гр. Велико Търново, ПГТ „Д-р П. Берон“ – гр. Велико Търново, ПГЕ „А. Попов“ – гр. Велико Търново, ОУ „Хр. Смирненски“ – с. Самоводене, община Велико Търново, ПГЛПИ „Атанас Буров“ – гр. Г. Оряховица, СУ „Ив. Момчилов” – гр. Елена, НУ „Цани Гинчев” – гр. Лясковец, СУ „Бачо Киро“ – гр. Павликени), като в 2 от училищата някои от мероприятията са изпълнени. Предписанията са за ремонтни дейности, изискващи големи инвестиции (подмяна на дограма, пребоядисване на стени и тавани в класните стаи, коридори и физкултурни салони, основен ремонт на санитарни възли, подмяна на учебна мебел, изграждане на нови ел. инсталации, с цел осигуряване на осветление, отговарящо на хигиенните норми, подмяна на отоплителни инсталации и други), поради което не са осигурени финансови средства през настоящата година и в повечето от тях са започнати или предстоят ремонтни дейности по европейски проекти. Неизпълнението на мероприятията от предписанията с удължен срок не създава пряк риск за здравето и безопасността на учениците и не е пречка за започване на учебната 2018/2019 г. Сроковете са удължени до началото на м. септември 2019 г.
        Поради започналия ремонт по проект „Развитие на модерна образователна инфраструктура в град Велико Търново“ по Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ на Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“, състоящ се в реконструкция, модернизация и внедряване на мерки за енергийна ефективност, в СУ „Г. С. Раковски“ и Спортно училище – Велико Търново, учениците от двете училища ще учат съответно в сградите на СУ „Вела Благоева“ и ПГЕ „А. Попов“ – Велико Търново, за което са създадени необходимите условия. Очакваните дати за завършване на ремонтните дейности са, както следва: за учебен корпус – 20.10.2018 г. и за прилежащи корпуси и дворно пространство – 30.11.2018 г.
        По цитирания по-горе проект на Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“ ще продължи извършването на ремонтни дейности (втори етап) и в СУ „Владимир Комаров“, гр. Велико Търново, и след започване на учебната година, като за целта е създадена необходимата организация за недопускане на пряк риск за здравето и безопасността на учениците, както и за нарушаване на нормалното протичане на учебно-възпитателния процес, до приключване на същия.
        В други две училища на територията на областта (ПГАТ „Цанко Церковски“ – гр. Павликени и СУ „Цв. Радославов“ – гр. Свищов) ще продължи извършването на ремонтни дейности във физкултурни салони и след началото на учебната 2018/2019 г., но това няма да създаде пряк риск за живота и здравето на учениците и няма да доведе до нарушаване на нормалното протичане на учебния процес. В тази връзка е издадена заповед за временно спиране на физкултурния салон в ПГАТ „Цанко Церковски“ – гр. Павликени, считано от 17.09.2018 г., а в СУ „Цв. Радославов“ – гр. Свищов ремонтът ще приключи най-късно до края на м. октомври, като дотогава занятията по физическа култура ще се провеждат на външните спортни площадки.

        Общата оценка относно готовността на училищата за учебната 2018/1019 година е, че подготовката в учебните заведения е приключила и по-голямата част от тях са в много добро състояние, предвид на което на 17 септември 2018 г. всички училища на територията на област Велико Търново ще започнат новата учебна година.
        РЗИ – Велико Търново ще продължи да осъществява систематичен и насочен здравен контрол в учебните заведения на областта, в т.ч. и по изпълнението на предписаните мероприятия.

(публикувано на 18.09.2018 г.)
 

НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ ОБЩОПРАКТИКУВАЩИ ЛЕКАРИ В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

        Във връзка с началото на новата учебна година, напомняме на всички общопрактикуващи лекари на територията на област Велико Търново, че съгласно чл. 8, ал. 1 и чл. 9, ал. 1, т. 2 на Наредба №3/27.04.2000 г. за здравните кабинети в детските заведения и училищата (Обн. ДВ, бр. 38 от 9 май 2000 г.), имат задължението да предоставят на медицинските специалисти в здравните кабинети на училищата и детските градини талони за здравословното и имунизационното състояние на детето/ученика към датата на започване на учебната година, съгласно Приложение №5 и Приложение №6 на наредбата.

Приложение No 5
към чл. 8, ал. 1

Талон за здравословно състояние
Дата на прегледа и диагноза ...............................
Къде е лекувано детето, ученика (лечебно заведение) ...........................................................
Резултат от лечението ......................................................................................................................
Контакт със заразно болни - не, да (посочва се дата и заболяване) ..........................................................
Диспансеризация (заболяване, диспансерна група, от кого се наблюдава) ........................................................... ...........................................................
Необходимост от провеждане на допълнителни мероприятия (физиотерапия, освобождаване от физкултура, включване в групи по лечебна физкултура и др.) ...........................................................
Проведени имунизации и реимунизации (по дати) ...........................................................
Лекуващ лекар ...................... подпис ............

Приложение No 6
към чл. 9, ал. 1, т. 2

Талон за проведени профилактични прегледи
Проведени профилактични прегледи (кога, къде, от кого) ...........................................................
Антропометрични показатели
ръст ......................................................
телесна маса ..............................................
обиколки на тялото ........................................
Физическа дееспособност
мускулна сила на дясна и лява ръка ........................
гладко бягане .............................................
скок на дължина ...........................................
хвърляне на малка плътна топка ............................
максимален брой клякания ..................................
Данни от лекарския преглед ...........................................................
Проведени параклинични изследвания ...........................................................
Психично развитие ...........................................................
Новооткрити остри и хронични заболявания ..........................................................
.

(публикувано на 13.09.2018 г.)
НА ВНИМАНИЕТО НА ДИРЕКТОРИТЕ
НА УЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

        Седмичните учебни разписания се изготвят съгласно изсискванията на Наредба № 10 от 19 юни 2014 г. за здравните изисквания при изготвяне и спазване на седмичните учебни разписания (Обн. ДВ. бр.54/01.07.2014 г., изм. и доп. ДВ. бр.31 от 18.04.2017 г., изм. и доп. ДВ. бр.11 от 2 февруари 2018 г.).
        Утвърдените учебни разписания за първия срок на учебната 2018/2019 г. следва да бъдат представени до 26.09.2018 година в Звеното за административно обслужване в РЗИ – Велико Търново, ул. „Н. Габровски” №23; тел. 062/614 331, електронна поща: office@rzi-vt.org, с работно време от 8:30 до 17:00 ч.

(публикувано на 31.08.2018 г.)
ЛЯТНА АНТИСПИН КАМПАНИЯ

        В периода 13 - 15 август 2018 година, в рамките на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално-предавани инфекции 2017 г. – 2020 г., Регионална здравна инспекция – Велико Търново проведе поредната лятна АНТИСПИН кампания под мотото „Ваканция без риск – за да изживееш най-страхотното лято!”, която имаше следните цели:
        - насочване на вниманието на обществото към проблема СПИН и рисковото сексуално поведение;
        - повишаване на обществената осведоменост относно начините на предаване и предпазване от ХИВ и сексуално-предавани инфекции;
        - мотивиране на хората за грижа и отговорност към собственото им здраве.
        По време на кампанията, проведена в градовете Горна Оряховица, Павликени и Полски Тръмбеш, всички желаещи граждани бяха изследвани консултирани от екипите на: кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН и кабинета за консултиране и отказване от тютюнопушене на РЗИ – Велико Търново.
        За трите дни на кампанията, в мобилния кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН, бяха изследвани и консултирани общо 71 граждани, резултатите на които са отрицателни.
        Извършени бяха консултации за отказване от тютюнопушене и спирометрии на бивши и настоящи пушачи от трите населени места. От общо изследваните 61 лица (39 жени и 22 мъже) 7 са с рестриктивно-обструктивен вентилаторен синдром и са насочени за допълнителни консултации при личния лекар или пулмолог.
        В рамките на кампанията бяха проведени забавни игри по теми, свързани със сексуално-предаваните инфекции и най-разпространените митове и твърдения за ХИВ/СПИН, и раздадени 366 презерватива и 375 броя здравно-образователни материали по темата (5 заглавия).

(публикувано на 16.08.2018 г.)
СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА КЪРМЕНЕТО

 

        Традиционното отбелязване на Световната седмица на кърменето (1 - 7 август) във Велико Търново се състоя на 2 август 2018 година в Центъра за родители „HAPPYMUMS”.
        Инициативата се организира в рамките на общинската програма „Здрави деца в здрави семейства“ и премина под мотото „Кърменето – основа на живота”.
        При изключителен интерес настоящи и бъдещи майки активно се включиха в тематична викторина и забавни състезания, подредиха пирамидата за здравословно хранене на кърмещата жена, запознаха се с режима и правилата за кърмене.
        Д-р Кристина Иванова - главен инспектор в дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ – Велико Търново и регионален координатор на „Национална програма за контрол и лечение на ротавируснитегастроентерити в Р. България 2017 – 2021 г.” запозна младите майки с основните клинични прояви на ротавирусната инфекция и възможностите за специфична профилактика спрямо това инфекциозно заболяване.
        За традициите и поверията по време на раждане и кърмене; за бита на родилката и кърмачката; за народните средства, стимулиращи кърменето и много други интересни факти разказа д-р Любка Любенова – общо-практикуващ лекар и председател на НПО „Седянка“ във Велико Търново.
        Участничките в събитието споделиха опита си в кърменето, използваха възможността да зададат вълнуващите ги въпроси на присъстващите специалисти; получиха приятни изненади и здравно-образователните материали: „Кърмата – храната на живота”, Препоръки за здравословно хранене преди и по време на бременност и кърмене” и „Ротавирусна инфекция и ваксинопрофилактика”.
        В края на срещата всички се обединиха около тезата, че докосване и омагьосване - това е тайната на доброто родителство и съжителство с бебето, а от там и лесният старт за успешно кърмене, предаван от нашите баби и прабаби.

(публикувано на 03.08.2018 г.)
 

 

СЪОБЩЕНИЕ
ОТ ОРГАНИЗАТОРИТЕ
НА СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА КЪРМЕНЕТО 1 ДО 7 АВГУСТ 2018 ГОДИНА
ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

        Предвид лошата метеорологична обстановка, се променя мястото на провеждане на планувания Празник на открито в парк „Дружба”, посветен на Световната седмица на кърменето.

Инициативата ще се проведе на 2 август 2018 година от 10:00 часа в Центъра за родители „HAPPY MUMS” на адрес:
ГР. ВЕЛИКО ТЪРНОВО
УЛ. МАРНО ПОЛЕ № 23,
ЕТАЖ 5

        Центърът за родители „HAPPY MUMS” се намира срещу западния край на централния парк на Велико Търново - „Марно поле“, между ДКЦ I (градската поликлиника) и Районно управление на МВР, в новата сграда - „блока с параклиса“. Входът в офис сградата е до параклиса.

        Заповядайте и се включете в подготвените от нас презентации и забавления. Очакват ви много приятни изненади.

(публикувано на 01.08.2018 г.)
 

СЕДМИЦА НА КЪРМЕНЕТО 1-7 АВГУСТ 2018 Г.

        В свят, изпълнен с неравенства, кризи и бедност, кърменето е основата на доброто здраве на бебетата през целия им живот.
        През 2018 година Световната седмица на кърменето преминава под надслов „КЪРМЕНЕТО – основа на живота“.
Логото, избрано за тазгодишното издание на Световна седмица на кърменето (с хаштаг #WBW2018) представя „триадата“ на родителите и тяхното дете, която да подчертава значението на съвместните усилия за защита, насърчаване и подкрепа на кърменето. Клоните, листата и кълновете са символ на растежа и развитието.
        Линията, която се ражда от триадата и се превръща в листа, е връзката между кърменето и храненето, хранителната сигурност (състоянието на надежден достъп до достатъчно количество достъпна, питателна храна) и намаляването на бедността.
        Кърменето предотвратява глада и недохранването във всичките му форми и гарантира хранителната сигурност на децата, дори и в периоди на криза. Без допълнителна тежест върху доходите на домакинството, кърменето е евтин начин за хранене на децата и допринася за намаляване на бедността. Храненето, хранителната сигурност и намаляването на бедността са от основно значение за постигането на Глобалните цели за устойчиво развитие на Обединените нации.
        Целите спрямо кърменето тази година са:
        ИНФОРМАЦИЯ, достъпна за всички хора, за връзките между доброто хранене, хранителната сигурност, намаляването на бедността и кърменето.
        ЗАТВЪРЖДАВАНЕ на кърменето като основа на живота.
        АНГАЖИРАНЕ на личности и организации за по-голямо въздействие.
        ПОДБУЖДАНЕ на действия за насърчаване на кърменето като част от доброто хранене, хранителната сигурност и намаляването на бедността.
        Всички ние имаме важна роля в осигуряването на растежа, развитието и оцеляването на децата по света.

По материали на Националната асоциация
„Подкрепа за кърмене“

-2-

        За девета поредна година, от 1 до 7 август 2018 година, във Велико Търново ще се проведе Световна Седмица на Кърменето (ССК) под мотото „Кърменето – основа на живота”.
        Традиционният Празник на открито в парк „Дружба”, Велико Търново ще се проведе на 2 август 2018 година от 10:00 до 12:00 часа.
        Инициативата се провежда в партньорство с Община Велико Търново, Център за родители „HAPPY MUMS” и Младежки дом – Велико Търново в рамките на програма „Здрави деца в здрави семейства“.
        Заповядайте и се включете в подготвените от организаторите презентации и забавления. Очакват ви и приятни изненади!

„Кърмата – храната на живота“

(публикувано на 30.07.2018 г.)
ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИГРИ
„НИЕ ЗНАЕМ КАК ДА БЪДЕМ ЗДРАВИ”

        На 26 юни 2018 г. в Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия „Ангел Попов“ - Велико Търново се проведоха традиционните за града образователни игри „Ние знаем как да бъдем здрави”.
        Инициативата се организира за седма поредна година от Регионална здравна инспекция - Велико Търново в партньорство с Община Велико Търново и Младежки дом - Велико Търново, и е посветена на Международния ден за борба с наркоманиите - 26 юни и здравословния начин на живот.
        В състезанието взеха участие общо 11 отбора с по 3 участника на възраст 14 – 19 години от 6 училища в старата столица: ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров” (2 отбора), СУ „Ем. Станев” (2 отбора), СУ „Вела Благоева” (1 отбор), ПГЕ „Ал. Ст. Попов” (3 отбора), ПМГ „Васил Друмев“ (1 отбор) и Спортно училище - Велико Търново (2 отбора).
        Победител в надпреварата с 39 точки стана І отбор на ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров” в състав: Йована Йорданова, Лилия Ангеличева, Десислава Атанасова.
        На втора позиция с резултат 36 точки се класира отборът на ПМГ „Васил Друмев“ с участници Йордан Лидански, Калоян Пенев и Йорданка Станева.
        Третото място заеха учениците от ІI отбор на ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров” в състав: Йоана Миленова Йорданова, Дамян Ивов Спирдонов и Маргарита Ивайлова Чакърова с резултат 33 т.
        Всички участници и училища в игрите получиха грамоти, а победителите – и индивидуални награди, осигурени от организаторите.


(публикувано на 27.06.2018 г.)
26 юни - Международен ден за борба с наркоманиите

        Международният ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици се отбелязва от 1987 година, съгласно резолюция 42/112 от 7 декември 1987 г. на Общото събрание на ООН. Резолюцията е израз на решимостта на ООН да изгради международно общество, свободно от наркотици, чрез увеличаване на дейностите и сътрудничеството между народите.
        Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC) определя ежегодно темата на Международния ден и инициира действия за повишаване на информираността по отношение на заплахата от разпространението и употребата на наркотици.
        Целта на Международния ден е да провокира широка обществена подкрепа и вдъхнови хората за действия срещу употребата и злоупотребата с наркотици.
        Младите хора са по-податливи на употребата на наркотици. Необходими са още много усилия, за да придобият те възможности и умения за водене на здравословен и пълноценен живот. За да могат да правят здравословен избор, хората и особено по-младите трябва да знаят точните факти и рисковете за здравето, свързани с употребата на незаконни наркотици.
        По повод на Международния ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици Регионална здравна инспекция – Велико Търново традиционно организира Образователни игри под надслов „Ние знаем как да бъдем здрави”. Инициативата има за цел да повиши нивото на здравните знания на учениците от горния курс на обучение (8 - 12 клас) и да съдейства за формиране на умения и навици за здравословен начин на живот. Участниците в образователните игри ще демонстрират своите познания и умения по теми, свързани с превенцията на ХИВ и сексуално-преносимите болести, наркоманиите, алкохола и здравословното хранене.
        Състезанието се организира за седма поредна година в партньорство с Община Велико Търново и Младежки дом Велико Търново, в рамките на общинска програма „Здрави деца в здрави семейства“.
        Тазгодишното издание ще се проведе на 26 юни от 14 часа в парк „Дружба“, в което като съдии на отделните пунктове ще вземат участие ученици от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“. През годината учениците от професионалната гимназия участваха в поредица от обучения по темата „Наркомании“ и ще имат възможност да приложат наученото, като рефери в състезанието.

(публикувано на 26.06.2018 г.)
31 МАЙ 2018 - СВЕТОВЕН ДЕН БЕЗ ТЮТЮН

Мото: “Тютюн и сърдечни заболявания”

        Всяка година на 31 май се отбелязва Световният ден без тютюн. Той се инициира от Световната здравна организация (СЗО) и от 1987 г. се провежда в страните по целия свят. На този ден се подчертават рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се призовава за ефективна политика за намаляване на нивата на потребление.


        Кампанията през 2018 г. акцентира върху взаимодействията между употребата на тютюневи изделия и сърдечно-съдовите заболявания. В света от сърдечно-съдови заболявания умират повече хора, отколкото от всяка друга причина за смърт, а употребата на тютюн и излагането на тютюнев дим допринасят за приблизително 12% от всички смъртни случаи от сърдечни заболявания.

        Повече информация за: тютюнопушенето, филми за тютюнопушенето.

        По повод на Световния ден без тютюн Регионална здравна инспекция – Велико Търново, в партньорство с Община Велико Търново, община Павликени, СУ „Бачо Киро” – Павликени и ХГ „Св. св. Кирил и Методий” организират кампания под мотото „Загаси цигара – спаси сърце”, включваща:

        1 април – 1 юни 2018 г.
        Конкурс за рисунка на тема „Аз дишам свободно, без цигарен дим” сред ученици (4 – 8 клас) от община Павликени

        14 – 31 май 2018 г.
        Арт работилници за деца: теоретични и практични занятия (изработване на сувенири под формата на сърце) на тема „Тютюнопушене” в детски заведения на Велико Търново

        29 май 2018 г.
        Информационно-образователна кампания под мотото „Не на тютюнопушенето” в центъра на град Павликени, включваща: разпространение на здравнообразователни материали, функционално изследване на дишането, измерване на телесно тегло, ръст и консултации за отказ от тютюнопушене;

        31 май 2018 г.
        Информационно-образователна кампания под мотото „Загаси цигара – спаси сърце” в парк „Марно поле” – Велико Търново:
        Функционално изследване на дишането и консултации за отказ от тютюнопушене;
        Работилница за изработване на сувенири (магнитни стикери) и рисуване върху балони по темата тютюнопушене
        Разпространение на здравнообразователни материали.

        01 юни 2018 г.
        Изложба на рисунки в централния парк на град Павликени и награждаване на победителите от конкурса „Аз дишам свободно, без цигарен дим”

        2 юни 2018 г.
        Спортно-туристически празник в околностите на град Велико Търново (парк Ксилифор), включващ:
        Рисуване с тебешири и върху балони по темата „За здраво сърце без тютюнев дим”
        Участие на деца и ученици в различни спортни дисциплини и състезания (туристически щафети в три възрастови групи; преодоляване на препятствия –катерене по висяща въжена стълба и изкуствена катерачна стена, “тролей” над езерото; стрелба в цел; колокрос; плажен волейбол; бадминтон; блиц-турнир по шах, риболов и други) като алтернатива на тютюнопушенето.

(публикувано на 30.05.2018 г.)


”Не на тютюнопушенето”

        На 29.05.2018 в центъра на град Павликени над 100 лица се включиха в информационно-образователна кампания под мотото ”Не на тютюнопушенето”, организирана от Регионална здравна инспекция – Велико Търново, в партньорство с Община Павликени и СУ ”Бачо Киро” – Павликени.
        В изнесения кабинет за отказ от тютюнопушене настоящи и бивши пушачи (20 лица), на възраст от 30 до 79 години, бяха консултирани и изследвани със спирометър за функционалното състояние на дишането.
        Доброволци от СУ „Бачо Киро“ раздаваха образователни материали, като подчертаваха рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн, нездравословното хранене и ниската двигателна активност и приканваха преминаващите граждани да си направят антропометрични измервания – ръст и тегло. От измерените 55 души (39 жени и 16 мъже), на възраст от 2 до 91 години, затлъстяване (ИТМ равно и над 30) е установено при 22 от тях, като с много висок здравен риск са 4 лица (1 мъж и 3 жени).
        По време на организираната проява са разпространени 11 заглавия на здравно-образоветелни материала за превенция на хронично-незаразните заболявания (белодробни, сърдечно-съдови, затлъстяване и други).

(публикувано на 30.05.2018 г.)


„Загаси цигара – спаси сърце”


        На 31.05.2018 година в парк „Марно поле” във Велико Търново се проведе поредната инициатива за превенция на тютюнопушенето сред населението под мотото „Загаси цигара – спаси сърце”.
        Проявата е част от общинската програма „Здрави деца в здрави семейства“ и е посветена на Световния ден без тютюнев дим – 31 май.
        Доброволци от ХГ „Св. св. Кирил и Методий” – Велико Търново раздаваха образователни материали, като подчертаваха рисковете за здравето, свързани с тютюнопушенето и сърдечносъдовите заболявания; приканваха настоящи и бивши пушачи да си направят спирометрия, да напишат своето послание върху балон или да изработят магнитен стикер за спомен.

(публикувано на 01.06.2018 г.)


„За здраво сърце без тютюнев дим”

        На 2 юни 2018 година в рамките на спортно-туристическия празник в парк Ксилифор се проведе ателие на открито за рисуване върху балони и с тебешири на асфалт, като алтернатива на тютюнопушенето.

(публикувано на 04.06.2018 г.)
РОДИТЕЛСКИ СРЕЩИ В БАР

        На 28 май 2018 г. в гр. Велико Търново се проведе първата от поредица родителски срещи извън класната стая или така наречените „Родителски срещи: малки разговори на големи теми“. Участници в проявата бяха педагози и родители на деца от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ – Велико Търново.
        Инициативата е организирана в рамките на „Национална програма срещу употребата на алкохол от деца“ от Асоциация Родители, Спиритс България, Държавна агенция за закрила на детето, в партньорство с Регионална здравна инспекция – Велико Търново.
        По време на родителската среща бяха дискутирани въпросите за: влиянието на алкохола върху детския организъм и рисковете при ранната му употреба, подходящите начини да се говори с децата на тази тема, без да се обидят, засрамят или отекчат.
        Родители, учители и специалисти по проблемапотърсиха отговорите на този труден въпрос в неформална обстановка.

(публикувано на 30.05.2018 г.)
Употреба на алкохол и алтернативи

        На 17 май 2018 г. в ДГ „Надежда” град Килифарево се проведе заключителният етап от кампанията, посветена на превенцията на употребата на алкохол.
        През месец април възпитаниците на детското заведение преминаха теоретично обучение по темата „Вреди от употребата на алкохол и алтернативи”. Децата от предучилищната група, заедно със своите родители, се запознаха с приказката „Цар и пияница” и под зоркото око на педагозите работиха усърдно в арт-работилница за украсяване на стъкло с техниката декупаж.
        В рамките на един месец децата преобразиха стъклени бутилки и чаши, и подготвиха музикално-артистична програма, посветена на здравословния начин на живот, без употреба на алкохолни напитки. Творбите бяха представени на специално организирана за целта изложба, която ще бъде популяризирана и сред посетителите на пенсионерския клуб в града.
        Участниците в кампанията получиха занимателни игри и здравно образователните материали: флаер „Алкохолът няма полезно въздействие върху младите хора” и книжка „Аз искам да знам как да бъда здрав” в подкрепа на мотото „Играта, книгите и спорта са по-добрата алтернатива”.
        Инициативата се организира в рамките на общинската програма „Здрави деца в здрави семейства” – Велико Търново.

(публикувано на 21.05.2018 г.)
20 МАЙ – ДЕН НА СЪПРИЧАСТНОСТ СЪС ЗАСЕГНАТИТЕ ОТ ХИВ

        Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ, който традиционно се отбелязва в третата неделя на месец май, тази година преминава под мотото „ПОДГОТОВКАТА ЗА БЪДЕЩЕТО СЕ ОСНОВАВА НА ОПИТА НИ ОТ МИНАЛОТО!“.
        Кампанията е съвкупност от инициативи за насърчаване на здравно-сексуалното образование и диалог в уязвимите общности и за ускоряване на застъпническите действия в посока към действащи политики в областта на ХИВ-превенцията и грижата за хората, живеещи с вируса.
        Тазгодишното послание на кампанията „ПОДГОТОВКАТА ЗА БЪДЕЩЕТО СЕ ОСНОВАВА НА ОПИТА НИ ОТ МИНАЛОТО!“ изразява необходимостта бъдещите планове да стъпят на усилията, историята и опита за лечението, профилактиката и грижите, свързани с живота с ХИВ, както и правото на живот без стигма и дискриминация, с достъп до качествени здравни и социални услуги.
        От началото на годината до 9 май 2018 г. са открити нови 95 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са 2810 лица. Съотношението на инфектираните мъже и жени, от общия брой регистрирани лица за тази година е приблизително 8:1 (мъже/жени). От новорегистрираните болни 5,3% са се инфектирали при инжекционна употреба на наркотици, а над 90% - по сексуален път, 53% от които при хомо или бисексуален контакт.
        Във Великотърновска област в Кабинета за безплатно и анонимно изследване за ХИВ и СПИ в РЗИ – Велико Търново, от началото на годината са преминали 406 души, на възраст от 16 до 83 години, от които 287 жени и 119 мъже.
        По повод на Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ – 20 май 2018 г. , РЗИ – Велико Търново проведе акция за безплатно и анонимно изследване за ХИВ и СПИ, като част от кампанията „Клиника на открито“, проведена на 17 май в парк „Марно поле“ – Велико Търново – изследвани и консултирани са 61 лица (10 мъже и 51 жени), на възраст от 16 до 83 години.
        Повече информация за: СПИН, аудио и видео клипове.

(публикувано на 18.05.2018 г.)
Кампания за превенция на тютюнопушенето

        На 16 май 2018 г. децата от трета група на ДГ „Първи юни” в град Велико Търново се запознаха с пушещата кукла „Сю”, презентираха постери, изобразяващи вредите от тютюнопушенето и изработиха магнитни стикери по темата.
        Децата се обединиха около идеята, че: „Тютюнопушенето е враг на здравето и човек може да прави много приятни неща, вместо да пуши цигари”.
        Инициативата е част от кампанията „Загаси цигара – спаси сърце” по повод на Световния ден без тютюнопушене – 31 май, която се организира в рамките на общинската програма „Здрави деца в здрави семейства” – Велико Търново.

(публикувано на 14.05.2018 г.)
17 МАЙ - СВЕТОВЕН ДЕН НА ХИПЕРТОНИЯТА


КЛИНИКА НА ОТКРИТО

        За четвърта поредна година, в рамките на общинска програма „Здрави деца в здрави семейства“, в град Велико Търново ще се проведе пролетният етап на „Клиника на открито“.
        Проявата ще се състои на 17 май 2018 г. в парк „Марно поле” – гр. Велико Търново от 10:00 ч. до 13:00 ч. на алеята към ДНА.
        Организатори на инициативата са Община Велико Търново, Регионална здравна инспекция – Велико Търново и Филиал Велико Търново на Медицински университет – Варна.
        Целта на Клиниката е чрез направените безплатни изследвания да се обърне отново внимание на гражданите към рисковите за здравето фактори - тютюнопушене, нездравословно хранене, ниска двигателна активност и други.
        Инициативата е посветена на превенцията на хроничните незаразни болести (сърдечно-съдови, белодробни, диабет, затлъстяване) и Международният ден на сестринството - 12 май, Световен ден на хипертонията – 17 май, Европейски ден за борба със затлъстяването -19 май и Световния ден без тютюнев дим – 31 май.
        В четири импровизирани „кабинети”, студенти и експерти от РЗИ – Велико Търново ще осъществяват:
        измерване на кръвна захар и кръвно налягане;
        изследване на дишането със спирометър;
        консултиране и изследване за носителство на вируса на СПИН;
        измерване на ръст и телесна маса, определяне на ИТМ;
        Разпространение на здравно-образователни материали.

        Повече информация за някои фактори в начина на живот и хронични незаразни заболявания може да намерите тук:
        „Да поставим под контрол кръвното налягане”
        „Здравните предупреждения срещу тютюнопушенето”
        „Движение за здраве”
        „Захарен диабет”
        „Затлъстяване. Здравословно телесно тегло”
        „Исхемична болест на сърцето”

(публикувано на 16.05.2018 г.)


„КЛИНИКА НА ОТКРИТО”

        На 17 май 2018 година за четвърта поредна година в рамките на програма „Здрави деца в здрави семейства” Регионална здравна инспекция - Велико Търново, Община Велико Търново, филиалът на Медицински университет, гр. Варна във Велико Търново, с подкрепата на Българската асоциация по хипертония, организираха „Клиника на открито”.
        Целта на проявата е чрез профилактично направените безплатни изследвания да се обърне отново внимание на рисковите за здравето фактори – тютюнопушене, нездравословно хранене, ниска двигателна активност и рисково сексуално поведение. Инициативата е посветена на превенцията на хроничните незаразни болести (сърдечно-съдови, белодробни, диабет, затлъстяване), Международния ден на сестринството - 12 май, Световния ден на хипертонията – 17 май, Европейския ден за борба със затлъстяването - 19 май и Световния ден без тютюнев дим – 31 май.
        В импровизираните кабинети, разположени в парк „Марно поле” преминаха, както следва:
        в „Кабинета за профилактика на диабета” 185 граждани изследваха кръвната си захар. Отклонения от референтните стойности са установени при 28 лица, от тях 20 жени и 8 мъже.
        в „Кабинета за профилактика на белодробни заболявания” бяха извършени спирометрии на 80 лица (настоящи и бивши пушачи) - 59 жени и 21 мъже. При 7 от тях са установени отклонения от нормалните стойности на дишането;
        в „Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН” преминаха 61 лица (10 мъже и 51 жени) на възраст от 16 до 83 години, сред които няма носители на вируса;
        в „Кабинета за профилактика на хипертонията” е измерено кръвното налягане, ръста и телесното тегло на 276 души - предсърдно мъждеене е установено при 5 лица, от които 3 са новооткрити и са насочени за допълнителна консултация с личния си лекар.
        Разпространени са 8 заглавия на здравнообразователни материали на здравна тематика.

(публикувано на 21.05.2018 г.)
СРЕЩА НА КЛУБА НА ЗДРАВЕТО

        На 25.04.2018 година в Регионална здравна инспекция – Велико Търново се проведе втората за тази година сбирка на Клуба на здравето, на която присъстваха 35 членове и гости.
        Срещата откри председателят на клуба - Стоян Долапчиев. В приветственото си слово г-н Долапчиев отбеляза, че преди 18 години, на днешната дата е учреден Клуба на здравето и на първата му сбирка са присъствали 23 лица.
        От 2000 година до досега в сбирките на клуба са участвали над 1000 посетители и 600 млади хора – студенти. Лектори по различни теми (повишаване на здравната и физическа култура, и подобряване на качеството на живот на хората с телесни и психо-социални увреждания) са били 42 лекари, десетки специалисти (журналисти, педагози, психолози и други) и 10 члена на клуба.
        Журналистът Мирослав Дечев и общопрактикуващият лекар и психотерапевт д-р Любка Любенова презентираха темата „Социални и медицински страни на терапията с хоби”.
        Мирослав Дечев представи колекцията си от над 150 сувенирни метални лъжички от цял свят. Всяка една от тях говори за страната, града и символите на съответното населено място.
        Д-р Любенова припомни, че здравето е не само отсъствие на болест, но и пълно физическо, психическо и социално благополучие. В експозето си тя отбеляза, че някои хора имат нужда да творят и да имат хоби, защото хобито е вид лечение. Д-р Любенова запозна присъстващите с хобито си – „вълшебството на брюкселската дантела“, а провокацията й към присъстващите беше творене с … вълна.
        При изключителен интерес членовете на клуба и гостите активно се включиха в артерапията - плъстиха вълна, редиха мъниста и всеки изработи свой уникален ключодържател.

(публикувано на 27.04.2018 г.)
КАМПАНИЯ „ДВИЖИ СЕ И ПОБЕДИ – ПРОЛЕТ 2018”

        Пролетното издание на кампанията „Движи се и победи” ще се проведе в периода 28 април - 2 юни 2018 година. В околностите на град Велико Търново, по познатите туристически маршрути и екопътеки ще преминат участниците в най-популярната инициатива на програма СИНДИ за повишаване на физическата активност на населението в община Велико Търново.
        Проявата се организира за осемнадесета поредна година от РЗИ - Велико Търново, Община Велико Търново, Туристическо дружество „Трапезица 1902” и Младежки дом - Велико Търново, и преминава под егидата на председателя на Великотърновския общински съвет.
        „Движи се и победи” стартира през есента на 2001 година в рамките на програма СИНДИ и оттогава досега са проведени 33 кампании, с общ брой участници 17 648 деца, ученици и възрастни хора, в т.ч. и 379 семейства. Най-голяма активност е регистрирана при учениците на възраст до 14 години.
        Пролетният дял на „Движи се и победи 2018” включва следните три туристически маршрута:
        1. Велико Търново - хижа Божур - на 28 април (събота);
        2. Велико Търново – Конна база с. Арбанаси - на 12 май (събота);
        3. Велико Търново - парк Ксилифор - на 2 юни (събота).
        Съгласно регламента на кампанията, в нея могат да участват всички желаещи лица от община Велико Търново, които на финала на всеки от туристическите маршрути се регистрират чрез попълване на специален формуляр за участие. Регистрацията на участниците ще се извършва във времето от 10.00 до 14.00 часа. За тези, които не познават маршрутите, ще бъдат осигурени водачи на групи, с определени място и час на тръгване.
        Наградите на кампанията (предимно спортни и туристически принадлежности) и условията за присъждането им са следните:
        Голямата награда е велосипед и за нея ще се състезават всички участници, преминали и трите обявени туристически маршрути;
        Пет награди за възрастовите групи: 4 - 10 години; 11 - 19 години; 20 - 45 години; 46 - 64 години и над 65 години и
        Четири специални награди за: най-малък участник (навършени 4 години), най-възрастен участник, семейство и непушач (над 18 навършени години) - за тях ще се състезават всички участници, преминали най-малко 2 от обявените 3 туристически маршрути;
        Поощрителна награда - за нея ще се надпреварват всички участници, преминали само един маршрут в кампанията;
        Награда на Председателя на Великотърновския Общински съвет - за най-масово участие на училище в кампанията;
        Награда на Регионалния координатор на Министерството на младежта и спорта - за нея ще се надпреварват всички участници в кампанията до 29 години;
        Награда на Младежки дом Велико Търново - за най-активен участник в спортно-туристическия празник в парк Ксилифор.
        Тегленето на жребия за наградите в пролетния дял ще се състои на 8 юни 2018 година в РЗИ - Велико Търново, в присъствието на организаторите на кампанията и средствата за масова информация.
        В рамките и на трите похода, на крайните пунктове, за всички желаещи туристи, ще бъдат организирани образователни занимания с тематика превенция на тютюнопушенето, безопасност на движението и здравословно хранене.
        На 28 април, на хижа Божур участниците в похода могат да участват в симулация с алкоочила - поради загубата на координация и равновесие, породена от очилата, всеки който ги носи ще има поведение, присъщо на хора под влияние на алкохол и други наркотици.
        Крайна точна на втория етап, който ще се състои на 12 май, е Конната база в с. Арбанаси. На финала децата, изминали маршрута, ще имат възможност, с помощта на квалифицирани инструктори да се запознаят отблизо с животните и конната езда.
        По традиция, третият маршрут на кампанията ще завърши със спортно-туристически празник в парк Ксилифор. На сцената за всички деца ще бъде организирано рисуване с тебешири и върху балони по темата „Със здраво сърце без тютюнев дим“ по повод 31 май – Световен ден без тютюнев дим.
        В празника деца и ученици ще се надпреварват в различни спортни дисциплини и състезания: улов на риба – деца до 14 г., туристически щафети в три възрастови групи; преодоляване на препятствия (катерене по висяща въжена стълба и изкуствена катерачна стена, „тролей” над езерото); стрелба в цел; колокрос; плажен волейбол; бадминтон; блиц-турнир по шах, състезание „Лъвски скок” в две възрастови групи (1 - 4 клас и 5 - 8 клас) за момчета и момичета, теглене на въже – момичета и момчета до IV клас и до VIII клас и други. Победителите в отделните спортно-туристически дисциплини ще получат съответни грамоти и награди, а за всички участници в спортно-туристическия празник организаторите са предвидили малки награди, спечелени чрез томбола.
        По време на кампанията ще бъдат разпространени здравно-образователни материали за поведенческите фактори на риска за здравето и профилактиката на хроничните незаразни болести, а за всички участници, по желание, ще бъде осигурено измерване на кръвно налягане.

Телефони за справка и допълнителна информация:
РЗИ – Велико Търново: 062/614-351
ТД „Трапезица 1902”: 062/63-58-23

(публикувано на 25.04.2018 г.)


ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО
ОБЩИНА – ВЕЛИКО ТЪРНОВО
РЗИ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО МЛАДЕЖКИ ДОМ
ТУРИСТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО “ТРАПЕЗИЦА-1902”


ПРОВЕЖДАТ

“ДВИЖИ СЕ И ПОБЕДИ”
/ п р о л е т /
на 28 април, 12 май и 02 юни 2018 ГОДИНА

Преминават се туристически маршрути в околностите на Велико Търново

I ЕТАП
на 28 април 2018 година
До хижа „Божур”

        Начало: От Владишки мост към разклона за с. Арбанаси и манастир „Света Троица” се тръгва в посока манастира. Подминава се отклонение на маркирана с кафяво пътека, продължава се по синята маркировка и след около 1,3 км се тръгва на североизток по пътека с червена маркировка. Тя води до билото, по което се стига до хижата. Връщането може да стане по пътека с червена маркировка в посока запад от х. Божур, преминаваща през манастир „Света Троица” и от него - към квартал „Асенов” по синя маркировка или по обратния път.
        За незапознатите с маршрута ще бъдат осигурени водачи от ТД „Трапезица-1902” от Владишкия мост в 9.00 и 9.30 часа.
        За осигуряване на групов транспорт, заявки на телефон: 0896/ 697 832.
        Регистрация на преминалите маршрута: в района на хижата до 14.00 часа.
        Награди чрез томбола ще получат преминалите по туристическите маршрути.

        Прекарайте почивния си ден сред природата!

(публикувано на 25.04.2018 г.)


РЕЗУЛТАТИ ОТ ПЪРВИЯ ЕТАП НА КАМПАНИЯТА
“ДВИЖИ СЕ И ПОБЕДИ – ПРОЛЕТ 2018”

        На 28 април 2018 година, до хижа Божур, се проведе първият етап на пролетната кампания “Движи се и победи”, в който взеха участие общо 211 души, в т. ч. и 7 семейства.
        Двама са най-малките регистрирани туристи, според регламента на кампанията – Ана-Мари Веселинова от ДГ „Здравец“ и Дария Николова от ДГ „Слънчев Дом“. И двете деца са навършили 4 години. Най-възрастният участник е Христо Христов на 90 години от Велико Търново.
        Измерено е кръвното налягане на 94 лица. В похода взеха участие три организирани ученически колектива на: ОУ „П. Р. Славейков“, ОУ „Димитър Благоев“ и ОУ „Христо Ботев“, като участниците от ОУ „Христо Ботев“ бяха най-многобройни – 39 лица.
        Организаторите на “Движи се и победи – пролет 2018” канят всички желаещи да преминат и вторият маршрут на кампанията, който ще се състои на 12 май (събота) до Конната база на с.Арбанаси. На финала децата, изминали маршрута, ще имат възможност, с помощта на квалифицирани инструктори да се запознаят отблизо с животните и правилата на ездата.

(публикувано на 30.04.2018 г.)


ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО
ОБЩИНА – ВЕЛИКО ТЪРНОВО
РЗИ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО МЛАДЕЖКИ ДОМ
ТУРИСТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО “ТРАПЕЗИЦА-1902”


ПРОВЕЖДАТ

“ДВИЖИ СЕ И ПОБЕДИ”
ПРОЛЕТ - II ЕТАП
12 май /събота/ 2018 година
КОННА БАЗА СЕЛО АРБАНАСИ

        Арбанаси е едно от най-живописните стари селища в страната, разположено на едноименното скалисто плато, на 4 км североизточно от Велико Търново. Основано през ХV–ХVІ в. от преселници от Епирска Македония, то получава статут на вакъфско селище, собственост на зетя Рюстем паша и дъщерята на султан Сюлейман Великолепни Михримах, което е предпоставка за развитието му като богато търговско, животновъдно и занаятчийско селище с над 1000 къщи. Днес е известно с уникалната си жилищна архитектура и богато стенописаните арбанашки черкви.

        Пешеходни туристически маршрути към с. Арбанаси

        Местност Дълбок дол – църква „Св. Никола” – конна база
        Начало: квартал „Асенов”, Велико Търново. Преминава се през висящия мост над р. Янтра. Отклонение вляво от асфалтовия път, водещ до местността Ксилифор по кафява маркировка. Преминава по скален венец с живописни панорамни гледки към Велико Търново. Време за преминаване: 1,30 ч.

        Местност Дълбок дол – Малко и Голямо лако – конна база с. Арбанаси
        Начало: квартал „Асенов”, Велико Търново. Преминава се през висящия мост над р. Янтра. Отклонение при първата чешма, вляво на асфалтовия път, водещ до местността Ксилифор. Зелена маркировка. Изкачване на североизток, по дерето. След около 20 мин: отклонение вляво към Малко лако (следи от стар римски път, удобно място за почивка); отклонение вдясно към Голямо лако (Римската чешма). Пътеката продължава по склона на север и излиза в югоизточния край на с. Арбанаси. Време за преминаване: 1,50 ч.

        Квартал „Асенов” – местността Каменец – с. Арбанаси- конна база
        Начало: квартал „Асенов”, Велико Търново. Преминава се през висящия мост над р. Янтра. В близост до обръщалото пред бившата текстилна фабрика се тръгва в посока север–североизток по жълта маркировка. След около 20 мин. изкачване по пътеката, успоредна на асфатовия път Велико Търново – с. Арбанаси се стига до оформен кът за отдих. Продължението на пътеката излиза в западния край на с. Арбанаси. Време за преминаване: 1час.

        Местност Ксилифор – телевизионната кула – конната база – с. Арбанаси

        Начало: хижа „Ксилифор” в местността Ксилифор, източно над Велико Търново. Тръгва се по червена маркировка, посока север–североизток. Приятно 30-минутно изкачване по пътека в широколистна гора. В близост до края на пътеката се излиза на прогледно панорамно място с живописен изглед отвисоко към Велико Търново.
Излиза се на шосето с. Арбанаси – с. Шереметя. Вляво е телевизионната кула, вдясно – конната база. При избор на десния вариант, по полски път се стига в с. Арбанаси. Време за преминаване: 1 час.

        За незапознатите с маршрутите ще бъдат осигурени водачи от изходните пунктове в 9.00 часа. (за групите с предварителна заявка на телефон: 0896697832)
        Регистрация на преминалите маршрута: на конна база „Калоян 92“- до 14.00 часа.
        Награди чрез томбола ще получат преминалите по туристическите маршрути

        Прекарайте почивния си ден сред природата!

(публикувано на 30.04.2018 г.)


РЕЗУЛТАТИ ОТ ВТОРИЯ ЕТАП НА КАМПАНИЯТА
“ДВИЖИ СЕ И ПОБЕДИ – ПРОЛЕТ 2018”

        На 12 май 2018 година на Конната база в с. Арбанаси, се проведе вторият етап на пролетната кампания “Движи се и победи”. В инициативата взеха участие общо 124 души, в т. ч. и 7 семейства.
        Според регламента на кампанията - най-малките регистрирани туристи и в този етап са: Ана-Мари Веселинова и Дария Николова, а най-възрастният участник отново е Христо Христов на 90 години от Велико Търново.
        Измерено беше кръвното налягане на 64 лица.
        Организаторите на “Движи се и победи – пролет 2018” канят всички желаещи да преминат и третият маршрут на кампанията, който ще се състои на 2 юни (събота) до парк Ксилифор.
        По традиция, третият маршрут на кампанията ще завърши със спортно-туристически празник. На сцената за всички деца ще бъде организирано рисуване с тебешири и върху балони по темата „Със здраво сърце без тютюнев дим“ по повод 31 май – Световен ден без тютюнев дим.
        В празника деца и ученици ще се надпреварват в различни спортни дисциплини и състезания: туристически щафети в три възрастови групи; преодоляване на препятствия (катерене по висяща въжена стълба и изкуствена катерачна стена, „тролей” над езерото, туристически каяци); стрелба в цел; колокрос; плажен волейбол; бадминтон; блиц-турнир по шах, улов на риба, състезание „Лъвски скок” в две възрастови групи (1 - 4 клас и 5 - 8 клас) за момчета и момичета, и други.
        Победителите в отделните спортно-туристически дисциплини ще получат съответни грамоти и награди, а за всички участници в спортно-туристическия празник организаторите са предвидили малки награди, спечелени чрез томбола.

(публикувано на 16.05.2018 г.)


ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО
ОБЩИНА – ВЕЛИКО ТЪРНОВО
РЗИ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО МЛАДЕЖКИ ДОМ
ТУРИСТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО “ТРАПЕЗИЦА-1902”


ПРОВЕЖДАТ

ПРОЛЕТНА КАМПАНИЯ “ДВИЖИ СЕ И ПОБЕДИ” - III ЕТАП

СПОРТНО-ТУРИСТИЧЕСКИ ПРАЗНИК
„КСИЛИФОР 2018” - 2 юни 2018г.


        І. Лъчеви туристически походи до местността „Ксилифор” - от 8.00 до 10.00 ч.
        1. От квартал Асенов /църква “Свети четиридесет мъченици”/
        2. От село Арбанаси – югоизточния край
        3. От автобусното обръщало до ВТУ „Св.св.Кирил и Методий”
        4. От телевизионната кула до с. Арбанаси
        5. От с. Шереметя
        ІІ. Откриване на празника и художествена програма - от 10.00 до 10.30 ч.
        ІІІ. Спортно-туристически игри
        Щафетни игри – І – ІV клас – 10.30 ч.
        Спортно-туристически щафети – V – VІІІ клас – 10.30 ч.
        Спортно-туристически щафети – ІХ – ХІІ клас – 11.00 ч.
        ІV. Центрове на предизвикателствата – 11.00 – 14.30 ч.:
        Улов на риба – деца до 14 г. – ЛРД „Сокол – 1884”(начало 8:30 ч.), Мост над потока, Катерачна стена, Дартс, Туристически каяци, Плажен волейбол - Волейболен клуб “Царевец” (начало 11:00 ч.), Стрелба с лък – Стрелкови клуб „Етър-98”(начало 10:30 ч.), Състезание по шахмат – ШК „Асеневци”(начало 10:30 ч.),; Коло-крос в две възрастови групи: до 14 г., до 18 г. (начало 12.00 ч.). Състезание по бадминтон – “Бадминтон – Скоуш клуб”, Лъвски скок – момчета и момичета до IV клас и до VIII клас.
        V. Награждаване на победителите и теглене на томбола – 13.30 ч.
        Регистрация на преминалите маршрута: в района на хижата до 14.00 часа. За осигуряване на водачи и групов транспорт заявки на телефон: 0896697832
        Награди чрез томбола ще получат преминалите по туристическите маршрути: теглене на 06.06.2018 година от 11:00 часа в РЗИ.

        ПРЕКАРАЙТЕ ТОЗИ ДЕН СРЕД ПРИРОДАТА!

(публикувано на 16.05.2018 г.)


РЕЗУЛТАТИ ОТ ТРЕТИЯ ЕТАП НА КАМПАНИЯТА
“ДВИЖИ СЕ И ПОБЕДИ – ПРОЛЕТ 2018”

        На 2 юни 2018 година се проведе третият етап на пролетната кампания „Движи се и победи 2018”. По пътеките до парк Ксилифор преминаха общо 205 души (131 жени и 74 мъже), в т. ч. и 13 семейства.
        Най-малките регистрирани туристи, съгласно регламента на кампанията, отново са – Ана-Мария Веселинова от ДГ „Здравец“ и Дария Николова от ДГ „Слънчев Дом“ – Велико Търново, навършили 4 години. Най-възрастният участник и този път е Христо Христов на 90 години от Велико Търново.
        По желание е измерено кръвното налягане на 87 души, участници в кампанията.
        В третия маршрут участие взеха деца, ученици и педагози от 3 училища от Велико Търново – ОУ „Христо Ботев”, ОУ „П. Р. Славейков”, ОУ „Димитър Благоев” и от Центрове за настаняване от семеен тип I, II и III във Велико Търново и Център за работа с деца с. Малък Чифлик.
        Всички участници в спортно-туристическия празник се включиха в разиграната томбола, като късметлиите бяха приятно изненадани с малки награди.
        Жребият за наградите в кампанията „Движи се и победи – пролет 2018” ще се изтегли на 8 юни (петък) 2018 г. в сградата на РЗИ – Велико Търново, в присъствието на средствата за масова информация.


(публикувано на 04.06.2018 г.)


ТЕГЛЕНЕ НА ЖРЕБИЯ ЗА НАГРАДИТЕ В КАМПАНИЯТА „ДВИЖИ СЕ И ПОБЕДИ – ПРОЛЕТ 2018”

        Кампанията за подобряване и укрепване на здравето на населението в община Велико Търново „Движи се и победи” се организира за осемнадесета поредна година от РЗИ - Велико Търново, Община Велико Търново, Туристическо дружество „Трапезица 1902” и Младежки дом - Велико Търново, и преминава под егидата на председателя на Великотърновския Общински съвет.
        С пролетното издание на „Движи се и победи” броят на проведените досега кампании става 34, а общият брой на участниците - 17 996 души, в това число и 393 семейства.
        По традиция церемонията по теглене на жребия за наградите се извърши в присъствието на организаторите, средствата за масова информация и представители на най-активните училища. Официални гости на събитието бяха:
        Венцислав Спирдонов - председател на Великотърновския Общински съвет
        Д-р Диляна Вачкова - директор на дирекция „Социални дейности и здравеопазване” - Община Велико Търново
        г-н Румен Петров - директор на Младежкия дом и председател на ОКЗ
        г-жа Мила Велчева – член на управителния съвет на ТД „Трапезица 1902”
        г-жа Зоя Стефанова - регионален координатор на Министерството на младежта и спорта
        д-р Евгения Недева - директор на РЗИ - Велико Търново

        „Движи се и победи – пролет 2018” се проведе в периода 28 април – 2 юни 2018 г. по 3 туристически маршрута: до хижа Божур, Конна база с. Арбанаси и парк Ксилифор.
        В рамките и на трите похода, на крайните пунктове, за всички желаещи туристи, бяха организирани образователни занимания с тематика превенция на тютюнопушенето, безопасност на движението и здравословно хранене.
На 2 юни с много емоции и спортни забавления кампанията приключи със спортно-туристически празник в парк Ксилифор, в който деца и ученици от 3 училища и 3 ЦНСТ премериха сили в: туристическите щафети, центровете на предизвикателството (катерене по висяща въжена стълба и изкуствена катерачна стена, „тролей над езерото”, туристически каяк), спортните състезания - плажен волейбол, бадминтон, блиц-турнир по шах, стрелба в цел; спортен риболов, Лъвски скок, колокрос, теглене на въже.
        Част от присъстващите в парка деца, се включиха в организирано рисуване с тебешири и върху балони по темата „Със здраво сърце без тютюнев дим“, по повод Световния ден без тютюнев дим – 31 май.
        По време на тазгодишната пролетна кампания по туристическите мършрути преминаха общо 348 деца, ученици и възрастни хора (в това число и 14 семейства), от които 228 жени и 120 мъже.
        Почти половината от включилите се в пролетния дял на „Движи се и победи” - 127 души (47,13%) са преминали за първи път маршрутите, а 184 души (52,87%) са участвали и в предишни кампании.
        Активността на участниците в кампанията по възрастови групи е следната:
        на първо място, с най-голям брой участници и с най-висок относителен дял се нарежда групата 11 - 19 години - 102 ученика (29,31% от всички участници);
        на второ място е групата на 46 - 64 годишните (92 участника – 26,44%);
        на трето място - групата – над 65 години (64 лица - 18,39%);
        следвана от 4 - 10 годишните деца и ученици – (49 деца 14,08%);
        на пето място се нарежда групата на участниците от 20 - 46 годишна възраст - 39 души (11,21%);
        тази година в кампанията взеха участие и две деца под 4 годишна възраст, които според регламента на играта не бяха включени в жребия за разпределението на наградите. Тяхната група съставлява 0,57% от общия брой участници;
        В кампанията организирано участваха 3 училища от община Велико Търново - ОУ „Христо Ботев”, ОУ „Димитър Благоев” и ОУ „П. Р. Славейков”, както и възпитаници и ръководители на ЦНСТ В. Търново и Център за работа с деца с. Малък Чифлик.
        В „Движи се и победи - пролет 2018” бяха регистрирани 139 непушачи над 18-годишна възраст, което представлява по-голямата част (83,23%) от възрастното население, включило се в кампанията (167 души).
        В рамките на кампанията беше измерено кръвното налягане на 245 души (125 жени и 120 мъже), на възраст от 20 до 90 години, като с нормални (равни/под 139/89 мм живачен стълб) и оптимални стойности (равни/под 120/80 мм живачен стълб) на кръвното налягане бяха по-голямата част от тях - 229 участника (93,45%) - 114 жени (91,20% от жените, измерили кръвното си налягане) и 115 мъже (95,83% от мъжете). При 16 лица (6,53% от всички измерили кръвното си налягане) беше установено кръвно налягане с повишени стойности (над 140/90 мм живачен стълб) - при 11 жени (8,80% от жените) и при 5 мъже (4,17% от мъжете).
        В жребия за наградите в отделните 5 възрастови групи и за 4-те специални награди (за най-малък и най-възрастен участник, за семейство и непушач над 18 навършени години) се състезаваха всички участници, преминали най-малко 2 от обявените 3 туристически маршрути (136 души), а за поощрителната награда в кампанията се надпреварваха участниците, преминали само един маршрут (175 души).

       
Жребият се изтегли по електронен път от организаторите на кампанията.

       
Наградата във възрастовата група 4 – 10 години (ваучер за подарък на стойност 29 лв.) се изтегли между 17 деца.
        Печели: Невзат Помаков на 9 години от ОУ „Христо Ботев“

       
Наградата във възрастовата група 11 – 19 години (ваучер за подарък на стойност 29 лв.) се изтегли между 35 ученика.
        Печели: Ради Манолов на 11 години от ОУ „П. Р. Славейков“

        Наградата във възрастовата група 20 – 45 години (ваучер за подарък на стойност 29 лв.) се изтегли между 16 души.
        Печели: Никола Иванов на 43 години

        Наградата във възрастовата група 46 – 64 години (ваучер за подарък на стойност 29 лв.) се изтегли между 32 души.
        Печели: Милчо Пънов на 56 години

        Наградата за участниците в групата 65 и над 65 години (ваучер за подарък на стойност 29 лв.) се изтегли между 36 души.
        Печели: Пенка Донева на 65 години

        Специалната награда за непушач над 18-годишна възраст (ваучер за подарък на стойност 29 лв.) се изтегли между 72 души.
        Печели: Христо Христов на 90 години

        Специалната награда „Семейство” (2 ваучера за подарък на стойност по 25 лв.) се изтегли между 9 семейства.
        Печелят: Мария Коевска и Свилен Димитров

        Специалната награда „Най-малък участник” се присъди на Ана-Мария Веселинова на 4 години и Дария Николова на 4 години (преминали и трите маршрута на кампанията). Всяка от тях печели ваучер за подарък на стойност 15 лв., федербал и образователни игри.

        Специалната награда „Най-възрастен участник” се присъди на Христо Христов на 90 години от Велико Търново (преминал и трите маршрута на кампанията), който печели ваучер за подарък на стойност 29 лв.

        Поощрителната награда - чанта (хладилна) и термос се изтегли между всички участници в кампанията, преминали само един маршрут - 175 лица.
        Печели: Диана Джонгова на 55 години

        Наградата на Председателя на Великотърновския Общински съвет (плакет) за най-масово участие на училище в кампанията се присъди на ОУ „Христо Ботев” – Велико Търново, включило се с най-голям брой ученици и преподаватели – 41 участници.

        Наградата на Регионалния координатор на Министерството на младежта и спорта – се изтегли между всички участници в кампанията на възраст до 29 години, независимо от броя на преминатите маршрути, това са 149 млади хора.
        Печели: Памела Петрова на 13 години от ОУ „П. Р. Славейков“

        Наградата на Младежкия дом за най-активен участник в спортно-туристическия празник в парк Ксилифор, се присъди на Габриела Миленова Ангелова от ОУ „П. Р. Славейков” – Велико Търново.

        Голямата награда (велосипед) се изтегли между 43 туристи, преминали и 3-те маршрута на кампанията.

        Печели: Гинка Тодорова на 66 години пенсионер

Честито на победителите в пролетното издание на кампанията „Движи се и победи 2018”!

   

(публикувано на 08.06.2018 г.)
Кампания за превенция употребата на алкохол

        На 13 април 2018 г. в ОУ „Неофит Рилски” и ЦДГ „Надежда” град Килифарево се проведе кампания посветена на превенцията на употребата на алкохол под мотото „Митове, факти и вреди от употребата на алкохол”.
        Децата и учениците чрез забавни игри се запознаха с въздействието на алкохола върху човешкто тяло и съответните алтернативи на поведение – „Какво мога да правя в свободното си време” и „Кои са любимите ми здравословни напитки”.
        Кампанията е организирана в рамките на общинската програма „Здрави деца в здрави семейства" - Велико Търново.


(публикувано на 13.04.2018 г.)
Световен ден на здравето - 7 април 2018 г.
„УНИВЕРСАЛНО ЗДРАВНО ПОКРИТИЕ: ВСИЧКИ, НАВСЯКЪДЕ”

        Световният ден на здравето (World Health Day) се отбелязва ежегодно на 7 април, от 1950 г. по решение на Общото събрание на Световната здравна организация (СЗО). На тази дата, две години по-рано (през 1948 г.), е основана СЗО – специализирана междуправителствена организация на ООН по проблемите на здравеопазването, със седалище в Женева, обединяваща понастоящем 191 страни от целия свят.
        България членува в СЗО от нейното основаване и активно участва в програми, насочени към решаване на здравните проблеми, съвместно с правителства, специализирани организации на ООН и неправителствени формации.
        В нашата страна, от 1964 година, с Разпореждане №32 на Министерския съвет, 7 април е определен за Ден на здравния работник и професионален празник на всички работещи в областта на здравеопазването.
        Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички – от световните лидери до хората в отделните страни, да се фокусират върху едно здравно предизвикателство със световна значимост. Акцентирайки върху новопоявяващите се здравни проблеми, Световният ден на здравето дава възможност да се започнат колективни действия за опазване здравето на хората и тяхното благоденствие.
        Всяка година мотото на Световния ден е различно и акцентира върху определена приоритетна тема, с която е ангажирана СЗО.
        Тази година темата на Световния ден е фокусирана върху правото на всеки да получава качествени здравни услуги, когато има нужда от тях, без да изпитва финансови затруднения и без дискриминация. Никой не би трябвало да избира между добро здраве и други жизнени потребности. Универсалното здравно покритие е ключът към здравето и благосъстоянието на хората и народите.
        По данни на СЗО близо половината от хората в света понастоящем не могат да получат основни здравни услуги; почти 100 милиона души са в състояние на крайна бедност, принудени да оцеляват само с 1,90 долара или по-малко на ден, защото трябва да плащат за здравни услуги от собствените си джобове; над 800 милиона души (почти 12% от населението в света) харчат най-малко 10% от домакинските си бюджети за здравни разходи, свързани със семействата им.
        СЗО апелира към правителствата на държавите в света да се ангажират с конкретни стъпки за напредък с цел подобряване здравето на хората.

        РЕГИОНАЛНА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЧЕСТИТИ ПРАЗНИКА НА ВСИЧКИ ЛЕКАРИ, МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ И РАБОТЕЩИ В СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В ОБЛАСТТА И ИМ ПОЖЕЛАВА МНОГО ЗДРАВЕ, ВЯРА И НАДЕЖДА, КЪСМЕТ И БЛАГОДЕНСТВИЕ!

        СВЕТЛИ ВЕЛИКДЕНСКИ ПРАЗНИЦИ!

(публикувано на 05.04.2018 г.)
СРЕЩА НА КЛУБА НА ЗДРАВЕТО

        На 28.03.2018 година в Регионална здравна инспекция – Велико Търново се проведе първата за тази година сбирка на Клуба на здравето, на която присъстваха 18 негови членове. Срещата откри Христо Узунов – зам. председател на Клуба на здравето.
        Галина Богданова от Института по математика към БАН и гл. ас. д-р Мария Христова – преподавател по психология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” презентираха темата „Музикотерапия”.
        Присъстващите дискутираха по тезата, че музиката се прилага като терапевтичен метод в образованието за подобряване на концентрацията и в медицината за редуциране на стреса, подобряване на качеството на живот на хората с телесни и психо-социални увреждания.
        Хармоничната музика, която харесваме и ни носи радост, когато я слушаме, ни прави спокойни, удовлетворени, щастливи и ни дарява здраве.
        Музикантът Людмил Лозанов представи репертоар от любими български и руски песни. Високият му градус на вдъхновение увлече присъстващите в общи ритъм и емоция.
        „Душата пее и танцува“ – това е най-точното определение за незабравимото преживяване на цялата аудитория!


(публикувано на 29.03.2018 г.)
24 МАРТ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ТУБЕРКУЛОЗАТА

        Световният ден за борба с туберкулозата се отбелязва всяка година на 24 март – денят, на който през 1882 година немският бактериолог Роберт Кох изолира причинителят на туберкулозата – постижение, което открива пътя към диагностицирането и лечението на туберкулозата.
        Тази година Световният ден за борба с туберкулозата – 24 март ще премине под надслов „Търсят се: Лидери за свят без туберкулоза“. Темата на мотото е фокусирана върху поемането на ангажимент за прекратяване на туберкулозата, не само на най-високо политическо ниво, но и на всички нива от кметовете, управители на лечебни заведения, депутати и лидери на общността, на хора, засегнати от туберкулоза, защитници на гражданското общество, здравни работници, лекари или медицински сестри, НПО и други партньори. Всички те могат да бъдат лидери на усилията за прекратяване на туберкулозата в собствената си работа или на терен.
        По данни на Световната здравна организация (СЗО) през 2016 г. 10, 4 млн. души са се разболели от туберкулоза, а 1,8 милиона са починали от болестта. Над 3 млн. души не достигат до здравни грижи, голяма част от които живеят в крайна бедност и попадат в групата на най-уязвимите за туберкулоза лица. Това са мигранти и търсещи убежище хора; лица, употребяващи наркотици; проституиращи; маргинализирани възрастни хора, жени и деца.
        Въпреки значителния през последните десетилетия напредък в борбата с туберкулозата, заболяването продължава да бъде една от първите десет причини, довеждащи до смърт. По експертна оценка на СЗО в световен мащаб всеки ден над 4 500 лица загубват живота си, вследствие на болестта. Появата на мултирезистентна туберкулоза представлява сериозна заплаха за здравето и би могла да увеличи риска, постигнат в борбата срещу заболяването. Ето защо СЗО насочва вниманието на правителствата и гражданското общество към необходимостта от обединяване на усилията за постигане на стратегията за края на епидемията от туберкулоза, в това число за справяне със стигмата, дискриминацията, маргинализацията и преодоляването на пречките за достъп до здравни грижи. Ликвидирането на епидемията до 2030 г. е сред здравните цели на новоприетите Цели на устойчивото развитие.
        През последните години в България се наблюдава тенденция на намаляване на заболеваемостта – от 39,1 на 100 000 души население през 2006 г. до 21,3 на 100 000 души през 2016 г. Намаляването на заболеваемостта се дължи на предприетите дейности за превенция и контрол на туберкулозата на национално и регионално ниво, както и на съвместните действия на Министерството на здравеопазването, специализираните лечебни заведения и неправителствените организации, работещи с уязвимите групи.
        Данните сочат, че през годините кампаниите, организирани по повод на Световния ден за борба с туберкулозата са доказали своята ефективност, както за откриване на лица с туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция и за тяхното лечение, така и за прекъсване на веригата за предаване на инфекцията.
        По време на проведените за периода 2009 г. – 2017 г. „Дни на отворени врати” броят на анкетираните за туберкулоза лица е 102 979 души. От тях 1 122 лица са диагностицирани с туберкулоза и са насочени за лечение, а 3 992 са обхванати с химиопрофилактика след открита латентна туберкулозна инфекция.
        Туберкулозата е лечимо заболяване, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти. В България диагностиката, лечението и профилактиката ? са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус.
        По повод на Световния ден за борба с туберкулозата, по традиция в област Велико Търново се организира кампания за профилактика на заболяването, която тази година ще премине под надслов „Търсят се: Лидери за свят без туберкулоза”.
        Кампанията има за цел да повиши здравната информираност на населението като цяло и на рискови групи от него (деца и ученици в неравностойно положение, лица от ромски общности и други), както и да надгради знанията на медицински специалисти от детски заведения, здравни медиатори и др. по проблема туберкулоза.
        Организатори на проявите са: РЗИ – Велико Търново, СБАЛПФЗ „Д-р Трейман” ЕООД, Община Велико Търново, Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“.
        Кампанията, която се провежда в периода 19 март – 19 април 2018 г., включва следните дейности:
        Пресконференция на 23.03.2018 г. от 10:30 ч. в РЗИ – Велико Търново (ет. 8, ст. 803);
        „Дни на отворени врати“ в СБАЛПФЗ „Д-р Трейман” ЕООД – Велико Търново. В периода 19 – 23 март 2018 г. всички желаещи лица ще бъдат прегледани без предварително записване;
        Информационни миникампании – презентации, беседи и интерактивни обучения с ученици в гр. Бяла Черква, общ. Павликени и в с. Петко Каравелово, общ. Полски Тръмбеш;
        Обучителен семинар „Актуални аспекти на превенцията на туберкулозата в ранна детска възраст“ на 29.03.2018 г. от 14:00 ч. в РЗИ – Велико Търново за директорите на детски ясли и медицински специалисти от детските градини в област Велико Търново;
        Обучение на здравните медиатори и модератори от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ по проблемите на ранната диагностика на туберкулозата - 17 април 2018 г.;
        Здравно образование на деца, ученици, родители и персонал в детските и учебни заведения на областта от медицинските специалисти от здравните кабинети (лекции, беседи, презентации);
        Изготвяне и тиражиране на здравно-образователен материал (дипляна) „Туберкулоза. Начини на заразяване. Симптоми на заболяването. Профилактика“;
        Разпространение на здравно-образователни материали сред населението по време на организираните инициативи;
        Информационна кампания – публикации в областните всекидневници и интернет за профилактика на туберкулозата;
        Проверки за изпълнение на дейностите по провеждане на БЦЖ имунизацията, правила за прилагане на ваксината и обхващане на подлежащия контингент в родилните отделения на територията на област Велико Търново – текущо до края на 2018 година.
       още за туберкулозата ...

(публикувано на 22.03.2018 г.)


        На 23.03.2018 г. от 10:30 ч. в РЗИ – Велико Търново се проведе пресконференция по повод на Световния ден за борба с туберкулозата - 24 март.
        На пресконференцията беше изнесена актуална информация за разпространението на туберкулозата в световен, национален и регионален мащаб.
        Акцент на срещата беше и епидемиологичната обстановка в област Велико Търново по отношение на заразната заболеваемост през 2018 г.

(публикувано на 23.03.2018 г.)
 

СЪОБЩЕНИЕ

        По повод 24 март - Световния ден за борба с туберкулозата, РЗИ – Велико Търново организира ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ на 23.03.2018 г. от 10:30 ч. в РЗИ – В. Търново, ет. VIII, стая 803.
        Дневен ред на пресконференцията:
        • Кампания, посветена на Световния ден за борба с туберкулозата – цели, организатори, инициативи. Актуална информация за разпространението и заболеваемостта от туберкулозата в света, страната и областта;
        • Епидемиологичната обстановка в област Велико Търново по отношение на заразната заболеваемост.

(публикувано на 21.03.2018 г.)
Информационно-образователна кампания

        На 12 февруари 2018 г. в Младежки дом гр. Горна Оряховица се проведе Информационно-образователна кампания под надслов „Любовта за мен е …“, включваща: дискусия, интерактивни игри, изработване на колажи, забавни начини за опресняване и обогатяване на знанията на учениците по въпросите на сексуалното и репродуктивното здраве. По време на кампанията бяха разпространени валентинки, презервативи и здравно-образователни материали.

(публикувано на 13.02.2018 г.)
Ден на влюбените – 14 февруари

        На 14 февруари хората по цял свят отбелязват Св. Валентин – деня на влюбените. Романтичната традиция води началото си от предания и легенди, и е характерна за Великобритания и католическите страни, но в последните десетилетия се разпростира все по-далеч.
        У нас много хора на този ден също радват любимите си с цветя, лакомства и подаръци. На 14 февруари мнозина почитат по стар стил Св. Трифон Зарезан и вдигат наздравици за празника на виното и лозарите.
        Независимо кой от двата празника ще решим да отбележим, разумното и отговорно поведение е гаранция за здраве и благополучие. Нека да се забавляваме и да се обичаме умно!
        По традиция, двойният празник е повод, през месец февруари, да се провежда Национална АНТИСПИН кампания на Министерството на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН. В тази връзка РЗИ-Велико Търново организира следните мероприятия:

12.02.2018 г.

        Информационно-образователна кампания под надслов „Любовта за мен е …“ от 14:00 ч. в Младежки дом гр. Горна Оряховица, сред ученици от 9-ти клас, включваща:
        • дискусия;
        • интерактивни игри;
        • изработване на колажи;
        • забавни начини за опресняване и обогатяване на знанията на ученици от IХ клас по въпросите на сексуалното и репродуктивното здраве;
        • разпространение на валентинки, презервативи и здравно-образователни материали.

14.02.2018 г.

        12.00 – 14.00 ч. Благотворителен базар пред сградата на Община Велико Търново.
        14.00 – 15.00 ч. безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН в мобилен кабинет КАБКИС пред сградата на Община Велико Търново.
        14.00 – 15.00 ч. информационно-образователна акция „Любовно селфи“, в която желаещите ще могат:
        • да си направят снимка – самостоятелно, по двойки или групово с импровизирани, ефектни фоторамки-валентинки;
        • да участват в интерактивна игра „Любовта за мен е…“ с награди презервативи и балони.
        18.00 – 19.30 ч. Тематичен концерт „Вечер на желанията“ пред паметника „Асеневци“, в който ще вземат участие млади изпълнители.
        18.00 – 19.30 ч. Тематична вечер „Бързи срещи“ в заведение „Самис“.

        Дейностите, посветени на Деня на влюбените – 14 фервуари, се организират в партньорство с Община Велико Търново, Младежки дом – Велико Търново, Градски ученически парламент – Велико Търново, БМЧК, ЦМДТ „Амалипе“ и учебни заведения.

(публикувано на 12.02.2018 г.)


        На 14 февруари 2018 г. пред сградата на Община Велико Търново се проведе информационно-образователна акция „Любовно селфи“. По време на инициативата много млади хора си направиха снимки с ефектни фоторамки-валентинки и участваха в интерактивната игра „Любовта за мен е…“ с награди презервативи и балони.
        В мобилния кабинет КАБКИС всички желаещи имаха възможност анонимно и безплатно да се изследват за ХИВ/СПИН. По време на кампанията 12 граждани изследваха своя ХИВ статус.

(публикувано на 15.02.2018 г.)
НА ВНИМАНИЕТО НА ДИРЕКТОРИТЕ
НА УЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

        В Държавен вестник, бр. 11 от 02.02.2018 г. е публикувано изменение и допълнение на Наредба №10 от 19.06.2014 г. за здравните изисквания при изготвяне и спазване на седмичните учебни предписания (Обн., ДВ, бр. 54/01.07.2014 г.).
        Наредбата влиза в сила от началото на втория учебен срок на учебната 2017/2018 г.

(публикувано на 05.02.2018 г.)
НА ВНИМАНИЕТО НА ДИРЕКТОРИТЕ
НА УЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

       Относно: Съгласуване на седмични разписания за втория срок на учебната 2017/2018 г. и прилагане на Наредба за изменение и допълнение на Наредба №10 от 19.06.2014 г. за здравните изисквания при изготвяне и спазване на седмичните учебни предписания (Обн., ДВ, бр. 54/01.07.2014 г., изм. и доп. ДВ, бр. 31 от 18.04.2017 г.)
       На страницата на Министерство на здравеопазването и на Портала за обществени консултации към Министерския съвет е публикуван за обществено обсъждане нов проект за изменение и допълнение на Наредба №10/19.06.2014 г. за здравните изисквания при изготвяне и спазване на седмичните учебни разписания (ДВ, бр. 54 от 01.07.2014 г.).
       Срокът за обсъждане на проекта изтича на 21.01.2018 г. след което същият ще бъде обнародван в Държавен вестник до края на месец януари 2018 г.
       В тази връзка следва да се изчака с приемането и оценяването на седмичните учебни разписания до влизане в сила на наредбата за изменение и допълнение на Наредба №10/2014 г.

(публикувано на 11.01.2018 г.)
ОБРАЗЦИ НА ТАБЛИЦИ ЗА ПРОВЕДЕНИТЕ ЗДРАВНО-ОБРАЗОВАТЕЛНИ ДЕЙНОСТИ В ДЕТСКИТЕ И УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ЗА КАЛЕНДАРНАТА 2017 Г.

       Таблици по образец за проведените здравно-образователни дейности в детските и учебни заведения за календарната 2017 година:
              - здравно-образователни дейности в детски заведения;
              - здравно-образователни дейности в учебни заведения.

       Исканата информация следва да бъде изпратена в РЗИ – Велико Търново, отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето” до 15 декември – за второто полугодие.

(публикувано на 13.12.2017 г.)